Обява

Свий
Няма добавени обяви.

ГЪБИТЕ - лов или бране

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До: ГЪБИТЕ - лов или бране

Тези червените какви са?
    Аз на лова видях ето тези, но не посмях да ги бера.
    Прикачени файлове
    Станимир Дочев - тел.0888 939 434; 0897 800 790.
    Jeep Grand Cherokee * WJ * 4.7 V8 * Quadra Drive * LPG LR

Ако можеш - дай, ако неможеш - признай!

Коментар

Първоначално публикуван от kalin.p Преглед на мнение
      Здравейте ,

Тъй като не познавам всички видове гъби,имам питане към опитните гъбари,да ли тези гъби на долните снимки стават за ядене!!!

едната е тази

а това е и другата

Поздрав и благдаря!!
      Първата гъба - дали горчи на вкус ?
      Вероятно е ОТРОВНА ! Не става за ядене .
      Втората - не е позната за нас поради ГОЛЯМАТА прилика с отровни ( няколко вида ) въобще не им обръщаме внимание . Приятелски съвет - НЕ Я КОНСУМИРАЙТЕ - въпреки , че може да е ядлива .

Първоначално публикуван от Kent Преглед на мнение
      Тези не ги знам

И това семейство също е непознато
      Мама, Татко и малкото Аз
      Втората и третата снимка са Копринки . Има няколко разновидности ( мастилена , пъстра и др.). Има и ядливи ..... но в съчетание с алкохол са СМЪРТОНОСНИ !
      За това - ако консумитрате Копринки - НИКАКЪВ алкохол !
      Последно редактирано от bgbul; 11-11-09, 01:03.

Коментар

А един от тези няколко вида гъби в торбичката са причината, преди три години .... по това време горе-долу на годината, Жената и Тъщата цяла нощ да разнищват аферата драйфус първо в клозета, после във всички възможни легени и легенчета в къщи И това защото не успях да стигна пръв до тигана. Тъй , че умната Тотална грешка беше,че ги смесвахме в една торба. И от тогава, парен каша духа. Но, гъби ядем.

В тази торбичка виждаме 3 вида гъби : ( пиша в мн. число защото проверяваме гъбите на снимките заедно със съпругата ми - за по-сигурно )
        1. Пачи крак - прекрасна . Жълтата с миризма на кайсия .
        2. Сърнелка - няма какво да обясняваме .
        3. Червената вероятно е гълъбка , НО . При гълъбките единствената неядлива разновидност е червена . Нарича се потрасница и силно люти . Причинява стомашни разстройства .
        Има си и червена гълъбка - ядлива и прекрасна . Но заради приликата м/у двете -с червената гълъбка трябва да се внимава повече .
        Това , че сте ги събирали в една торба не е страшно . Знам какво пишат по книгите , но също знам и как се събират тези гъби - които отиват за износ за чужбина .
        Италианците - като си купят Манатарка за 25 евро/кг ( второто качество) - дали знаят до каква гъба се е допирала Манатарката в чантата на бай Мангал .....( това за подсилване на ефекта ).
        СТРАХУВАЙТЕ СЕ от консумацията на СМЪРТОНОСНО ОТРОВНИ ГЪБИ !!!
        Всяка такава отровна гъба си има летална доза ( смъртоносна доза ).
        1. Зелена Мухоморка - 30мг/кг живо тегло . За 50 кг човек - само 1,5 грама са достатъчни за ...... финал на хубавото !
        2. Бяла Мухоморка - само 2 гр са достатъчни за 50 кг човек .
        3. Червена Мухоморка - само 3 гр са достатъчни за 50 кг човек .
        4. Дяволска гъба - и тя е някъде там .
        ЗА това - НАУЧЕТЕ СЕ ДА ПОЗНАВАТЕ ТЕЗИ ГЪБИ . Лесно е .
        И по-малко ще се притеснявате .
        Поздрави на всички любители на гъбите !
        П.С. Поздравления , че продължавате да ядете гъби . Така е правилно . Наистина се допускат грешки .... но кой ли не допуска ?
        В моя подпис по-долу си го пише :
        Грешките ни правят истински хора - умни и опитни ( мъдри) .
        Последно редактирано от bgbul; 11-11-09, 00:59.

Коментар

За леталните дози може да поспорим. Особено за червената мухоморка. А дяволската просто не е смъртоносно отровна. Предизвиква само стомашно-чревно разстройство.
          Все пак, внимателно с гъбите. По-добре една съмнителна гъба по-малко в торбата, отколкото един съфорумник в мрежата.

Коментар

И аз съм по-скоро съгласен с колегата Савов относно дяволската гъба и червената мухоморка.Мисля че го обсъждахме някъде преди но с очите си съм виждал колега, пранински водач как след като извари във вода дяволската гъба се наяде здраво и нищо му нямаше.След години в Пирин полски туристи си я ядяха по същата технология, и при тях без последствия.Това обаче все още не ме е убедило да експериментирам и аз пък и от много време не съм намирал дяволска гъба.
            Относно червената мухоморка-мускаринът който съдържа 003/000мг., по спомени, не съм сигурен за точното количество но е приблизително толкова,е твърдо неспособен да умъртви човек.Микоатропинът който е и причинителят на нервната превъзбуда има аналогично действие на опият. И той също е малко като съдържание за да причини смърт.Холинът -какво да го обсъждаме той и причинителят на стомашните разстройства За разлика обаче от дяволската гъба веществата изброени по-горе не са термонестабилни и изваряване и консумация при тази гъба са безмислени.
            И аз да се повторя-внимателно с гъбите та да можем да ги обсъждаме по-дълго време тук.
            Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.
            Селска фурна аспух нема. Пак същият.
            В+ LZ1HAN нула три осмици 9014две тройки

Коментар

Ще стане интересен спор - само на теория , чуто оттук-оттам .
              И слава Богу , че нямаме практически опит " собствен " .
              Аз нямам опит с отровните гъби . Само съм чел за тях и това ми стига . Завинаги !
              Иначе - чел съм , че Червената мухоморка се неутрализира ( отровността ) с мариноване . В Япония . Аз не бих пробвал .... за сега . При толкова ядливи ....
              Дяволска гъба , Тигровата гъба , Червена , Зелена, Бяла мухоморки , Пантерката , Вълчия зъб - са все смъртоносно отровни гъби . Така пише по книгите .
              Добявям и Диплянката - сурова.
              Давайте да си поспорим - за удоволствието на спора !
              Много ми е приятно , че в тази тема всеки споделя това , което знае и е чувал.
              Поздравления за всички !
              Последно редактирано от derhunter; 11-11-09, 12:30.

Коментар

Благодаря на Bgbul за разясненията. Жената твърди, че натравянето е от жълтите, демек от пачия крак. Работата е там, че само тях сготвиха и сърнелите, без червените. Тоя "крак" дали има някакви разновидности? Повръщането започнало непосредстевено след консумацията. Жена ми изяла две парченца, път тъщата половин тиган През ноща като ставах до тоалетната ги гледах в тигана гъбките.....малей, че апетитно изглеждаха и миришеха. Насмалко да си взима ама страшните звуци от стаята на тъщата моментално изпариха всякави амбиции за поглъшане дори на микроскопично парченце. Ревеше и.аси, като смъртно ранен тигър...и после звук като да пускат гигантско казанче за клозет.
                Тогава бях се амбицирал и бях изровил от нета, жълти гъби с подобно описание, коите причинявали остър гастрит с всички избълвани последствия. Бях чел, че дори животните /вълци лисици/ ги ползвали като еметик /повръщателно/ след отравяния с разни други отрови, за прочистване на стомаха... Сега не мога да намеря източника обаче. Същата есен и един колега беше ял подобни, със същите последствия плюс пролежаване в местната токсикология заден-два /той се и малко шубелия/. А, на мойте им дадох въглен тогава и си легнах в другия край на къщата...

Коментар

Хората са различни, светът е шарен и затова е хубав.Ще те помоля да не вкарваш мнения за други теми тук. Споровете и надменноста си ги обсъждайте там за да не разваляме тази хубава приказка.Още-изтрий си тази част от поста, а ако ти е изтекло времето за редакция ще я затрия аз.
                  Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.

Коментар

Благодаря на Bgbul за разясненията. Жената твърди, че натравянето е от жълтите, демек от пачия крак. Работата е там, че само тях сготвиха и сърнелите, без червените. Тоя "крак" дали има някакви разновидности? Повръщането започнало непосредстевено след консумацията. Жена ми изяла две парченца, път тъщата половин тиган През ноща като ставах до тоалетната ги гледах в тигана гъбките.....малей, че апетитно изглеждаха и миришеха. Насмалко да си взима ама страшните звуци от стаята на тъщата моментално изпариха всякави амбиции за поглъшане дори на микроскопично парченце. Ревеше и.аси, като смъртно ранен тигър...и после звук като да пускат гигантско казанче за клозет.
                    Тогава бях се амбицирал и бях изровил от нета, жълти гъби с подобно описание, коите причинявали остър гастрит с всички избълвани последствия. Бях чел, че дори животните /вълци лисици/ ги ползвали като еметик /повръщателно/ след отравяния с разни други отрови, за прочистване на стомаха... Сега не мога да намеря източника обаче. Същата есен и един колега беше ял подобни, със същите последствия плюс пролежаване в местната токсикология заден-два /той се и малко шубелия/. А, на мойте им дадох въглен тогава и си легнах в другия край на къщата...
                    Жълтите като ги гледам на снимката са си пачи крак/все пак по снимка само/, по-вероятно е да се е промъкнала при подборката за готвене някоя гълъбка.

Коментар

След 1/2 дяволска изядена сурова от един луд ентусиаст, след като му казах да не я яде и каква е... часове драйфус и едно лудо каране до болницата за промивка. Оцеля и сутринта ми се похвали как още хапнал да види няма ли да го повтори. Та незнам каква и е смъртоносната доза, но аз лично имам респект към гъбите и са ми тежки дори ядливите. Достатъчно токсини поемам в София всеки ден, че и с гъби да добавям. Някои твърдят, че червената мухоморка се бели и яде без проблем, други държат да се друсат с нея, въпрос на личен избор предполагам .

Коментар

Първоначално публикуван от bgbul Преглед на мнение
                        Ще стане интересен спор - само на теория , чуто оттук-оттам .
                        И слава Богу , че нямаме практически опит " собствен " .
                        Аз нямам опит с отровните гъби . Само съм чел за тях и това ми стига . Завинаги !
                        Иначе - чел съм , че Червената мухоморка се неутрализира ( отровността ) с мариноване . В Япония . Аз не бих пробвал .... за сега . При толкова ядливи ....
                        Дяволска гъба , Тигровата гъба , Червена , Зелена, Бяла мухоморки , Пантерката , Вълчия зъб - са все смъртоносно отровни гъби . Така пише по книгите .
                        Добявям и Диплянката - сурова.
                        Давайте да си поспорим - за удоволствието на спора !
                        !
                        Как чуто оттук - оттам ЕЖК-то в тема за гъби според мен е недопустимо.Аз пък имам опит с отровните на собствен гръб.Като дете,някъде 3-4-ти клас ядоме при един приятел гъби набрани от баща му, вече приготвени.Според берача печурки.Случилото се след това беше аналогично на описаното по-горе от колегата с тъщата и жената.Минахме само с активен въглен но ми остана обеца за цял живот.И до днес не знам с какви гъби се нагласихме и въпреки преживяното не се отказвам да бера и консумирам.

Коментар

Първоначално публикуван от Savov Преглед на мнение
                          За леталните дози може да поспорим. Особено за червената мухоморка. А дяволската просто не е смъртоносно отровна. Предизвиква само стомашно-чревно разстройство.
                          Все пак, внимателно с гъбите. По-добре една съмнителна гъба по-малко в торбата, отколкото един съфорумник в мрежата.
                          Първоначално публикуван от derhunter Преглед на мнение
                          Как чуто оттук - оттам ЕЖК-то в тема за гъби според мен е недопустимо.Аз пък имам опит с отровните на собствен гръб.Като дете,някъде 3-4-ти клас ядоме при един приятел гъби набрани от баща му, вече приготвени.Според берача печурки.Случилото се след това беше аналогично на описаното по-горе от колегата с тъщата и жената.Минахме само с активен въглен но ми остана обеца за цял живот.И до днес не знам с какви гъби се нагласихме и въпреки преживяното не се отказвам да бера и консумирам.
                          Явно е по-добре аз ( ние ) да не се включваме в спорове за отровни гъби . Само ще развалим приятните емоции от допира с гъбите .
                          При нас за 19 години все още нямаме практически опит с отровни гъби . Може да е пропуск , но по-вероятно е КЪСМЕТ и предпазливост .
                          Признавам - с вас не мога да споря за отровност и летални дози . Не съм изследвал , нито пробвал тази част от гъбарството .
                          И не искам да пробвам !
                          Вие имате личен опит и пишете каквото знаете за отровните гъби .
                          И сега малко по темата .
                          Тази година в България бяха изкупени 300 кг Червена мухоморка на цена 30 лв/кг. Само гугли ( яйца ) . Не знам защо . Заминаха за Швейцария .
                          Поздрави !

П.С. Относно " ЕЖК"- то се налага защото не познаваме човек консумирал Бяла, Зелена или Червена мухоморки и после да разказва . Има предположения , че еди кой си е умрял след консумация на Дяволска гъба ... но дали е истина ....
                          Писания по пресата и новините . Все догадки ....
                          ЕЖК предполагам е " една жена каза " ? Да или греша нещо ?
                          Последно редактирано от bgbul; 11-11-09, 14:28.

Коментар

Първоначално публикуван от bgbul Преглед на мнение
                            Явно е по-добре аз ( ние ) да не се включваме в спорове за отровни гъби . Само ще развалим приятните емоции от допира с гъбите .
                            При нас за 19 години все още нямаме практически опит с отровни гъби . Може да е пропуск , но по-вероятно е КЪСМЕТ и предпазливост .
                            Признавам - с вас не мога да споря за отровност и летални дози . Не съм изследвал , нито пробвал тази част от гъбарството .
                            И не искам да пробвам !
                            Вие сте експерти и пишете каквото знаете за отровните гъби .
                            Само малко по темата .
                            Тази година в България бяха изкупени 300 кг Червена мухоморка на цена 30 лв/кг. Само гугли ( яйца ) . Не знам защо . Заминаха за Швейцария .
                            Поздрави !
                            Да бе да Ще си спорим и споделяме на воля.Споделен опит си е добра подложка за бъдещи гъбарски подвизи,независимо дали за отровни или ядливи.Аз лично имам едни съмнения за целта на изкупуването и те са:В червената мухоморка има холин и близко до него вещество което се опитват да извлекат и отделят още от 50-те год. на миналият век.Поне аз не знам да са успели.Ще се чуе ако успеят.
                            Пак за същата гъбка но на друг континет/за колегите които не знаят,миколозите казват че по цял свят гъбите са еднакви/ в което аз съм полу-убеден. Та Амазония по средното течение на Рио Напо/реката която дава началото на р. Амазонка/ яка джунгла.Племето Арапайо/ Арапахо или Арапажо,особен диалект на който индианците си контактуват с не индианци-кичуа,някаква смесица от испански и местни наречия та оттам и разликата в произнасянето на името на племето.Та на наложил се поради мои груби грешки спрямо джунглата няколко дневен престой при това племе,на втората вечер се заформи нещо като празник,не знам дали заради мен.Започва празникът с пиене на чича,гадна подобна на рядка боза отвара от корени на юка и индианса плюнка с някакво съдържание на алкохол.Не ме питайте как се правех че пия... Следващото ме втрещи,един не малък куп червени мухоморки преснички и не голями биде внесен в колибата на шамана.Какво е правил с тях не знам но изнесе след време една кратуна и почна да бърка в нея с някаква клечка и да дава подред на насядалите наоколо да я облизват.Пропускаше определено всички деца.Аз естествено отказах и всички много се смяха,не знам защо.Клечката обикаляше народът нонстоп и последствията бяха видими и чуваеми надалеч.От бесни танци и викове до тотална депресия и стъклени погледи.И това до среднощ при условие че малко след пълно здрачаване иначе са си легнали.Имайте в предвид че племената които живеят в средната и ниската джунгла не познават коката тъй като тя вирее само във високата,така че изключвам надрусването с кока.
                            И за още една интересна гъба свързана със същото приключение ще ви разкажа но по-късно.

Коментар

П.С. Относно " ЕЖК"- то се налага защото не познаваме човек консумирал Бяла, Зелена или Червена мухоморки и после да разказва . Има предположения , че еди кой си е умрял след консумация на Дяволска гъба ... но дали е истина ....
                              Писания по пресата и новините . Все догадки ....
                              ЕЖК предполагам е " една жена каза " ? Да или греша нещо ?[/QUOTE]
                              Да ЕЖК си е точно това.Бялата и зелената не подлежат на дебат - твърдо еднократни са за употреба.Дяволската топлинно не обработена и тя.За червената -виж горният пост.Писанията по преса и новини не ги броя за достоверни,най-често журналиста споменава първата дошла му на ум отровна гъба.

Коментар

Винаги ми е било интересно, защо примерно в Русия като по-северна страна има като че ли по малко мицетизъм, демек интоксикации с гъбки. Като малък и не толкова малък всяко лято ходех там, вместо на село. В гората за гъби също. То им е мания гъбарството на братята и култ. Като риболова, де. Никога не съм и чул намек някой да се оповръщал и ли изпонас..л, пък камо ли да се е отровил до смърт. Пък има и зелена и бяла мухоморка - бялата май и викаха "поганка бледая". Що ли е така?

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X