От: Моят нож
Аз лично от няколко години си заточвам всички остриета на едно точило на Лански с алуминиевокерамични пръчици и после малко стропинг на каиш с паста.Точа от кухненски ножове, през ловно-тактикъл-командосерски до брадви и едно евтино кукри на Смит и Уесън и повечето бръснат.Ножовете на Колд Стийл,Мора,Хултафорс,Фискарс,един Онтарио Рат-1,двете брадви Фискарс и доста други получават бръснеща острота независимо под какъв ъгъл ги заточвам.За много затъпените предварително ползвам от брусове и водна шкурка, до малки пилички за метал-за тези които са секли камъни предполагам.
Аз също често се захласвам по сайтовете с арканзаски,арденски и японски водни камъни и може би някога ще си купя цял набор от такива, в момента просто не са ми приоритет.
Искам да кажа, че постигането на работна(бръснеща) острота се постига по много начини, а другото е за маняци-ножомани, които чувстват точенето като вид медитация и после дялкат косми или правят други неща неприложими и ненужни при всекидневната употреба на нож.
Аз лично от няколко години си заточвам всички остриета на едно точило на Лански с алуминиевокерамични пръчици и после малко стропинг на каиш с паста.Точа от кухненски ножове, през ловно-тактикъл-командосерски до брадви и едно евтино кукри на Смит и Уесън и повечето бръснат.Ножовете на Колд Стийл,Мора,Хултафорс,Фискарс,един Онтарио Рат-1,двете брадви Фискарс и доста други получават бръснеща острота независимо под какъв ъгъл ги заточвам.За много затъпените предварително ползвам от брусове и водна шкурка, до малки пилички за метал-за тези които са секли камъни предполагам.
Аз също често се захласвам по сайтовете с арканзаски,арденски и японски водни камъни и може би някога ще си купя цял набор от такива, в момента просто не са ми приоритет.
Искам да кажа, че постигането на работна(бръснеща) острота се постига по много начини, а другото е за маняци-ножомани, които чувстват точенето като вид медитация и после дялкат косми или правят други неща неприложими и ненужни при всекидневната употреба на нож.
Коментар