Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Помогнете ми при избирането на дизелов бенц w124

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Помогнете ми при избирането на дизелов бенц w124

Как не се случи да се обадиш преди един месец. Тогава си продадох (подарих) моя - W124 250Д (90 кс.). Разходът в града е около 8 - 9 литра. Извън града пада до около 6 - 8. Замених го с W210 - 250 TD (150 к.с.). Сега разходът ми е 9,5 - 10 литра, возията е сносна, но е по-лоша от тази на стария, а на ремонтите цените са двойни и тройни.
    Само за закачка пускам някои снимки: Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC03126.jpg
Прегледи:1
Размер:136.8 КБ
ID:5542846Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC02687.jpg
Размер:94.3 КБ
ID:5542847Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC01974.jpg
Размер:101.2 КБ
ID:5542848.
    Бях сменил всичко по окачването. Двигателят и купето бяха супер ...
    Колегите са прави - търси си автомобил в добро състояние, дори и за малко по-голяма цена.

Коментар

Всичко е толкова масивно по окачването на w124, нищо общо с окачването на VW Golf или Audi 80 (тия носачи от щампована ламарина), има нещо подобно с окачването на Audi 100 но пак излъчва повече сигурност и доверие на пътя.
      Колеги, този двигател 2.5 20 клапана 113 коня е с код ОМ 605.911 нали ? Той е с вихрово-предкамерно впръскване доколкото знам. Къде се намира бренера из между тези 4 - ри клапана ? Не съм виждал никога глава на такъв мотор? Усеща ли се разликата между 10 и 20 клапановия мотор ? От колеги и собственици на автомобили само съм чувал че двигателите с повече клапани развиват мощност във високи обороти а тези с по малко клапани във високите обороти не са в силата си.
      Не вярвам на жени и спирачки !

Коментар

Първоначално публикуван от kompresor Преглед на мнение
        ... Къде се намира бренера из между тези 4 - ри клапана ? Не съм виждал никога глава на такъв мотор ...
        Похвално е, че си толкова любознателен, което значи и че заслужаваш да караш и се грижиш за един МБ. Предкамерата е между четирите клапана, а камерата на буталото е сътветно по средата:

Коментар

ето и бутало:

Коментар

Андро, перфектен си!!!
            Както винаги, прочее!
            Отново - моите уважения към познанията и уменията ти!

Нека да кажем и някоя дума относно повечето клапани в един двигател, и ползата от това.
            В повечето двигатели процеса на зареждането на цилиндъра с горивна смес, и освобождаването от изгорелите газове от нея, е оптимизиран до възможния максимум.

Остава за оптимизиране преходния процес - в който зареждането на свежа горивна смес, и освобождаването на изгорели газове зависи от диаметъра на отвора, през който става това.

При клапан с определен диаметър, в преходния процес, това зависи от диаметъра на клапана - от средния диаметър на главата на клапана - това, което е предмет на припасването му към леглото му.
            Тоя диаметър не може да се увеличава до безкрайност, поради конструктивни особености.

В главата място за безкрайно увеличаване няма.

Обаче, има място за по два клапана - два смукателни и два изпускателни.

С елементарни сметки се оказва, че средната обиколка на един клапан с определен диаметър е по-малка от сумата от средните обиколки на два клапана, които са поставени в мястото на един.

И оттам се получава тая оптимизация, че в преходния процес на пълнене, например, през един полузатворен клапан с ф50 преминава по-малко горивна смес, отколкото в същата позиция на два клапана с ф25.

И оттам е плюса на многоклапанното решение в даден двигател.

Оттам насетне - само размисли върху сухата теория, малко сметки - за потвърждаването и, волю-неволю - съгласяване с фактите.

Инак ОМ605.911 е един чудесен двигател, действително чудесен, не напразно му е името "милионника" и с голям кеф имам да споделя много хиляди километра отлични впечатления от един такъв.

Снимките на Андро са май на ОМ605.912 - в момента не помня точната разлика между двата, но моя беше с друг тип маслен филтър - това по спомени, само.

Андро, извинявам се, че се намесих пред твоята дума.

Коментар

Естествено, и масата на клапаните е от огромно значение, особено при високооборотните двигатели. Дори там е от още по-голямо значение всичко това, щото тия клапани, освен да се отварят, трябва и да се затварят, и при това бързо, че буталото идва...
              При тоя мотор, дето е мах 4600 rpm, това не е от значение, но е от голямо значени, че трябва да благодаря за прецизирането - на Джамбазов, на кой друг?
              Благодаря!!!

Коментар

Нямам думи!

Огромни благодарности на колегата Andro 160, търсих снимка на глава на този двигател 2 дни из интернет и не намерих, ти извади снимката, която точно исках за да разбера устройството на предкамерната глава на този мотор. И....дано наистина да успея да взема един запазен мечок час по - скоро. Финансите ме спират за момента, но Мерцедесите няма да свършат .

Колега Veni1, чест и почитания към теб и познанията които притежаваш. От както един приятел ме зарази със темата мерцедес чета и се интересувам непрофесионално разбира се, какъв Мерцедес ще ми приляга и на стила на шофиране и на дохода за да го обслужвам и на кефа който искам да изпитвам все пак с него, та чета чета и във форуми ориентирани към други марки бяха направени опити за обяснението на `ползата` от допълнителни клапани но така детайлно не бяха обяснени фактите както ги обясни ти.

С мои думи, това, което разбрах е че 10-те клапана повече в сравнение на 113 коня с 90 коня двигателя са в плюс на по - мощния, защото допълнителната двойка клапани осигурява оптимизацията на преходния процес (по - бързото напълване с прясна горивна смес и по - бързото изпразване с изгорелите газове ) в цилиндъра.

В този двигател проблем с електроника до колкото разбрах не може да има, проблем с гнп също е рядкост казаха ми че самото гнп била с централно мазане от маслена магистрала на двигателя, ако е дюза знам как се диагностицира и ремонтира. 5 изрядни подгревни свещи за да пали лесно, защото предкамерния дизел без подгряване се сърди при първия старт.

Евентуални кахъри по двигателя би могли да са някой повдигач от 20-те да си е заминал и да потропва или най - често уплътнения на гнп поради сярата и биодизела в нафтата, които разяждат всичко що е о-пръстен или гарнитура по пътя си.

И какво се получава - w124 - перфектна возия и обезшумено купе идеален за наслаждаване на дълги пътувания , 2.5 д 113 коня - двигател без електроника, без капризи към качеството на дизела, петцилиндров със страхотен глас, стара и безотказна технология на горивната уредба. Разход на гориво 6-10л за пробег от 100км като се има предвид че го горят 5 цилиндъра и теглят тежка кола, е страхотен такъв разход.

Само забравих да попитам за скоростните кутии. Карах 3000 чист дизел автомат на w210 - много ленива кола ама много. Возиха ме на 2.0 чист дизел 124-ка динамиката честно да кажа ми хареса повече от тази на w210-ката 3.0 автомат.
                Знам че ако го взема с автомат те са много здрави и същевременно отпада нуждата от смяна на съединител, но пък ще е много спънат с тоя автомат и динамиката при ръчната скоростна ми харесва много повече.
                Та за какви пари става дума при смяна на съединител на 2.5 113 коня ? (феодов диск притискателен диск и аксиален лагер)
                Последно редактирано от kompresor; 17-12-13, 02:42.

Коментар

От вдъхновение даже един Бенц ми хвана окото http://www.cars.bg/c466569

Коментар

Първоначално публикуван от Veni1 Преглед на мнение
                    Снимките на Андро са май на ОМ605.912 - в момента не помня точната разлика между двата, но моя беше с друг тип маслен филтър - това по спомени, само.
                    OM605.912 e слаган на W210 Е250D ,в периода 1996-1998г.Няма друга разлика.170Nm при 2800 оборота са и двата.
                    B+

Коментар

На моя съединител комплект на Лукас е 400 лв. в онлайн магазините, за дизела едва ли има голяма разлика.
                      Ford Maverick II 2.3 XLT
                      Ford Mondeo MK5

Коментар

Първоначално публикуван от Veni1 Преглед на мнение
                        Тедо, не плуваш в твои води тука.
                        аз не сравнявам 124-та със СЕКа, а искам да кажа, че 20 годишна кола за малко пари има СКЪПА подръжка, дори да са й евтини частите! Майсторите от доста време не работят без пари, а и времето/престоят е пари... Ако беше толкова евтино и изгодно, хората нямаше да си купуват нови "пластмасарки"...
                        Самата мисъл, че "за без пари" ще си купиш стара кола и тя няма да има нужда от редовно сервизиране, защото е направена много здрава, е ДЪЛБОКА ЗАБЛУДА!
                        помогнете да открием откраднатите двигатели http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=59117

Коментар

Първоначално публикуван от kompresor Преглед на мнение
                          И какво се получава - w124 - перфектна возия и обезшумено купе идеален за наслаждаване на дълги пътувания , 2.5 д 113 коня - двигател без електроника, без капризи към качеството на дизела, петцилиндров със страхотен глас, стара и безотказна технология на горивната уредба. Разход на гориво 6-10л за пробег от 100км като се има предвид че го горят 5 цилиндъра и теглят тежка кола, е страхотен такъв разход.
                          тежка-тежка, колко да е тежка... http://en.wikipedia.org/wiki/Mercedes_W124 от 1390 до 1710кг (последното за 500Е)... "Калинката" на жена ми е 1250кг и 110кс... Това са вече морално остарели автомобили - и на мен ми харесват, ама не са за всеки и за всеки ден...
                          помогнете да открием откраднатите двигатели http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=59117

Коментар

[QUOTE=Тедо /LJ73/;2370276....
                            Самата мисъл, че "за без пари" ще си купиш стара кола и тя няма да има нужда от редовно сервизиране, защото е направена много здрава, е ДЪЛБОКА ЗАБЛУДА![/QUOTE]
                            Ами, склонен съм да не се съглася - имаме около 40 нови автомобили, няколко десетина годишни и една 124 купе 230Е на незнайни километри и незнайна подръжка.
                            Карат се безжалостно МНОГО и много безжалостно, като почти няма ден, някоя французойка, германка, чехкиня (италианки слава Богу вече нямаме), да не се прибере на платформа. Защо ли, това НИКОГА не се е случвало на някоя от стариците? МБто го карам предимно аз и наистина зная какво говоря... Сори - не съм знаел, че не става за ежедневна употреба... То карам и стари японски джипки и не мисля да закъсвам където и да било.
                            Новите коли до една са МЕНТЕ - както и всичко останало. Илюзорната икономия се компенсира с честа и скъпа поддръжка. Лидери в класацията "Черна дупка за пари" са Волво S60 и Range Rover Vogue. От новите коли що-годе надеждни се явяват корейките. Най-проблемни са Шкода и Опел.. Има и един Форд, но него не го коментирам, защото зимата отказва да сътрудничи.
                            "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

Коментар

Интересно защо не съм виждал закъсали НОВИ коли по пътищата, а все стари... Моят форд засега "сътрудничи".
                              Пожелавам му на колегата да си купи 124-ка и да си я кара много години безгрижно, въпреки че в реалния живот като си купиш /много/ стара кола, ти не ремонтираш, а обикновено реставрираш...
                              И друг път съм го писал, но пак ще спомена за първият ми 4х4 - Тойота LJ70 2LT... Много били здрави, вечни... Ами почти няма възел по тоя джип, дето да не го бях реставрирал... Колкото и да го ремонтирах, все имаше проблем с нещо - я не "сътрудничи" зимата, я ми тече вода от тавана, я инсталацията даде фира и т.н. и т.н. Добре, че не ми беше всекидневна кола, че бая щях да походя пеша... Поне 10 000лв дадох за ремонти за 3 години...
                              Взех си "корейски боклук" Галопер - бай-бек от ИНД на 78000км (реални)... Смених му някой чарк по окачването заради офроуда /сменените части- неоригинални боклуци/ почти веднага се скапваха, обаче реално нищо не съм правил по него... Всъщност съм правил - смених му една тръбичка на климатика /алуминиева/ с медна...

Коментар

Първоначално публикуван от Тедо /LJ73/ Преглед на мнение
                                ...
                                Тойота LJ70 2LT... Много били здрави, вечни...
                                Разбрал си грешно - ставало е въпрос за ТЛК-80, а ти си разбрал за ТЛК-70. Наскоро сменях агренажен ремък на Корола 92г, мисля мод. 100. Малко ръжда ... но общо взето хубава стара кола. Но, до там, въобще и дума не може да става за сравнение с моя 124. И като състояние, и като кола въобще. Сега пък си немах работа и чукнах да видя с какви ДВГ се е произвеждал тоя модел:
                                1.3 L 2E inline-four (petrol) 72 hp (54 kW) 72 lb·ft (98 N·m)
                                1.3 L4E-FE inline-four (petrol) 99 hp (74 kW) 81 lb·ft (110 N·m)
                                1.5 L5E-FE inline-four (petrol) 104 hp (78 kW) 100 lb·ft (140 N·m)
                                1.5 L5A-FE inline-four (petrol) 104 hp (78 kW) 100 lb·ft (140 N·m)
                                1.6 L4A-FE inline-four (petrol) 113 hp (84 kW) 100 lb·ft (140 N·m)
                                1.6 L 4A-GE (20-Valve) inline-four (petrol) 158 hp (118 kW) 109 lb·ft (148 N·m)
                                1.6 L 4A-GZE inline-four (petrol) 168 hp (125 kW) 120 lb·ft (160 N·m)
                                2.0 L 2C inline-four (diesel) 72 hp (54 kW)
                                2.2 L 3C-E inline-four (diesel) 78 hp (58 kW)
                                Много постно! Някой да чукне и да види в това време МБ какво предлага като ДВГ в 124! Това е стандарт, недостижим за азиатците и тогава, и сега. Другото, което е показателно, е да се огледате по улиците и да видите колко азиатски коли се движат от ония години, колко Европейски, и от кои марки. И ще почнат да се изясняват нещата.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X