Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Схватките в Украйна откъм техническата им част

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Схватките в Украйна откъм техническата им част

Първоначално публикуван от kristo Преглед на мнение
    ...
    Надявам се ,постът да е достатъчно технически.
    Всъщност не е, доколкото за доброто на темата бяхме помолили да се редактират термини като "терористи" (обратното също валидно за термини от другата страна на циферблата) при пействането.

Нещо което повече няма да бъде извършвано от модераторите. Има далеч по-мързеливи бутони.

Отделно - също като много от снимките пускани "в другата посока" - горните не значат абсолютно нищо до колкото нямат грам възможност за потвърждение. Да не говорим че дори не е ясно дали се движат, дали пункта е отворен или техниката е оставена да го затапи, и прочее.
    Последно редактирано от Goblin; 14-07-14, 23:00.
    Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Първоначално публикуван от Самодържец Преглед на мнение
      Разликата м/у танк и бтр, не е пренебрежимо малка
      Както и в това БТР да стоят като подкрепяща бойна единица граничния пост, а не да отиват нататъка. На 1ва. снимка е БТР-80А. е определено бунтовниците нямат такъв.
      Всъщност всичко каквото имат се изчерпва в 5-6 БМП-2, няколко БТР-70/80, няколко танка Т-64 и 2-3 Нони, които обикалят и се въртят по всички възможни клипове и снимки. За ужас на всички, които мислят, че Русия е пуснала река от бронетехника в подкрепа на бунтовниците, трябва да се изтъкне факта, че всъщност те са изоставени на произвола на съдбата. Техника йок. Събрали са едно стадо броня от кол и въже, която едва крета и с нея летят като луди калинки по всички фронтове да запушват дупките. А от вчера редовната армия ги е емнала яко на няколко фронта и само нескопосаното и управление все още дава глътки въздух на бунтовниците. Но в дългосрочен план това няма да трае вечно. Донецк вече го поливат с "Град"ове, околните населени места също. Десетки единици бронетехника са в настъпление. Поне засега за летището на Донецк се водят боеве и все още не се знае в чии ръце е.
      Всъщност укр. пратиха военна колона за натам да го освобождава, която по пътя си беше изпечена. Една част се добра и остава в обкръжение, друга част се върна, а трета остана по вечните лобни полета.
      Последно редактирано от Dagobar; 14-07-14, 23:01.
      Кой'т не скача е червен, кой'т не скача е червен!

Коментар

Първоначално публикуван от kristo Преглед на мнение
        За да се похвали пред приятели, руски граничар снимал как танковете доставени от Русия на проруските сили преминават границата с Украйна.

Надявам се ,постът да е достатъчно технически.
        За технически постът е доста неграмотен. Както вече са ти споменали, между танк и бронетранспортьор има една известна разлика.

Що се отнася до това, че на картинките били руски танкове, преминаващи в Украина, също ме гризат дълбоки съмнения относно достоверността на това, което ти твърдиш като доказан факт. Не за друго, ами от текста към снимките става ясно, че снимките са от ГКПП Донецк - Изварино. Едно бързо питане към чичко Гугъл показа, че този ГКПП е бил един от онези руски гранични пунктове, които са били обект на обстрел от украинска територия. Добрият чичко също така ми намери една руска статия от миналия месец, в която се говори за обстрел на въпросния ГКПП, а също и за наличие в района на руски военни, съсредоточени с цел усилване на охраната в този район. Покрай текста има и картинки

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:12-345x229.jpg
Прегледи:1
Размер:22.9 КБ
ID:5599471

Руски "танк" и войници.

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:8.jpg
Прегледи:1
Размер:129.0 КБ
ID:5599472

Военни автомобили и още един "танк".

Така че, ако ще трябва да залагам пари, по-скоро бих заложил на това, че на снимките, които според теб показват руско нахлуване в Украина, са руски БТР-и, разположени на територията на ГКПП с цел отбрана в случай на необходимост.

П.П. Между другото, в информации от неделя същото издание твърди, че в този район на руска територия са паднали снаряди, изстреляни от Украина, в резултат на което има убити и ранени. При такова положение наличието на бойна техника в района на границата е повече от нормално. Нещо повече, съвсем неотдавна, при подобни инциденти по границата със Сирия турците направо откриваха ответен огън ...
        Последно редактирано от Чавдар (V93); 14-07-14, 23:19.
        Ние не сме неутрални!

Коментар

Първоначално публикуван от Dagobar Преглед на мнение
          ... ... ...
          Няколко коментара и въпроса...

- По-горе се разбрахме че не са терористи. Може ли и да не са бунтовници ? В името на техническото и там ала бала
          - Стадото броня от кол и въже - в тая същата тема се спрягаха до съвсем скоро стада не броня, а измишльотини дори без кол и въже, а рожба на болен оксиженист и разгонена продавачка на винкели. Че и станаха обект на подигравки май. Сега изведнъж станаха превъзхождаща и редовна армия. Кога ? Как ?
          - Тия градове дето биват поливани с "град"-ове - поливачите за спорта ли ги поливат, или щото има кого да поливат там ?
          - Ако в услуга дяволу приемем че има кого да поливат - чисто технически въпрос - какво се води въоръжена формировка смесваща се с гражданско население ? Някак искам да си изясня героичния лак дали всичко покрива, или на места му трябва втора ръка.

А иначе не споря - тия са си изоставени на самотек, и може би този факт има нещо общо с това че когато Путин официално ги помоли да се кротнат - реакция нямаше. Поне преди месец беше.

Коментар

Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение
            Няколко коментара и въпроса...
            - По-горе се разбрахме че не са терористи. Може ли и да не са бунтовници ? В името на техническото и там ала бала
            Може, що да не може. Поне досега ги наричах така и минаваше за политкоректно. Кажете как да ги наричаме и ще употребявам за в бъдеще това название. Тука в Германия им викат сепаратисти по медиите.

- Стадото броня от кол и въже - в тая същата тема се спрягаха до съвсем скоро стада не броня, а измишльотини дори без кол и въже, а рожба на болен оксиженист и разгонена продавачка на винкели. Че и станаха обект на подигравки май. Сега изведнъж станаха превъзхождаща и редовна армия. Кога ? Как ?
            Това с оксижена до колкото си спомням беше дело на .... (сепаратистите?). За другите не знам, отговарям за себе си- винаги съм наричал борещите се със (сепаратистите?) редовна украинска (съкращавам "укр.") армия. Справка: всичките ми постове досега. И да, превъзхождаща е, поне по численост и въоръжение.
            Между другото оксиженните изпълнения не са спрели от страна на (сепаратистите?). Справка двата Урала от клипа на 2:47 и на 2:57 (това им е и почти цялата бронирана мощ, която се вижда на почти всички клипове):

- Тия градове дето биват поливани с "град"-ове - поливачите за спорта ли ги поливат, или щото има кого да поливат там ?
            Знам ли. Предвид, че операцията се водиа антитерористична, оставам в недоумение относно факта да се борят терористи с РСЗО. Всъщност изхождайки и допускайки, че си достатъчно интелигентен и възрастен, погледни 2та клипа и прецени сам до колко е удачно и основателно:

Освен тея (сепаратисти?) да са квартировани по жилищните блокове и укр. армия да знае с точност в кои апартаменти....

- Ако в услуга дяволу приемем че има кого да поливат - чисто технически въпрос - какво се води въоръжена формировка смесваща се с гражданско население ? Някак искам да си изясня героичния лак дали всичко покрива, или на места му трябва втора ръка.
            Аз го водя партизанско движение, което по презумция изисква подкрепата и съдействието на месното население за да може да оцелее. Иначе не би могло да съществува (там логистика, храна, мед. обслужване, попълване с хора и т.н.). До колко е героично не мога да доложа. Факт е, че вече няколко месеца дават дърво на числено и технически превъзхождащия го противник. Факт е, и че все още съществуват, т.е. месното население малко или много им помага, подкрепя, снабдява.

А иначе не споря - тия са си изоставени на самотек, и може би този факт има нещо общо с това че когато Путин официално ги помоли да се кротнат - реакция нямаше. Поне преди месец беше.
            Ако изхождаме от днешна гледна точка, няма да оцелеят. В условията на обкръжение и срещу количество и техника няма как да стане. Освен, ако укр. армия не продължи да прави "грешки" и да пуска "случайно" снаряди на руска територия с последващи убити и ранени. Това може би ще ядоса Кремъл и би спретнало една разходка на руската армия, подобно на това, което виждаме в момента в Израел с Палестина.

Коментар

Първоначално публикуван от Dagobar Преглед на мнение
              ...Освен, ако укр. армия не продължи да прави "грешки" и да пуска "случайно" снаряди на руска територия с последващи убити и ранени...
              Подобни "грешки" са в пълен ущърб на украинците и жизненоважни за бунтовниците (какво пък, щом сме го ползвали до сега ). От там - имам известни резерви чия грешка е било и колко е било грешка.

Коментар

Подобни "грешки" са в пълен ущърб на украинците и жизненоважни за бунтовниците (какво пък, щом сме го ползвали до сега ). От там - имам известни резерви чия грешка е било и колко е било грешка.
                Разбирам на къде биеш и не ми остава друго освен да се съглася. Обаче е факт, а после иди доказвай, че нямаш сестра.
                И дикато за станалото на руска територия имам подобни съмнения, то за ставащото в самата Украйна по тея места нещата са доста кофти и определено не са иницирани от сепаратистите (съдя по коментарите на останалите живи роднини от клиповете). Наличния в нета снимков и видеоматериал може да си го намери всеки. Предвид гадните кадри на размазани деца, момичета и бабички, няма да съм аз тоя, който да го курдисам тука.

Знаеш ли обаче кое ме дразни в цялата схема? Хвърляме на боб и гледаме в кристална топка на база данни и информация от едната или другата страна, преди всичко нета, тубата и разни форуми. Неизбежно всеки показва това което му изнася и което иска да види. Та се питам къде са независимите медии и наблюдатели, които да ни дадат сравнително обективна информация? Поканата от руската страна на журналисти и най-вече на официални наблюдатели от ЕС, които да стоят по границата все още е в сила, но никой не я приема?! Айде нея да я оставим на страна, къде са гладните медии които са на всякъде и за всичко, преди от Майдана всеки ден имаше репортажи. Сега къде са- все ми е тая от коя страна и коя гледна точка ще представят, ама поне някво официално инфо. Тоя последния абзац, може да го делнете, щото не е технически, не минава и за политически. Ми не знам какъв е всъщност, емоционален май.

Коментар

Не знам защо мислиш така. ББС примерно си пускат ежедневно репортажи, и "терористи" слагат винаги в кавички, и "бунтовници" ползват без кавички. Гледните им точки ми се виждат относително издържани, до колкото винаги подчертават кога става дума за цитат (и чий е), и кога става дума за мнение. За размазани жени и деца - в повечето западни медии така или иначе няма да видиш.

Вече защо тук няма кадри от ББС - просто понеже лавината от кадри и снимки беше в повечето случаи относително еднопосочна, а и ББС-арските бледнеят. Най-малкото - повечето тук, включително моя милост, относително безпроблемно четем руски, докато на украинския запъваме. Поне аз. А това са двете възможни крайности от които евентуално да засечеш среда.

От там и източниците по една или друга причина са относително еднопосочни.

Коментар

Значи имаш късмет относно инфото. Моите наблюдения се основават на официалните немски медии- държавни и частни телевизии, радиа и новини. Общо взето се изчерпват с 1минутни коментари от типа "и днес продължават военните действия..." придружени от стари кадри, инфо на ниво про-форум (например цитат за убити хиляди сепаратисти в рамките на един ден). Ама кой, къде, какво, защо и как един Господ знае. Поне да копираха новините от ББС например, с кадри и коментари. И то ако въобще се сетят да кажат нещо. В днешните или вчерашните новини например ни звук ни стон. Все едно, че там няма никой или нищо. А в момента на практика са едни от най-тежките боеве от доста време насам. И така вече 2-3 месеца.

Коментар

Според мен властите в Киев не успяват сами да се справят с доброволческите си формирования. Много добре знаем какви типове се навъртат там и не виждам как биха ги озаптили. Според мен 99% от изцепките на УА всъщност идват от тези формирования. А там кой за какво и как се бори според мен не е ясно. Видяхме ги как държат АК за пълнителите и сеят където им падне. Факт е, че имат всякакъв тип оръжие и не се съмнявам, че го ползват по същия начин "тип италиански уестърн". Може би всъщност това е ясно и в Кремъл и затова се въздържат от ответни действия. Все пак не вярвам някой да иска да разпали голям конфликт заради надрусан краен десняк. То иначе къде по-малки инциденти са палели големи конфликти и предизвиквали мащабни ответни действия. Все пак изстрелите по руска територия идват от райони контролирани от УА и не вярвам подривна група на опълченците да може да се мотка там и то с оръдия.... То иначе при всяка успешна акция на опълченците се говори, че е стреляно от руска територия... Независимо дали е с град или игли. Независимо, че далекобойността на същите е два пъти и половина по-малка катом инимум от разстоянието до руска територия... А за пускането на ракети от руска територия и незасичането им през 21 век - хайде стига . Не е сериозно някак си. То пиле не може да прехвръкне без да го засекат, а продължават ломотенията относно танкове и ракети. То ако се минава границата ще се разбере от всички големи инфоагенции и може би вече ще е в Киев по време на репортажите. Най-странното е, че на нито един клип не се видя за толкова време и помен от вид на редовни войници в подкрепа на мнението за руски войници рамо до рамо с опълченците. Как пък ги крият толкова време и тях. Факт е,че наистина голяма част от населението не е доволно от дърпането на конци в Киев и доста народ е излязъл по улиците и е получил калаш. А че много от тях имат опит от бойни полета е видно. Видно е,че са и основно над 40 годишни, което е далеч от възрастта за редови спецназовец. Може пък и опита и улегналостта да си казват думата за ногобройните успехи в случая. Все пак много от кадърните офицери в УА напуснаха още в началото на конфликта, говорихме и за нежеланието ( може би) на голяма част от останалите... Защо все се спрягат специални мероприятия от зад граница? Видяхме как ювелирно работиха в Крим ако имат интерес и желание. Защо биха се занимавали да създадат това мазало при условие , че можеше да използват още референдума ако искаха.... Може и да получават опълченците някаква помощт от матушка, ама е в много камерни размери според мен и е съизмерима с помоща, която получават и УА от други места. А за валенето на град и кой има право - ами власт взета със преврат не виждам какви права има. Ама тук се отместваме от чисто техн част и е некоректно да коментираме. Просто ти по-нагоре направи един ред с коментар дали имат право да поливат . За мен използването на тежки оръжия беше недопустимо и от двете страни в такъв тип конфликт. Ама на къде тръгнаха нещата се плаша. Не е на добре всичко това. Ясно е, че с ползване на такива оръжия ще има много странични жертви, което пък от своя страна налива и ще налива още гориво в огъня. И докъде ще стигне тоя огън май вече никой не може да предрече.... за жалост. Мъчно ми е за хилядите погубени и от двете страни... И за какво???

п.с. мойто инфо е от руски, украински и даркнет източници. гледам да чета от всички страни и да търся истината някъде в средата....
                      Последно редактирано от Goblin; 15-07-14, 05:27.
                      висете отпуснато

Коментар

Боевете с малко прекъсване по време на примирието се водят със свръх висок интензитет през последните 2-3 месеца. Всяка секунда се изстрелват по стотина килограма патрони от всякакъв тип и калибър... Като гледам - про-руските сили нямат проблеми с мунициите и стрелят мъжката, а понякога и откровено сватбарската (обстрела на заставата). Не знам какви складове са превзели и какво е имало в тях, но на мен вече ми изглежда нереално, освен ако не получават външна помощ! Същото се отнася и за попълването на загубите в жива сила, което както се вижда от снимките (няма неадекватно носене и боравене с оръжието поне...) и резултатите, е доста по-качествено ... А най-големия довод в полза на руското участие там е тактиката (слабост ми е от време оно...)! Това всичкото което сме го описали в тази тема е внимателно планирано, тактически проиграно в симулации (математически) и много добре осигурено от към мат. част - точно колкото трябва, за да минава обяснението за складовете и пленената техника и оръжие и попълването на личният състав със доброволци ветерани... Самата основа на тази теза не издържа - не всички са служили на времето в спец. части и не всички са били в Чечня и Афганистан и имат реален боен опит! Болшинството са служили в най-тривиални мото-пехотни и танкови поделения и макар, че са постреляли доста наистина, са ги учили да воюват по същия остарял и праволинеен фатмашки начин, както и нас... Тоест. ако на времето в Украйна са преобладавали "рамбовците" щяхме да го наблюдаваме и от двете страни (от украинска страна поне като опит за осъществяването на адекватна тактика, провален от некадърността на личния състав да бяхме видели...). Ако са преобладавали обикновените кашици, щяхме пак да го наблюдаваме и от двете страни, защото тези хора са служили в една си съща армия на времето! Баланса обаче съвсем не е такъв - решат ли про-руските сили да натиснат малко повече и УА стават "диви калинки"... Това си е "Dark operation" на руснаците от всякъде, при това класическа - ще влезе в учебниците един ден. Всичко написано до тук са мои лични размишления върху наличните факти!

Коментар

Подозирам че има някакво споразумение за неучастие на 'батковците' в конфликта.

Воюващите от двете страни са на различна възраст и имат различна подготовка.
                          Това което ни липсва ни кара да мечтаем.

Коментар

Първоначално публикуван от agogov Преглед на мнение
                            Подозирам че има някакво споразумение за неучастие на 'батковците' в конфликта.

Воюващите от двете страни са на различна възраст и имат различна подготовка.
                            Твърдиш, че УА се командва от пишлемета?!

Коментар

• Между впрочем, ако направим един паралел между Ирак и Украйна(и не само...), можем да си направим доста интересни изводи...

Коментар

Първоначално публикуван от Марто (Мартин Христов) Преглед на мнение
                                Твърдиш, че УА се командва от пишлемета?!
                                Не знам от кой се командва, ама като начин на действие, ефективност и резултати на такива приличат.

Знам, че въпроса е малко политически (но не и провокативен): що украинците не спретнат в размирните територии нещо подобно на това, което направиха руснаците в Чечня? Тогава и вълка сит и агнето цяло- мир и спокойствие и всички доволни.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X