От: Защо съвременните автомобили са пълен shet - не е случайно
При руското производство по-ново далеч не значи по-качествено.До ден днешен се търсят предимно частите с щампа Сделано в СССР, въпреки че си пооправиха производството на резервни части.Преди 10-15 години беше ужас, бях събрал 10 клемореда в жабката и въобще не сглобявах контактния ключ и корите, като откаже единия слагам другия, поне бяха евтини.Най-актуалното с което съм се сблъсквал е Лада 110 и впечатленията са силно отрицателни, табелката оказваща модела беше монтирана с главата надолу, вероятно и ОТК е минала.За мен най-сполучливите модели са 2101 и 2103 оттам нататък всякакви модернизации, рационализации и т.н. правят нещата все по-зле.Частите произведени в разни ТКЗС-та АПК-та допринасяха.Сменям задните накладки с нови, след това с пила за дърво ги скосявам в краищата, защото някой в "завода" където ги произвеждат пропуснал и барабаните не влизат.Колегата s_s1 много добре е описал патилата с качествените резервни части.Афтърмаркет частите, които навлязаха на българския пазар масово след 2000-та, хората с западни коли купуваха със съмнение, а някой и още се притесняват и търсят ОЕМ производство.За руските коли бяха сред най-търсените стоки, шарнирните болтове изкаравха двоен и троен пробег при размери далеч по-малки от заводския, съединитeлите на LuK и Sachs изкарват също двойно и тройно живота на оригиналния, включително и при нива, гумичките за клапаните задължително се пазаруваха за Голф2, понеже руските са от специален бакелит, ремъци, семеринги и т.н.А да кажем и хубавото - за човек със средна техническа грамотност не беше никакъв проблем да поддържа такава кола в изправно състояние с разходи измерени в жълти стотинки, качествените части, макар и да се намираха трудно и да изискваха познания от купувача, също струваха смешни пари.Всичко по тези коли беше направено да се ремонтира с минимални капиталовложения,амортисьорите се ремонтираха,спирачни помпи,феродо се ковеше, четките на стартера и генератора се сменяха с нищо повече от права отверка,колекторите не бяха с дебелина от 2мм и се стържеха по няколко пъти,дори ротора на генератора е разглобяем и при нужда подлежи на ремонт.Сега не бих се хванал да разглобявам и да сглобявам секторна кутия цял ден, за да накарам волана да се върти с едно пръстче,нито да поправям и пълня амортисьори,нито да шлайфам спирачна помпа и да търся ремонтен размер гумички, най-вече защото цената на труда обезмисля занятието, но преди си беше съвсем нормален ремонт.Двигателя надживяваше купето средно 2 пъти, а скоростната кутия и повече, окачването сравнено с това на съвременни СУВ-ове и кросовери, може да се каже, че е подходящо за камион.
Първоначално публикуван от Scrapheap
Преглед на мнение
Въртенето на волана с 1 пръстче НА МЯСТО включваше комплекс от дейности, беше нещо като изпитание за майстора.С умения на монтажник не можеш да го направиш.Лада да излезе така настроена от завода не съм срещал.
Коментар