Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Схватките в Украйна откъм техническата им част

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Схватките в Украйна откъм техническата им част

Drone shot down by Ukrainian forces. Looks like another Russian made/operated Orlan-10

Публикувайте отговор

Коментар

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
      Стандартен, ама май публичното унижение на пленниците чрез излъчване на видео от разпитите не съответства много на разни конвенции ...
      То и да обстрелваш с реактивна артилерия жилищни блокове също е нарушение на един куп конвенции . Въобще в тази война има доста нарушения които никой не ги вижда .
      Първоначално публикуван от Dagobar Преглед на мнение
      Абе и аз това си мислех, ама като четеш новините от вчера и днеска, оставам с др. вчепатление. Подетата в събота/неделя АТО е претърпиала пълно фиаско, положението им е плачевно. Укр. армия отстъпва повсеместно на всякъде, чудят се как да изкарват подразделенията от горещите точки или поне да не поапдат в обкръжение. Защо, не ми е ясно. Обаче са претърпели значителни загуби при различни локални битки. Дотолкова че, да позволят на сепаратистите да наглеят и да направят контраатака с бутиковите си бройки от техника.
      Това само показва на практика колко удачна е тактиката на малките ударни групи . Група от 10 до 15 човека въоръжена с 3-4 РПГ и поне две леки картечници . Откриват ураганен огън и докато противника се усети какво точно става и от къде им е дошло изчезват . Колоната е спряна за известно време с известни и ясно видими координати и е чудна цел за реактивната артилерия да я довърши . Малкия брой сили необходими за такива нападения позволява да организираш повече на брой нападения което деморализира врага на голям участък от условния фронт . В такава ситуация предимството винаги е на страната на нападащия защото той си е избрал предварително най удачното място за нападение и обикновено удря първо първата и последната машини в конвоя . Естествено има и контра мерки на тази тактика но явно УА не ги прилагат .
      Последно редактирано от sek.1; 16-07-14, 19:08.
      Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
        То и да обстрелваш с реактивна артилерия жилищни блокове също е нарушение на един куп конвенции . Въобще в тази война има доста нарушения които никой не ги вижда . Това само показва на практика колко удачна е тактиката на малките ударни групи . Група от 10 до 15 човека въоръжена с 3-4 РПГ и поне две леки картечници . Откриват ураганен огън и докато противника се усети какво точно става и от къде им е дошло изчезват . Колоната е спряна за известно време с известни и ясно видими координати и е чудна цел за реактивната артилерия да я довърши . Малкия брой сили необходими за такива нападения позволява да организираш повече на брой нападения което деморализира врага на голям участък от условния фронт . В такава ситуация предимството винаги е на страната на нападащия защото той си е избрал предварително най удачното място за нападение и обикновено удря първо първата и последната машини в конвоя . Естествено има и контра мерки на тази тактика но явно УА не ги прилагат .
        И мен ме учудват все повече действията на УА. Днес следобед са паратили на помощ три щурмови самолета. Два са вече свалени.......
        висете отпуснато

Коментар

Пускайте и източниците.
          Тази тема е с претенции да бъде обективна...доколкото интернет позволява...

Коментар

Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
            То и да обстрелваш с реактивна артилерия жилищни блокове също е нарушение на един куп конвенции . Въобще в тази война има доста нарушения които никой не ги вижда . Това само показва на практика колко удачна е тактиката на малките ударни групи . Група от 10 до 15 човека въоръжена с 3-4 РПГ и поне две леки картечници . Откриват ураганен огън и докато противника се усети какво точно става и от къде им е дошло изчезват . Колоната е спряна за известно време с известни и ясно видими координати и е чудна цел за реактивната артилерия да я довърши . Малкия брой сили необходими за такива нападения позволява да организираш повече на брой нападения което деморализира врага на голям участък от условния фронт . В такава ситуация предимството винаги е на страната на нападащия защото той си е избрал предварително най удачното място за нападение и обикновено удря първо първата и последната машини в конвоя . Естествено има и контра мерки на тази тактика но явно УА не ги прилагат .
            Всичко много хубаво си го написал, само дето няма "фронт"... Тия карти дето ги гледаш, с очертаните "граници" по тях, са немощен опит за визуализиране и обобщаване на целият хаос царящ там! Всъщност "бунтовниците" действат на принципа на леката конница - жилят и бягат. Постоянно са в движение от както напуснаха Славянск... От тогава и площта на която оперират се увеличи чувствително! Според мен цялата работа около този обрат си има и друго обяснение - "бунтовниците" просто си поправиха грешката от Славянск! Завземайки града и околните села, и укрепвайки се в тази цитадела (както и в още две по-малки), бунтовниците позволиха на УА да мобилизира и концентрира сериозни сили (като брой жива сила и въоръжение) около тези "укрепления" (вкл. Крематорск и на третия град му забравих името...), почти да ги обкръжи напълно и да ги подложи на бавно, но сигурно изтребление, макар и с цената на много собствени загуби в жива сила, ранени, бойна техника и авиация... "Бунтовниците" видяха, че въпреки всичко на украинците явно им излиза математиката и рязко смениха тактиката! Сега са на всякъде, удрят и бягат (сигурен съм, че ако трябва - за броени минути могат да станат перфектни "мирни цивилни", укривайки оръжието си преди това...), а подир тях се хвърлят "потери" под формата на военни колони, които свършват по горе-показаният начин! Да не забравяме какви загуби понесоха украинските ВВС, благодарение на перфектното "опълченско" ПВО (иракчаните за две войни не успяха да свалят толкова, колкото бяха свалени над и около Славянск за няма и два месеца...)! На ли се сещате, че за да ги ударят насред средата на тоя гол и равен кър, въздушното разузнаване/прикритие на украинците го е нямало никакво (видяхме и как украинската военна машина започва да сработва, макар и много неточно и бавно, когато ги имаше...)... Въобще тепърва на УА ще и става трудно!

Коментар

Първоначално публикуван от p-pleven Преглед на мнение

А това може да бъде прекрасен нагледен пример, за част от жокерите, които "бунтовниците" ползват, дори и само като синтезирана суха оперативна информация в цифров вид - примерно картината се стриймва в реално време на нарочен видео сървър с оторизиран достъп, и приятелчетата си гледкат всичко на мобилните телефони (така и не разбрах, защо не им резнаха комуникациите...) директно на изходните позиции.. Достатъчен е и само един на няколко човека и да си ги води по станцията. Ще "жилят" не, ами и отатък...

Коментар

Първоначално публикуван от Марто (Мартин Христов)
                ... (така и не разбрах, защо не им резнаха комуникациите...)
                Това и аз съм се питал. Дали пък за да не ги подслушват?
                Кой'т не скача е червен, кой'т не скача е червен!

Коментар

А някаква гаранция има ли че могат ? Не виждам грам причина да ползват украински комуникации. Ако не ме лъже паметта преди години когато Милошевич падна на изборите "някой" беше раздал на опозицията "...над осем хиляди телефона независещи от сръбските мобилни оператори..."
                  Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение
                    А някаква гаранция има ли че могат ? Не виждам грам причина да ползват украински комуникации. Ако не ме лъже паметта преди години когато Милошевич падна на изборите "някой" беше раздал на опозицията "...над осем хиляди телефона независещи от сръбските мобилни оператори..."
                    Ако могат- да са ги оставили да работят. Ако не могат, да бяха ги заключили/заглушили.
                    А относно дали могат- ми от западната граница да бяха сложили едно рамо с апаратура и уреди.
                    Кой'т не скача е червен, кой'т не скача е червен!

Коментар

Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение
                      Да речем, че не могат единствено, сигурно да заглушат сателитни комуникации... Всичко останало, рано или късно опира до само един единствен кабел, а на него му стигат само едни клещи/флекс/експлозиви (зависи от кабела)!

Коментар

Някой знаещ би ли споделил каква е далекобойността на едно старо класическо РПГ от руски тип, тия по-новите американски стингъри и по-новите фагот или както там се казват руските иглотерапевтични системи и миномети?

Възможно ли е при точни координати, добре отчетени метеоролични условия примерно да ги поразиш тия горките загинали в лагера от примерно 2-3 км и повече?

Куздов или някой друг беше споменал, че в Ирак местните тарамбуки имали уникална точност със старите РПГ, аз преди поне 10-15 години на едни публични демонстрации си играх с една американска минохвъргачка и помня, че на около половин километър през мерника "целех" окото на човек, тоест сигурно тия неща са направени да са доста точни принципно а в умели ръце каквито има там явно километри не са проблем, или греша.

Може ли тия разстреляните на полето са ги очаткали така с РПГ, аз по-скоро съм склонен да си мисля за хеликоптер или дрон поразявайки конкретни машини с точност каквато гледаме по клиповете, точност до сантиметри... точност като на клиповете от Ирак и от Израел напоследък...
                        Бъдете живи и здрави!

Коментар

Първоначално публикуван от BatGeorgeone Преглед на мнение
                          Някой знаещ би ли споделил каква е далекобойността на едно старо класическо РПГ от руски тип, тия по-новите американски стингъри и по-новите фагот или както там се казват руските иглотерапевтични системи и миномети?

Възможно ли е при точни координати, добре отчетени метеоролични условия примерно да ги поразиш тия горките загинали в лагера от примерно 2-3 км и повече?

Куздов или някой друг беше споменал, че в Ирак местните тарамбуки имали уникална точност със старите РПГ, аз преди поне 10-15 години на едни публични демонстрации си играх с една американска минохвъргачка и помня, че на около половин километър през мерника "целех" окото на човек, тоест сигурно тия неща са направени да са доста точни принципно а в умели ръце каквито има там явно километри не са проблем, или греша.

Може ли тия разстреляните на полето са ги очаткали така с РПГ, аз по-скоро съм склонен да си мисля за хеликоптер или дрон поразявайки конкретни машини с точност каквато гледаме по клиповете, точност до сантиметри... точност като на клиповете от Ирак и от Израел напоследък...
                          Не може! РПГ (ново/старо - няма значение) - максимум до 700 метра с термобарична или ОФ БЧ (с много уговорки...). ПТУРС - макс от 2 500 до 4 500 метра, в зависимост от модела на системата и стрелеца... Нито един от двата типа оръжие няма достатъчно поразяваща мощ, за да се образува пейзажа от снимките!

П.П. Във войните, в бившите югорепублики сърбите са използвали един номер при боевете в градски условия - с помощта на "гафер" (армирано тиксо) към стандартен ОФ изстрел за РПГ-07 са прикрепяли до кило и половина "Semetex"... Обхвата е падал едва до стотина метра, а "точността" е била силно пожелателна. За сметка на това - само едно такова вкарано в очертанията на първия етаж на масивна двуетажна къща, я разпилява на две пресечки...
                          Последно редактирано от Марто (Мартин Христов); 16-07-14, 21:41.

Коментар

Първоначално публикуван от Марто (Мартин Христов) Преглед на мнение
                            .... Въобще тепърва на УА ще и става трудно!
                            Това долу ако е вярно, то и на нас няма да ни е леко
                            байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.
                            Един луд: на много простите хора всичко им се вижда сложно…
                            Суперспам - спама на суперите

Коментар

Първоначално публикуван от DBRS Преглед на мнение
                              Това долу ако е вярно, то и на нас няма да ни е леко
                              Да бе! Руснаците таман поканиха в този район наблюдатели на ОБСЕ и западни военни аташета и в чест на пристигането им стрелят през границата с "Град", дето и американците от Космоса ще го снимат.
                              Ние не сме неутрални!

Коментар

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
                                Да бе! Руснаците таман поканиха в този район наблюдатели на ОБСЕ и западни военни аташета и в чест на пристигането им стрелят през границата с "Град", дето и американците от Космоса ще го снимат.
                                Вярно ли още мислиш, че на Путин му пука? Аз мисля, че е решил да натиска докато може, а какво е рeшил че ще е това "може" май и той не знае.

Нека артилеристите ме поправят, ама ъгъла на снарядите не е за близка стрелба(под 5км.)
                                байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.
                                Един луд: на много простите хора всичко им се вижда сложно…
                                Суперспам - спама на суперите

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 3 потребители онлайн. 0 потребители и 3 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X