Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Доброволен резерв на армията

Свий
Темата е затворена.
X
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • От: Доброволен резерв на армията

    Или се правиш, или наистина не искаш да ме разбереш. Каква пукотевица трябва да стане, че да пуснат резервист, рамо до рамо с тихинаец, дълбоко е тила на врагът. Докато резервиста скочи край крайбрежието ще е прехвърлил поне един вагон с патрони и дини, та чак фитнес маниаците ще му завидят за фигурата. Момчето попита, какво мислим за резерва. Ами не е като в брошурата, но ще е полезен като се наложи.
    Как милата ми родина се падна в толкова скапана държава?

    Коментар


    • От: Доброволен резерв на армията

      Ами не знам дали се правя, ама пък да ти кажа на моята беседа за заемане на длъжност в доброволния резерв други бяха темите на обсъждане.... "Уплашиха" ме, че можело да ме пратят на мисия.... Страх..... Мисля че STANAG- а ми по английски с 3323 ще да е виновен.
      Този, който заменя свободата за сигурност, не заслужава нито едно от тях.
      No man left's behind !!!!

      Коментар


      • От: Доброволен резерв на армията

        Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
        Тъй, тъй.. ако не бяха открити следи от джелязо около Кремиковци, каква ли щеше да е София сега?
        Може би като Берн, Отава или Канбера? Или Астана?
        Абсолютно същото . Кремиковци отдавна не работи София не върви към намаляване . Само където сега в комбината има с пъти повече желязо от колкото в находището при откриването му
        Първоначално публикуван от Mad Dog Преглед на мнение
        Ами не знам дали се правя, ама пък да ти кажа на моята беседа за заемане на длъжност в доброволния резерв други бяха темите на обсъждане.... "Уплашиха" ме, че можело да ме пратят на мисия.... Страх..... Мисля че STANAG- а ми по английски с 3323 ще да е виновен.
        Нещо не съм чул да имат недостиг от желаещи да ходят на мисии в чужбина от сегашния кадрови състав. Даже има поне два три пъти повече желаещи от местата така че едва ли резервист ще се дореди до мисия където запратата е във валута .
        Последно редактирано от sek.1; 16-01-13, 05:47.
        Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

        Коментар


        • От: Доброволен резерв на армията

          Да речем, че се запиша! Какво обучение, ще получа и най-важното от кого..?!! По-напред в темата съм написал какво ми е минало през ръцете.. Че аз съм изстрелял повече муниции от колкото цялата ни армия има в момента на разположение за провеждане на занятия! Стрелец се става със стрелба! Как ще се усвои материалната част, като за редовната армия няма достатъчно такава, ако да е една шепа хора..!!! Добър механик водач се става с каране! Добър пилот с летене и т.н. Единствения плюс който виждам за себе си е ФП-то ако има качествено такова - поне ще прибера корема, ама и там нещата не вярвам да са ОК... Някак си ми е трудно да си представя как сержант или офицер от БА, всяка сутрин води отделението, взвода или ротата на десеткилометрово сутрешно кросче през пресечена местност, бягайки отпред и определяйки темпото! Елементарни неща не са наред, а какво остава за специализирана подготовка и придобиване на нови знания, и умения (бойни, а не зидаро-мазачески)... Всичко е пълен ташак!

          Коментар


          • От: Доброволен резерв на армията

            Мисля че Марто го казал най точно.Просто нашата армия е много далече от някои неща,ама наистина много далече.Информацията ми е от първа ръка.Мад Дог,не знам точно с какво се занимаваш,но нещета в действителност не са това което изглеждат.Армията ни е с много ама даже бих казал смехотворно оборудване,което няма база за сравнение с нито една армия.Порядките и разбиранията на командния състав са от преди 40 години,а именно,ръководещ е принципа,че всичко се прави за да се е*е майката на личния състав-пак инфо от първа ръка.Не се мисли когато с еправи нещо и като питаш,ама защо така,и отговора е:''ами защото така'',много смислено нали?Тези Хъмвита които си качил на снимките са подарък от американците и то не за друго,ами защото вече те не ги използват за нищо,и не случайно им викат ''ковчега на мъртвеца'',не знам качвал ли си се в такова и дали знаеш какво е усещането в тази уж бронирана консерва,на която пода й,при едно ИВУ се разцепва като диня.В момента само Афганската армия използва хъмвита,и ние,ама те са толкова скапани че умират едно по едно.Ако се смилят над нас,американците отпускат няколко от тези MITV,ошкош които си качил.Но няма какво да се заблуждаваме,нищо не е както трябва в редовната армия,а камо ли ако има резерв.Много ще се разминат очакванията на някои хора с действителността.Няма какво да се лъжем-90% от хората стоят в армията и търпят цялата простотия заради парите които не са много,но при липса на друга алтернатива по родните им места.
            Yamaha Yz450F
            Suzuki Vitara V6 ''леко'' повдигната
            Всичко с ''рошави''гуми!

            Коментар


            • От: Доброволен резерв на армията

              Имам един въпрос към запознатите - колко процента от офицерския и сержантски състав в БА е с реален боен опит от мисии в чужбина, и колко процента от тези хора се занимават с обучение на личния състав използвайки опита и уменията си, придобити в бойна или максимално близка да бойната обстановка...?!! Защото аз още като се сетя за "строеви официер и сержант" в масовия му смисъл ми се драйфа... Няма да забравя отговора който получих от един старши лейтенант (да беше поне Майор - да го разбереш - на години е човека, ама не...) с гъз два пъти по-широк от раменете му на въпроса, аджеба нормативите за които ме гони може ли да ги покрие поне за оценка "среден"..?“... Отговора беше: - Аз когато трябва съм покривал нормативи! От тук веднага следва и още един въпрос - Колко процента от служещите в БА отговарят на стандарта наложен от същата БА в която служат и периодично се явяват на изпити за атестация вкл. теоритична, практическа и физическа подготовка..?!!

              Коментар


              • От: Доброволен резерв на армията

                Малко са хората от сержантския състав и офицерския които имат реален боен опит и в същия момент участват в обучението на хората.Може би около 25-30%.Иначе няма промяна от както ти,имаш наблюдения.И сега на подобен въпрос,като твоя,който си задал тогава,отговора в 90% е същия.
                Yamaha Yz450F
                Suzuki Vitara V6 ''леко'' повдигната
                Всичко с ''рошави''гуми!

                Коментар


                • От: Доброволен резерв на армията

                  Пичуе, тва дето го пишете язе го знаем много добре- дори по-добре от колкото можете да предположите. Знам за това че сме най- големите мизерници в цяло НАТО, знам за матираните от чакълака стъкла на Г класите в Афган. Напълно наясно съм със състоянието на сержантския и офицерския състав - в огромната му част. Може би сте забравили ама ходя чат пат да провеждам едни палави занятия по военните формирования на Сухопътните Войски. Там всеки път се намира някой който да ми счупи годзиломера с пълно непознаване на сопите (СОП) и тактиката извън "верига на стрелковото отделение"... И?
                  Общо взето аз ще кандидатствам в резерва "на ползу роду" - в смисъл поне за сега идеята е да се възползват по- ефективно от мен (което като служител на частна структура е трудна работа), а за мен самия възможността да си направя едни мои си неща....
                  Аз стрелям минимум около 200 патрона с пистолет и още толкова с автомат на месец. Влизам спокойно в нормативите на MEU -SOC и с двете оръжия. Дори екипировка могат да не ми дават (като казаците - купил съм си шашка, кон и пушка и отивам да служа на царя). От както съм пета възрастова група влизам и в нормативите по ФП над удов.
                  А за това как желаещите били повече от местата- тва е докато шита не хитне фена - СТАНАГ а съм си го изкарвал за Трети пехотен -който не помни тогава кво се случи да си припомни. Когато (а това ще стане) ще видим. идна песничка ви поздравявам в този дух:
                  Този, който заменя свободата за сигурност, не заслужава нито едно от тях.
                  No man left's behind !!!!

                  Коментар


                  • От: Доброволен резерв на армията

                    Калине, повечето от мъжете в този форум нямат нужда от от кой знае какво обучение (спорд нуждите и целите на резерва), щото сме виждали и преживели туй-онуй на времето. Да речем, че ФП-то и годинките вече ни куцат (последните що годе качествено обучени мъже в бившата БНА сме на по 40 годинки вече). Въпроса е кой, на какво и с какво ще научи тези готини и надъхани младоци, дето искат да се запишат, а не познават "аромата" на войнишката партенка..?!! Затова съм написал, че цялата работа е пълен ташак! Защото или ще съберат стари бойни коне, като нас дето вече се задъхваме на баирите и ни тежат кубинките - демек знаем много, ама вече можем малко (да не се заблуждаваме - ЕГН-то си е ЕГН), или здрави и прави момчета дето ще ги научат на едно ГОЛЯМО НИЩО и типично по български ще се свърши една работа само на хартия... За туй иде реч!

                    Коментар


                    • От: Доброволен резерв на армията

                      При добро желание и мотивация за няколко месеца мога да се лиша от корема . Виж ЕГНето е друга бира 43 година подкарах . За физическото състояние така или иначе аз по цял ден съм на фитнес покрай машините и много малко мъже на половината на моята възраст могат да ме бият по издръжливост . Просто не виждам смисъл от тоя доброволен резерв ако не дай боже нещо стане така или иначе първи ще ни викнат тия които сме служили по две години и още сме във възраст подлежаща на мобилизация защото колкото и години да са минали навиците придобити в армията остават за цял живот . Иначе в спортната стрелба и като ловджия съм изстрелял стотици пъти повече патрони от колкото в казармата и сега с поддържам много добра стрелкова форма .
                      Последно редактирано от sek.1; 17-01-13, 04:20.
                      Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

                      Коментар


                      • От: Доброволен резерв на армията

                        Всичко става с пари. Армия се прави с много пари. Пари няма. Ярмия няма.
                        Мога и по-късо да го кажа.

                        Навремето не крадяха толкова и пак 3 патрона на единична и 6 на ватоматична. За цялата служба. Пародия.

                        Някои неща стават и с малко пари. Елементарни познания, ред, дисциплина и офп. Ама тогава когато майора рипне пред фатмаците а те пред редниците. Да сте забелязали, че доста офицери смятаха, че е под достойнството им да се затичат? Каква войска, какви 5 лева?
                        https://m.youtube.com/watch?v=mIAYxWCXF8A

                        Коментар


                        • От: Доброволен резерв на армията

                          На времето моя ротен беше капитан някъде около 30 - 32 годишен а имаше корем поне 3 пъти по голям от моя сега Какво тичане какви 5 лева
                          Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

                          Коментар


                          • От: Доброволен резерв на армията

                            Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
                            На времето моя ротен беше капитан някъде около 30 - 32 годишен а имаше корем поне 3 пъти по голям от моя сега Какво тичане какви 5 лева
                            Явно има всякакви случаи.
                            Когато аз служех 1971-73 г. и в ШЗО-то и после в Разлог на Марш-наскок /16 км./ офицерите тичаха с нас.
                            сто: Тук нормално си подаваме топката като на тренировка и гледаме да не се контузим. Понеже сме от един отбор.
                            dembito: Хардуера можеш да го ритнеш, а софтуера само да го напсуваш

                            Коментар


                            • От: Доброволен резерв на армията

                              Първоначално публикуван от Чичо Преглед на мнение
                              Явно има всякакви случаи.
                              Когато аз служех 1971-73 г. и в ШЗО-то и после в Разлог на Марш-наскок /16 км./ офицерите тичаха с нас.
                              Знаеш ли как тичаха при нас - отзад в УАЗ-а... От цялото военно училище имаше едва няколко офицера и старшини които бяха във форма! Най-впечатляващ беше един капитан - командир на взвода шофьори към КДВ-то (то май коравите все от шофьорите бяха)... Тоя пич няма зиме, няма лете, дежурен, недежерен всяка сутрин в 5.00 беше на площадката и праскаше по стотина набирания, още толкова кофички, по няколко стотин лицеви опори на серии и по толква коремни преси! Беше към четирсет сиурно, но можеше да се учи анатомия по него! За съжаление останалите бяха пълни тюфлеци....

                              Коментар


                              • От: Доброволен резерв на армията

                                Първоначално публикуван от Марто (Мартин Христов) Преглед на мнение
                                ... Тоя пич няма зиме, няма лете, дежурен, недежерен всяка сутрин в 5.00 беше на площадката и праскаше по стотина набирания, още толкова кофички, по няколко стотин лицеви опори на серии и по толква коремни преси! ...
                                Taя работа с ранното ставане не я разбирам. И не искам.

                                Коментар

                                Активност за темата

                                Свий

                                Тук са 3 потребители онлайн. 0 потребители и 3 гости.

                                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                                Зареждам...
                                X