Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Инструменти и технологии за точене

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Инструменти и технологии за точене

@Дроба, сигурнен съм че водния японски камък ще се скапе с всичко друго освен с вода. Просто като си поиграеш малко с такива, започваш да ги разбираш. Създадени са за финна работа. Структурата им е много ситна (6000, 8000 и т.н),но сякаш и свръзката между частиците е много слаба. За това с водата се отделя и "млякото" в по-големи количества. Всъщост кое точи, млякото или повърхността.
    @бат пепо, вода има много, просто е мек и с вилица можеш да надраскаш повърхността на камичЕто.

А, и Дробе, грешка ли е да се спазва вторичния скос или...бой по конвекса?
    ...TO THE LAST BREATH...ОФРОУД РАЛИ ''ЧЕРНО МОРЕ 2018''- 15 ГОДИНИ ЗАЕДНО

Коментар

Моят пък е твърд и тежък, и колкото и да го стържеш не се свършва камъка. И някой знае ли с кое остриетата стават по добре полирани - със шлайфпаста или камък с грид 6 000 примерно. Смисъл като го мина през този черния камък и после през каиша със шлайфпаста и острието се полира перфектно и остротата също е добра - бръсне с лекота - дори и на сухо, само го допираш и прекарваш по кожата и няма нужда да повтаряш. То и само накрая през този черния какмък като го прекарам и става добре полирано острието и пак бръсне, но шлайфпастата го полира още по - добре и подобрява остротата.
      Ако е машина, нека бъде немска!
      XJR 1200
      ETZ 150
      Kawasaki Ninja ZX10R

Коментар

Ами това си е твое решение да го ...........у скоса Язе тва не моа да го понасям и първата ми работа като извадя ножа от кутията е да домъкна камъка от шмиргела и да махна всякакви вторични, лично за мен непотребни неща от ножа. След това заглаждам с по-финни камъни. Така съм автоматизирал процеса, че вече са ми необходими по-малко от 20 минути да направя ъгъла на заточка по мой вкус. Нямам нерви всеки път като заточвам някой нож да внимавам да го не драсна с камъка или пък да следвам фабричния ъгъл на заточка, който в повечето случаи е твърде голям. Почти всичко точа на 22-25 % . Така реже по-добре и се точи по-лесно. Е, затъпява се по-лесно но на мен тая работа не ми тежи.
        О, ефимерност! О, най-безсилно и позорно време в живота на моя народ — времето от разсъмване до отварянето на магазините за спиртни напитки! Колко излишни бели косми е вплело то във всички нас, в бездомните и страдащи шатени!

Коментар

Да, така е. Ъгълът на заточване и аз си го нагласям по мой "вкус" .Общо взето експериментирам, пробвам различни градуси и ъгли на заточването. Уча се още, но определено полираното острие по - ме радва.
          Ако е машина, нека бъде немска!
          XJR 1200
          ETZ 150
          Kawasaki Ninja ZX10R

Коментар

Именно тази кашичка точиТочно както ти каза - отделят се частици от камъка и смесвайки се с водата образуват кашичка или "мляко",както му викаш.За по-твърдите трябва нагура/нагира...или кой като му вика на малкото камъчеТО НЕ СЛУЖИ ЗА ПОЧИСТВАНЕ С кръгообразни движения и без натик го търкаш по камъка за да направи кашица и...точишКато позасъсхне кашицата или понамалиее -пак с нагурата...и така...А когато се позаглади камъкът (запълват се порите) лично аз (не налагам мнение) си ги чистя със салицилов спирт или бензин и твърда четка за зъби.За конвекса и ъглите на заточване напълно подкрепям Дроба!
            Поздрави и успех!
            Не ме е страх от големи разходи - страх ме е от малки приходи!
            Най-добрият ром е студеният ром!
            Кралско правило : Със камила може,с камилар - не!!!

Коментар

Точиларя от магазин магнум твърди, че освен за добиване на абразивна каша (мляко), нагурата служи за почистване и челосване на камъка.
              ...TO THE LAST BREATH...ОФРОУД РАЛИ ''ЧЕРНО МОРЕ 2018''- 15 ГОДИНИ ЗАЕДНО

Коментар

Напълно възможно е и да почиства... Челосване изравняване ли означава..?
                Не ме е страх от големи разходи - страх ме е от малки приходи!
                Най-добрият ром е студеният ром!
                Кралско правило : Със камила може,с камилар - не!!!

Коментар

Колеги имам един въпрос относно Honing Oil на Lansky,принципно не мога да си преведа какво точно значи това Honing Oil но няма значение! Та въпросът мие с това масло трябва ли да мажа камъните преди да започна да точа? Или е само за чистене на камъните след употреба! Гледах доста клипчета в интернет и някой слагаха от него преди да започнат да точат,други казваха че с него си чистят камъните...последно за какво е това?

Коментар

Първоначално публикуван от Георги Хаджийски Преглед на мнение
                    Колеги имам един въпрос относно Honing Oil на Lansky,принципно не мога да си преведа какво точно значи това Honing Oil но няма значение! Та въпросът мие с това масло трябва ли да мажа камъните преди да започна да точа? Или е само за чистене на камъните след употреба! Гледах доста клипчета в интернет и някой слагаха от него преди да започнат да точат,други казваха че с него си чистят камъните...последно за какво е това?
                    Зависи какви камъни смяташ да ползваш. Ако са обикновени ( не диамантени или водни) просто мажеш камъка с мазнотията .
                    О, ефимерност! О, най-безсилно и позорно време в живота на моя народ — времето от разсъмване до отварянето на магазините за спиртни напитки! Колко излишни бели косми е вплело то във всички нас, в бездомните и страдащи шатени!

Коментар

Камъните предназначени за използване с масло, задължително се намазват с него преди започване на работа, а също и по време на работа се чистят с него... и никога с друго... Сухи не бива да се използват...
                      VPetrov.photography

Коментар

Първоначално публикуван от droba Преглед на мнение
                        Зависи какви камъни смяташ да ползваш. Ако са обикновени ( не диамантени или водни) просто мажеш камъка с мазнотията .
                        Ще позлзвам камъните от комплекта Lansky модел: DELUXE LKCLX с 5-те камъка! Предполагам че са обикновени,100% не са диамантени,макар че имам и комплект от три диамантени на ROLSON но тях ги използвам сухи!!! Правилно ли е? Имам и 2-3 водни камъка(колко са водни незнам,човека от магазина ми каза да ги намокря преди да точа с тях и за това си мисля че са водни!) който си ги поя само с вода!

Коментар

"Камъните" на Лански ( и диамантените и конвенционалните) са предназначени за използване с масло (honing oil). Когато сменям страната на острене бърша и слагам още. Важно е при диамантените да не се натиска!
                          И двата вида след точене ги почиствам с топла вода и препарат за миене на съдове. Гумичката която продават Лански я използвам само за жълтия и сапфирения.

Още няколко неща:
                          1. Лански е за заточване, не за смяна на ъгъла на заточване (излиза солено)
                          2. Ножовете за ежедневна употреба няма смисъл да ги точиш с камъните и стягата - Лански предлагат и по-евтини варианти.. Както и останалите. Аз предпочитам домакинското точило на фискарс и само в краен случай слагам домакинскитр ножове на стягата
                          Успех!
                          LZ(единица) Лима Жоро Жоро
                          2002 ●||||||● Grand Cherokee Limited 4.7L и Ксантия 2000 HDi 110 коня без едно магаре.

Коментар

Благодаря за инфото помогна ми!
                            Днес реших да заточа с Lansky-то едно ножче ръчна изработка от дамаска стомана 15N20 1095 high carbon с твърдост 52-55 на който ъгълът му беше над 30 градуса и макар че ми казахте че Lansky-то не е за смяна на ъгъла,просто нямаше как! Трябваше да сменя ъгъла поне на 30 градуса,на Lansky-то няма по голям ъгъл,а и с по голям не би бил ефективен ножа (не че ще режа нещо с него де ) и така...започнах със grid 70 за да оправя ъгъла,от там на 120 и така под ред 280,600 и накрая с 1000. Обаче стана страхотно,ножчето бръсне. Този ефект и търсех,макар че не очаквах да се получи,но се получи доста успешно! До реди се пробвах само на ефтини китайски ножчета,но ефекта беше само много нерви и отчаяние от Lansky-то,обаче след пробата върху истински нож съм много доволен от точилото,препоръчвам го за начинаещи или хора който не могат да си потдържат еднакъв ъгъл при заточване с други камъни! Все още се уча да точа без да фиксирам ъгъла,но май с тези китайски боклуци няма да стане,ще хвана да взема една ефтина "Моra",или някой по ефтин нож от хубава стомана и да се поуча малко на тях,пък да видим какво ще излезне! Ще продължавам да споделям опита си в темата...ча0о за сега!

Коментар

Първоначално публикуван от Георги Хаджийски Преглед на мнение
                              Днес реших да заточа с Lansky-то едно ножче ръчна изработка от дамаска стомана 15N20 1095 high carbon с твърдост 52-55 на който ъгълът му беше над 30 градуса и макар че ми казахте че Lansky-то не е за смяна на ъгъла,просто нямаше как! ..........
                              Естествено, че ще ги ползваш, те за това са направени. Не схващам идеята да си купя точила за 50-100-1000 лв и да си заточвам ножовете на стъргалото на Фискарс на което и брадва не бих заточвал.

Коментар

Първоначално публикуван от droba Преглед на мнение
                                Естествено, че ще ги ползваш, те за това са направени. Не схващам идеята да си купя точила за 50-100-1000 лв и да си заточвам ножовете на стъргалото на Фискарс на което и брадва не бих заточвал.
                                Aз че ще го ползвам ще го ползвам,колегата jumboframe ми каза да не ги използвам за промяна на ъгъла! Но се наложи,е нищо им няма за сега.

droba искам да те попитам как докарваш ножа да реже косъм? Четъх преди едно твое мнение,и там беше показал как си отрязал косъм,но така и не разбрах как си наточил ножа така,и от каква стомана трябва да е ножа за да може да се заточи по този начин!?

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X