Обява

Свий
Няма добавени обяви.

ГЪБИТЕ - лов или бране

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До: ГЪБИТЕ - лов или бране

Гъбите тръгнаха колеги!
    Това са кладниците в моя двор.Ходих и до гората вчера,но там все още няма.
    Така че,оглеждайте се вече.
    Прикачени файлове

Коментар

Ааа ние си брахме вече
      Прикачени файлове
      Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.
      Селска фурна аспух нема. Пак същият.
      В+ LZ1HAN нула три осмици 9014две тройки

Коментар

Колеги,наред с Кладницата в двора ми се появи ето това.Някой ще каже ли какво е,докато не е преминало?
        Прикачени файлове

Коментар

бЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО...

Коментар

Първоначално публикуван от Мещера Преглед на мнение
            Колеги,наред с Кладницата в двора ми се появи ето това.Някой ще каже ли какво е,докато не е преминало?
            Снимките са недостатъчни за определяне на вида, не е ясно има ли покривало и какъв е цветът на пластинките. Приличат на жълта мухоморка (Amanita citrina). Тя е ядлива, но се препоръчва да не се събира поради голямата й прилика със смъртоносно отровната зелена мухоморка(Amanita phalloides).
            Последно редактирано от trapper; 31-03-10, 08:17. Причина: уточнение
            ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

Коментар

Благодаря колега,ето още две актуални снимки,два дни по-късно.Дано е от полза.
              Прикачени файлове

Коментар

Според мен това са припънки. Но по цвета до колкото може да прицени/аз ги виждам жълти на първата снимка/ са от горчивите

Ще отстъпя пред мнението на колегата bgbul, тъй като е по-вещ от мен и няколко пъти съм получавал полезни съвети от него. Просто по снимките ги оприличавам на подобни коитото съм брал и снимал
                Прикачени файлове
                Последно редактирано от Жоро Йорданов; 31-03-10, 10:26.
                Искаш ли да получиш умен отговор-питай умно!
                0894328706

Коментар

Тези гъби са някой вид копринка - те са доста видове.
                  Не ги познавам обстойно защото не се събират . От копринките се ползват само порцелановата и мастилената докато са млади .
                  В съчетание с алкохол и кафе стават отровни - затова ВНИМАТЕЛНО !
                  На тази гъба още и казват ....( говнянка) - защото излиза по торища и където са цвъкали кравите . Въпреки неприятните асоциации от Българското "диалектно" наименование на копринките - те са вкусни гъби .
                  Допускам някой процент грешка защото е по снимки ...... както винаги.
                  Ето за какво говоря - на третата снимка се вижда най-ясно твоята гъба и като млада ( в дясно) и като застаряла ( в ляво на сн. )
                  И после сн. 4 и 5 са тези копринки които се събират и консумират .
                  Дано съм прав ?
                  Прикачени файлове
                  Последно редактирано от bgbul; 31-03-10, 11:07.

Коментар

На новите снимки се вижда, че тези гъби не са жълта мухоморка, а и тя расте през лятото и есента. По-вероятно да са посочените от:
                    Първоначално публикуван от bgbul Преглед на мнение
                    Тези гъби са някой вид копринка - те са доста видове. Дано съм прав ?

Коментар

Колеги може да прозвуча малко просто ,но тази гъба "кладница" какво е не ,че не познавам гъбите но сам малко от Рило-Родопския краи и не сам чувал за такава,да не би да и викат "Сърненка,Сърнела" ?
                      За Лада НиВа--->Имам СаМо ДвЕ ДуМи---->НяМаМ ДуМи....!!
                      Honda Dominator 650
                      088ЧЧ93979-->Борис
                      0878956Ч38-->Борис

Коментар

Първоначално публикуван от bob4oo Преглед на мнение
                        Колеги може да прозвуча малко просто ,но тази гъба "кладница" какво е не ,че не познавам гъбите но сам малко от Рило-Родопския краи и не сам чувал за такава,да не би да и викат "Сърненка,Сърнела" ?
                        Тази гъба няма нищо общо нито със Сърненка, нито със Сърнела. Сърненката отдолу е на иглички. Кладницата е на ламели.

Расте по мъртва широколистна дървесина. Да си призная аз съм я виждал само върху кавак или топола. А точно тези дървета не са характерни за Рило-Родопския регион.

Предполагам си видял вече снимките по-нагоре в темата
                        Nissan Terrano 2,7 TDI

Коментар

Първоначално публикуван от bob4oo Преглед на мнение
                          Първоначално публикуван от Kent Преглед на мнение
                          [IMG]http://img406.i

Това май е кладница, но не съм сигурен и засега няма да я ям

[/IMG]
                          Това е кладница - от по-преден пост на колегата "Kent" .
                          Тази гъба излиза по мъртва дървесина - има я по тополови пънове , букови и какви ли не . Среща се из цяла България .Дори вече е култивирана ( по-точно дивата е успешно отглеждана в дом. условия ).
                          Излиза рано напролет - сега примерно ..... по някое време изчезва (през лятото) и на есен пак се появява . Дори често расте и през зимата .
                          Има вид светла кладница . Тя расте през лятото и есента .
                          Рядко, но кладницата се среща и по иглолистни дървета . За жалост - в единични бройки , а не на големи туфи .
                          Спокойно колега , скоро ще я откриеш и в твоите райони . Ако искаш дори може сам да си я пренесеш .
                          Прикачени файлове
                          Последно редактирано от bgbul; 01-04-10, 14:27.

Коментар

Тъкмо щях да напиша, леле, не го яж това...и видях, че е от вчера. Яде ли ги бре човек?

Коментар

Първоначално публикуван от Dan7 Преглед на мнение
                              Тъкмо щях да напиша, леле, не го яж това...и видях, че е от вчера. Яде ли ги бре човек?
                              Тц.Оставих ги да се...сушат.

По принцип много се вслушвам във вътрешния си глас-той не греши никога.

Коментар

Първоначално публикуван от lazov Преглед на мнение
                                Момчета работя гъби от 1993 г и само това.Изкупувам преработвам и експортирам само диворастящи гъби.
                                Мога да кажа ,че основните гъби, които се ядат са два вида. Маначтарка /BOLETUS EDULIS/,и пачи крак /CANTHARELLUS CIBARIUS/.
                                Още доста видовео се купуват но за тези гарантирам че няма двойници,които да сбъркате .Ето и малко снимки от мен.
                                www.lazov-bg.eu
                                Има много райони в страната, където през есента е заринато със сърнели. Събирал съм 10-ки кг/ден. Най-вкусни са пресно-сготвените, но лесно се сушат и са много трайни като подправка - за вкус и аромат.

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X