Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Караме на фарове през цялата година!

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Караме на фарове през цялата година!

Бях се сетил за системата dim-dip, която е била задължителна в Англия. Преди време бях чел за нея в ръководства за ползване на някои автомобили. По същество, това е система, която не ти позволява да караш на габарити. При работещ мотор се включват и късите светлини с намалена от нормалната мощност, дори и ако водача е включил само габаритите. В линка от wiki-то по-горе го има обяснено подробно(по-конкретно http://en.wikipedia.org/wiki/Daytime...United_Kingdom ). То е именно с цел да не се кара на габарити, като забравиш да си пуснеш фаровете в градско движение през нощта(много вероятно поради уличното осветление). Било е в сила като изискване за сравнително кратко, след това е било препоръчително. Но са го ползвали и се е слагало и след като е отпаднало изискването.
    Според мен е добро решение за "дневни светлини", въпреки че не е мислено с тази цел. Крушките ще карат повече и потребяваното електричество ще е по-малко(не с много, а и не са чак от значение тези неща). Освен това при гасене на мотора, оставаш на габарити, което е сравнително не лош вариант за разсеяните водачи.(има и по-добри и по-лоши заводски варианти точно в този аспект).
    Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

Досегашните европейски дневни светлини са си оригиналните крушки, свети се на къси, без габарите и с намалена мощност. В схемите на колите в предвидено място се добавят няколко неща като реле, кутийа 1, кутийка 2 и т.н. Нищо сложно от техническа гледна точка, но непреодолимо от бюрократична - да се сетях да ни кажат как... никога точно! Аз си занм всъщност, имам предвид да се разясни на всички водачи на стари коли и който реши да се бръкне за неголямата сума за релета да си го пусне.

Коментар

Почнаха и градските митове за "бананови републики" и т.н. Преди две седмици направих трип до Латвия. Минах през всички "бананови" републики. Ще се учудите колко са хай тек всъщност. Само един пример - в Полша всички знаци седящи на платното или много близко ( разделитлни острови и т.н.... ) светят с автономно захранване. Всеки един захранван от комбинация слънчев панел и малка вятърна турбина (така е и във доста от другите "бананови републики" ).... За маркировки, състояние на настилка и как им изгеждат домовете, инфраструктурата и обработваемата земя (то запустяла няма май никъде освен у нас) няма да коментирам - по-добре от Германия. На мен ми стана пак обидно как може ние да сме толкова изостанали... Май е поради това, че все някой ни е виновен и много знаем и философстваме.....
        Другия градски мит - в тези държави където ползват задължително светлини било по-тъмно от при нас...... ами явно и идея си нямате всъщност колко е светло при тях дори през ноща. До 23 часа е като ден....
        Ама за жалост сме държава от многознаещи и нищоможещи. И защо ли в тази тема пак се потвърждава това...
        Крушки щели да горят, гориво повече, глобално затопляне и какви ли още не безсмислици.
        Дайте да се заемем да я носим тази вода от толкова кладенци на практика и да си оправим държавата, вместо да се инатим и да показваме колко сме "печени" и да вадим вода само по форумите...
        Всички знаем как някой са имали нещо преди другите да са и чували за него, как каквото и да стане някой ще си правят каквото си знаят, щото са най-умни.... Ама надали така ще се оправим.... извадете си главите от собствения двор (който поне него да си бяхме опраили па после да обсъждаме съседите) и дайте да ставаме и ние бели хора... Само от нас си зависи.
        висете отпуснато

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
          1. - Габарититите нарочно са слаби. Те денем я се видят я не, а нощем значат, че си спрял.
          2. - Абсолютно навсякъде е забранено фаровете за мъгла да се включват, когато няма достатъчна мъгла. Ако на практика не пречат на насрещните коли, значи или наистина има гъста мъгла, или не са си на мястото.
          Не знам със игурност , но в няколко от държавите през които карах наскоро и са задължителни светлините ми направи впечатление, че много караха на габарити и фарове за мъгла. Нямам идея дали си е неписано правило това, но и аз се възползвах и пресекох на връщане половин Полша, Чехия и Словакия така и нямах никъде проблеми. Навсякъде имаше други като мен. Едва ли е разрешено. По-скоро тяхната полиция го е възприела като ОК практика. В което май няма нищо лошо за през деня.
          висете отпуснато

Коментар

Първоначално публикуван от Tony33 Преглед на мнение
            Другия градски мит - в тези държави където ползват задължително светлини било по-тъмно от при нас...... ами явно и идея си нямате всъщност колко е светло при тях дори през ноща. До 23 часа е като ден....
            Ама за жалост сме държава от многознаещи и нищоможещи. И защо ли в тази тема пак се потвърждава това...
            Като тамошен ден е светло, но важното е не колко е светло през деня, а колко дълго се здрачава. На екватора е много бързо, в Латвия е за часове. Припуснал си да забележиш, а и не се връзва с тезата ти че там няма разлики с тук. Разлики има.

Коментар

Не знам със игурност , но в няколко от държавите през които карах наскоро и са задължителни светлините ми направи впечатление, че много караха на габарити и фарове за мъгла. Нямам идея дали си е неписано правило това, но и аз се възползвах и пресекох на връщане половин Полша, Чехия и Словакия така и нямах никъде проблеми. Навсякъде имаше други като мен. Едва ли е разрешено. По-скоро тяхната полиция го е възприела като ОК практика. В което май няма нищо лошо за през деня.
              Е точно за това питах и майче някъде са се сетили да го прилагат,ама въпроса е дали е позволено по правилник и естествено ,само за през деня!
              / HONDA-CR-V-IIг. -> 2.2 i-ctdi (N22A2) // HONDA-CR-V-IIIг. ->2.2 i-DTEC (N22B3)/

Коментар

Крушки щели да горят, гориво повече, глобално затопляне и какви ли още не безсмислици.
                Дайте да се заемем да я носим тази вода от толкова кладенци на практика и да си оправим държавата, вместо да се инатим и да показваме колко сме "печени" и да вадим вода само по форумите...
                Всички знаем как някой са имали нещо преди другите да са и чували за него, как каквото и да стане някой ще си правят каквото си знаят, щото са най-умни.... Ама надали така ще се оправим.... извадете си главите от собствения двор (който поне него да си бяхме опраили па после да обсъждаме съседите) ..... Само от нас си зависи.
                Една статистика за ефекта с/без дневни светлини би била доста по-убедителна от това....

........и дайте да ставаме и ние бели хора...
                То я' съм си бял, ма черните к'о ш' ги праим .
                Това което ни липсва ни кара да мечтаем.

Коментар

Първоначално публикуван от asenv Преглед на мнение
                  Мисля, че всеки си е отговорен за заплатата, която получава и/или стандарта на живот който поддържа. Другото е социални грижи.
                  Колега, не искам да се засегнеш, защото това което ще кажа не е адресирано към теб.
                  Щеше да е социални грижи, ако не бяха ОТКРАДНАЛИ предприятията, градени с НАШИТЕ пари, както и онова, което имаха хората в банките. Мен лично също не ме засяга особено, защото съм намерил моята ниша. Но това не означава, че съм се примирил с факта, че престъпниците станаха безумно богати, а 90% от хората тънат в мизерия. Дразни ме и начинът, по който се действа. Получавам писмо, че еди каква си МОЯ земеделска земя се вкарва в регулация и отчуждава. Писмото в тон - протестирай си колкото щеш. Не съм си взел въшливото обезщетение. Ще дойде време да ми платят реалната цена. Не съм виновен, че прадядо ми е купувал най-хубавата земя, сега(не визирам само сегашното управление, това е дълъг процес) измислят начин да ми я вземат, благодарение на власт, която са получили.
                  За заплатите пък изобщо не съм съгласен. Оформиха се монополни структури, покровителствани от различни течения във властите, които поддържат ниския стандарт. Не е случайно, обаче. Но и не е гарантирано вечно. Ще станем държава, когато се вземе ВСИЧКО на всички, които не могат да докажат произхода на първия си милион. Иначе след броени години мислещите ще се запилеят по света и ще останат... да не квалифицирам.

Коментар

Аз като развален грамофон...

Я нека застъпниците на дневното светене да ми обяснят как сме оцелели допреди да направят задължително карането на светлини? То и сега не е задължително(все още), а нещо не виждам пътищата да са затворени заради катастрофи...

Питам за не знам кой път, ама смислен отговор не съм получил.

Карането на фарове е започнало като един вид мода, после е станало масово(щото хората си мислят, че така повишават безопасността), и после започва да се приема като закони в различните страни. Няма нищо общо с безопасността по пътищата.
                    Това денем, на съмване и по здрачаване, хеле пък през нощта изобщо няма смисъл да се говори.
                    Има ли желание-има и начин!

Коментар

Я пак да питам, понеже щем не щем ще си караме на фарове целогодишно (то аз и сега си карам така, но само извън града), те такива откъде най-лесно мога да си купя еФтинко и относително качествено + съответната сертификация http://www.ebay.com/itm/SUPER-WHITE-...ht_5306wt_1392
                      Александър

Коментар

Е, сега ще ти кажат, че това е част от непрекъснатото подобряване на условията, на мерките за безопасност и т.н. Също като енергоспестяващите крушки, дето се оказват в пъти по-замарсяващи. Скоро слушах интервю с известен английски експерт в областта на злоупотребата с влияние(не му запомних името, но спомена, че за много неща са му се смели преди години, а сега мълчат пред фактите). Интересна версия изказа за всички тези нововъведения в ЕС.

Коментар

Първоначално публикуван от axlastro Преглед на мнение
                          Я пак да питам, понеже щем не щем ще си караме на фарове целогодишно (то аз и сега си карам така, но само извън града), те такива откъде най-лесно мога да си купя еФтинко и относително качествено + съответната сертификация http://www.ebay.com/itm/SUPER-WHITE-...ht_5306wt_1392
                          Явно не си видял, преди страница или две дадох един примерен линк (тия които си дал ти нито са одобрени, нито ги доставят до България):
                          http://www.ebay.de/itm/110909990606?...84.m1439.l2649
                          Гледайте да имат това :
                          E4 + R87
                          висете отпуснато

Коментар

Видял съм бе колега, затова и питам дали някъде продават такива със съответната сертификация. Тия дето съм ги дал нямат доставка до БГ и именно за това питам къде има такива с въпросното E4+R87.
                            Александър

Коментар

[QUOTE=agogov;1904947]Една статистика за ефекта с/без дневни светлини би била доста по-убедителна от това....

[/QUOTE
                              Скролни до safety и оттам ако имаш желание и не ти стига написаното има линкове към няколко от изследванията. И то от цял свят.
                              http://en.wikipedia.org/wiki/Daytime_running_lamp
                              висете отпуснато

Коментар

Първоначално публикуван от axlastro Преглед на мнение
                                Видял съм бе колега, затова и питам дали някъде продават такива със съответната сертификация. Тия дето съм ги дал нямат доставка до БГ и именно за това питам къде има такива с въпросното E4+R87.
                                Ами натисни на линка който ти дадох над твоя пост де
                                Имах впредвид ,че не си видял линка който съм дал по-напред няколко станици......
                                висете отпуснато

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X