Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Какво е вашето отношение към носенето на оръжие от граждани?

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До: Какво е вашето отношение към носенето на оръжие от граждани?

За дедите ми, живели по тези земи от няколко хиляди години, носенето на оръжие, винаги е било символ на свободата.
    Свободния човек, има право да носи оръжие!

Останалото са празни приказки и евтин популизъм, в опит да се отнеме, или ограничи, исконно човешко право.
    Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
    Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

Коментар

Първоначално публикуван от giorgio Преглед на мнение
      ...
      Свободния човек, има право да носи оръжие!
      ... исконно човешко право.
      Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
      ...
      Тук, в Европа, има отколешни традиции както в ограничителните режими за оръжията, така и в нарушаването им поголовно. Свикнали сме.
      ...
      Оправдания. Изконни човешки права няма. Има права, които някой се е напънал да уреди, защото са важни за него, а властите не са могли да му откажат. А кое разбираш като символ на личната свобода е личен избор. Аз например, смятам че е изконно човешко право да се вари ракия в неограничено количество и без акциз. Хем не пия твърде.

Щом те кефи, носи и това е всичко. Само се въздържай от сватбарска стрелба.

Коментар

Не смятам, че е редно темата да се изражда в исконни права или пък особено "имам право да си носА гърмелото къркан", най- малкото това не са коментари, носещи положително отношение към законно носещите...

Законно регистрираното оръжие има много плюсове и минуси. Познавам хора, които разбират оръжието у някого като намерение за убийство и не могат да бъдат разубедени. Крайно против съм носенето на оръжие на културни мероприятия, в нетрезво състояние или по кръчмите късно вечер, където е пълно с други в нетрезво състояние. Така гласи закона, така и трябва да бъде. Ако го правите, поне си трайте...

От друга страна, не съм чувал за отявлен контингент да има разрешително. КОСаджийте по дефиниция си опичат работата (от страх, разбира се) и такива хора нямат законовото право да съхраняват или носят оръжие.

Смятам, че ако има проблем, то е в мерките, които се взимат от органите и Съдебната система за злоупотребата с оръжие. "Сватбарските" изпълнения си остават безнаказани, където и да е по малките градове и села. Притежанието и разнасянето на незаконни и самоделни оръжия е много разпространено, но тук опира и до толериране на факта от обществото, по една или друга причина, сума народ знае, че еди-кой-си има самоделно чифте и се хваща за него като се натаралянка, ама ей, да не сме доносници нещо, че да кажем където трябва
        Проблемът на обществеността в България е, че в мижавото си съществуване, функционира като раково болен - недоволна е, ама то и без това не остава много, та давай да не губим времето с глупости и разправии...
        Зима иде

Коментар

Аз лично наблюдавам три големи групи хора които са против оръжията... Първата е т.н. типичен "съвременен" пацифист който надъхван още от малък смята че може в света някой ден всички да се прегърнат и заобичат и че оръжията просто са опасни и ненужни... Така са го възпитали, така си мисли... Втората група против, са хората у които има атавистичен страх от оръжия... това е психологичен проблем и има своите обяснения произхождащи още от ранно детство, те не са никак приятни... и са типична фобия...
          Третата група хора които са категорично против свободното носене на оръжие са престъпниците или потенциалните такива... Типичният селско/градски бабаит е крайно недоволен от факта, че типичният смешен гражданин може да му отхлупи подчерепната кутия без значение колко са му космати гърдите... Въобще всички свикнали да "налитат" на бой са против оръжията... ясно е защо... Тези които никога няма да получат разрешително поради съвсем обективни причини са също така против оръжията... легалните... другите си ги имат... Та така...
          Последно редактирано от Венцислав Петров; 31-01-09, 12:26.
          VPetrov.photography

Коментар

Винаги съм се чудил каква ще е обществената реакция от хипотетични новини в стил:

Жена простреля четири пъти изнасилвач в парка късно снощи
            или
            4ма роми са простреляни и в тежко състояние след опит за ограбване на къща в село Мечка
            или
            наркоман бере душа...
            или
            педофил загина след като бащата и хората от квартала го заловиха...
            или
            стрелба в парка, глутница бездомни кучета напада семейство с бебешка количка

визирам хипотетични ситуации, в които стрелящите са били със законно оръжие. В края на краищата, такива са основанията за притежание, сватбарските простотии на единици няма да коментирам повече, ако някой се отнася безотговорно към оръжието си, значи няма право да го притежава.

Да не говорим, че ситуацията на Чавдар, наскоро, можеше да стане и по- тегава в гората...
            Последно редактирано от huko; 31-01-09, 12:37.
            Зима иде

Коментар

Има и четвърта група. Хора, които просто нямат доверие в околните. Гоблин го е казал най-добре. Когато хората се научат да не водят война по пътищата, използвайки за импровизирано оръжие автомобилите, тогава биха били готови и за огнестрелно оръжие.

Колкото до изконното право на прадедите ни да носят оръжие. Да, така е. Какво са носили свободно обаче? Меч, нож, копие, лък... Не и примерно арбалет, забранен с декрети из цяла Европа. Първият тип изискват да вложиш време, за да се научиш да ги ползваш и известно замисляне, дали и кога да прибегнеш до тях без нужда. Вторият, към който спада и КНОто, дава силата да се изживяваш, като Бог в ръцете на неподготвени за това хора.

За това и съм гласувал с отговор 3, а не с 1 или 2. Не смятам, че трябва тотална забрана на оръжията, но трябва да има рестрикции, къде и кога могат да се носят - подобно на автомобилите - не карай пил, не карай в парка и т.н. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО изкаран курс и взет изпит, за боравене с него. Психотест също. Също така и достатъчно усложнена процедура по изкарване на разрешително и подържането му, за да бъде филтър, спрямо хората, които наистина чустват необходимост от оръжие, а не и тези, за които то е само гъзария. Т.е. сегашната законова ситуация е доста прилична. Стига да се премахне корупцията и масовото неспазване на много от законите. Потвърждение за това е, че тук пишещите, че имат оръжие, казват и чи то им помага да си сдържат нервите. Това е работата на тези процедури, то да попада само в такива хора. Ако почнат да го продават в бакалията, срещу бележка за съдимост, повярвайте няма да е така. Не и без изградена култура за толерантност в обществото.

За протокола: Носил съм оръжие, когато съм изпитвал нужда от него. Спрях да изпитвам и сега не нося. Ако пак изпитам, ще си мина пак тегавата процедура и пак ще нося. Нямам проблеми с това.
              Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
                Аз лично наблюдавам три големи групи хора които са против оръжията... Първата е т.н. типичен "съвременен" пацифист който надъхван още от малък смята че може в света някой ден всички да се прегърнат и заобичат и че оръжията просто са опасни и ненужни... Така са го възпитали, така си мисли... Втората група против, са хората у които има атавистичен страх от оръжия... това е психологичен проблем и има своите обяснения произхождащи още от ранно детство, те не са никак приятни... и са типична фобия...
                Третата група хора които са категорично против свободното носене на оръжие са престъпниците или потенциалните такива... Типичният селско/градски бабаит е крайно недоволен от факта, че типичният смешен гражданин може да му отхлупи подчерепната кутия без значение колко са му космати гърдите... Въобще всички свикнали да "налитат" на бой са против оръжията... ясно е защо... Тези които никога няма да получат разрешително поради съвсем обективни причини са също така против оръжията... легалните... другите си ги имат... Та така...

Да се изкарват противниците на твоята визия - Болни хора, не е много коректно(все хора с трудно детство, атавистични белези или пък социопати - агресори).
                Аз съм за сериозен контрол, макар и да съм напълно в час, че у нас, сериозен контрол е различно от правилното.
                Но защо не съм за масовото Въоръжаване, защото живеем в динамични - Стресови времена, всички са малко или много "изтрещяли", нервни и раздразнителни. Един такъв дори и "Нормален" човек с оръжие става опасен, засякъл го някой на светофара (същият ден и жена му не му пуснала) и имаме сериозна предпоставка за сакател, ако е без пистолет ще попсува и ще му мине. Имам и още примери. Относно разликата между нож и пистолет, най-добре е обрисувана от един господин (името му не помня) който казваше "докато си карам колат, не могат да ме наръгат, но могат да ме застрелят".
                Тези Басни за Доброто пиянство разказвани по-нагоре ме втрещяват и ме карат да си мисля, че проблема е още по-голям, едни хора си разглобявали пистолетите на част и тогава пиели, може, а други не ги разглобяват и стрелят във въздуха, ама отгоре бетонна плоча и .......
                Разбирам аргументите - ЗА оръжието, убеден съм, че има хора на който им трябва - няма лошо (макар и такъв живот да не е за мен).
                Страх ме за групата хора дето без пистолет е по-нисък от тревата, ама с него е "Владетеля на Галактиката", за тези дето избиват комлекси чрез оръжието, за лабилните и избухливите, за психично болните и Алкохолиците - ще гръмне някого и дори няма да си спомня

Коментар

Тези сме незначителен процент, неинтересен...А другите...
                  Първата група са кубоите, тези които винаги държат да бъдат забелязвани, да имат силни аргументи в спора, да чувстват че са фактор, бивши и настоящи военни, полицаи и др. служители. Втората група са най-пъстри - хора с фантазия, такива, които се виждат като спасители на света, чакащи своя звезден час. Те тренират усилено във фитнеса, имат усет за красивото, бръснат си гърдите и се застояват пред огледалото, държат да оставят добро впечатление...
                  Сигурно има и други....

п.п. 1.Расъл съм във време, в което имаше врагове и трябваше да водим непримирима борба с тях, не съм пацифист по възпитание. 2.Не налитам често на бой по чисто физически причини - килограми. 3.Никакъв проблем нямам да си изкарам разрешително - липсва ми мотивация!
                  Последно редактирано от сто; 31-01-09, 13:02.

Коментар

А според мен хората, държащи непременно да са въоръжени на улицата дори не се делят на групи - това са хора без реална представа колко ограничени са случаите, почти сведени до нула, когато могат да използват оръжието си законно по предназначение, сиреч без последствия за самите тях. В момента, в който гръмнеш на обществено място, преставаш да си законопослушен в 99% от случаите.

В този смисъл пистолетът губи практическото си приложение, а се превръща в украшение. Някои, някога носеха дебели ланци - като се наваде, да лъсне и да го видят.

Обичам да ида на стрелбище, да постреляме, да си "премерим" пищовите и после да ги заключим в дебелите каси. Улицата не е място за мерене на уредите.

Коментар

Първоначално публикуван от alex_markov Преглед на мнение
                      ...Един такъв дори и "Нормален" човек с оръжие става опасен, засякъл го някой на светофара (същият ден и жена му не му пуснала) и имаме сериозна предпоставка за сакател, ако е без пистолет ще попсува и ще му мине...

Предлагам списъкът с документи, изискуеми за разрешително, освен психо, съд, следствие, курс за безопасно боравене и т.н. да включва и декларация от дама, че кандидатът ще бъде щетелно задоволяван преди да извади оръжието от касата
                      Зима иде

Коментар

Да се изкарват противниците на твоята визия - Болни хора, не е много коректно(все хора с трудно детство, атавистични белези или пък социопати - агресори).
                        Алекс, ти къде ги видя моите противници? Че аз такива не забелязвам? Колкото до групата с психичните проблеми на който му е любопитно да отвори учебник по психология и да вземе да прочете... проблемът е описан детайлно... предпоставките за него също... Но освен тази фобия има още няколко хиляди... от хора, от паяци и т.н. Не възприемам никой от тези хора като противник, просто не споделям неговите фобии, знам ги и ги отчитам при взаимодействието си със света... Това е... Моето неодобрение или неразбиране към нещо не го прави мой враг... иначе бих страдал от много страшна фобия... фобия от фобии Между другото за всички които пожелаха от МСС, организирахме сериозен психологичен тест, истински, три дневен, с ~700 въпроса, три беседи и анализ на изображения... от най-добрите психолози в България... Та там научих много интересни неща за владеенето, фобиите и прочие... Лично аз така си представям и процедурата по издаване разрешително за оръжие... да ама не... Всъщност някой анонимен служител на КОС преценява "необходимостта"... на база на... нищо... един лист и няколко формални справки... Та въобще никъде не казвам че одобрявам сегашната система за издаване на разрешителни... Едно че тя е предпоставка за здрава корупция и второ съвършено явно не отчита обективните дадености на конкретният индивид...

Но ние тук си говорим за нашето отношение към оръжието а не за процедурата която в никакъв случй не отговаря на общественият интерес...
                        VPetrov.photography

Коментар

Първоначално публикуван от huko Преглед на мнение
                          Предлагам списъкът с документи, изискуеми за разрешително, освен психо, съд, следствие, курс за безопасно боравене и т.н. да включва и декларация от дама, че кандидатът ще бъде щетелно задоволяван преди да извади оръжието от касата
                          Лично аз бих добавил към списъка с необходими документи:

Семейно положение, деца...
                          Референции от поне трима други които не са роднини и които при издънка на титуляра както при банковите кредити са в издънка и те... Да видим тогава дали лесно ще дават референции
                          Собственост, професия, професионално израстване, кредитно досие, кредитна история... Нали не мислите че един човек затънал в заеми следва да носи оръжие...
                          Задължителна референция от членовете на семейството и колегите/служителите на фирмата...

и т.н.

За да може обективно да се прецени какъв е един човек преди да му се гласува доверие да носи оръжие... Но всички критерии следва да са ясни и разписани в закона, не позволяващи субективни тълкувания...
                          VPetrov.photography

Коментар

Лично аз бих добавил към списъка с необходими документи:

Семейно положение, деца...
                            Референции от поне трима други които не са роднини и които при издънка на титуляра както при банковите кредити са в издънка и те... Да видим тогава дали лесно ще дават референции
                            Собственост, професия, професионално израстване, кредитно досие, кредитна история... Нали не мислите че един човек затънал в заеми следва да носи оръжие...
                            Задължителна референция от членовете на семейството и колегите/служителите на фирмата...

и т.н.

За да може обективно да се прецени какъв е един човек преди да му се гласува доверие да носи оръжие... Но всички критерии следва да са ясни и разписани в закона, не позволяващи субективни тълкувания...
                            Това ми напомня на едни отминали преди 20-тина год.времена
                            Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.
                            Селска фурна аспух нема. Пак същият.
                            В+ LZ1HAN нула три осмици 9014две тройки

Коментар

А не трябва ли да поотпусне малко закона за употребата на това оръжие ако ще се носи от хора, които няма да злоупотребяват с него? Трудното е да се докаже, кой няма да злоупотребява със законото си оръжие. Все пак да разнасяш огнестрелно бижу си е "pain in the ass", в преносен и буквален смисъл...

Коментар

Като се споменаха времената от преди 20 години, почвам да си задавам един въпрос. Ако ще сравняваме броя КНО сред населението с броя престъпления, то преди 20 години колко хора, не били на кадрова служба в армията или полицията, имах право да носят лично КНО и колко престъпления се случваха?

Не съм почтитател на онези времена, поради много причини, но са си доказателство, че май може и без лично оръжие, ако полицията си е на мястото...
                                Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X