Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Доброволен резерв на армията

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Доброволен резерв на армията

Първоначално публикуван от danvan_ Преглед на мнение
    Това със принудата го играхме - не води до ефективна армия или свестни младежи. Един човек няма ли желание трудно ще го мотивираш с административни мерки да бъде добър боец. Служил съм лето 87/88/89то в 3-та армия и си беше трагедия. Алкохолизъм, скатавки, крадливи складажии-фатмаци, тотално изпростяване и затъпяване ....
    Никак не съм огорчен, че сегашната младеж не е подложена на това.

А че били лигави - това се учи първите 7 години, евентуално се затвърждава вторите. Не стане ли и 10 години казарма, че и каторга няма да помогнат.
    Споделям от всякъде. Но има и нещо друго. Баба ми разказваше, как и куцо и сакато е искало да служи. Едната причина е била, че неслужил трудно се женил, защото не е здрав физически. Това за онова време и начин на живот е разбираемо. Другото мотивиращо нещо е било уважението към войниците. Оценяването на техните загуби в личен план. И естествено гордостта да си служил. Сега като се съберем на маса и се заприказваме за казарма, тези където не са ходили гледат влажно и съжаляват, че нямат такива спомени. Мисля, че казармата е полезна и то в частта си, че събира най-различни хора, с различен мироглед и интелект. Един ускорен курс по преодоляване на идиотщината в живота. От двадесет години казармата не се цени.
    Как милата ми родина се падна в толкова скапана държава?

Коментар

Първоначално публикуван от didogen Преглед на мнение
      Споделям от всякъде. Но има и нещо друго. Баба ми разказваше, как и куцо и сакато е искало да служи. Едната причина е била, че неслужил трудно се женил, защото не е здрав физически. Това за онова време и начин на живот е разбираемо. Другото мотивиращо нещо е било уважението към войниците. Оценяването на техните загуби в личен план. И естествено гордостта да си служил. Сега като се съберем на маса и се заприказваме за казарма, тези където не са ходили гледат влажно и съжаляват, че нямат такива спомени. Мисля, че казармата е полезна и то в частта си, че събира най-различни хора, с различен мироглед и интелект. Един ускорен курс по преодоляване на идиотщината в живота. От двадесет години казармата не се цени.
      "Ходил в казармата" до някакво време (много отпреди двадесет години) наистина е било статусен символ - после просто лаф (по времето на това "после", статусен символ - всъщност - беше да успееш да не влезеш ). По времето, когато в семейство е имало по десет деца, от които пет сина, военната служба далеч-далеч не е била поголовна, пробирали са се наистина най-здравите физически, а функцията на донаборните комисии е бивала да именно да ги пресее - за разлика от после, когато предназначението им беше да оформи законово "набутването", дори въпреки явни проблеми.
      Освен с престиж, във въпросното време казармата си е била притегателна и от чисто битова гледна точка (някъде погоре Mad Dog също спомена). Пребиваването там е представлявало скок в стандарта на живот - три пъти на ден хранене с "първо,второ и трето"; седнал на стол и с маса; спане на легло с бельо; течаща и о-о - топла вода и т. н. и т. н.
      Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Реално всички знаем за щуротиите,затъпяването и всички останали простотии които се случваха там и,че реално за да изучиш специалноста са ти необходими не повече от три месеца,другото си беше губене на време,от пиенето до метенето на плаца и събиране на 400-500 фаса между другото.Идеята ми е съвсем друга,тия шайки,де се шляят по улиците и кръчмите,да се вкарат в ред,да започнат работа в екип,да имат някаква военен профил,да се научат да боравят със оръжие и да изпълняват команди,да разберат,че са едно цяло и там не важи кой какви връзки има или кой колко е богат.Нещо като военна подготовка,със срок поне шест месеца,от там който иска да се записва в армията на щат.
        Вива: Което само доказва, че земята е била плоска, преди да я намотаят на глобус...

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
          три пъти на ден хранене с "първо,второ и трето"; седнал на стол и с маса; спане на легло с бельо; течаща и о-о - топла вода и т. н. и т. н.
          Незнам къде си служил,но при нас ценната храна беше закуската и добавките по време на наряд,обяд и вечеря-медузи постни,медузи с грах или зелен боб(обръщаш чинията зимата и нищо не пада),чат пат на коча дядо му със същата комбинация,като бонус в мръвката куртове.Топла вода само в неделя,през останалите дни зимата при бръснене ти посинява лицето и ножчето подскача като за световно,ех спомени,някак си издържахме.
          Вива: Което само доказва, че земята е била плоска, преди да я намотаят на глобус...

Коментар

Първоначално публикуван от Mad Dog Преглед на мнение
            И да ни бяха питали резултата щеше да е същият.Наборната армия беше непопулярна, слабо подготвена и ниско ефективна- особено във варианта си от 1990 нататък. Ако те интересува мога да ти дам статистики за отклоняването от военна служба вкл. и чрез " бягство в чужбина" за набори от 1978 до 1983.... цифрите са забавни- определени набори са около 35%. Наборната войска във вида и от преди 1989 беше осъдена на НЕ от момента на идването на т.нар. "демокрация" В Австрия е съвсем различно и по съвсем различни причини- по същата причина Бундесвера са една от последните армии в НАТО преминали на професионални начала. Отделно имаш ли представа как точно изглеждат наборните служби в Австрия и Швейцария? Ми не са баш като тая дето беше у нас.
            Не знам как е там знам как беше тук . Служих в най обикновено поделение на ВВС излязох с такава физическа подготовка че чупех на две нормативите за постъпване в едни други служби . Слава богу навреме се осъзнах и не постъпих там. Армията ме научи какво е да носиш отговорност за действията си до преди да вляза си мислех че всичко що хвърчи се яде ама се оказа че не е точно така .
            Последно редактирано от sek.1; 21-01-13, 04:43.
            Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Бе, я да Ви връчат нещо такова, пък да видим..
              Натиснете снимката за да я уголемите

Име:kazarma 001.jpg
Прегледи:1
Размер:249.7 КБ
ID:5445427Натиснете снимката за да я уголемите

Име:kazarma 002.jpg
Прегледи:1
Размер:253.7 КБ
ID:5445428

Коментар

2, че и 3 години те подлагат на безсмислена идиотщина. Дядо ми е служил 3 години. Възпрепятстват те да си вадиш прехраната. Възпрепятстват те и преди това, споменах за проблема на търсенето на работа ако очакваш повиквателна. Една висока стена в личен и професионален аспект. Родителите се пенсионират, с 300 зора си поемаш прехраната, и насреща ти изкачат фуражки! Метене на плац и вапцане на бордюри с горяло масло - не те правят боец. Нормално е вече да не се цени, тъй като народът не е толкова безпросветен. 40 дни курс, еквивалент на новобранската школа - стигат! За едната маса и приказките да утрепят 2 години - айде нема смисъл! Ядене на боклуци (сланина) - чудя се как да го коментирам. За безсмислените рискове със здравето на хората - вече едва се сдържам. И за капак данъкоплатците те издържат. Много загуби и нищо насреща. Хубавите неща - стрелби, тактика, физ. подготовка, учения - бяха пренебрежимо малко. Аз се натисках да ходя по тактики (о чудо - имахме избор), че и приятелите навивах и няма недоволни. Обаче приликите със затвор бяха повече.
                На какво могат да ме научат хора, дето те сами разчитат на някой друг за прехрана? Че и 2 от най хубавите години от живота да ми утрепят?
                Пенчо, на мен военните ми взеха тая бележка дето си я пуснал. Аз обаче си я сканирах и седи в архивите по дисковете.
                Последно редактирано от Rabin; 21-01-13, 11:01.

Коментар

Не отричам. Знам, че света върви напред и нещата се променят. Винаги има и отрицателни страни. Не знам каква е била подготовката в съседните ни страни, но едно от нещата, което ми е било чудно е военната подготовка за водене на война от типа на 2 световна. Като само няколко години след нея начина на водене се променя. Отделно от това, всяка държава има нужда от различен тип армия. Оптималното според мен е 6 месеца и после в резерва. А с горното си мнение исках да направя разлика в не/искането за повинността. И аз съм ял медузи и според мен докато съм служил е можело да правя по-полезни дейности.

Коментар

... Оптималното според мен е 6 месеца и после в резерва. ...
                    Дай да видим на какво толкова ще те учат тия 6 месеца. Аз сумарно съм бил вътре 4 месеца и половина чисти, и 95% от времето бяха загубени. На какво ще ме научат хора, дето мнозинството от тях не могат и гащите си да вържат сами. Пълнички чиновници/чки зад бюра и нищо повече! Има и кадърни хора, ама са малцинство. Не бъркам нещата, като характер мнозинството са свестни, и к'во от това. И за капак имам наблюдения от щаба, служих при началствата, та имам преки наблюдения.
                    Последно редактирано от Rabin; 21-01-13, 12:28.

Коментар

Значи дай да закриваме армията изобщо, и да се приключва. С темата и с държавата.

Баси, мислете преди да пишете бе...
                      Има ли желание-има и начин!

Коментар

Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
                        Дай да видим на какво толкова ще те учат тия 6 месеца. Аз сумарно съм бил вътре 4 месеца и половина чисти, и 95% от времето бяха загубени. На какво ще ме научат хора, дето мнозинството от тях не могат и гащите си да вържат сами. Пълнички чиновници/чки зад бюра и нищо повече! Има и кадърни хора, ама са малцинство. Не бъркам нещата, като характер мнозинството са свестни, и к'во от това. И за капак имам наблюдения от щаба, служих при началствата, та имам преки наблюдения.
                        Ааа, ма то аз съм бил наред! Абе има какво да се научи. Аз от 12 месеца 9 се обучавах, 2 от тях бях един вид като самообучаващ се (задочен студент) и още два същото, ама с практическа помощ от колеги. За да е ясно, първо изкарах в ШЗО 5 месеца мотострелковак и останалото в Химически в Г. Оряховица. Та с един, минал по службата с мен, си говорим. Кой какъв ВОС е записал. И беше учуден, че съм се записал като химик, защото ни питаха, кой какво смята, че е усвоил повече. И той ми вика, че какво разбираш ти от химия, на свой ред го попитах, той какво е научил като кашик. Ми не можа да ми отговори.

Коментар

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
                          Значи дай да закриваме армията изобщо, и да се приключва. С темата и с държавата.
                          Баси, мислете преди да пишете бе...
                          Платена армия си е ОК, и 40 дневно обучение за всички. Това е моето скромно мнение. Не съм казвал да я закриват.
                          Всъщност колкото по насилствено (задължително) е едно нещо - толкова повече се експлоатира и толкова по - безсмислено става. Да не давам други примери, че ще забия в друга тема. Дето има един лаф- "то ако е много хубаво - да са ни го откраднали американците"
                          Последно редактирано от Rabin; 21-01-13, 18:21.

Коментар

Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
                            Платена армия си е ОК, и 40 дневно обучение за всички. Това е моето скромно мнение. Не съм казвал да я закриват.
                            Всъщност колкото по насилствено (задължително) е едно нещо - толкова повече се експлоатира и толкова по - безсмислено става. Да не давам други примери, че ще забия в друга тема. Дето има един лаф- "то ако е много хубаво - да са ни го откраднали американците"
                            Да не пиша числа и плюсчета - това е и моето скромно мнение. В добавка - 40 дневното обучение е по желание и дава известни привилегии след завършването му.
                            Grand Cherokee 4.7 Quadra Drive Limited (WJ) 2002
                            Audi A6 2.7 TDI (4F) 2008

0885372997 - Дани

Коментар

И по една блондинка да прави свирки.
                              На всекиму по една, персонално...
                              И след седмица се сменят, щото на войниците ще им омръзне от еднообразие.
                              Така де, трябва хуманно отношение, кво като е армия.

Това кой какви простотии е видял в казармата е едно, поддръжката на боеготва армия-съвсем друго. И тогава и сега слава Богу не се налага да се поддържа боеспособност в истинския смисъл, разчитаме големия батко да ни пази, ако стане напечено.

Но ако трябва да се поддържа армия която е поне малко адекватна не става с 40 дни обучение.
                              Има ли желание-има и начин!

Коментар

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
                                Но ако трябва да се поддържа армия която е поне малко адекватна не става с 40 дни обучение.
                                Адекватна на кое?
                                Кой точно очакваш утре да ни нападне?
                                С оръжие имам предвид.
                                Шото финансовата (да кажем олигаристична) инвазия на матушка русь е очеизвадна
                                И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X