Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Тежък инцидент край хижа Фенера

Свий
Темата е затворена.
X
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #16
    От: Тежък инцидент край хижа Фенера

    Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
    На всичките тия хем любимото им са "процедурите", хем нищо друго не правят освен "да процедират", хем за това вече потрошиха десетки милиони, хем нищо не работи.
    Технически, тоя въртолет може да излети сигурно за десетина минути. Ясно че не може всеки на който му скимне да звъни на 112 да вдига авиацията, ама два часа са да ме прощават ...(((
    Процедурите са мно`о кофти - така да бъде. Тия, освен да процедират, друго не правят - нека да е вярно.
    Каквото - такова...
    След два часа са били там - факт!


    А ето и онази случка, за която писах погоре:
    (Стефане, това е по "вездецветущето" време - обърни внимание)
    Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
    ...1989год, зимата: зимен, спортен, алпийски лагер на хижа "Бъндерица" под Вихрен. Докато трае официалният лагер, ние правим каквото правим и лагерът приключва. След него, една отделна група "навитаци" екстремисти остава и се заема с не съвсем разбираеми начинания. Към тази група се присъединяват двама души, занимавали се със алпинизъм, но за момента съвсем извън форма, поради факта, че са в казармата /те са в "гарнизонка" и вместо да "рутят" съответните местни гаджета, са дошли на майната си/. Тръгваме да качваме Вихрен /в абсолютно противопоказни метеорологични условия, да не навлизам в подробности/, все пак по сравнително лекия "Джамджиев ръб". Шестима души, в три свръзки, едната са въпросните двама пичове. По средата на изкачването, става видно, че те не удържат на ритъма. Правим уговорката: да се върнат в хижата, а ние да си продължим започнатото - първа, решителна грешка: РАЗДЕЛЯМЕ ГРУПАТА. Качваме се на върха и слизаме по "туристангерската" пътека на южния склон, отиваме във хижа "Вихрен", оттам по станцията се обаждаме във "Бъндерица" и установяваме, че те не са там. След като изчакваме известно време и те продължават да са в неизвестност, тръгваме обратно към върха. Качваме го за втори път!!! - по туристическия маршрут, минаваме "Кончето" и се връщаме обратно. Тях ги няма! Слизаме обратно по "Джамджиевия ръб" във "Бъндерица" и става ясно, че има проблем /междувременно часът е след полунощ/.
    Съответно на проблема, започваме да известяваме "инстанциите" със ясното съзнание, че много сме "сгазили лука" -все пак това е по "онова време"! Единственото място, на което не сме били е северната стена. Даваме си сметка, какво значи това. На другата сутрин /реално, след 3-4 часа/ се задействува "етапният ред" - това е втората ни решителна грешка -РАЗЧИТАМЕ НА ПСС. От Банско тръгва УАЗ-ка с ПСС-ари и някъде по пътя се чупи /нормално/, от Бъндерица тръгва моторна шейна "Буран" да им носи части - що ли от Бъндерица не питайте! Някъде по пътя, на Буран-а му свършва бензина. Откъм УАЗ-ката тръгват пеш да носят бензин в туба за шейната, а откъм шейната тръгват пеш да носят частите!!! Става въпрос, за около пет километра между тях. По това време, наще момчета още ги няма и ние "разлайваме кучетата" на следващите равнища.

    Тук стигаме до въртолет - Ми 8 - на ПСС. Оказва се, че той е на учение съвместно с военните, някъде в Смолян, където имало "алпийски части" - каквото и да значи това. Оттам той трябва да се върне в София - което са няколко часа. Там трябва да се изпишат едни хартии - което са други часове. След това трябва да дойде в Банско - това са трети едни часове. Ние сме "целите ток". В края на краищата, цялото това пътуване приключва и "спасителят" е в Банско. Денят е по-следващият и текат последни часове, в които има шанс да намерим "хора", а не "буци" /съжалявам за жаргона!/.

    Точно в този момент се оказва, че така дълго лелеяният "хвърчикоптер" няма никакви шансове да свърши някаква работа - по "технически причини". Става въпрос за връх Вихрен, че и под него!!! Надморската височина вие ще си я изясните и сами предполагам. Атмосферните условия, отдавна вече бяха се уравновесили.

    Та такива ми ти работи, относно тавана на Ми-8, не знам в Афганистан и под обстрел и пр, но тогава тук, той просто си седеше в Банско, след което си тръгна!!!



    П. П. Двете момчета ги намерихме в "Кутело", прибрахме ги на гръб...
    Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

    Коментар


    • #17
      От: Тежък инцидент край хижа Фенера

      Никой не обсъжда ни въртолета, ни екипажа му. Военни са, ясно че са излетели и свършили работата веднага, щом са получили заповедта. Макар че за тая работа в планинска страна трябва да има въртолети Ка а не опашати комари, обаче и това е друг въпрос.
      Което е и проблема. "112" яде и пие пари като за спешна служба. А два часа могат да минат за бърза реакция в геологията примерно, там и 100 000 години са един миг. А ние плащаме като попове, и пасем еврокарфици.

      Коментар


      • #18
        От: Тежък инцидент край хижа Фенера

        Този въртолет, също никой не го обсъжда. Съпоставката е между оперативността (а и възможностите все-пак) тогава и сега. Онзи също беше военен, ПСС имаха някакви взаимоотношения с тях, но те никога не са притежавали въртолети.
        Нека днес плащането да е "като попове" - в такъв случай, тогава плащахме като "сюрии попове". Пасяхме едни други карфици, а въртолетите въобще не идваха, за разлика от сегашните два часа!...
        Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

        Коментар


        • #19
          От: Тежък инцидент край хижа Фенера

          ??? Що за дивотия? Тогава никой не е сипвал никакви пари в никакво 112. И за въртолетите не си плащал нито като за целия манастир, нито нищо. Ми-тата се ремонтираха тука, и за стотинки.

          За умрелия и тоя въртолет не е дошъл ...

          Коментар


          • #20
            От: Тежък инцидент край хижа Фенера

            Да, тогава "112" нямаше. Тоест, нямаше на кого да се обадиш и да знаеш, че разговаряш със всички! Обаждахме се по всякакви "възможни възможности". Кой, каквото му дойде на акъла, ако някой извади някакви "връзки" - добре дошло. Никаква институционална ангажираност - ако помогнат, обират овациите, като се осерат - ми не са били длъжни. Толкова! В конкретният случай, изобщо не дойдоха ...днес идват за два часа, а пък ние, разглезени от изобилието го разглеждаме като закъснение...
            Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

            Коментар


            • #21
              От: Тежък инцидент край хижа Фенера

              Оооо ... Което и трябваше да се докаже.
              Сега за МНОГО пари за 112, пак НЕ разговаряш с всички. Сега говориш точно с никого. С тъпа лелка, която не знае нищо, не разбира от нищо, и с която ако ти провърви - се разбирате че ще се разберете. Която не ти дава мигновенна конферентна връзка нито с бърза помощ, нито с дежурния травматолог на Пловдив, който за по-малко от две минути може да вземе решението за медицинска евакуация, нито между тях и военните или жандармеристите, нито с екипажа ва въртолета за да му обясниш къде си, а той да ти каже към коя достъпна за него площадка да се мъкнеш, нито сама може да свърши всичката тая работа, докато не спира да говори с тебе.
              Но пък пускат много хубава ресторантска музика додето чакаш следващото нищо, нали?
              Ебати скъпия джубокс.

              Коментар


              • #22
                От: Тежък инцидент край хижа Фенера

                Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
                ...
                Ебати скъпия джубокс.
                Така си е, с хора се говори къде, къде по-добре:

                - Ало, бърза помощ, моля ви, приятелят ми се преби с мотора, лежи, не реагира, целият е в кръв. Адресът е Х.
                - Добре, пращаме ви линейка.
                - Моля ви, само по-бързо, главата му е отворена...
                - Ти на мен много много не ми обяснявай колко бързо, че както мога да ти пратя, така мога и да не ти пратя...

                София, 1987
                Издъних се на Тюринг теста

                Коментар


                • #23
                  От: Тежък инцидент край хижа Фенера

                  Т.е., вашата теза е че тия служби са скапани.
                  Добре, съгласен съм.
                  Внимание, въпрос!
                  Защо тогава трябва да плащам грамадни пари на още по-безполезен и скапан посредник между мене, и другите скапаняци? Втори етаж скапаност? За да има едни хора да вземат едни пари?
                  Или разговора да върви - първо за едно много време да обяснявам нещо на една тъпа лелка, после да чакам друго много време, след това за трето дълго време да обяснявам същото на втора тъпа лелка, накрая след четвърто дълго време да разбера че ни тая, ни оная са разбрали за какво става дума. А когато който трябва все пак дойде, да се убедя окончателно че цялата работа е била именно счупен телефон. Екипът на какво да е, е получил неправилен адрес, неправилна ориентировка, и невярна фактическа обстановка.

                  Коментар


                  • #24
                    От: Тежък инцидент край хижа Фенера

                    Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
                    Т.е., вашата теза е че тия служби са скапани.
                    ...
                    Ни най-малко.
                    Просто причината 112 да не работи в България (ако не работи) не е в някаква структурна генетична невъзможност да заработи, а в навика да се борави с ментета. Когато за "Така е в Европа" се представят недоносчета които са "Така е в Европа" само на име, идва един нормален момент в който вярата се губи. Малко като във вица защо жените са зле с мерните единици.

                    Във Франция съм звънял на 112 когато един дядка с Порше 911 с гладки гуми се направи на мъж на десет метра пред мен в проливен дъжд. В подробности няма да влизам, ще споделя само че колата направи салто през капак.

                    Операторът взе координатите и описанието на катастрофата за секунди, след което ме прехвърли на дежурен лекар който ми обясни какво да правя и какво да не правя с катастрофиралите. Докато лекаря ме водеше за ръчичка, отзад са се координирали нещата. Не ме остави да затворя докато не пристигнаха пожарникарите и жандармерията. Което беше добра идея, понеже по едно време дядката, който през цялото време беше в безсъзнание отвори очи, изпусна един нечовешки хрип като тенджера под налягане и забели очи. Аз се панирах, помислих че е заминал, а лекаря по телефона се захили вика "Идеално, няма проблем, при удара е направил белодробен балон, сега го е изпуснал. Това е на добро".
                    Издъних се на Тюринг теста

                    Коментар


                    • #25
                      От: Тежък инцидент край хижа Фенера

                      Аз не мисля , че точно в операторите на 112 е проблема. Може човек да попадне на оператор ,който си харесва работата. А пък той да попадне на лекар, пожарникар или полицай ,които също си харесват работата И са учили за лекари , за полицаи и за пожарникари защото са искали да помагат на хората И тогава линейката, пожарната или патрулката ще дойдат навреме А тук се случва обратното..и точно по обратната причина
                      ''Хубави сте, но сте празни..''- продължи малкият принц. - ''За вас не може да се умре.''.

                      Коментар


                      • #26
                        От: Тежък инцидент край хижа Фенера

                        А, което и трябва да се случва.
                        Току що в новините чувам, че екипажа загубил много време за подготовка на маршрута. Не са знаели мястото, не са познавали местността. Хубаво, много малко хора могат да ги доведат до себе си по радиото, ама все някой може. Ако бях там, щяха ли да ми дадат връзка с тях? Или по-скоро щеше да дойде патрулката, да ме забърше за телефонно хулиганство.
                        Когато парадните плямпания на самодейни чиновници заместват и изместват същината на коя да е работа - все това ще е ...((( И когато началници на всичко са хора, които не знаят и първото значение на думите, които декламират. Камо ли смисъла им.
                        Те ти, великото министър на джамиите и европлажовете, Емел ли беше, Етем ли, и наследството му.


                        Тъй де. Толко могат - толко правят. И като всичкото е и замислено калпаво - наслади се на резултата ...

                        Коментар


                        • #27
                          От: Тежък инцидент край хижа Фенера

                          преди да пишете щуротии от типа, че 2 часа за реакция с хеликоптер е НОРМАЛНО, огледайте се как е в йЕвропата! Във всеки един австрийски курорт, ако си счупиш крак докато караш ски и до 20 минути хеликоптерът е дошъл! Виждал съм ги да извозват по 3-4 човека за един ден! И това за ситуации, в които НЯМА застрашен живот - просто за да те закарат по-бързо до болницата и да не се кандилкаш по планинските пътища в линейка!
                          Преди няколко години на майка ми й беше станало лошо - 20-ина минути след като тяхната ПСС я прегледали и решили, че има нужда от преглед/изследвания в болница, хеликоптерчето я метнало до болницата... Понеже не си носела здравната книжка, след 2 месеца й пристигна сметка за плащане - 1200 евро за хеликоптера и 800 от болницата... Не мисля, че някой който може да си позволи джип за офроуд, ще откаже 1200 евро за да го вземе хеликоптер след минути, а не когато разреши министъра...
                          Този тип спасителна дейност няма нищо общо с военните - това си е просто летяща линейка! Не е някакво чудо на чудесата!
                          Може да спаси много човешки животи не само от планината, а и от катастрофи по пътищата!
                          Но у нас всичко (се прави да) изглежда сложно и скъпо!
                          помогнете да открием откраднатите двигатели http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=59117

                          Коментар


                          • #28
                            От: Тежък инцидент край хижа Фенера

                            Понеже... - аз говоря за неща от времето на "вездецветущето" (значително отдавна); Гоблин говори за поне десетина години назад в Юропата (средно отдавна) - ...та Стефане, ти би ли привел пример от практически опит в реалното настояще, където реакцията е по адекватна!?
                            Или просто така - да си плюваме в захлас...
                            По инерцията на "всеоплюватество", по причина - лична "всенеудачност"...!
                            Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

                            Коментар


                            • #29
                              От: Тежък инцидент край хижа Фенера

                              Тази "базикня" пали и се вдига "от четвърт". Вътре има двама пилоти и един парамедик който седи до носилката. Може да кацне и на едната "ска" където си поиска. Парамедика и единят пилот изкачат издърпват носилката от задната част ,товарят и газ наобратно...Поне на тренировка отнема до 4-5 минути..
                              Защо да няма деференцирани здравни осигуровки и тези които си плащат в по голям размер да им се полага такава помощ...Без да чака команда "падни, стани" от някой който се страхува да издаде заповед защото просто може да стане инцидент и той да си изгуби работата

                              Натиснете снимката за да я уголемите

Име:226571_10150189230421730_3245540_n.jpg
Прегледи:1
Размер:47.8 КБ
ID:5470565
                              ''Хубави сте, но сте празни..''- продължи малкият принц. - ''За вас не може да се умре.''.

                              Коментар


                              • #30
                                От: Тежък инцидент край хижа Фенера

                                Тия не са показател - те са си местни за обекта. И спасителите на плажа не ги пращат от 112.

                                Коментар

                                Активност за темата

                                Свий

                                В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                                Зареждам...
                                X