Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Схватките в Украйна откъм техническата им част

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Схватките в Украйна откъм техническата им част

Първоначално публикуван от DBRS Преглед на мнение
    Вярно ли още мислиш, че на Путин му пука? Аз мисля, че е решил да натиска докато може, а какво е рeшил че ще е това "може" май и той не знае.

Нека артилеристите ме поправят, ама ъгъла на снарядите не е за близка стрелба(под 5км.)
    Явно му пука достатъчно, за да не вкара войски в Украина. А обстрелът на съседна страна си е точно толкова агресия, колкото и вкарването на войски. Ама и да се решили да гръмнат малко през границата, малкто нещо се съмнявам да го правят пред свидетели от ОБСЕ.

"В качестве подготовки и в рамках консультаций по поводу мандата и полномочий миссии наблюдателей ОБСЕ, организация направит оценочную миссию, состоящую из трех представителей секретариата ОБСЕ на пропускные пункты "Донецк" и "Гуково" на российско-украинской границе", — рассказали "Интерфаксу" в пресс-службе организации.
    Подчертаното в цитата Гуково е населеното място от района, на което било стреляно. Нещо не ми се връзва.

Освен това ми се губи малко смисълът от упражнението. Хубаво, да речем, че са оказали огнева поддръжка на проруските сили в крайграничния район. Ама това, откъдето и да го п огледнеш, си е тактическа дреболия, дето трудно може да донесе кой знае каква полза, която да оправдава рискът от евентуалните последствия в международен план.
    Ние не сме неутрални!

Коментар

Първоначално публикуван от DBRS Преглед на мнение
      Това долу ако е вярно, то и на нас няма да ни е леко
      То вече стана смешно с тия "обстрели" от Руска територия. Кой гръмне някъде и айде от руска територия. Ти сериозно ли вярваш, че може да се стреля с тежо въоръжение през 21 век и да не бъде документирано поне от няколко сателита ? Аз наистина не зацепвам кои сте "нас" и какво ще ви е тежко ? Звучи все едно си от УА ?
      висете отпуснато

Коментар

Първоначално публикуван от Марто (Мартин Христов) Преглед на мнение
        Всичко много хубаво си го написал, само дето няма "фронт"... Тия карти дето ги гледаш, с очертаните "граници" по тях, са немощен опит за визуализиране и обобщаване на целият хаос царящ там! Всъщност "бунтовниците" действат на принципа на леката конница - жилят и бягат. Постоянно са в движение от както напуснаха Славянск... От тогава и площта на която оперират се увеличи чувствително! Според мен цялата работа около този обрат си има и друго обяснение - "бунтовниците" просто си поправиха грешката от Славянск! Завземайки града и околните села, и укрепвайки се в тази цитадела (както и в още две по-малки), бунтовниците позволиха на УА да мобилизира и концентрира сериозни сили (като брой жива сила и въоръжение) около тези "укрепления" (вкл. Крематорск и на третия град му забравих името...), почти да ги обкръжи напълно и да ги подложи на бавно, но сигурно изтребление, макар и с цената на много собствени загуби в жива сила, ранени, бойна техника и авиация... "Бунтовниците" видяха, че въпреки всичко на украинците явно им излиза математиката и рязко смениха тактиката! Сега са на всякъде, удрят и бягат (сигурен съм, че ако трябва - за броени минути могат да станат перфектни "мирни цивилни", укривайки оръжието си преди това...), а подир тях се хвърлят "потери" под формата на военни колони, които свършват по горе-показаният начин! Да не забравяме какви загуби понесоха украинските ВВС, благодарение на перфектното "опълченско" ПВО (иракчаните за две войни не успяха да свалят толкова, колкото бяха свалени над и около Славянск за няма и два месеца...)! На ли се сещате, че за да ги ударят насред средата на тоя гол и равен кър, въздушното разузнаване/прикритие на украинците го е нямало никакво (видяхме и как украинската военна машина започва да сработва, макар и много неточно и бавно, когато ги имаше...)... Въобще тепърва на УА ще и става трудно!
        Аз за това съм написал условния фронт . РПГ 7 с каквато и БЧ да е тавана му е 500 метра и то ако няма вятър . Ако има страничен вятър вероятността да уцелиш нещо над 100 метра е никаква . Ракетата прави един красив пирует и сработва самоликвидатора . То и от повече няма нужда практиката показва че РПГ са най ефективни при близък огневи контакт за по големите дистанции си има СПГ и управляеми противотанкови ракети . Телефонната връзка колкото и остаряла да е си остава една от най надеждните . Връзка между две ТАПчета се изгражда за секунди и ако си нямаш работа търси кабела (ВКШ) из треволяка . Тая връзка нито можеш да я заглушиш нито да я подслушаш . Разликата в тактиката на американските и украинските ВВС е огромна . Американците имат много и качествени безпилотни апарати които летят практически доста над тавана на ПЗРК откриват целите и щурмовата авиация ги отнася на скорост . Украинците се въртят отгоре като пате в калчища опитвайки се да си намерят целите чисто визуално което е практически невъзможно в градски условия но пък са идеална цел за иглотепевтите .
        Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
        Явно му пука достатъчно, за да не вкара войски в Украина. А обстрелът на съседна страна си е точно толкова агресия, колкото и вкарването на войски. Ама и да се решили да гръмнат малко през границата, малкто нещо се съмнявам да го правят пред свидетели от ОБСЕ.

Подчертаното в цитата Гуково е населеното място от района, на което било стреляно. Нещо не ми се връзва.

Освен това ми се губи малко смисълът от упражнението. Хубаво, да речем, че са оказали огнева поддръжка на проруските сили в крайграничния район. Ама това, откъдето и да го п огледнеш, си е тактическа дреболия, дето трудно може да донесе кой знае каква полза, която да оправдава рискът от евентуалните последствия в международен план.
        Не е съвсем без значение . Едната от основните цели на УА от началото на кампанията е да отрежат опълчението от достъпа до границата защото вероятно от там идват подкрепления и снабдяване . За сега всичките опити са без особен успех . Ако нещата за опълченците добият неприятен характер единствения път за спасение е през границата така че той е жизнено важен за тях . Въпреки че като гледам как вървят нещата няма да им се наложи да го ползват .
        Първоначално публикуван от BatGeorgeone Преглед на мнение
        Някой знаещ би ли споделил каква е далекобойността на едно старо класическо РПГ от руски тип, тия по-новите американски стингъри и по-новите фагот или както там се казват руските иглотерапевтични системи и миномети?

Възможно ли е при точни координати, добре отчетени метеоролични условия примерно да ги поразиш тия горките загинали в лагера от примерно 2-3 км и повече?

Куздов или някой друг беше споменал, че в Ирак местните тарамбуки имали уникална точност със старите РПГ, аз преди поне 10-15 години на едни публични демонстрации си играх с една американска минохвъргачка и помня, че на около половин километър през мерника "целех" окото на човек, тоест сигурно тия неща са направени да са доста точни принципно а в умели ръце каквито има там явно километри не са проблем, или греша.

Може ли тия разстреляните на полето са ги очаткали така с РПГ, аз по-скоро съм склонен да си мисля за хеликоптер или дрон поразявайки конкретни машини с точност каквато гледаме по клиповете, точност до сантиметри... точност като на клиповете от Ирак и от Израел напоследък...
        Поне стрелбата с минохвъргачка не е толкова лесна работа . На времето покрай тунджите в БЕТА се опитвах да вникна поне малко в нещата . Спомням си че мините бяха три или четири теглови категории и според тях и още един куп фактори се настройва ъгъла на тръбата . Трябват си доста познания и опит за точна стрелба по навесна траектория .
        Последно редактирано от sek.1; 17-07-14, 05:26.
        Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Семьоновка е село, близо до Славянск. То е сринато до основи след минометна стрелба от страна на украинските власти и проруските сепаратисти.

Прочети още на: http://www.dnes.bg/photo/2014/07/16/...obstrel.232419

Репортаж на

Коментар

Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
            Аз за това съм написал условния фронт . РПГ 7 с каквато и БЧ да е тавана му е 500 метра и то ако няма вятър . Ако има страничен вятър вероятността да уцелиш нещо над 100 метра е никаква . Ракетата прави един красив пирует и сработва самоликвидатора . То и от повече няма нужда практиката показва че РПГ са най ефективни при близък огневи контакт за по големите дистанции си има СПГ и управляеми противотанкови ракети . Телефонната връзка колкото и остаряла да е си остава една от най надеждните . Връзка между две ТАПчета се изгражда за секунди и ако си нямаш работа търси кабела (ВКШ) из треволяка . Тая връзка нито можеш да я заглушиш нито да я подслушаш . Разликата в тактиката на американските и украинските ВВС е огромна . Американците имат много и качествени безпилотни апарати които летят практически доста над тавана на ПЗРК откриват целите и щурмовата авиация ги отнася на скорост . Украинците се въртят отгоре като пате в калчища опитвайки се да си намерят целите чисто визуално което е практически невъзможно в градски условия но пък са идеална цел за иглотепевтите . Не е съвсем без значение . Едната от основните цели на УА от началото на кампанията е да отрежат опълчението от достъпа до границата защото вероятно от там идват подкрепления и снабдяване . За сега всичките опити са без особен успех . Ако нещата за опълченците добият неприятен характер единствения път за спасение е през границата така че той е жизнено важен за тях . Въпреки че като гледам как вървят нещата няма да им се наложи да го ползват .Поне стрелбата с минохвъргачка не е толкова лесна работа . На времето покрай тунджите в БЕТА се опитвах да вникна поне малко в нещата . Спомням си че мините бяха три или четири теглови категории и според тях и още един куп фактори се настройва ъгъла на тръбата . Трябват си доста познания и опит за точна стрелба по навесна траектория .
            За РПГ-то съм написал "максимум 700 м. с много уговорки", защото има възможност за воденето и на "непряк огън" (с голям ъгъл на траекторията, при обстрел на големи площи, сгради и т.н.) на дистанции почти до 1000 метра, ограничена единствено от таймера за самоунищожение (4,5 сек) на БЧ. За сравнение теглото на БЧ започва от 2 кг. за стандартен ОФ изстрел (40 мм. "Карандаш") и боен обхват до 700 м., минаваме през 2,6 кг. за кумулативните БЧ (85 мм и 93 мм) и стигаме до тандемните и термобарични БЧ с тегло 4,5 кг (65/105 мм) с ефективен обхват максимум до 200 м. Самия реактивен снаряд (ОФ БЧ) няма проблем да прелети и повече от 1000 метра, а ако обстрелваш примерно военно-полеви лагер на сред къра с площ няколко декара, снайперистка точност не ти трябва... Ефективния огън при стандартно обучени бойци е около 200 метра иначе. За майсторите при боравенето с това оръжие, не е проблем да увеличат тази дистанция двойно. Надявам се сега да си доволен..?!
            Последно редактирано от Марто (Мартин Христов); 17-07-14, 06:32.

Коментар

Аз пиша какво съм видял със собствените си очи . Мишените ни бяха на 300 метра стреляхме ОФ снаряди вятъра не беше чак толкова силен и някъде около средата на полета снаряда се извърташе и хващаше някъде на метри в страни от мишената . След третия изстрел ръководителя на стрелбите ги спря защото нямаше смисъл да ги хабим . Някъде до 100 - 150 метра метра си вървяха добре въпреки вятъра . Максималните параметри са постижими само в идеални условия които доста трудно се постигат .

Коментар

Аз пиша какво съм видял със собствените си очи . Мишените ни бяха на 300 метра стреляхме ОФ снаряди вятъра не беше чак толкова силен и някъде около средата на полета снаряда се извърташе и хващаше някъде на метри в страни от мишената . След третия изстрел ръководителя на стрелбите ги спря защото нямаше смисъл да ги хабим . Някъде до 100 - 150 метра метра си вървяха добре въпреки вятъра . Максималните параметри са постижими само в идеални условия които доста трудно се постигат .
                Пак видял лично с очите си - 200 литров варел (с десетина кила нафта в него - за цвят) на 400 метра от първия път (вятъра не сме го мерили, но да кажем, че е бил от никакъв до много слаб). Въпроса на колегата бе по повод унищожения лагер на УА - едно е да целиш "на врабче окото", а съвсем друго - нива от няколко декара... ОФ БЧ има радиус на поражение на осколките от 150 м., като каски и бронежилетки не помагат много в случая (какво остава за брезентови палатки) така, че отклонение от +/- 50 метра не е от голямо значение, когато целта е огъня да покрие определена площ, а не да поразява конкретна цел.

Коментар

Възможно е но ОФ снарядите нямат почти никакъв ефект върху бронята а на снимките танковете са с откъснати куполи което става само при детонация на боекомплекта вътре а това не е толкова лесно . Вероятно са ги ударили с нещо доста по голямо от РПГ .

Коментар

Възможно е но ОФ снарядите нямат почти никакъв ефект върху бронята а на снимките танковете са с откъснати куполи което става само при детонация на боекомплекта вътре а това не е толкова лесно . Вероятно са ги ударили с нещо доста по голямо от РПГ .
                    Никога не съм твърдял, че лагера е унищожен с РПГ–та (според мен е "Град" с термобарични БЧ...). Просто отговорих на конкретния въпрос на колегата.

Коментар

Първоначално публикуван от Tony33 Преглед на мнение
                      .. Аз наистина не зацепвам кои сте "нас" и какво ще ви е тежко ? Звучи все едно си от УА ?
                      Очевидно не помниш санкциите срещу Югославия и Ирак какво ни струваха, а ролята на Русия в нашата икономика е в пъти по-голяма, ако пак не зацепваш, няма как да ти се помогне

Първоначално публикуван от Марто (Мартин Христов) Преглед на мнение
                      .. (според мен е "Град" с термобарични БЧ...). ...
                      Тези ракети на градовете, може ли да им се задава колко време да им работи двигателя? Или веднъж запалени карат докрай.
                      Последно редактирано от DBRS; 17-07-14, 07:33.
                      байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.
                      Един луд: на много простите хора всичко им се вижда сложно…
                      Суперспам - спама на суперите

Коментар

Нещо не ми се връзват последните две снимки. Леглата не са поместени, изгорели са а до тях незасегната трева...

Коментар

Стягайте Арсенал,президента .......... тук току що забрани вноса на Измаш/Калашников като една от санкциите към Съюза та да живей Арсенал и добрия стар Български Калашник и неговите бра'чеди.

Няма насмогване с тоя,Немски съд забрани на Сиг износа на техни пистолети зад граница преди 2 дни,сега това,куца далавера.
                          TOYOTA SEQUOIA ‘11
                          W140 S420 '99

Коментар

А относно спирането на комуникациите на бунтовниците, имах предвид генералното изключване на клетките на мобилните оператори и спиране на работата на интернет доставчиците в районите на бойните действия. Най-чудно ми стана когато не отразяха Славянск (в нета не мога да открия данни за сателит там, следователно комуникациите на града стигат до него по магистрален кабел, който пък е надлежно отбелязан на картите на един куп държавни институции...). Относно ТАП-четата - отдавна ги изхвърлиха, защото макар и надеждни физически, се "слушкат" много лесно (буквално с неща, които се продават свободно по магазините...), а кабелите им отдавна няма нужда, да се търсят в тревата, както се търсят гъби - засичат ги/виждат ги от далече, при това от доста време насам.... Помните ли какво се правеше когато турците вдигаха АУАКС-а на времето..?!!!
                            Последно редактирано от Марто (Мартин Христов); 17-07-14, 07:46.

Коментар

Първоначално публикуван от glamav Преглед на мнение
                              Нещо не ми се връзват последните две снимки. Леглата не са поместени, изгорели са а до тях незасегната трева...
                              Това ще ти помогне:

П.П. Най-вероятно люковете на танковете са били оставени отворени, а тази нанотехнологична гняс влиза на всякъде за милисекунди - разбирай, като детонира се и във вътрешността на танка, от там пък следва моментална детонация на БК и имаме въпросните снимки на края... Физическите размери на частиците на взривното вещество вече гонят тези на молекулите и се разпрашават под налягане с голяма скорост, осигурявайки плътно покритие на периметъра (извън него КПД-то рязко спада - това обяснява и "феномена" с тревата...), междувременно перфектно омешвайки се с въздуха, осигурявайки максимална скорост на горенето, до степен да се образува вакум в зоната на облака, веднага след като изгори. Високата скорост на горене е и причината за свръхзвуковата ударна вълна. Представете си с каква сила и скорост огненото кълбо е избутало околният въздух, за да я предизвика..?!! На филма се виждат взривове на големи бомби основно, но пък се вижда много добре принципа на действие и типа въздействия на това действие. При БЧ на "Град" мощността е многократно по-малка.
                              Последно редактирано от Марто (Мартин Христов); 17-07-14, 08:12.

Коментар

Да да, ще ми помогне много. Ударната вълна не е поместила дори походните легла. Същите са изгорени и е останало само желязо, а само на метър от тях тревата не е мръднала. Разбирам че прокламираш термобаричните експлозиви, ама на мен нещо не ми се връзват тия неща.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X