Аз съм ЗА
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Национален шампионат Ендуро - 2005
Свий
X
-
Жоро, виждам един много сериозен проблема в предложеното от теб:
· Как ще определиш кой е аматьор? *
Вече си представям как сума хора ще се събират около теб и ще те питат, “Абе лицето Х със лицето У ли ще се състезава. Ааааа това не е честно, ти знаеш ли той колко е добър и единият и другият, ами аз за какво да участвам и т.н.т.”
Аз примерно не се чувствам такъв и бих се състезавал в по горен клас. Не се обиждай, но предпочитам да се състезавам с Бочака, Кулев, Вендо, Суйката и дори лицензирани кросаджий, защото само там победата ще ми донесе удовлетворение Сигурен съм, че и Кулев, Бочака, Вендо и други Мотокрос ветерани не се чувстват аматьори.
Ако няма хора за про клас - няма. Ама ако няма про клас със сигурност няма и да се съберат хора за него!
Идеята ми е хора, които са много по добри от останалите да не отнемат местата на истинските аматьори (по скоро “любители” че от аматьори някой може да се обиди)
Кулев е прав, че основите трябва да са правилни, защото иначе ще има негативни реплики години наред от рода: “За какво да ходя, само за пълнеж, да им плащам такси и да се състезавам заедно с кросаджий”
Двойката Бочака и не помня кой бивш крос и още 3 такива двойки и за какво да идват да се състезават хората. Масовостта е чао. Ти примерно, кой ще биеш от изброените по горе хора? Ами тогава за какво да се състезаваш??? Това е логиката която трябва да гоним. Добре ще махнем класовете по кубици, да не разводняваме нещата, ама дайте шанс на по обикновените хора за изява, хора с XR-и и т.н.т. Про класа е така формулиран че да накара хора като мен, Суйката, Бочака, Кулев, Вендо да отидем там и да се състезаваме с най добрите. А хора като Гълабин, ти, Еди и други скучаещи милионери които карат по 5 пъти в годината да се състезават за нещо. Нали се сещаш гордостта на мнозина как ще ги изстреля в Про клас, колко много хора се мислят за Про.
Ще забраним само двойка от лицензирани кросаджий.
Знам че става сложно, но светът е сложно място. Ако правим нещо да го правим както трябва още от началото. Да не мислиш че на мен не ми е сложно, утре в почивният ден трябва да дръпна регламента на FIM за ендуро, да извадя от него каквото мисля че е за приложимо за нас, да го преведа на Български и да го пусна да го видите...
Коментар
-
Събине може би ще ти е интересно но имам един учебник БЪЛГАРСКИ за студенти в ВИФ в който са описани някои неща за ендуро състезанията.Топлодолски мисля че беше авторът самия той навремето е бил от топ състезателите по SIX DAYS в европа мисля че даже е вземал и първи места.Но както решиш просто ми доиде на ума
Коментар
-
Като се съберат такива хора и започнат да задават такива въпроси може да им се отговори: Ами вземете да потренирвате за да станете добри. То карането само с приказки на маса не се научава. Нали това е смисъла на състезанията - да се види всеки колко може и къде е в кюпа. Който иска да е първи на всяка цена да си организира състезание с децата от махалата и да ги бие.Първоначално публикуван от sabinЖоро, виждам един много сериозен проблема в предложеното от теб:
Вече си представям как сума хора ще се събират около теб и ще те питат, “Абе лицето Х със лицето У ли ще се състезава. Ааааа това не е честно, ти знаеш ли той колко е добър и единият и другият, ами аз за какво да участвам и т.н.т.”
Аз смилъла на състезанието го разбирам така: да си наясно с възможностите си, да гледаш какво правят по-добрите и да се стремиш да ги стигнеш (задминеш).
Ако тръгнат всички с голямата кошница да събират награди, повече от едно, две състезания не могат да се организират. Освен първите няколко човека в класирането всички други ще са МНОГО ОБИДЕНИ, защото не са взели нищо и повече на "нагласени" състезания няма да ходят.
По тази логика всеки който не добър спортист или професоналист трябва да ходи да бере портокали в Испания да речем. Ама може да се окаже, че и в това не може да е първи и тогава не знам.
За това кой е аматьор отговора е прост. Щом не си вадиш хляба от дадена дейност значи си аматьор в нея.2010 CRF 250 R
Коментар
-
Всъщност като МУДРИМ регламент трябваше първо там да погледнем- FIM и учебниците.Правилата които ще намерим там са изпитани многократно!И една година да спорим тук,пак няма да измислим това което можем да вземем на готово и просто да пригодим за нашите условия!Мисля,че няма смисъл да се коментира това и онова,преди да се погледне първоизточника-хората измислили ендуро състезанията.Сами виждате че след всяко ново конкретно предложение излизат много нови проблеми...Предлагам да поизчакаме Събин да преведе това което според мен ще бъде готовото решение(е с малки корекции).Жоро надявам се че това няма да е фатално.Напълно разбирам сериозността на положението.Дано да стане бързо и вие да можете да го изчакате...
В правилника на FIM обаче едва ли ще има разделение на профи и ама...Това вече ние трябва да си го измислим.Според мен:
Нека да има ясна категоризация за профи!Примерно-всички настоящи и бивши (такива които някога изобщо са били) кросисти да се сметнат за профи.За мен,Събин и т.н да решат останалите.Нямам нищо против да се състезавам и в клас MX GP
ако има такъв.Далеч съм от всякакъв професионализъм в мотокроса,но ако бъда опраделен като профи,това само би ме поласкало и с радост ще се състезавам с кросистите
К. Кулев
Коментар
-
ОК. Нека Събин извади правилника и ще решим. Искам да ви кажа преди това нещо. Основните положения ми ги изпратиха от чужбина преди 2 месеца.Хората там имат традиции и развиват този спорт от втората световна война насам! Нямате си представа колко хора в Италия,Франция,Германия,Испания,Австрия и Англия се занимават на различни нива с ендуро.Там има професионални и аматьорски лиги.Състезанията също са отделно, а в момента в България няма нито един човек, който професионално да се занимава с това.Значи всички са аматьори в ендурото. Тогава - всички в общия кюп. Ако искаме да се придържаме към правилника още от сега, да го направим! Това разделяне на две категории не ми харесва, тъй като от нашият клуб има поне 4-5 човека, които със сигурност ще искат да се състезават с най-добрите,тъй като аз смея да твърдя,че за истинско ендуро те са подготвени много добре.Научени са да минават препятствия и трудни терени,а това както казахме е голям плюс,тъй като до сега в България всеки крос извън пистата се смяташе за ендуро.Не можем ние да им определяме на тези и на други хора къде ще се състезават.
Ако трябва да спазваме международния правилник, то трябва да има класове и разделение и при машините.Т.е. съществуват две положения.Или ще се придържаме стриктно към международните норми и всички ще са в кюпа, а ще се разделят на кубуци или както го решим ние субективно.Ако спазваме 1:1 правилата, там нямат право на участие мотоциклети без фар!!! Да отрежем тогава тези с кросовите модификации ли?Те ще са 50% от всички.
Казах си мнението, сега ВИЕ сте наред и дано стане по-бързо, че времето ни притиска.
Коментар
-
Коментар
-
Току що пак направих справка.Аматьорските асоциации там сами определят правилата си. Всяко състезание е различно и в аматьорския раздел нещата са по-либерални.
Разновидности: Off road, Dirt trak, Hillclimbing,Grass competition и др.
За състезатели: Джуниър-млади , Експерт и Сеньор- над 40г.
В професионалния шампионат: три класа (от 2004г):
Enduro I - 125 двутактови/250 четиритактови;
Enduro II - 250 двутактови/450 четиритактови;
Еnduro III - над 250 двутактови/над 500 четиритактови
Накрая се прави и Overall класиране по времена от всички класове.
Гледам,че първите два класа си разменят първото място в Overall постоянно.
Ха сега да решаваме к'во ще е нашето състезание
Коментар
-
Ето ви и моето мнение:
1. Нека махнем понятия като професиналисти,кросаджиии и т.н.Предлагам да има 2 класа: експерт open и хоби примерно.Всеки който се чуства добър в този спорт ще кара в експерт, ако не - хоби.Не вярвам на някой от добрите да му донесе удоволствие да размаже състезателите в по-ниския клас.И освен това- обособяването на майсторки клас обезмисля условието двойката да е профи+аматьор.
2. Участие по двойки
3. Без класове по кубициoffroad фен
1983 XL500R ->1996 XR600R ->2004 WR450F ->2008 KLX450R ->2009 BETA 450RR Factory ->2009 KTM 990 Adventure + 2013 Husaberg FE450
TOYOTA Hilux 3.0 D-4D
Коментар
-
И какво ще постигнеш с това? Ще го промениш ли?Първоначално публикуван от DimitarКато се съберат такива хора и започнат да задават такива въпроси може да им се отговори: Ами вземете да потренирвате за да станете добри. То карането само с приказки на маса не се научава. Нали това е смисъла на състезанията - да се види всеки колко може и къде е в кюпа. Който иска да е първи на всяка цена да си организира състезание с децата от махалата и да ги бие.Първоначално публикуван от sabinЖоро, виждам един много сериозен проблема в предложеното от теб:
Не просто ще го изгониш. А защо да не му дадеш клас в който да се състезава??? Лошо ли е това????
Офроуда в БГ много западна именно от това че на хората им писна да се състезават с Много-Много по добри. А за да станеш добър се иска не само желание а и много $$$. Така че моля не ми давайте уроци по надлъгване, защото това е далеч извън темата
ПИТАМ ЗА ПОСЛЕДНО И СПИРАМ ДА СЕ ЗАНИМАВАМ С ТОВА АКО НЕ МИ ОБЯСНИТЕ НОРМАЛНО И ТОЧНО – КАКЪВ ПРОБЛЕМ ВИЖДАТЕ В ПРЕДЛОЖЕНОТО ОТ МЕН В СЪОБЩЕНИЕ ОТ Съб Мар 12, 2005 11:44 am?
Съжалявам много ама нямам достатъчно време да чета куп общи приказки
Коментар
-
Какъв е проблема в това което аз предложих, защо не ти харесва???Първоначално публикуван от Жоро ХаджиевТоку що пак направих справка.Аматьорските асоциации там сами определят правилата си. Всяко състезание е различно и в аматьорския раздел нещата са по-либерални.
Разновидности: Off road, Dirt trak, Hillclimbing,Grass competition и др.
За състезатели: Джуниър-млади , Експерт и Сеньор- над 40г.
В професионалния шампионат: три класа (от 2004г):
Enduro I - 125 двутактови/250 четиритактови;
Enduro II - 250 двутактови/450 четиритактови;
Еnduro III - над 250 двутактови/над 500 четиритактови
Накрая се прави и Overall класиране по времена от всички класове.
Гледам,че първите два класа си разменят първото място в Overall постоянно.
Ха сега да решаваме к'во ще е нашето състезание

Коментар
-
Жоро, ако допуснем профи състезатели да участват, не можеш да ги задължиш да карат с по слаб от тях защото двойката ще загуби всякакво темпо и ритъм.Аз си счупих крака защото постоянно се оглеждах назад за да видя идват ли едни пичове които караха доста по-бавно, вместо да си гледам пътя.Бай Васил един клон го свали от мотора докато гледаше за изоставащи.Първоначално публикуван от Жоро Хаджиев1. Състезание по двоики.
2. Лицензиран състезател участвува само в двойка с аматьор.
3. Няма делене на класове по куб.см.
За двойките нямаме спор така че мисля да спрем да го коментираме повече!
За класове мисля че последното което предлагам: EКСПЕРТ open и ХОБИ е най-реално, дано и другите да са съгласни с мен.Ако се събират достатъчно мотори догодина може да раделим хобито и по кубици,т.е. това което предложи Събин.
ПП:Ако класирането е 2-та класа + генерално то точкуването трябва така да го направим че първият в ХОБИ да взима по-малко точки от последното място носещо точки в ЕКСПЕРТ Open. Така ще насърчиш по-неопитните да се развиват,да карат в горния клас,съответно повече точки и по напред в генералното.Ако отпадне генерално класиране,т.е. да има две отделни класирания то точкуването по места може да става с равен брой точки и за 2-та класаoffroad фен
1983 XL500R ->1996 XR600R ->2004 WR450F ->2008 KLX450R ->2009 BETA 450RR Factory ->2009 KTM 990 Adventure + 2013 Husaberg FE450
TOYOTA Hilux 3.0 D-4D
Коментар
-
Моето предложение е да има 2 класирания, т.е. Про/Експерт и Хоби.Първоначално публикуван от GalabinПП:Ако класирането е 2-та класа + генерално то точкуването трябва така да го направим че първият в ХОБИ да взима по-малко точки от последното място носещо точки в ЕКСПЕРТ Open. Така ще насърчиш по-неопитните да се развиват,да карат в горния клас,съответно повече точки и по напред в генералното.Ако отпадне генерално класиране,т.е. да има две отделни класирания то точкуването по места може да става с равен брой точки и за 2-та класа
Съотношението на точките между двата класа са за евентуални прехвърляния от единия към другият.
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.
Коментар