Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Караме на фарове през цялата година!

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Караме на фарове през цялата година!

Първоначално публикуван от NovemberCharlie Преглед на мнение
    Кольо, по тая логика да махнем и стоп светлините през деня?
    Не се прави на луд. Стопа върши работа, и то каква.

Към Цецо и влагео-добре, примерите ви ги прочетох, но не съм убеден, че ако колите са светели катастрофите е можело да се избегнат. Особено в случая с москвича-при намалена видимост се кара на фарове. Пише го в закона, и точка. А ти след като не си бил в момента на катстрофата защо си сигурен, че тя се е случила заради несветенето на москвича?

Абе изобщо-нма смисъл да се спори, всеки ще си държи на позицията и може да дава примери и след година. И пак ще сме на изходна позиция.

След първи Август ще светим, пък дано да няма повече убити по пътищата.

Ама надали.
    Има ли желание-има и начин!

Коментар

Не светлините, а културата ни е проблемът. Понеже колегата спомена за ПТП. Аз съм ставал три пъти поемно лице. В два от случаите автомобили влязоха в зоната на огледа, независимо, че движението беше спряно по всички правила. В единия случай направо прелетя покрай полицая и влетя при нас, така че ни се наложи да бягаме, за да не ни сгази. Две сини лампи и не знам колко прожектора й се сториха недостатъчни. Та такива екземпляри очаквате, че ще вразумите с дневни светлини ли?!

Коментар

То аз съм си избягвал тези катастрофи, но с доста емоции, които ако им светеха фаровете, просто нямаше да ги има. Утре може и да не успея да избегна, щото наистина си има и доза късмет.
        И моите случаи са главно през нощта. Тогава е много по-опасно, когато някой не свети. През деня, дори и някой да си е забравил светлините, той ще е изключение, а и пак ще си се вижда. Т.е. няма да е толкова опасно за движението, обаче ще бъде санкционирано и същия водач ще почне да си ги пуска, та не би ги забравил и през нощта и при намалена видимост и т.н. Горе-долу това е моята идея. Че ще има излишно светене, ще има и то много. Ама дано има и очаквания от мен ефект.
        Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

Първоначално публикуван от cecoa1 Преглед на мнение
          обаче ще бъде санкционирано
          Ей заради това е целия ентусиазъм около фаровете от страна на държавата. Нито ще влезем в преразход на гориво и крушки, нито ще замърсим природата повече. Просто още един повод едни хора, криещи се в храстите, да са с една идея по-пълни джобове, защото ще имат още един повод да си поискат.

А как ще забележиш през деня че някоя крушка е решила да изгори? Ето ти и още един повод. Как ще различиш в потока от коли дали някой е с изгорял фар, или е моторист? Как ще различиш група пресичаши пешеходци на фона на група светещи автомобили насреща - за това никой от законотворците не го е грижа - може да сте сигурни.

Има един много логичен принцип - като въвеждаш нещо ново - задължи производителя да продава коли само с новостта, и проблема в голямата си част ще отпадне сам в рамките на няколко години, ако иде реч за нормална държава. А тук - всичката мара втасала, та до фаровете опряхме, а в същото време по улиците се движат огромен брой откровено неизправни возила, които никой не санкционира, а и дори да се стигне до санкция, минава се с 20лв в документите. Ето това са реални проблеми с които трябва да се борим, преди да стигнем до спорни моменти като пуснатите фарове в града при ясен слънчев ден.

Утре ако решат да спрат от движание всички возила, по-ниски от евро 5, пак ли така ше се радвате? А от това ще има пряка и съществена полза още на другия ден, само дето никой не го прави. Задайте си въпроса защо - просто защото няма пряка финансова изгода от това.
          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Най-критичният момент е при здрач. Тогава автомобилите престават да се виждат, а някои водачи не преценяват правилно кога да пуснат светлините. Единият случай беше точно такъв. Насрещният не го видял и започнал да завива наляво. Но това може да се реши с времеви интервал. Не да светя под яркото юлско слънце. Това не ми се връзва на мен. Особено пък в града. А да ме глоби за изгоряла светлина през деня - абсурд. Правя един номер. Преди всяко тръгване извънградско, минавам с камерката около колата. После ще се съдим.

Коментар

Първоначално публикуван от Еmil Преглед на мнение
              Най-критичният момент е при здрач. [...] Но това може да се реши с времеви интервал. Не да светя под яркото юлско слънце. Това не ми се връзва на мен. Особено пък в града.
              Ми не. Въпреки че теоретично погледнато си прав.
              Просто колкото повече променливи има в една задача, толкова по-малко хора могат да я решат правилно. И понеже бай мангал също кара кола, както и дедо груйо, затва фаровете включени нон стоп.
              И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Аз така или иначе си светя, но при всяко изпискване на автоматиката за включване през деня, отправям благослов към създателите на този "лукс". Повече от година вече, а не ми омръзва да споменавам майките им с най-добри пожелания абсолютно всеки път. Упорит съм бил, не го знаех...

Коментар

Повод за санкции–да. Но не и излишни. Щом не се научиш, да ги пускаш винаги, съвсем логично ги забравяш и когато са си необходими. Излишно е ограничението 50 на булеварди с три и повече ленти. Излишни са много глупости, за които могат да се заядат. Това си е горе-долу смислено. Ако не свикне човек да си пуска фаровете, то е интересно как въобще е свикнал да шофира(то и не всички са). Всичко става навик.
                  Тия въпроси за изгорялата крушка са си валидни и през нощта. Не се санкционира, стига да имаш резервна с която да я смениш(вЕрно на нЕкои модели малко е зор).
                  Няма да видиш пешеходци, че насреща ти светят коли?! Ами ако в моята лента има коли срещу мен, пешеходците ще са ми по-малкия проблем. В общия случай, като са си в тяхната лента всичко си е ОК. Както казах всички изтъквани проблеми със заслепяване и пр. са си напълно валидни и през нощта.
                  Вярно е, че има и много други неуредици и за финансовата изгода също е вярно, но да твърдиш, че някой го въвежда за да взимат полицаите подкуп, при положение, че е въведено на наистина много места(където подкупа на такова равнище не е чак толкова разпространен), е леко несериозно. Дори и да е вярно, ефекта нито ще е много голям, нито ще е много продължителен. Сега даже е по-добре за тях, защото се прави само през определени месеци и хората всеки път трябва да свикват, и съответно си плащат докато свикнат. А после този период ще е само веднъж и после край– ще си щракаш копчето още докато си слагаш колана и няма да ти прави впечатление. Някои ще си сложат и разни системи за автоматично включване на фаровете(които сме коментирали и във Форума). И толкова, ще се приключи.

ПП: Нещо като със смяната на лятно и зимно часово време.
                  Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

при положение, че е въведено на наистина много места(където подкупа на такова равнище не е чак толкова разпространен), е леко несериозно.
                    Да де, ама тия "много други места" преобладаващо са малко "по-бели" от тук. Сещаш? И точно защото няма подкупи се решават проблеми, а не се създават допълнителни поводи за корупция.
                    Ако един шофьор не може да прецени кога да си пусне фаровете - не е никакъв шофьор. Книжките ги издават от същата служба, която ще глобява за непуснати такива, тоест - самите те не са си свършили работата.
                    ...Някои ще си сложат и разни системи за автоматично включване на фароветеш
                    За което ще си платят на някои други.

ПП: Нещо като със смяната на лятно и зимно часово време.
                    Да се маха - никаква реална работа не върши. Даже напротив. Ама няма нищо общо с фаровете.
                    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                      Ако един шофьор не може да прецени кога да си пусне фаровете - не е никакъв шофьор. Книжките ги издават от същата служба, която ще глобява за непуснати такива, тоест - самите те не са си свършили работата.
                      ...
                      Да се маха - никаква реална работа не върши. Даже напротив. Ама няма нищо общо с фаровете.
                      То не винаги е до "не моженето". Сложно е. Зависи и от характера на човека и от моментното настроение. А човек е склонен винаги да мисли че неговото мнение и преценка са правилните. Това добре, ясно е. Сега си представи,, че си полицай и трябва да санкционираш някой, че не ползва фаровете, когато това е необходимо по обективни причини. Ти казваш "тъмно е", той вика "не е тъмно"... Или пък е мъгла, вали дъжд или сняг... Ама си е дискусионен въпроса и нЕма лесно разрешение, та ако ще полицая да си носи и уреди за мерене на осветеността. Сега всичко това отпада.
                      А зимното и лятно часово време, мисля че също отпадна като по-скоро безполезна мярка. Правеше се сезонно, както и до сега беше с фаровете, от там и аналогията с тях.

Коментар

А зимното и лятно часово време, мисля че също отпадна като по-скоро безполезна мярка. Правеше се сезонно, както и до сега беше с фаровете, от там и аналогията с тях.
                        Сори за спама, ама верно ли махнаха смяната на времето??
                        Ако да супер
                        И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Не го махат, защото все още смятат, че има икономически положителен ефект, макар да е с доказано вреден психологически такъв.

Коментар

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
                            Сори за спама, ама верно ли махнаха смяната на времето??
                            Ако да супер
                            В Русия само. За съжаление, тука вече руските идеи не влизат веднага в сила.
                            Медведь каза тва лято минаваме на лятно време и на него си оставаме. А, и от 7 часови пояса остави 4.

Коментар

Предполагам, че ако форумът съществуваше в настоящия си вид през 80-те и 90-те години същата дискусия щеше да се проведе относно задължителното слагане на колани - с примери как видиш ли един не си сложиш колана и мантинелата минала точно на мястото където трябвало да е главата му ако е имал колан,как закона е приет да узакони и засили корупцията от куките и тн и тн и тн. Наскоро- май пролетта бях свидетел /и за кратко участник/ на подобна дискусия във vw форума на тема - детските столчета в колата - има ли смисъл. Бяха цитирани чужди източници с линкове със статистика и тн и тн, примери как децата се изнервят като ги връзват и им се налга да седят неподвижни/вързани ...
                              Като лично мнение: От Европа - респективно ЕС понякога идват много големи глупости. Това не е от тях и лично аз вярвам че ще има много повече ползи отколкото ... да ги наречем негативи. Въпрос на привикване и промяна на навиците и мисленето.

Коментар

Първоначално публикуван от NovemberCharlie Преглед на мнение
                                Кольо, по тая логика да махнем и стоп светлините през деня?
                                Стоп-светлините от нула са много по-видими, отколкото при включени фарове в градското задръстване, не мислиш ли?

Как да е, ще караме на фарове, пък пилците ще ги броим другата есен, видяло се е.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X