Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Автоматични скорости и офроуд - плюсове и минуси
Свий
X
-
В началото на темата излишно не искам да дискутирам секвенционални и други съвременни кутии.Веднъж влюбен в американски автомобил след време с ужас установяваш че всичко най-прекрасно на този свят е или неикономично, или неекологично, или не се побира в гаража.
Коментар
-
повечето истински състезателни офроуд автомобили са с подредени скорости, които са сложна комбинация между автоматик и ръчна скоростна кутия и струват по 40000евро, но нали тях не ги обсъждаме.
според мен автоматика е по - добър за траялски изпълнения, за за по - бързо каране е въпрос на предпочитание. проблема е един, нестава дума за стандартни скоростни кутии, те далеч не са достатъчно здрави. примерно ако заклещиш някаде колата с муцуната нагоре, маслото и се стича в долния край, помпата неможе да съсздава налягане и колата спира. за целта има тунинги и направо други кутии. другия проблем на автомата е, че тук в българия няма кой да ги ремонтира надеждно. ремонтирал съм няколко такива и ефекта е краткотраен само колкото да продадеш колата. друг проблем е, че ако се счупи автомата оставаш там, където се е счупил без възможност за иизтегляне или за каквото и да било движение.
принципно по - удобното е автоматика, но за нашите условия небих го карал офроуд никогаdrive alive
Коментар
-
Това вече е друго нещо. Като оставим настрани надежноста, за траял е по-добро казваш.
Някой има ли наблюдения върху поведение на пякък или други настилки с ниски носещи свойства. Нали е важно при пръгване и ускоряване да не се допуска прекъсване на потока мощност от двигателя към колелата.Веднъж влюбен в американски автомобил след време с ужас установяваш че всичко най-прекрасно на този свят е или неикономично, или неекологично, или не се побира в гаража.
Коментар
-
За да караш кола с автоматик неса ти нужни много от качествата, които трябва да имаш когато колата е с ръчни скорости и то най-вече, когато се късае за джипове и проходимост! Бързото сменянето на скоростите, плавните "удари" при потегляне - това са се плюсове, които с ръчни скорости се постигат много трудно дори и от добри пилоти! Всеки излизал извън пътя знае, че частите от секундите, в който прехвърляш скоростите някой път са фатални за затъването или непреминаването на дадено препядствие! Автоматика обаче според мен се нуждае от по-можен двигател за да компенсира загубите на мощностите, и когато двигатела е достатъчно мощен е един от най-добрите вариянти.
Аз бих се радвал да имам джип автоматик, даже на времето си търсех гео тракер автоматик!
4аоНикога не спорете с глупака. Хората може да не разберат разликата.
Коментар
-
Видях какво може Витара автоматик с хубави гуми - наистина варианта е добър.Веднъж влюбен в американски автомобил след време с ужас установяваш че всичко най-прекрасно на този свят е или неикономично, или неекологично, или не се побира в гаража.
Коментар
-
истина е че автомата има повече загуби на въртящ момент, това се компенсира или с по - мощен двигател или с по - бавни мостове. проблем обаче е насаждането на по - мощен двигател на автомата защото от едно ниво натам започва да се обърква и бързо се чупи. повечет хора предпочитат по - бавните мостове, от там пада максималната скорост.
с ръчните скорости неможе да се постигне такава плавност при потегляне или смяна на предавките но има по - директно управление и по бърза реакция, автомата има закъснение /все пак работи с масло/
а съвсем субективно ръгачката е по - приятна за каране
drive alive
Коментар
-
Две години карах с ръчна и още две с автомат.Според мен автомата сачетан с мощен двигател е много по-добър на траял.Избягваш лесно превъртането на гуми при потегляне на стръмнини и кални места.Загуба на мощност при автомата няма , тази кутия е дефакто един хидроагрегат.Ръчната кутия е по-добра при скоростни карания ,дава ти възможност да спираш много по-късно , много важен плюс е ,че автомобила можеш да го запалиш на скорост при проблеми със стартера или слаб акумолатор.В крайна сметка след като свикнеш няма проблеми и с двете да караш, аз се чувствам еднакво комфортно и в двата случея.
Коментар
-
Ами не четеш в началото на поста, изрично съм поставил условие за хидротрансформатор+планетарна предавка, сиреч класически автоматик. Разни секвентори и вариатори не ме интересуват.Веднъж влюбен в американски автомобил след време с ужас установяваш че всичко най-прекрасно на този свят е или неикономично, или неекологично, или не се побира в гаража.
Коментар
-
Именно. Да затваряме ли темата или има още някой нещо за казване?Веднъж влюбен в американски автомобил след време с ужас установяваш че всичко най-прекрасно на този свят е или неикономично, или неекологично, или не се побира в гаража.
Коментар
-
Това са търговските наименования на близки или еднакви по същество кутии. Някои се превключват от лостчета и бутони на волана, някои от клатушкане насам-натам на лоста, по-евтините са стандартни механични кутии със модул за автоматично превключване, а по-скъпите са най-различни варианти, от вариатори, през кутии с по два съединителя, единия от които постоянно зацепен та до класически автоматици с хидротрансформатор и планетарна предавка. Ако искаш да ти обяснявам питай лично, тук е интересно мнението на хора карали и знаещи, които могат да дадат обективни мнения.Веднъж влюбен в американски автомобил след време с ужас установяваш че всичко най-прекрасно на този свят е или неикономично, или неекологично, или не се побира в гаража.
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.
Коментар