Обява

Свий
Няма добавени обяви.

За армията ...

Свий
Темата е затворена.
X
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #16
    Основният проблем на българската армия от времето на соца , беше , че куцо , сакато , тъпо , просто , .... "служеше" , заради безплатната манджа , евтиното жилище , ранната пенсия , възможността за кражби , възможността за безплатни работници за вилата , възможността да избиват комплекси като командва. Та проблема си беше като във всичко друго , материала.
    В НАТО - Рамбо го бият , пребоядисан партизанин му носи вода

    Коментар


    • Чавдар (V93)
      Чавдар (V93) коментира
      Редактиране на коментар
      Българската соц армия беше същата, като българското соц общество като цяло.

    • motor_men
      motor_men коментира
      Редактиране на коментар
      Ами аз съм го написал , като при всичко останало , материала.

    • BENZBOSS
      BENZBOSS коментира
      Редактиране на коментар
      Във всяка армия е подобно….та не е от армията,от манталитета е

  • #17
    Първоначално публикуван от motor_men Преглед на мнение
    Основният проблем на българската армия от времето на соца , беше , че куцо , сакато , тъпо , просто , .... "служеше" , заради безплатната манджа , евтиното жилище , ранната пенсия , възможността за кражби , възможността за безплатни работници за вилата , възможността да избиват комплекси като командва. Та проблема си беше като във всичко друго , материала.
    Много мразя когато някой ръси диви глупости с широка ръка!
    Бактън от широкопрофилни специалисти, разбиращи от всичко!


    Ние не сме неутрални!

    Коментар


    • sparkybg
      sparkybg коментира
      Редактиране на коментар
      Не бе, изобщо не беше правило да се мачкат. Ама хич! Особено като демонстрират как са по-добри във всичко от спуснатия си шеф пълен некадърник, но за сметка на това удобен за когото трябва.

      Стигам до извода че ти вЕрно си живял на някаква друга планета, баси!

    • deyan_h
      deyan_h коментира
      Редактиране на коментар
      Имаше и "оазиси" да речем... "други планети"... , Спарки, примерно ако можеш да ми обясниш как би откраднал кофа изчислително време да го продадеш "на частно" през "соца"? .... )))))))

    • veskov
      veskov коментира
      Редактиране на коментар
      Спарки, много си далеч, ,,Мама" никога не е изпускала от полезрението си кадърните. Имаше две линии на развитие- ръководни и изпълнителски кадри. Разликата в заплатите беше пр 5-10лв. Идваше момент, когато Кадърните изпълнителски кадри получаваха доста повече от ръководните, почти така еднакво се решаваха и проблемите с минимално жилище, детска гр и др дреболии. Иии тогава горе долу следваше твоето- голяма част от кадърните ,,потъваха" точно заради дребните ръководители/чиновници, техни довчерашни съученици, състуденти и колеги. И точно затова много си биха камшиците и буквално избягаха, други не се върнаха от специализация (редовите Кадърни също много се изпращаха), голяма част от останалите тук хитро бачкаха ЧП(частпром) и една част се сдухваше. Но не по- малко се сдухваше и тупана, колкото и да беше на почит ,,тъп/луд, та му лесно". Имаше и неглупави, непрости и ненеучени, морал ли що ли е друга работа, вероятно там са акцентите

  • #18
    Чавдар (V93) коментира
    Днес, 12:24
    Направо съчиняваш теория на конспирацията. Мисля, че си далеч от истината. В онези години поддържахме несъразмерно голяма армия, което са си едни големи пари само да я обличаш и обуваш.

    Най-вероятно затова са карали по линия на най-малкото финансово съпротивление.

    Униформа почти 100% образец от деветстотин и балканската, вълнен шаяк - усвоено производство от време оно и т.н.
    Чепици - цинтарки, та по-бавно да се износват гьонените подметки.
    Първото, което си мисля, е, че никога през живота си не си носил цинтарки, освен за проба за кратко. Щото щеше да знаеш, че подметките им са КАРТОНЕНИ, не от гьон. Като покиснат във вода просто се разтваряха.

    Чавдар (V93) коментира
    Днес, 12:24

    Пък за украинската армия хайде да не говорим, щото не върви да сравняваш ябълки с круши. Тя е образец след 2000-та година. Къде си тръгнал да я сравняваш с БНА?!? Много неща са се променили драстично
    Еми, нали това ви разправям? Нещата са поставени на друга основа. Войникът се мотивира предварително. Както впрочем американските - там понасят всички тия boot-camp издевателства, за да не ги уволнят. А нашите наборници едно време само брояха дните до уволнението. Руските "призывники" и в момента "только о дембеле (ДМБ) думают".
    Повечето момчета (генетична мутация от хиляди години насам + тестостерон, агресия и т.н.) обичат от малки да си играят на войници - първо с цветни пластмасови пушчици, после с "тапешници", било с тръби с фунийки като едно време или "с пушки от папури дръжки", било на пейнтбол, страйкбол, било пред компютъра днес . Могат да се подбират такива и да се обучават. Които не стават за търчане по шубраците, може пък да се окажат талантливи оператори на дрон. ТОВА направиха в Украйна и същото НЕ направиха руснаците.
    "An appeaser is one who feeds a crocodile, hoping it will eat him last." Winston Churchill

    Коментар


    • Чавдар (V93)
      Чавдар (V93) коментира
      Редактиране на коментар
      Грешно мислиш. Първата година служба носих точно цинтарки. Зимата пропускаха отвсякъде, въпреки мазането с течен парафин и какво ли не. Пързаляха се диво и подбиваха зловещо краката при ходене по твърди повърхности. На похода по стъпките на Ботевата чета беше смърт кога трябваше да се ходи по асфалт. И определено предпочитах да ги нося с партенки, вместо със синтетични чорапи.
      Вече след нашите набори вкараха кубинките с гумени/пластмасови подметки.

      И зимната униформа беше старата - от шаяк. Със закопчаното догоре телено копче. Ама ни я навлякоха с влизането, а есента - октомври - се случи бая жежка. Беше лееекинко неприятно да търчиш нагоре по Бала баир и после да се окопаваш лежешком с лопатка от 1912 г закопчан до горе (без теленото) в 30-на градуса ...

      Зимата се окаляш, пък после поизсушиш на пернишката печка и стържеш калта с джобното ножче ...
      Последно редактирано от Чавдар (V93); 25-03-22, 12:53.

    • disko04
      disko04 коментира
      Редактиране на коментар
      И аз първата година носих цинтарки, 1982-ра, шаяка също с металната закопчалка и шитите якички. Шкурка... ужас!

    • deyan_h
      deyan_h коментира
      Редактиране на коментар
      Виждал съм цинтари, само без цинтовете... Един от наще от Перник, върху който ВСИЧКО ръждясваше с невероятна скорост....за два месеца си уби кубинките, след третия чифт старшинката отнякъде му извади това извращение. Гьон, еднозначно, и се хлъзга като кънки на олимпиада, бее голям смях, абсолютно съм сигурен, че му ги дадоха за кодош...

  • #19
    Абе и аз съм ги чувал, но си мисля,ч е е просто казармен фолклор.
    Първо-при истинско започване на бойни действия-на никого няма да му е да размества командния състав, и второ-когато сложиш нов съвсем непознат командир-нещата ще се сговнясат още повече. Сработването между командири и войници е важно нещо на война. Да, може и да има случаи на отмъщение, но те няма да чак толкова много, да не кажа, че може би въобще няма да има. А разместването на командирите в съвсем непознати подразделения в началото ще доведе до сериозен хаос. Риска е по-голям, затова-всеки командир с неговата си рота. Като видят заредените калаши във войниците-набързо ще си променят отношението.
    А който е гадняр-след не дълго време пак ще го разберат, и пак може да му видят сметката, та ползата от файдата е силно под въпрос.
    Има ли желание-има и начин!

    Коментар


    • #20
      Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение

      Много мразя когато някой ръси диви глупости с широка ръка!
      Бактън от широкопрофилни специалисти, разбиращи от всичко!

      Колкото и да мразиш , веднага ти давам само няколко примера. От трета МСД и от предния отряд на първа армия.
      Прост старшина ни е събрал да преместим офицерски фургон от един Зил на друг Зил. Повдига се с кран от трети Зил. Пет пъти му казваме на тъпия фатмак , че фургона тежи почти два пъти от това което може да повдигне крана. Съответно крана го повдига до един момент , след което фургона тръгва рязко на долу. И тъпака ни юрка да седим под фургона и да го наместваме към шасито. След около десет опита се получи. Резултата две смачкани кабини и доста очукан фургон. Това на 30 м. от щаб на дивизия.
      Началник щаб на дивизията ни вика двама души късно вечерта , след проверка , трябва да се закарат всички секретни куфари на щаба в бункера извън града. Казва ми отиди до караулното да ти дадат патрони , кажи че съм заповядал да ти дадат 30 патрона за автомата. Отивам в караулното , дежурния ме гледа тъпо , защо 30 а не 6. Казвам - заповед на началник щаба. Еми е там взимай и пълни пълнителя. Почвам да пълня , но нещо не е наред , повечето патрони почват да се разпадат , а в гилзата няма нищо. Казвам на дежурния , а той , абе няма значение , слагай какво има. А документите съдържаха информация и местонахождение на ония ракети дето ги нарязахме.
      Возя цял ден трима фуражки , минал съм цялата Беласица планина , зад кльона. Късно вечерта излизам на асфалт близо до граничен пункт. Тъпака до мене със сериозен тон ми казва - Тръгвай към бариерата с пълна газ да минем през границата. А съответно се правя на не чул , а тъпака почва да се хили - на моя шофьор като му направих тоя номер , се напика от шубе.
      След години разбрах , че командира на дивизията и взводният ми , са станали едни от първите собственици на бензиностанция след промените. По късно първият стана депутат а вторият собственик на футболен клуб.
      От предният отряд на първа армия. Чакаме уволнение и караме дългата задръжка. Командира на полка е обявил карантина , никакво излизане. Идва ВКР-то , и вика вие двамата идвате с мен. Изкарвани извън поделението , отвън ни чака бордови ЗИЛ , качваме се. След около час сме в едно помашко село , качват се двама цивилни при нас , след още час сме в гората и почваме да пълним Зила с дърва. С пълния Зил тръгваме посока Благоевград. По тъмно стигаме до място където на част от пътя се копае голяма и дълбока дупка. Всички работници са войници с цивилно облекло. Това което се полагаше в дупката , бяха укрепващи елементи за тактически ядрен взрив. Виждал съм ги в склада , това пишеше на тях , само , че на руски. Какво са заврели накрая , не знам. Почваме да разтоварваме дървата и с облекчение си мисля , че всичко е приключило. Да , ама не , почваме да товарим други дърва на Зила. И накрая ми светва цялата операция на ВКР-то. Тъпака , си е уредил дърва без пари , ама са сурови , няма превоз , и някой трябва да товари. Та тъпака с военния Зил си взима суровите дърва , кара ги на войниците да се греят с тях , и взима техните сухи да си грее задника. И същевременно дъни цяла секретна операция на армията. Ако не знаеш , почти цялата южна граница воюваше с взривове и язовири.
      Та те това бяха голяма част от служещите в соц армията. И колко и да ти е неприятно , такива елементи още съществуват , наследствено е. И членството в НАТО става с прочистването им , а не със сълзи под знамето. И дебелия фатмак , не трябва да се хили докато войниците тичат 3 000м. у жегата , а трябва да може да тича редом до тях , ама шкембето пречи.
      В НАТО - Рамбо го бият , пребоядисан партизанин му носи вода

      Коментар


      • Кольо
        Кольо коментира
        Редактиране на коментар
        Оооф, за шкембелия фатмакмога да ви разкажа такава история, на която бях свидетел в Айтос, но няма да ми повярвате.
        Съвсем накратко-механик водача на танка на командира на батальона-старшина Жеков(Жеко баницата) за да влезе в танка се наложи да подпъхва с длани шкембето под бронята. Това след няколко "отбой", заради него, че не може да влезе за норматив. А той беше-на седмата секунда трябва всички люкове да са затворени. Жеко баницата на седмата секунда още пъхаше шкембето под бронята...

        Сега се чудя за какво му е на един командир на батальон танк, но такива бяха времената...
        Неговия беше с куполен номер 7100. Моя-7111. Някои неща не се забравят до гроб.

      • motor_men
        motor_men коментира
        Редактиране на коментар
        Това на учение , а си го представи Жеко баницата в реални бойни действия.

      • Кольо
        Кольо коментира
        Редактиране на коментар
        Даже не беше учение, а за наказание на фатмаците. Нещо бяха се издънили пред комбата, и той им проведе едни "нормативи"...
        Пародия си беше армията ни, ако някой твърди обратното-значи не е бил в нея.
        А лошото е, че сегашната е още по-голяма пародия. Едно време поне стрелби имаше на корем, почти нямаше лоши мерачи, това ксто следствие от многото стрелби.
        Сега и стрелби няма, че патронете скъпи...

    • #21
      Охххх... има големи разлики между мирновременна и воюваща армия.... та спестете , моля, фатмашките си спомени... Моят (в ШЗО-то) фатмак ми е водил тактика, по-добре от батарейният подполковник. Който пък беше особено добър в намирането на паяжини, прах и скрити бързовари.... хахаха


      BTW, когато са въведени въшкарниците, са били връховно технологични, и адски модерни. и това е по Фердинандово още време, ПРЕДИ балканските... Нищо общо с ТЗВ....
      Когато са въведени цинтарите... за значима част от наборниците те са били първите обувки в живота им.... в Голямата Война не всички от БА са имали обувки, даже тогава все още са ходили на фронта с навуща... та дайте по-полека, а?
      Голата глава пък съвсем... Някой да е чувал, че и в Царството са стригали? Някой въобще да е чувал, че въшки се срещат и извън столичните училища?
      Последно редактирано от deyan_h; 25-03-22, 19:29.
      - Зверь, самый лютый, жалости не чужд.
      - Я, леди, чужд. Так, значит, я не зверь.

      Коментар


      • deyan_h
        deyan_h коментира
        Редактиране на коментар
        Ми друже Богольубе, на краците на съседа в строя. На гьон си мязаше, на гьон се дръжеше, като гьон мишки ловеше... Не съм му провеждал лабораторни изследвания...
        Гьонът също не по зле би се разкапал в кишата.... те гумените пропускат, какво остава.... като газиш мокро всъщност ти се стича в запасаните крачоли... и имаш повече вода вътре в обувките, отколкото вън... ))))

      • Кольо
        Кольо коментира
        Редактиране на коментар
        Деяне, никой не упреква въшкарниците и цинтарките като такива.
        Упрека е, че БНА продължаваше да ги използва много след като бяха морално остарели, и другите армии бяха облечени и обути бая по-добре.
        По мое време се беше разчуло, че щели да въвеждат камуфлажите и за войската, но така и не го дочаках. Уволних се с обикновената гимнастьорка...
        Нали знаеш от кои години е модела?

      • deyan_h
        deyan_h коментира
        Редактиране на коментар
        Написал съм от кои години, Коле....
        За целите на БНА са си вършили работа. ))В нашият бранш се правят така наречените "цена/полза" анализи.... ))))))))))
        и да, носил съм въшкарник '94-5-та... не ми разправяйте, че епилацията не било мъжкарско....

    • #22
      Първоначално публикуван от motor_men Преглед на мнение

      Колкото и да мразиш , веднага ти давам само няколко примера. ....
      И на базата на няколко човека ти, големият специалист, перфектният, непогрешимият, теглиш генерални изводи какви били всички, и поливаш с помия всички ?!?
      Имаше ли тъпанари? Имаше, разбира се. Имаше и такива, които бяха затъпели от това година след година да трябва да се занимават и отговарят за тъпанари.

      Крадливи имаше ли - имаше, Некадърни - дал Господ.

      Е и?

      Къде ги няма/ше?!? И тогава, и сега?

      С примери от всякакви области мога да те блъскам по носа, колкото си искам.

      А за сегашната армия ... Ами няма да стане като хората, доде е пълно с такива като теб.
      Щото читави хора няма да отидат да си дадат задника под наем за жълти стотинки и всеки отворко (който не се поглежда в огледалото да се види той що за стока е) да се упражнява да ги плюе.



      Ние не сме неутрални!

      Коментар


      • ezhko
        ezhko коментира
        Редактиране на коментар
        Никоя армия не става даже близко до "като хората" в мирно време. Във военно - прави от хората зверове. Ако оцелее достатъчно дълго.
        Всякакви други илюзии са романтична полюция за умствено недоразвити.
        ПС Ако някой си мисли, че друг ще пролива кръвта си за неговата свобода срещу пари - много е сбъркал.

      • NovemberCharlie
        NovemberCharlie коментира
        Редактиране на коментар
        Ето тук много грешиш. И не само тук, де.

    • #23
      ех, Гагич, Гагич.....я ми покажи къде е пишело през 1985г. да се явя остриган -тази е моята, не съм я намерил в нета

      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:20190711_083254.jpg
Прегледи:385
Размер:397.5 КБ
ID:6838527

      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:20190711_083236.jpg
Прегледи:409
Размер:467.2 КБ
ID:6838528

      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:20190711_083247.jpg
Прегледи:399
Размер:458.6 КБ
ID:6838529



      ________________________________________________
      Subaru OUTBACK 2,5
      Hyundai TUCSON 2.0

      Коментар


      • Bogoljub Gagic
        Bogoljub Gagic коментира
        Редактиране на коментар
        Много лъскава тази повиквателна? Моята не беше такава. Ама ти си от здрав комунистически проЙзход, та затва...

      • ezhko
        ezhko коментира
        Редактиране на коментар
        Не пишеше, но всички знаехме, че ако не отидем остригани, ни стрижат на място. При това - не особено нежно. Последното съм го наблюдавал лично.

      • NovemberCharlie
        NovemberCharlie коментира
        Редактиране на коментар
        На картончето, дето се получаваше по пощата, пишеше.

    • #24
      Кольо коментира
      Днес, 20:05
      Стригането е заради въшките. По онези времена са били повсеместни, поне в по-източната част на Европа.
      blackfirefly коментира
      Днес, 20:33
      Точно за това е било, ама днес ако може и на това да му се придаде не знам си какво се казва " Стригане до голо на новобранците. Цел - да няма този къдрав, онзи рус, другия черен, па третия риж - всички еднакви."
      За въшките, мили деца, питайте някой служѝл през 60-те гОдини на миналиЙо век. Тогазе са ги карали освен прическа нула номер да се бръснат под мишниците, по гърдите (който е имал косми там) и между краката. "гЪрди мъШки, пълни с въшки. На всеки косАм по сто и осАм" - туй е казармен лаф от "ньегу врьеми". Бельото е било "казионно" и се е сдавало за изваряване. В замяна ти дават нечии чужди долни гащи и нема не искам - обуваш ги и туйто. По наше време вече всеки се переше сам. Пак даваха "казионни" гащи, едни сини или черни "парашутни шорти" и едни зелени потници, но всеки си ги носеше и переше само той. В новобранския патальон у Ге-Ве-то прането се извършваше под душа - влизаш с гащите и потника и се сапунисваш върху тях. У ГъЗъ (туй = гранична застава) кОлтурка, баце - имаше перална машина (от ония тип варел, дето отгоре я пълниш, върти, после сваляш мРъкуча и тя се източва).

      За постригването нульа номер като метод за уеднаквяване е писано достатъчно, вкл. от "пенитенциарни психолози" (= пандизчийски демек). Щото п брадите въшки одат ли? А зАщо и брада не даваха да имаш? Другарят Маркс нали е имАл брада?
      "An appeaser is one who feeds a crocodile, hoping it will eat him last." Winston Churchill

      Коментар


      • deyan_h
        deyan_h коментира
        Редактиране на коментар
        дрешните въшки пренасят тиф. митологията !, Кольо, е - за да се виждат...

        Но на мен държавно бельо в казармата не са ми давали. ...не го знам какъв цвят е било...

      • Кольо
        Кольо коментира
        Редактиране на коментар
        Не е заради въшките.
        Изобщо-не е по хигиенни причини.

        На теб може да не са ти давали, но по правило се полагаха. Зелени, сини, червени, само не и бели.

      • gy6ter
        gy6ter коментира
        Редактиране на коментар
        С МНО сапуна се переше перфектно под душа както пише Гагич .

    • #25
      Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение

      Много мразя когато някой ръси диви глупости с широка ръка!
      Бактън от широкопрофилни специалисти, разбиращи от всичко!

      Мнозина сте на това дередже .........
      По Ясенски : Истинският МОДЕРАТОР (полицай ) винаги може да намери нарушение.

      Коментар


      • #26
        Първоначално публикуван от deyan_h Преглед на мнение
        Охххх... има големи разлики между мирновременна и воюваща армия.... та спестете , моля, фатмашките си спомени... Моят (в ШЗО-то) фатмак ми е водил тактика, по-добре от батарейният подполковник. Който пък беше особено добър в намирането на паяжини, прах и скрити бързовари.... хахаха


        BTW, когато са въведени въшкарниците, са били връховно технологични, и адски модерни. и това е по Фердинандово още време, ПРЕДИ балканските... Нищо общо с ТЗВ....
        Когато са въведени цинтарите... за значима част от наборниците те са били първите обувки в живота им.... в Голямата Война не всички от БА са имали обувки, даже тогава все още са ходили на фронта с навуща... та дайте по-полека, а?
        Голата глава пък съвсем... Някой да е чувал, че и в Царството са стригали? Някой въобще да е чувал, че въшки се срещат и извън столичните училища?
        Пак е бил старшина....то аз най-редовно водех специалната подготовка на изчислителите(ракети земя/земя)....редник, а не е като да нямаше с по-високи чинове...

        Коментар


        • deyan_h
          deyan_h коментира
          Редактиране на коментар
          този точно фатмак имаше амбиции, акъл...и страшно гадже, 20 години по-младо от него. образование обаче - не.

      • #27
        Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение

        И на базата на няколко човека ти, големият специалист, перфектният, непогрешимият, теглиш генерални изводи какви били всички, и поливаш с помия всички ?!?
        Имаше ли тъпанари? Имаше, разбира се. Имаше и такива, които бяха затъпели от това година след година да трябва да се занимават и отговарят за тъпанари.

        Крадливи имаше ли - имаше, Некадърни - дал Господ.

        Е и?

        Къде ги няма/ше?!? И тогава, и сега?

        С примери от всякакви области мога да те блъскам по носа, колкото си искам.

        А за сегашната армия ... Ами няма да стане като хората, доде е пълно с такива като теб.
        Щото читави хора няма да отидат да си дадат задника под наем за жълти стотинки и всеки отворко (който не се поглежда в огледалото да се види той що за стока е) да се упражнява да ги плюе.


        Какво ще кажеш да го даваш по-спокойно? И избягвай да ме плашиш с блъскане по носа! Написал съм откъде идваха проблемите на армията , а не , че всички са такива.А подобни примери има достатъчно. И какъв съм аз и хората като мен , че ви пречим на сегашната армия? А в огледалото да се види , може да предложиш на министър "Била"
        С червени гащи натовска армия не става.
        В НАТО - Рамбо го бият , пребоядисан партизанин му носи вода

        Коментар


        • #28
          Натиснете снимката за да я уголемите

Име:опасен 1.JPG
Прегледи:501
Размер:122.8 КБ
ID:6838606 Спомени

          Коментар


          • Тропчо
            Тропчо коментира
            Редактиране на коментар
            Много ти олабен ремъка бе, бомбе!

          • deyan_h
            deyan_h коментира
            Редактиране на коментар
            той там вече не е бомбе, )) чепикът е стъпкан ))

          • gy6ter
            gy6ter коментира
            Редактиране на коментар
            Само 58 кила ,това е преди клетвата с цинтарите ,дневален .

        • #29
          Явно съм бил голям късметлия. Командирите ни, с много малки изключения, бяха пичове на място. Тичаха с нас, пълзяха с нас. Поддържам връзка с тях и до момента.
          Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.

          Коментар


          • #30
            Дали е имало свестни- може, но нямам спомен .
            Обаче колко тъпанари помня.

            Чисто нов новобранец, пременени в чисто ново въшкарници, (дълги гащи и юнашка тениска с дълъг ръкав) Та такива хубавци, колана под мишници, телено копче закопано и шапката на два пръста над очите. Ротния ни изкара на следобедна разходка. Септември 40градуса жега пек ние 4 часа маршируваме в квадрата.
            Дали е трябвало да научим нещо или майора беше перверзник , незнам
            Октомври всяка сутрин преди закуска, войската трябваше да помете района. Без значение дали духа силен вятър или вали изведро. Важно е да сме отвън и да метем..
            Ноември, хубаво лие времето ще ни намерят нещо да носим или да четем в залите. Но завали ли дъжд задуха ли, без изключение ни изкарваха на тактика. Цял ден лазехме под дъжда в калта, докато гащите ни станеха черни.
            Не знам какво е трябвало да научим но не го разбрахме до края. най голямата ни награда беше топлата вода. За първи път в казармата видях топла вода в деня преди клетва (видях - 80 човека в баня с 10 душа за 5 минути)

            Три роти новобранци, не бяхме късметлии

            Коментар


            • BENZBOSS
              BENZBOSS коментира
              Редактиране на коментар
              Мачкаш преди да оформиш материала,номера е,че оформяне нямаше,а се водеше армия,е сега и Руснаците го разбират по тежкия начин - на хартия и доклади голям го вадят ма като ти се опьнат ония насреща и само с доклад не става,8 генерала на месец,по един на 4 дни средно

            • trav
              trav коментира
              Редактиране на коментар
              Оформяне не е имало.
              Обаче пък глад, година и половина месо нямаше, чак към 95 имаше блажно в манджата ,
              Месо виждах само когато ходехме частно да работим. Една седмица всеки ден ходехме да копаем на някаква голяма клечка от МНО канал на вилата, еи това кебапчета и по бира на човек, Знаете ли каква надпревара беше да те вземат да копаеш...
              Иначе бях ОХР и имам 9 патрона за цялата служба изстреляни

            • Dilyan Zagorchev
              Dilyan Zagorchev коментира
              Редактиране на коментар
              Всеки ден месо(тогава ядях още), сутрин салам плюс другите неща, обяд месо(или риба 1-2 седмично) вечер пак месо. Ротния каза 5-6000 калории на ден
              Патрони-няколко иляди

          Активност за темата

          Свий

          Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

          Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

          Зареждам...
          X