Обява

Свий
Няма добавени обяви.

За БАН, и има ли такова животно :)

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До: За БАН, и има ли такова животно

Първоначално публикуван от Yordan Преглед на мнение
    Вече и пари ли започнахме да връщаме на ЕС ? Не знам какво има да се връща, при положение че сума ти звена се борят за шепа жълти стотинки (било наши, било ЕС пари).
    Това че връщаме пари е факт. Това че цели дялове от науката разполагат с жълти стотинки също. Но е същото, като да имаш много пари в банката, но да гладуваш, защото не знаеш как да си ги изтеглиш. Проблемът обаче не е в липсата на пари... а в управлението им. Наистина на учените не им е работата, да могат да боравят с такива неща, за това още в пещерната ера хората са открили разделението на труда. Когато и в БАН успеят да достигнат поне нивото на развитие на пещерната ера, тогава може да се очаква и прогрес.
    Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Чудя се, как не може да се види очевадното!

БАН може да се прероди точно за една година, ако нещата се поемат от човек, който носи панталон!

1. Всички имоти, които на практика са все на топ места се продават на явни търгове незабавно, защото никой не е казал, че наука се прави само с лице на оживен булевард?! В Русия я правят в Сибир!

2. С огромните средства се финансира малък научен комплекс, примерно в Равно Поле - Елин Пелин, където със събраните пари могат да се направят ултрамодерни лаборатории..

3. Назначава се управленски персонал, различен от научния - за да се въведе някакъв контрол на усвояването на средствата.

4. Заплащането се извършва само върху разработки, приети от международната научна общност! И то трябва да е добро, даже доста добро за да задържи добрите кадри!

Нито е сложно, нито трудно!

Коментар

Не може и не е редно само да искаш пари от държавата пък за повече от 20 години да не си създал почти нищо работещо като технология а само да си развяваш задника по света и да обясняваш колко ни е велика науката. http://www.efttom.com/text/?text_id=2 Това е технология разработена изцяло в ТУ София която работи и искарва пари от много години също така се продава успешно като технология по цял свят въпрос на мениджмънт.
        Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Да напомня, че както ни учи историята, който се е хвърлил да решава с голямата тесла даден тегав проблем, накрая нещата са свършвали на парчета и тотално осрани без надежда за почистване.
          Бе, къв Сибир, къв Елин Пелин ? )) Кой ще ходи дотам два пъти дневно ? Или ще си живеят там - ще продадем още няколко имота, та Елин Пелин да стане малко спретнато градче с академичен дух и инфраструктура ? Освен това, всичките имоти на БАН я стигнат за лелеяните ти елинпелински "ултрамодерни лаборатории", я не. Може би няма да ги окрадат преди бетонната основа. Но хайде, за първата година добре. На втората откъде пари ? Няма ли държавен бюджет за тая работа, никакви еднократни имоти няма да те спасят. Дори идеята за масово съкращаване на БАН на сегашното му място е по-логична от някакво имагинерно преместване. Което защо ? Защото парцелите били на хубави места. Ми те и за БАН са си на хубави места На тяхно място да не би детски градини ще поникнат ? Или май някое от онези странни места, които наричат МОЛ-ове. Предложението за "явния търг" също е любопитно - и сега много хиени точат лиги за един такъв дюшеш да им падне, пък познай колко ще е "явен" и ходи после сезирай прокуратури...
          Целенасоченото 20-годишно затриване на БАН е именно с цел когато моментът [бел.: по парцелирането] дойде, борбата да не е за или против науката (което е нелепо), а за или против неработещия БАН - тогава вече е лесно да се дръпне един шалтер и край. Пък ти сложнотии искаш и даже оправия, ултрамодарнизация и местене в Сибир...
          Volk: Уж мъжки форума, ала-бала, ама до 10 секунди темата ще е изтрита!

Коментар

Първоначално публикуван от Volk Преглед на мнение
            ...
            1. Всички имоти, които на практика са все на топ места се продават на явни търгове незабавно, защото никой не е казал, че наука се прави само с лице на оживен булевард?! В Русия я правят в Сибир!
            И в момента на споменаването на точка първа вече са те отвяли по всички медии, форуми и седенки, че не искаш да реформираш, а да печелиш от комисионни.

Опс, грешка. Няма нужда да споменаваш точката, можеш само да кажеш реформа, после се върни на първа страница на темата, там вече пише, че всичко е заради имотите.

А мнението на разни самодоволни старчета, коментиращи колко над околниите са, докато се наливат от обяд и ползват работното време за частни проекти ми е през ... Всъщност то тяхното си е точно чалга, същата която ежедневно им се привижда в поведението на околните
            Свободно старчета, на никой не му дреме за вас

Коментар

Първоначално публикуван от Yordan Преглед на мнение
              Бе, къв Сибир, къв Елин Пелин ? )) Кой ще ходи дотам два пъти дневно ? Или ще си живеят там - ще продадем още няколко имота, та Елин Пелин да стане малко спретнато градче с академичен дух и инфраструктура ? Освен това, всичките имоти на БАН я стигнат за лелеяните ти елинпелински "ултрамодерни лаборатории", я не. Може би няма да ги окрадат преди бетонната основа. Но хайде, за първата година добре.
              Идеята да се финансира наука с продажба на имоти, наистина е абсурдна. Обаче в това да се излезе от устата на лъва, при взаимно изгодни условия, или поне донякъде изгодни за теб, има логика. Дори си имаме прецедент - сградата на ТУ на паметника Левски. Че имаше апетити за нея, беше пределно ясно. Но се спазариха да я предадат доброволно, след построяване на нова, по-голяма и с оборудвани лаборатории, на територията където се намират останалите му. Финансово, естествено, че ги преметнаха, но функционално може би дори спечелиха. Казахме обаче, че същостта на науката не е в парите, а в ефективноста. Също така отклониха апетита да бъдат съсипвани, за да им се вземе, което май никак не е маловажно. Мда, управлението не е проста работа...
              Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
                Не може и не е редно само да искаш пари от държавата пък за повече от 20 години да не си създал почти нищо работещо като технология а само да си развяваш задника по света и да обясняваш колко ни е велика науката. http://www.efttom.com/text/?text_id=2 Това е технология разработена изцяло в ТУ София която работи и искарва пари от много години също така се продава успешно като технология по цял свят въпрос на мениджмънт.
                .....с тази подробност , че метода е известен отдавна и е открит далеч зад българските граници. Но пък е нагледен пример , че науката може да носи пари , а не само да смуче.
                ...което между другото ме накара да си спомня за легендарния "метод" на Балевски...който наистина е български , но пък нищо не носи .
                ... но това малко встрани от темата.
                Впрочем , хората които се занимават с наука в университетите винаги са били малко по-земни и малко по- реалисти от онези , "академичните плъхове". (последното е в кавички , щото е цитат - от тоталитарно време).
                Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение
                  .....с тази подробност , че метода е известен отдавна и е открит далеч зад българските граници. Но пък е нагледен пример , че науката може да носи пари , а не само да смуче.
                  ...което между другото ме накара да си спомня за легендарния "метод" на Балевски...който наистина е български , но пък нищо не носи .
                  ... но това малко встрани от темата.
                  Впрочем , хората които се занимават с наука в университетите винаги са били малко по-земни и малко по- реалисти от онези , "академичните плъхове". (последното е в кавички , щото е цитат - от тоталитарно време).
                  Метода е чисто наш ако искаш мога да те запозная със създалите го . И балевския метод също е разработен в ТУ. Иначе си прав практиците в науката са много земни хора.

Коментар

Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
                    Метода е чисто наш ако искаш мога да те запозная със създалите го . И балевския метод също е разработен в ТУ. Иначе си прав практиците в науката са много земни хора.

Приятелю , аз съм завършил "Технология на металите и металообработващи машини" през 85`та .
                    "Създателите" ми бяха преподаватели по физика на металите , изпитване и изследване на машиностр. материали , както и по металознание и термична ( разбирай и химико-термична ) обработка на металите . Та позволи ми да съм в час. Това че през 90`та зярязах аспирантурата си е отделна тема , но мои колеги от скамейката още се мъчат в Техническия . Е , ако имат някоя млада колежка - асистентка в момента , може и да ме запознаеш .
                    А за Балевски ....със сина на проф. Димов (предполагам че знаеш кой
                    е ) бяхме в една група в продължение на 5 години по време на следването . Известни са ми доста подробности , пък и метода ми е познат до болка .Много добре знам къде и как е създаден.
                    Сори , че се отклоняваме от темата.
                    Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение
                      Приятелю , аз съм завършил "Технология на металите и металообработващи машини" през 85`та .
                      "Създателите" ми бяха преподаватели по физика на металите , изпитване и изследване на машиностр. материали , както и по металознание и термична ( разбирай и химико-термична ) обработка на металите . Та позволи ми да съм в час. Това че през 90`та зярязах аспирантурата си е отделна тема , но мои колеги от скамейката още се мъчат в Техническия . Е , ако имат някоя млада колежка - асистентка в момента , може и да ме запознаеш .
                      А за Балевски ....със сина на проф. Димов (предполагам че знаеш кой
                      е ) бяхме в една група в продължение на 5 години по време на следването . Известни са ми доста подробности , пък и метода ми е познат до болка .Много добре знам къде и как е създаден.
                      Сори , че се отклоняваме от темата.
                      Същата специалност малко след тебе съм завършил Значи си наясно със системата на НИС в ТУ и как тя може с наличната матерялна база да искарва пари а защо тя не се прилага и в други научни заведения нямам представа. Вероятно помниш къква база има в осми блок.

Коментар

Направих си труда да поразровя тая организация и изведнъж изкочиха доста странни данни!

Това е бюджета на БАН за последните години:

ЗДБ 2005 г.
                        ЗДБ 2006 г.
                        ЗДБ 2007 г.
                        Проект 2008 г.
                        (хил.лв.)
                        (хил.лв.)
                        (хил.лв.)
                        (хил.лв.)
                        1. Приходи
                        13 000
                        20 000
                        23 000
                        25 000
                        2. Разходи
                        74 290,60
                        83 440,60
                        91 098,40
                        102 108,7
                        - в т.ч. капиталови
                        2 154,00
                        4000
                        4 209,20
                        8 310,0
                        3. Субсидия
                        61 290,60
                        65 090,60
                        68 098,40
                        77 141,4

Това е едно изказване на академик Съботинов:

Повече от 70% от бюджета на БАН са за заплати и поддържане на материалната база, заяви още той и добави, че пари за ново обурудване няма.
                        Академик Съботинов посочи, че годишният бюджет на Академията трябва да възлиза на 250-300 милиона евро. За 2008 година тази сума е точно 83 милиона лева.

Това е извадка от статистиката:

Общият брой на напусналите за периода от 2000 г. до 2007 г. е 581 души, или 32% от щатния състав.Това е записано в доклада на Сметната палата за дейността на БАН в областта на физическите и химическите науки за периода 2005-2006г.

А сега да видим, какво става:

1. При разход 102 милиона за 2009 - 70 % са за заплати, което означава, че става въпрос за около 71 милиона лева годишно
                        При средна заплата 800 лева би трябвало БАН да има около 7333 хиляди служителя .

2. Втория цитат вече е по-нормален и казва, че 581 човека са около 32% от състава. Товав означава, да кажем 1500 човека...

При същата заплата - 800 лева, разходите за заплати са 14 милиона и четиристотин хиляди!

Става ясно, че по трасето се губят около 57 милиона на година!

Поддръжка на материална база за 57 милиона на година няма! И при това без никакво ново инфраструктурно строителство!

Значи Академик Съботинов или лъже като брадат циганин или се точи здраво!

Затова ви казвам, че там куче влачи, диря няма!
                        Последно редактирано от Volk; 21-11-09, 22:14.

Коментар

А това вече изби рибата!

Одит на Сметната палата потвърди:
                          90% от бюджета на БАН отива за заплати, останалото – за наука

90% от бюджета на Българската академия на науките (БАН) отива за заплати и не се заделят достатъчно средства от бюджета за научно-изследователска дейност. Това показва доклад на Сметната палата за дейността на БАН в областта на физическите и химическите науки за периода от 1 януари 2005 г. - 30 декември 2006 г.

При тази проста сметка, при 1500 човека заплатите там би трябвало да са около 5100 лева на калпак!
                          Последно редактирано от Volk; 21-11-09, 22:10.

Коментар

Нещо приходите ми се виждат съмнително малко който е ходил натам има представа колко фирми има в техни сгради само от наеми трябва да са десетки пъти повече.

Коментар

sek.1, това са милиони!

Коментар

Първоначално публикуван от Volk Преглед на мнение
                                sek.1, това са милиони!
                                И милиони народ се изнесоха от малка БГ! Някой спомена, че за наука се давал малък % от БВП. Емотиконите понякога не стигат...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X