Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Поялници

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Първоначално публикуван от Esper Преглед на мнение
    Обаче някой ако иска мога да му "токна" нещо като 100-200мл от него.
    Не толкова заради обявеният нелеп срок на годност (1 година) но дори минималното количество, което имаха от половин кило за мен е прекалено много.
    Свършва ми ето този и мисля да налея от новият именно в тази кутийка:
    Готово. Наливай.
    Ще си го взема като идвам към ГДУ

Панайот Бърдарски
    0887 60 77 22

Коментар

• Esper
      Esper коментира
      Редактиране на коментар
      Епа "токнах" в шишенце от димекс, помия уш срещу кашлица.
      Това намерих, 125мл.

...Вискозитета на това IF8001 както и малките шишенца с четчица в капачката е много по-голям.
    Буквално като на вода е, течност.
    Вискозитетът е по-малък де...

Първоначално публикуван от Esper Преглед на мнение
    ...Знам само, че НЕ са на киселинна основа...
    И аз така знам, но познат който е навътре в материята, като видя при мен 8001 ме предупреди, че трябвало да се почиства след запояване. Нищо че според описанието му е "но чистене".
    Ако не се почистел, с времето образувал нещо киселинно, може би беше с влагата във въздуха.
    Не претендирам за достоверност на информацията, само цитирам.
    Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

• Бях със спомени, че голям вискозитет = по-течно.
      По-нисък: густо майна.
      Може и да бъркам.

А за почистването - то аз винаги гледам да го правя ако ползвам какъв да е.
      Даже IF8300 въпреки, че той бъш ми мирише толкова яко, че около него сам баш като чАве с плик лепило!
      Иде ми да си го намажа на филия даже

То дори колофона от едно врене съм забелязал, че окислява.
      Като "нарисувахме" платка и я мацахме със спиртен разтвор на колофон.
      Много яко разливаше припоя ама не се ли почистеше - не-калайдисаните участъци позеленяваха активно.

И за срока на годност какво?
      Еврогейска лигня явно?

Върти/сучи и пак стигаме до "силата" на написаното.
      И значение на драсканици по гаражна врата
      Враг усраине

Коментар

• След около г. на влага IF8300 позеленява, и май е хигроскопичен, че имаше и поизядени писти около чипО. Вода не е влизала, защото всичко друго си беше добре.

Коментар

• Първоначално публикуван от stefsab Преглед на мнение
          След около г. на влага IF8300 позеленява....
          Не знам, аз нямам такива наблюдения понеже както казах обикновено почиствам.
          Обаче ако "йок чистене" изчезне от уравнението не остават кой знае колко бенефити на хипер мега модерните synth флюсове пред добрият стар колофон.
          Е и миризмата но това май никой не се е сетил да презентирва, аз си я харесвам напълно независимо
          Враг усраине

Коментар

• Бях забравил за случката и сега се сетих. Отсипал съм си 8001 в едно малко бурканче (типичното от детски храни) чиято капачка няколко пъти се перфорира през годините. Та може и да има някакъв киселяк в него...

По идея флююсовете трябва да са активни при загряване и да почистват повърхностите при запояване. Но явно при някои флюсове някой компонент работи и при стайна температура или го прави в комбинация с външни фактори.

Животът в днешшно време е прекалено сложен. Някога беше по-лесно - аспирин, колофон. Толкова.

И коментаторите...

Коментар

• Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
              ...Животът в днешшно време е прекалено сложен. Някога беше по-лесно - аспирин, колофон. Толкова.
              Сложен си го правим ние самите.

Иначе си е имало и едно време различни модели флюсове!
              Аз поне си спомням за някаква сравнително твърда, тъмно кафява паста с гъстота като на паркетин.
              Голямо г0вн0 беше това ама пак нещо за груби спАйки.

Имаше и една светло-жълта паста пак с такъв вискозитет на откровено киселинна основа.
              С това лепяхме кабелни обувки и беше страшно ефективна.
              Беше в половин литрови метални кутии като от боя за кубинки у казармата.

То аз и сега си имам шишенце със солна киселина.
              Работи безотказно за изчистване на силно оксдирали кабели - лъсва ги перфектно.
              След нея изплаквам, нормален флюс и калая се разлива само като го види от далече

Но с тия киселинни флюсове само с поялнизи за улуци!
              Яките джиджени човки ич не ги обичат тия работи с киселините
              Враг усраине

Коментар

• sek.1
                sek.1 коментира
                Редактиране на коментар
                В повечето случаи успявам да опазя изолацията . Под обувката навивам мокър памучен парцал и стягам в менгемето . Работя максимално бързо с оксижена и веднага след спояването обувката с кабела в кофа с вода . Пак не е гаранция че ще опазиш изолацията но нищо фатално няма сега читав изолирбанд има всякакъв а по лесно е с първо термосвиваем после може и с изолирбанд . Така работят аварийците на ЧЕЗ . Тия дни трябва да правя един кабел за маса на мотокара към 60 - 70 квадрата и ще го снимам .

• Esper
                Esper коментира
                Редактиране на коментар
                Ние едно време под обувката мотахме неколко витки лента от вестник.
                Най-често от "Чук-Чук" или един друг розав - "Пари" май беше.

И над него изолирбант от оня старият, лепнещ.
                Гнусна работа, особено ако изсъхне а той гарантирано но правеше.

След спойката всичката тая гняс я махахме, разбира се.

Вече съм забравил за какво беше вестникът, вероятно за да пази изолацията донякъде ако не е ШКПТ.
                Или по-скоро да не бега калая от обувката, че онзи изолирбанд при температура ставаше на гъз.
                То ся като се замисля май няма такъв дето да не става на гъз при нагряване.
                Може би полиамидната лента ама по т'ва време текиви боржуазни тапотии - йок!

• sek.1
                sek.1 коментира
                Редактиране на коментар
                Самовулканизиращия се изолирбанд на Бишоп го има поне от 50 години .

• Айде пак са пълни.
              Не че е същият флюс като съдържанието от тези шишенца но и тоя модерният става.
              Не съм правил супер обстойни тестове, работи като флюс значи всичко е ОК.

Враг усраине

Коментар

• Готино име - вода за запояване...

И коментаторите...

Коментар

• Това ли пише?
                  Като за вода добре си работеше.
                  Едната беше толкова стара и малко, че четката не достигаше вече нивото.
                  Швабете бабата са си емали!
                  Враг усраине

Коментар

Швабете бабата са си емали!
                    А ми го разшифровай?! че не го разбирам...

P.S
                    Днеска учих двама стажанти как да поправят усилватели без да имат познания по електроника... и като нищо мозъка ми е спрял да работи...

Коментар

• Esper
                      Esper коментира
                      Редактиране на коментар
                      Размести малко буквичи и ше си дойде.
                      Ако аз го направя става политически некоректно

Това ли пише?
                    Ами "Löt" е спойка, а вода си е вода.
                    Преводачката го превежда като течност за запояване де, но буквалния, дърварски превод е вода за запояване.

Първоначално публикуван от mishomishev Преглед на мнение
                    ...Днеска учих двама стажанти как да поправят усилватели без да имат познания по електроника... и като нищо мозъка ми е спрял да работи...
                    Това е лено бре. Показваш им къде е кофата за смет, ако не знаят как се отваря капака и, показваш как става и това, и толкова.

И коментаторите...

Коментар

• mishomishev
                      mishomishev коментира
                      Редактиране на коментар
                      Ами не е толкова лесно...Стар съм и изнервен вече за тия работи но трябваше да ги науча реално...А транзистор не знаят какво е...
                      Но се справиха бързо - показах им стария метод със сравнението и буквално на 5-тата минута намериха проблема...
                      После с метода по 0.6V също намериха проблема на друг...
                      Но ако има нещо по засукано - вече трябва и теория и мислене...

• Та викате кабелни обувки да ходя да купувам ? Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20250126_112920_541.jpg
Прегледи:124
Размер:437.4 КБ
ID:6986453
                    Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

• Roninn
                      Roninn коментира
                      Редактиране на коментар
                      Тея ги мразя,и подарък не ги искам.Мисля че и клещи нямам за тоя модел.

• sek.1
                      sek.1 коментира
                      Редактиране на коментар
                      Клещи не ти трябват . Причукваш клемата по кабела и запояваш . Целия завод ми е на такива и работи 103 години до тук . Като ми е сезона и товари над 400 ампера тегля и за сега освен предпазител друго не ми е горяло . В склада имам поне още толкова и няма сила в тоя свят която да ме накара да купувам клеми за меден кабел които ги имам с хиляди .

• Неее, виках да запоиш една такава към подходящия за нея кабел с любимите ти поялници Темко...

И коментаторите...

Коментар

• sek.1
                      sek.1 коментира
                      Редактиране на коментар
                      Не виждам смисъл да си обясняваме функциите на различните видове поялници .

• Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
                    Та викате кабелни обувки да ходя да купувам ?
                    И-ма-не!

Ми от време на време се налага да го правя, че соца се похарчи отдавна.
                    Използвано, сдадено - се тая ма такава красота отдавна не съм виждал.
                    Са съжаление трудно се намират вече от тея, основно пенделски за стискане.
                    Ама аз и тях си ги лепя, де.
                    Враг усраине

Коментар

• Roninn
                      Roninn коментира
                      Редактиране на коментар
                      Тея клеми на sec1 се кербоват и по колите където съм ги срещал и калай.Кабелна обувка (глуха) без кербовка,е грешка да се запоява,и обратното...кербована (глуха) обувка,защо да я запояваш.

• Esper
                      Esper коментира
                      Редактиране на коментар
                      Знам, че може въпроса е, че не искам.
                      Иначе глухите (като няма истински) ги пробивам отгоре.
                      И пак калай.

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                  X