Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Поялници

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
    Ако искаш мога да проверя какво мога да ти събера...

Благодаря но аз първо би трябвало да завърша каквото бях започнал преди половин година около тази идея

Това е някаква охранителна AHD камера а освен нея ми дадоха и друга, цифрова със слот за карта и директен HDMI.
    Обаче до ден днешен не санкционирах някакъв дисплей на който да виждам резултата.
    И двете камери са на нещо, което наричат C-MOUNT, което е доста по-малко от М42.
    Иначе аз също би трябвали да имам не малко "стъкла" на М42 а вероятно има преходи от едното към другото.
    Но както казах нямам още идея на какво ще се показва обекта.

Между другото полевите тестове на двете камери бяха доста сходни като качество и острота на изображението.
    Използваемо е, вижда се ама е далеч от WOW.
    Вероятно има доста по-качествени матрици даващи по-голям детайл но според мен за да е оправдано следва да се гледа и на голям екран.
    А аз в тази обстановка МАКСИМУМ 12 цола да събера без да пречи.

Но се задава време изискващо да се напъна и да го довърша някак всичко това.
    Зрението ми преди 1 година и сега няма база за сравнение.
    Дори вече имам цъкен за близко... И тах не ползвам интензивно.
    И трябва да си наложа навик понеже с тях си давам сметка, че виждам все едно съм пак на 20
    Враг усраине

Коментар

• Първоначално публикуван от pansim Преглед на мнение

Като бивш фотографин, може и да имам останал точно такъв Хелиос, или ГДР аналога му.
      Ако някой го интересува - да пише. Ще огледам какво и дали е останало нещо
      Ако имаш ГДР аналогът му, с удоволстви поне бих го сравнил с Helios-a. Ей-така за идеята. Даши ще ми хареса достатъчно, за да поискам да го придобия, нямам идея. Хелиоса е чудесен за целта.
      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

• Тети един без дори да се напъвам да търся задълбочено

Хелиоса си стои на зенит-а.
        А сигурно има още един върху практиката но нея ще трябва да се сетя къде е подредена.

Да ти го приготвя ли тоя?
        Враг усраине

Коментар

• Esper
          Esper коментира
          Редактиране на коментар
          1.8/50 от първата снимка направо мога да ти го подаря - втори е но е напъно оперативен.
          Виж за 28мм или па фиш ай-я дето е захлупен не съм толкова ларш
          Но няма проблем освен стиковането да ти докарам целото "имане".
          Има 135мм някъде там, както и пръстени в него.
          Всички буркани са жърман, нема мада раша.

• sparkybg
          sparkybg коментира
          Редактиране на коментар
          Нее, друго имах предвид. От доста време исках да окомплектовам наличния Helios и един доста добър 135мм, който имам, с нещо по-широкоъгълно, но така и не намерих конкретен вариант. А това го има масово на цено около 100ина лева и в същото време изглежда доволно подходящо. Не знам как до сега не съм попаднал на него.

Ня тоя етап съм любопитен единствено за проби. Първо сравнение на доста подобни съветско и ГеДеРейско стъкло и после дали шорокоъгълното би ми дало това, което си мисля.че ще ми даде.

Дали ще ми бръмне мухата да пазарувам нещо след това, ебсъвсем отделен въпрос, но доколкото винаги съм предпочитал парите ми да остават тук, със сигурност преди да пазарувам от навън щях да те питам дали, с какво и срещу каква цифра си склонен да се разделиш.

• Esper
          Esper коментира
          Редактиране на коментар
          На мен пари не ми трябват,
          Или ги подарявам или не продавам - зависи.
          Но както казах няма проблем да заметна сумката и да ти я докарам за тестикълс.
          Не се зачертава скорошно снимане на аналогов филм и няма срокове за връщане на бурканите!
          Да не говорим, че влаченето на буркани на терен съм го наджиявал преди много, много години - екрста са си по мазета и лабове

• Първоначално публикуван от Esper Преглед на мнение
        И двете камери са на нещо, което наричат C-MOUNT, което е доста по-малко от М42.
        Иначе аз също би трябвали да имам не малко "стъкла" на М42 а вероятно има преходи от едното към другото.
        И моите са така, мо смислени преходници не намерих, та си оравих сам. После смених камерата и си нагласих система с мои си резби и удължители, и сега имам преходи и към m42, и към Канон, и към Никон, и към още някакви разни.

Гледам на 22 или 24 инчов монитор. С това мслкото ще ми е крайно терсене. Стойката за камерата ми е закърфичена към стената и не ми пречи по микакъв начин. Имах го снимано някъде.

Впрочем в момента в Aliexpress има ефин модел камера едновременно с изключителен сензор и на много приятна цена. Чак на моменти ме присърбява да я нацъкам., ама ще ми станат много.

Почти всеки М42 обектив е МНОГО по-добър от тоя на снимката ти по май-тривиална причина - първо е фотографски, и второ ползва му се само средата, къдета повечето са доста рязки.

Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

• Esper
          Esper коментира
          Редактиране на коментар
          По принцип и аз стигнах до същото - на ситен дисплей вероятно резултата ще е винаги като нещо довлечено от котка.
          Сега има малки и в същото време ярки, с яко PPI и ужасяваща резолюция дисплейчета.
          Включително май последно гледах някакви безумици като 4К на нещо като 12 цола?!?
          Ама са скъпи а крайният резултат пак остава доста неясен.
          И отебах да копая в тази насока.

А онова дето съм закиркинечил като оптика вероятно е ужасяващо мазно говно.
          Обаче друго за сега нямам.

• stefsab
          stefsab коментира
          Редактиране на коментар
          Има така наречения "ъгъл на видимост" - размера на пиксела е основа на равнобедрен триъгълник, а срещуположния ъгъл е окото. До някакъв ъгъл окото вижда. Под него пиксела е неразличим.
          Съответно се смята от какво разстояние се гледа и какъв е минималния различим размер на пиксела. От тук и какъв монитор - с какъв размер на пиксела и после какъв размер на екрана.

• Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
        Ще го подкарам, колко му е. Таман малко да раздвижа ръждата. Само че ще е след 8 юли. Другата седмица ми е предотпускарска с прилежащата лудница.

И ако смяташ да ползваш оригиналната букса, ще трябва да ми намериш съвпадащата, в която се включва, освен ако не подлежи на презапояване.
        Спарки, ще задвижваме ли тая част от проекта? Питам само контролно.
        Разбира се ще изчакам да си починеш след морето, да ти се наместят чакрите и да сигнализираш когато имаш готовност.
        Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

• Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
          Спарки, ще задвижваме ли тая част от проекта? Питам само контролно.
          Разбира се ще изчакам да си починеш след морето, да ти се наместят чакрите и да сигнализираш когато имаш готовност.
          Ще. Ще дам нишан. Просто ми бяха сготвили доволно количество "изненади", та още не знам къде съм.

Коментар

• А, това би трябвало да е очаквано - бъркотията след почивката. А и понякога човек трябва да отмори след почивката...

Така и не каза - възползва ли се от офертата за велерските трансформатори?

И коментаторите...

Коментар

А, това би трябвало да е очаквано - бъркотията след почивката. А и понякога човек трябва да отмори след почивката...
              Тоя път е "малко" повече.

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
              Така и не каза - възползва ли се от офертата за велерските трансформатори?
              Не съм. Нула свободно време. Вече съм сглобил всичко окончателно и си позволявам само дребни софтуерни модификации.

Ще ми се да стъкмя нещо по-джиджано с PIC32MZ или STM32H7, барабар с кутия и прочие, обаче... току седна да позагледам някой филм и се събудя на сутринта. 50-така приближава и денонощното човъркане не ми се получава толкова лесно вече.

Коментар

• Добра отправна точка за донор: в американския Ибей, Weller Microtouch MT1500. Получаваш нелоша метална кутия, хубав трансформатор, поне 150W и малко безполезна електроника. Има комутация 110 / 220. С малко дебнене и пзаркък може да се намери за $30 - 45.
                Вече има няколко станции по твоя проект работещи на база на тоя поялник.

Апропо, трансформаторът има няколко вторични напрежения, и в оригиналното управление ги комутират с триаци, а станцията поддържа човкa-нагреватели с мощност от 20 до над 100W, не помня точно колко...
                Та, няколкото вторични напрежения са удобни за захранване на електрониката без да се правят сложни гимнастики.

И коментаторите...

Коментар

Та, няколкото вторични напрежения са удобни за захранване на електрониката без да се правят сложни гимнастики.
                  А, то в мойте гимнастики няма нищо сложно - кажи-речи класически фазов регулатор. Ама не е "електрически-елегантно" - първо нямах никакво намерение да поддържам дреболийки (разбирай дребни маломощни поялници, но с ниско съпротивление), после пробвах с половин мощност - взе че стана, после пробвах с 1/4 и 1/8 и взе че пак стана. На трафа не му е много комфортно от това до степен тороидален такъв да се чува лекинко, но пък няма съществени оплаквания.

Кръпка е, демек. То и цялата хава с оня дарлингтон и прочие, е за това. Исках да ползва траф, дето го има във всеки магазин, с единствена вторична. А сега като се замисля, сигурно и в горно нанадолнище траф с наколко вторични не е особен проблем да се намери.
                  Последно редактирано от sparkybg; 10-07-25, 20:21.

Коментар

• За трансформатора има друго важно изискване - малък капацитет между първичната и вторичната намотка. Което значи или трансформатор с отделни секции за първична и вторична или такъв с екран между тях.
                    Е точно тук става малко по-сложно с транформаторите от железарията.

Неслучайно ти бях показал велерските тороиди в Ибей. Те бяха с екран.

И коментаторите...

Коментар

• Първоначално публикуван от Esper Преглед на мнение
                      Тети един без дори да се напъвам да търся задълбочено

Хелиоса си стои на зенит-а.
                      А сигурно има още един върху практиката но нея ще трябва да се сетя къде е подредена.

Да ти го приготвя ли тоя?
                      На Драгичево съм.
                      ОВВ9нуласедем27пет7

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                      X