Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Поялници

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
    Има и JBC C470 за такива цели. Разликата - едното го чакаш предварително и следварително, другото не. В крайна сметка от значение е колко лесно енергията стига от контакта кабела до спойката.

А до топлинната маса - хавата е като едно време с "акумулиращите" печки, разликата е само в мъкненето, крайния ефект - един и същ като с конвектор, тежащ с 99% по-малко. Ако токът не спира, ползата от файдата е никаква.
    Не че не харесвам компактните и мощни поялници, но имам съмнения, че малките джаджи са предвидени за ниска средна мощност, и от време на време да покажат малко мускули. Ама малко, и за малко.
    А наобратно - сигурен съм че с поялника за улуци ще мога да запоявам такива по цял ден без да ми се разсърди, да се фръцне и да стане на топка пластмаса...
    Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

• Първоначално публикуван от stefsab Преглед на мнение
      Стопли мястото на запояване със горещ въздух до около 200 гр. Стопли до температурата на запояване с поялник за 10лв, 60/80 W (китайски) от железарията. Използвай ПОК60 примерно, че както нямаш оборудване, с безоловен ще е драма.
      Ето това е приказка, имам хубав пистолет за г.въздух ама този финт не го знаех, имам и доволен за мен поялник ама 60 вата, мерси Стефане!
      Бъдете живи и здрави!

Коментар

• stefsab
        stefsab коментира
        Редактиране на коментар
        В подобни ситуации ползвам пистолета на 1-ва степен (около половин мощност ) поставен вертикално. В неговата струя нагрявам детайлите и своевременно ги до затоплям с поялника, до разливане на калая.
        Човката на поялника трябва да е чиста от окиси и прясно калайдисана за добър термотрансфер.

• BatGeorgeone
        BatGeorgeone коментира
        Редактиране на коментар
        Много благодаря!

• Жоро, по-напред Спарки пишеше суперлативи за ATTEN, ако не ме лъже паметта ето ТОЗИ модел.

Мисля, че ще го намериш и във Farnell, демек ти е подуя!
      С подходяща човка, примерно ТАЗИ мисля, че за това, което си писал ще имаш един прекрасен поялник за нищо паре.
      Китайщина е но правилните и мисля, че ще ти свърши работа за целите, които си описал.

Естествено може а според мен е задължително да го комбинираш с някакъв газов, например този демел.

Също е много умерен като цена и пак много универсален като приложение.

Никъде не е казано, че с един поялник трябва да покриваш нужди от олуци до електроника.
      Враг усраине

Коментар

• BatGeorgeone
        BatGeorgeone коментира
        Редактиране на коментар
        Много благодаря!

Стопли мястото на запояване със горещ въздух до около 200 гр. Стопли до температурата на запояване с поялник за 10лв, 60/80 W (китайски) от железарията. Използвай ПОК60 примерно, че както нямаш оборудване, с безоловен ще е драма.
      Да вкарам лека нотка на песимизъм... Всички които обясняват колко фасулска работа е това, са минали етапа когато "калая на фаща" преди много време, и на практика са забравили за тия си несгоди. Усетът какво и как да направят при работа с поялник вече им е почти вроден.
      Ама той калаят все така "продължава да не фаща"...

И коментаторите...

Коментар

• Взех това, нали няма да ми трябва друго или иска и станция или както там се нарича?

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Pasted image (2).png
Прегледи:78
Размер:208.8 КБ
ID:7003221
        Бъдете живи и здрави!

Коментар

• Esper
          Esper коментира
          Редактиране на коментар
          Абе то с калая не е баш като с техният припой.
          И флюса не е бъш като техният - та да го имаш изпонапредвид.
          Не, че нема да "работи" но обикновено е по-агресивен и не е подходящ за електрически връзки.
          И за човките на поялниците не е подходящ - пак понеже е агресивен и им унищожава покритието.
          Последно редактирано от Esper; 24-06-25, 13:52.

• BatGeorgeone
          BatGeorgeone коментира
          Редактиране на коментар
          Добре, Миро, прав си, какво да купя - флюс и припой, моля те за линк или снимка?

• Esper
          Esper коментира
          Редактиране на коментар
          Някаква разновидност на Solder Flux Paste - за мен тази консистенция е оптимална при разбота с кабели.
          От фарнел каквото си избереш но хвърляй по едно око да не е на киселинна основа.
          Ако изобщо продават такова - съмнявам се но все пак.

За припой ако си увампирил тинол от газаджиите - става.
          Ако не - купи си макаричка 250гр или по-голяма с дебелина между 1 и 2мм.
          Ако не се правят спойки по електроника няма нужда от по-тънък.
          Всякакъв става особено ако не си го плащал

• С това запоявам, и двете си ги бера от газаджийския щанд (купувам ги от магазин за строителни материали):

Име:2025-06-24 20.58.16.jpg
Прегледи:60
Размер:56.3 КБ
ID:7003309

Име:2025-06-24 20.58.28.jpg
Прегледи:61
Размер:65.5 КБ
ID:7003308
        Бъдете живи и здрави!

Коментар

• На първо време, купи си припой с олово, а тия безоловни глупости ги изпрати на Грета.

И коментаторите...

Коментар

• То май вече не е разрешено такива не екологични продукти да се внасят на територията на ЕС.
            Та BatGeorgeone май ще трябва "на черно " да се снабдява....

Примерно на cynel не екологична синя макаричка виж откъде можеш да си купиш.

Коментар

• BatGeorgeone
              BatGeorgeone коментира
              Редактиране на коментар
              Ей това взех от ибей, прясно от Китай те не са чували за екология

HIGH QUALITY SOLDER 60/40 Sn60Pb40 2.0mm 200g LOW MELT POINT ON REEL

• Първоначално публикуван от BatGeorgeone Преглед на мнение
            С това запоявам, и двете си ги бера от газаджийския щанд (купувам ги от магазин за строителни материали):
            ОК си.

Както са писали ако си намериш нормален тинол с олово е по-добре ама ако нема и тая ехо-дрисня върши работа.

Враг усраине

Коментар

• BatGeorgeone
              BatGeorgeone коментира
              Редактиране на коментар
              Ей това взех от ибей, прясно от Китай те не са чували за екология

HIGH QUALITY SOLDER 60/40 Sn60Pb40 2.0mm 200g LOW MELT POINT ON REEL

Примерно на cynel не екологична синя макаричка виж откъде можеш да си купиш.

Добре че поне засега не изпитвам трудности с доставките.
            Ако се наложи да мина изцяло на безоловен - сменям професията

Ето...в ЕС без проблеми и не само там

https://www.tme.eu/bg/details/lc60-1...RoCY4MQAvD_BwE
            Панайот Бърдарски
            0887 60 77 22

Коментар

• BatGeorgeone
              BatGeorgeone коментира
              Редактиране на коментар
              В ибей има всичко, ако не, директно от Алито може да се вземе.

То май вече не е разрешено такива не екологични продукти да се внасят на територията на ЕС...
            Няма причина да са забранени за внос тъй като има цели браншове които не са задължени да използват безоловен припой. Например, един от тах е аутомотив. Могат да използват всяка от двете технологии.

Първоначално публикуван от Esper Преглед на мнение
            ОК си.

Както са писали ако си намериш нормален тинол с олово е по-добре ама ако нема и тая ехо-дрисня върши работа.
            Не съм съгласен. Наблюденията ми са, че хората които "по-отскоро" се занимават със запояване направо "проглеждат" когато минат на приличен оловен припой.
            Скоро имах подобна случка. Приятел звъни: Нищо не мога да запоя. Аман. Писна ми. Кажи какви поялници да си пупя. Отидох - поялници като поялници. Нищо интересно, но може да се свърши работа.
            И като извади някакво калаище от магазин за левче. Сигурно и с горелка трудно се топеше, какво остава за поялник.
            Казах му къде да отиде и какво да купи. След това се похвали, че спойките ставали сами.

Затова, не подценявайте консумативите за да не се обричате на вечно страдание.

Всъщност, припоят на снимката вероятно няма сърцевина с флюс? Ако да, категорично трябва да отиде при Грета.
            Последно редактирано от ittso; 25-06-25, 09:09.

И коментаторите...

Коментар

• Пищова за разпояване на Хако мина през първата си сериозна задача. Справя се много добре, дори ми се струва, че засмукването му е по-добро от на Велерите с които съм работил.
              Накрайникът му се задръства с изгорял флюс и окиси от припоя, както и на другите вакууми за разпояване, но заради формата му се почиства лесно. По-лесно от велерските джаджи.

В това отношение хаковците са са постарали повече от велерци. В комплекта за почистване на велерите има два шомпула и две "свредла". Както паснат на дюзите, така и се почиства. Съответно за едни дюзи са големи, за други за малки.
              Жапанайците са се постарали повече - за всеки размер дюза има тулове за почистване - и шомпул и свредло.

Межувременно се материализира и голямото братче на портативната станция на Велер - WSM-1C. Същата като малкото си братче, но с вградена батерия. Уж можела да изкара до час запояване, каквото и да значи "до час". Че те и 10 мин. са до час.

Предстоят тестове как се представя. Засега не ми харесва това, че няма индикатор за нивото на батерията. Срамота...

И коментаторите...

Коментар

• Аз затова си държа 4-5 макарички припой - почти еднакъв състав на метала, но с различен състав на флюса. Най-агресивния и оксидирана мед запоява без чистене, но после задължителна баня на спойките

Коментар

• sparkybg
                  sparkybg коментира
                  Редактиране на коментар
                  1. Спирт (етанол, изопропанол)
                  2. Чистител за спирачки без ацетон (екстракционен бензин) - например TRW.

И двете ги има на удобни спрейове. Ако работиш с течен безколофонен флюс (обикновено е и no-clean), чисти се по-лесно.

Двете чистят различно добре различни работи. Аз затова ги ползвам и двете.

Чистителят за спирачки е леко активен към някои силиконови неща (например гумата с копчета на дистанционно за телевизор) - трябва да се има предвид. Не ги унищожава, ама някак ги раздува и леко деформира. Не знам дали като се оставят да изфиряса се връщат до първоначалния вид. Но едното дистанционно, което чистох с такова, още си работи.

• stefsab
                  stefsab коментира
                  Редактиране на коментар
                  Конкретно за агресивния флюс - колега ми "отви" 200-300 гр. - не му знам точния модел. Ползвам го рядко.

Виж сайта на cynel - има обяснения.

Почистването на остатъците от флюса - според състава му - вода, спирт метилов, изопропилов, органичен разтворител от типа на "коресилин" ....

• BatGeorgeone
                  BatGeorgeone коментира
                  Редактиране на коментар
                  Благодаря много Спарки, Стефане!

• Първоначално публикуван от Esper Преглед на мнение
                И вече е крайно време да си туря телевизор на микроскопа в лаб-а че без него съм кьораф като прилеп с локмен.
                Ако искаш мога да проверя какво мога да ти събера. Не лоша камерка имам, не знам само как беше с преходниците, но мисля че за M42 имам. Имам и обективи и пръстени, но предвид че в 99% от времето си работя с руския Helios от Зенит, може увеличението на 135мм обектив да ти дийде в повече - само такъв имам в излишък. Имам и варио, ама е огромно и не е за M42. Хич не е лошо, впрочем, като изключим габаритите.

Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

• Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                  Имам и обективи и пръстени, но предвид че в 99% от времето си работя с руския Helios от Зенит, може увеличението на 135мм обектив да ти дийде в повече - само такъв имам в излишък.
                  Като бивш фотографин, може и да имам останал точно такъв Хелиос, или ГДР аналога му.
                  Ако някой го интересува - да пише. Ще огледам какво и дали е останало нещо

Панайот Бърдарски
                  0887 60 77 22

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                  X