Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Какво е вашето отношение към носенето на оръжие от граждани?

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Какво е вашето отношение към носенето на оръжие от граждани?

Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
    Тихомире, това че един човек е на 20 години не е задължително условие за неговата психическа нестабилност... да не говорим че познавам хора на по над 50 дето не оръжие ами и вилици не трябва да им се дават...

В понятието законо-послушни граждани включвам хора с чисто съдебно досие, без проблеми с държавата които отговарят на съответните критерии и са ги доказали чрез изпълнението на ЯСНИ И ЕДНАКВИ ЗА ВСИЧКИ условия... А не текущото положение когато това че някой е бил тиловак десет години и се е занимавал със снабдяването с домати в едно поделение без да е стрелял дори задължително да има право на доживотно носене на КНО, а гражданин който изпълнява всички условия да получава отказа: Поради недоказана необходимост... което е съвършено субективно и неотговарящо на никакви критерии решение на съответният КОС...
    Като се правят КОС на " The Big Boss " и някаква върховна инстанция пишейки откази наред, защото са некомпетентни те самите и ги е шубе от поредния пищов на улицата... да се спасяват.
    Който има мерак, знае, че е изряден по закон и прочие си отива на съд и като не районното, то съда ще му даде разрешителното! До сега несъм чул и видял съда да е отказал разрешително на който и да било при изрядни документи без значение преди това служба КОС на колко " отворени " са се направили.
    Всеки с изрядни документи има правото да притежава оръжие по закон и трябва да си търсим правата, когато смятаме, че сме ощетени!
    Да не говорим за това, че служба КОС са никой в цялата система и са длъжни... подчертавам, акцентирам и прочие длъжни!!! да приемат документите на всеки и да ги представят за подпис на началника на съответното районно, а не да се обесняват и да отказват разрешително с разни малоумни коментари и доводи, карайки подалите документи да си ги изтеглят.

А относно изписаните по-горе години... в момента съм на 26, притежавам оръжие от 24 годишен ( с 300 връзки и зора се добрах до разрешително именно заради малоумщината в държавата ни ) и смея да кажа, че за първите 2-3 месеца активна стрелба, подготовка и прочие имам далеч повече знания, оръжейна култура, умения в безопасното боравене и стрелба толкова, колкото 99% от служите с по 20-30 годишен стаж из службите в тая страна нямат! Така, че... нека не намесваме годините и възрастта, защото те са буквално никакъв фактор!

За целта обаче човек трябва да се интересува, да има серъозен подход, тренировки и прочие, а не просто да си носи като някакъв кич оръжието и да парадира с него.
    Последно редактирано от LORDA83; 29-01-09, 12:30.

Коментар

Хайде да помислим логично - би ли тръгнал някой да помисля да вади оръжие и да отвлича автобус при положение, че има голяма вероятност към него да се насочат на момента десетина дула?
      Както ви обясни г-н Петров - когато човек е с оръжие изобщо избягва да се забърква в свади.
      Възможно по-либерален режим, но с тежки последствия при неспазването му!
      "Обичам България, само по една причина - защото си е моя! А иначе, кой би живял доброволно в кучи ..."

Коментар

Много сте в грешка уважаеми колега, едно от най-сериозните следствия от носенето на оръжие е въздържането от участие в каквито и да са възможни конфликти... Щом съм с оръжие избягвам каквато и да е възможна конфронтация и съм по-тих и по-нисък от тревата... Защото самият факт че оръжието е с мен автоматично вдига мизата в какъвто и да е конфликт което го прави неприемлив... И с хората около мен с оръжие е същото... В момента в който сложат на кръста си оръжие и не можеш да ги познаеш...

В подкрепа на моите думи е... традиционната японска вежливост... Тя е култивирана от столетията самурайски традиции където едно по невнимателно блъскане на някой на улицата автоматично значи падането на нечия глава... и понеже главите по принцип са скъпи на притежателите си те започнали много да внимават в етикета... и така и досега...
        Ами за съжаление не всички в България са като вас - ако бяха надали щяха да съществуват подобни теми.На японците им е трябвало време както казахте вие столетия - същото важи и за българите. При положение че някой може да се качи на бутилка водка в колата си и да кара с 200км/ч не виждам какво ще го спре да запаще и пищова в същото състояние.
        When I'm good, I'm very good. When I'm bad, I'm even better!

Коментар

+1 - практически мнението на Кристо.
          И закона не е толкова лош в тази му част, и честно казано не са ми известни особени случаи на нарушаването му, или на опасно поведение. Културата на носенето на оръжие се развива учудващо бързо у всеки нормален човек. Все едно, почти милион години хората го носят, явно вече работи и генетичната памет.
          Каквото неправилно поведение съм виждал, е било главно у хора, които преди това не са имали никакви контакти с оръжие, или с други въоръжени хора. Обикновено младежи. Най-тежките случаи на нихилизъм и несериозност се преодоляват след половин час нормален разговор с нормални грамотни по въпроса хора. Пожарната безопастност се осигурява не с табелки "пушенето забранено", а със слагане на железни пепелници. Така че 99% от сегашните проблеми, каквито изобщо ги има, могат да се преодолеят за няколко месеца с масово говорене с учебна цел. Колите как започнаха масово да пускат пресичащите пешеходци? Просто за това започна да се говори, непропускането на хората в общественото съзнание се превърна в позорна простотия, и всичко си дойде на мястото. Наказанията не свършиха никаква работа.
          Като във всяко опасно нещо - трябва знание, а не забрани и крясъци. Силно е образованото общество, не смачканото и вързаното.

Коментар

Първоначално публикуван от chris_vicom Преглед на мнение
            Хайде да помислим логично - би ли тръгнал някой да помисля да вади оръжие и да отвлича автобус при положение, че има голяма вероятност към него да се насочат на момента десетина дула?
            Този епизод го имаше в един комедиен филм и много ме изкефи.
            Човек никога не знае: какво печели, когато губи и какво губи , когато печели.

Коментар

Първоначално публикуван от disko04 Преглед на мнение
              Тези винаги могат да си намерят оръжие незаконно.
              Значи в условието на темата се казва съвсем точно:

Под оръжие разбирам генерално погледнато, законно оръжие от какъвто и да е вид и характер... Носено от законо-послушни граждани, които са удостоверено психично нормални и без криминални присъди. Не визирам незаконно оръжие или престъпници!
              Изобщо не става дума за незаконно оръжие и кой как и откъде може да си намери.

Коментар

Първоначално публикуван от persuader Преглед на мнение
                Ами за съжаление не всички в България са като вас - ако бяха надали щяха да съществуват подобни теми.На японците им е трябвало време както казахте вие столетия - същото важи и за българите. При положение че някой може да се качи на бутилка водка в колата си и да кара с 200км/ч не виждам какво ще го спре да запаще и пищова в същото състояние.
                +100
                Това имах предвид и аз.

Коментар

Много сте в грешка уважаеми колега, едно от най-сериозните следствия от носенето на оръжие е въздържането от участие в каквито и да са възможни конфликти... Щом съм с оръжие избягвам каквато и да е възможна конфронтация и съм по-тих и по-нисък от тревата... Защото самият факт че оръжието е с мен автоматично вдига мизата в какъвто и да е конфликт което го прави неприемлив... И с хората около мен с оръжие е същото... В момента в който сложат на кръста си оръжие и не можеш да ги познаеш...

.............
                  Напълно съм съгласен с Венци.
                  За нормалният човек оръжието значи отговорност.
                  Гласувах с отговор 1, нося оръжие от 92-ра.
                  Когато в едно общество престъпниците и ненормалниците са въоръжени, единствената реакция е да се въоръжат нормалните хора.
                  За да изчезне чувството за безнаказаност.
                  Най-елементарното правило за употреба на пълния член е да го слагаш отзад на извършителя на действието!

Коментар

анкетата позволява повече от един отговор......

я да ви питам: защо, според вас, премахнаха ПСИХО теста за разрешително?

Коментар

Отговор 3. Оръжието не е за всеки. Човек, който сега успява да мина през всички тежки процедури, показва поне, че има достъчно издържливи нерви за това. Може би и за това тези хора, успяват да превключат на внимателен режим, когато имат оръжие в себе си. Не всеки би се справил. Още повече, ако бента се отприщи изведнъж, без създадената култура.

Иначе идеята за облекчен режим за притежаване на оръжие у дома, но без право да се разнася по улиците, не е лоша. Но дори да се облекчи режима за придобиване, трябва да се затегнат мерките, кога не трябва да е в теб. То и сега в закона пише, че след 10 вечерта, не можеш да си с него в заведения, в които се сервира алкохол... но май никой не го спазва, а почти всички сакътлъци стават именно при такива обстоятества. Трябва строг контрол върху комбинацията оръжие и алкохол, дори проверки с дрегери. Въпрос на избор - или носиш оръжие или пиеш, също като при автомобилите. Дори и вкъщи, ако консумираш алкохол, оръжието в касата. Чуе ли се изстрел, идва кварталния с дрегера и намери ли нещо, отнемане на разрешителното.
                      Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Първоначално публикуван от gadeff Преглед на мнение
                        Напълно съм съгласен с Венци.
                        За нормалният човек оръжието значи отговорност.
                        Гласувах с отговор 1, нося оръжие от 92-ра.
                        Когато в едно общество престъпниците и ненормалниците са въоръжени, единствената реакция е да се въоръжат нормалните хора.
                        За да изчезне чувството за безнаказаност.
                        Да се действа по правилото "Извънредните ситуации изискват извънредни решения" може да е доста опасно. От оправданието за носене на оръжие до евентуалното му по-често използване крачката е много малка. И всеки ще си има своя "основателна причина" да го използва.

Коментар

Първоначално публикуван от Тихомир Преглед на мнение
                          Да се действа по правилото "Извънредните ситуации изискват извънредни решения" може да е доста опасно. От оправданието за носене на оръжие до евентуалното му по-често използване крачката е много малка. И всеки ще си има своя "основателна причина" да го използва.

Носенето на оръжие изисква високо ниво на самосъзнание и концентрация.

Реално обаче оръжия може да потрябват при военно положение и тогава подготовката, но не само наличието на оръжие оказва сериозно влияние. Цял арсенал в ръцете на лабилен човек няма да помогне особено, но и най малкото би оказало голямо заначение за подготвените. За ежедневно носене в мирно време е "нож с 2 остриета", а необходимостта от постоянно носене в мирно време е индикатор, че нещата не са на добре.

Коментар

Гласувах за отговор 1. Притежаването и носенето на оръжие изгражда самодисциплина. Всеки здравомислещ човек, който е наясно с последствията от употребата му, носи отговорност за действията си. Както и човек шофиращ автомобил например. Вместо да се ограничават хората, по-добре е да се просвещават, щото... забранения плод е най-сладък
                            Миналата година ми отказаха на искането за КНО, под предлог че имало по-безопасни начини за самоохрана. Хм... замислих се - верно, ще си седя в къщи, залючен. Да ама апаши отключили и обрали домът ми, в момент когато ме нямало... е сега предпочитам опасните начини. Явно че "по-безопасни" нямат желания ефект. Тогава не потърсих правата си. Реално погледнато колко от тука пишещите би ползвал летално оръжие срещу нападател ? Когато намеря за себе си отговор на този въпрос, ще си взема КНО.
                            п.с. Имам няколко ловни карабини, които ползвам. Това, защото съм ловец. Е ? Това прави ли ме по-недежден, или по-безопасен. Безопасното боравене и носене на оръжие се постига с изграждане на оръжейна култура. Което не може да стане със забрани и ограничения... Ми да съберат и кухненските ножове... Май се увлякох

Коментар

Не съм видял някъде подобна статистика, но съдейки по медийните съобщения, най-честите случаи на използване на оръжие у нас са или от престъпници (обикновено - абсолютно безнаказано) или от полицаи, предимно в извънработно време.
                              Не мисля, че нормален човек ще тръгне да си размахва "пищоля", рискувайки да провали живота си и живота на семейството си...
                              Закони има, достатъчно строги и се прилагат основно върху "средностатистическият" българин.
                              "Разпищолени" са престъпниците - с незаконното оръжие и полицаите - с чувството за ненаказуемост.
                              Не говорим за извънредни мерки, а за разлика между тоталитарна и демократична държава.

Малко въпросчета за размисъл....
                              Защо нормален човек и чисто съдебно минало и без психически отклонения да няма право да притежава оръжие? Или да има, но "при особено строг контрол и много ограничения"? Защо не се въведе особено строгият контрол и многото ограничения върху престъпността?
                              Кой проверява касата с оръжието в дома на косаджията, примерно? Кой пише акт за непоставен колан на катаджия?
                              Като ще се стремим да бъдем гражданско общество - значи се стремим всички да имат равни права и задължения. Излиза, че полицаите и военните, бивши и настоящи, са по-равни???
                              Кой се страхува да има оръжие в населението и защо?
                              Най-елементарното правило за употреба на пълния член е да го слагаш отзад на извършителя на действието!

Коментар

Първоначално публикуван от gadeff Преглед на мнение
                                Не съм видял някъде подобна статистика, но съдейки по медийните съобщения, най-честите случаи на използване на оръжие у нас са или от престъпници (обикновено - абсолютно безнаказано) или от полицаи, предимно в извънработно време.
                                Не мисля, че нормален човек ще тръгне да си размахва "пищоля", рискувайки да провали живота си и живота на семейството си...
                                Закони има, достатъчно строги и се прилагат основно върху "средностатистическият" българин.
                                "Разпищолени" са престъпниците - с незаконното оръжие и полицаите - с чувството за ненаказуемост.
                                Не говорим за извънредни мерки, а за разлика между тоталитарна и демократична държава.

Малко въпросчета за размисъл....
                                Защо нормален човек и чисто съдебно минало и без психически отклонения да няма право да притежава оръжие? Или да има, но "при особено строг контрол и много ограничения"? Защо не се въведе особено строгият контрол и многото ограничения върху престъпността?
                                Кой проверява касата с оръжието в дома на косаджията, примерно? Кой пише акт за непоставен колан на катаджия?
                                Като ще се стремим да бъдем гражданско общество - значи се стремим всички да имат равни права и задължения. Излиза, че полицаите и военните, бивши и настоящи, са по-равни???
                                Кой се страхува да има оръжие в населението и защо?
                                Знаеш ли колко пъти подпийнали субекти са ми вадили или са се опитвали да ми вадят нож? Радвам се, че не са имали пистолети. Веднъж и такова се опитваха да ми вадят, но слава богу алкохола беше достатъчно, че да не може да се оправи бързо със закопчалката на кобура... В не помня кой точно щат с либерално законодателство към оръжията, преди време имаха кампания с билборди "Не стреляйте по шофьора!"... Поради зачестилите случай, ако някой го засекат, да си изкарва така нервите. Предвид факта каква е толерантноста по пътищата у нас... също се плаша, като си представя пистолет във всеки Голф .

Казвате оръжие за всеки психически стабилен гражданин? Да, това ще бъде добре... Но къде е границата за психическа стабилност? Защото, ако критерият е до колко е безопасно да се връчи оръжие в нечии ръце... то бих писал около 2/3 от населението нестабилни... За останалите, ОК. Но пак с ограничения, защото например много свестни и отговорни хора, тотално се преоразяват след 2-3 чашки...
                                Последно редактирано от Тодор (Zaarin); 29-01-09, 14:35.
                                Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X