Обява

Свий
Няма добавени обяви.

За БАН, и има ли такова животно :)

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До: За БАН, и има ли такова животно

За да намерите лайно под дънен камък, чак скочихте в лайняното блато...

Че не искаш да прочетеш линковете по въпроса поне в тази тема, които любезно са предоставени от някои хора, е ясно, но чети поне какво сам пишеш:

Повече от 70% от бюджета на БАН са за заплати и поддържане на материалната база
    За да ти спестя ровенето назад по темата, направо ти синтезирам информацията по разходите на БАН за 2008 г.:

1. Кинти за работниците - 60 млн. (53 млн. баш заплатите и 7 млн. "странични", не им разбирам, финансистите да кажат, ако барем прочетат линковете).
    2. Разходи по поддръжка (вода, ток...) - 40 млн.
    3. Купуване на нови неща или обновяване на стари, прочие подобряване на работната материална база - 15 млн. (= троха от и без друго малкото).

Средногодишен персонал на щат - около 8000 души, посочва се в статията.
    8000 души х 550 лв/месец х 12 месеца = (о чудо) 53 млн. лева.

Но да не се втеляваме в някакви си заплати. Както е казал поетът, какво тук значи някаква си цифра ? Понеже идеята за 70% заплати ти се струва фрапантна, уточнявам - да, фрапантна е. Фрапантна е, защото за останалото до толкова няма пари, че едвам скалъпват за мизерните заплати и сметката за парното, които изпиват целия "научен" бюджет и затова изглежда като че се харчи само за заплати. Ама да се харчи какво, бе ? Очевидно бюджетът на БАН изобщо не е научен бюджет, това е някакъв "заплатно-консумативен" бюджет и не 70%, ами 100% от него да отива за това - пак няма да е грях, а и все тая, защото от него за друго не може да иде.

Хем заплатите е редно да бъдат човешки (поне като в Румъния бе, господа политици), хем парите за работа - много повече, сиреч необходимо е наливане по всички параграфи, особено по последния. Затова и гос'инът Съботинов иска 300 млн евро. Защото със 100 млн лв едва си си закърпил гащите на задника, те са колкото да не пукнеш от студ зимата. А като си помисля колко пари са потънали в разни все още несъществуващи магистрали, БАН започва да ми изглежда смешен...

Понеже се улавям, че сякаш нещо звуча прекален защитник на БАН, да добавя - не съм В този си вид БАН се харесва най-малко на прошляците като мене. Кво сте се разпищели, че данъците ви отивали там ? Нали поне имате големи данъци за плащане )) Майтапът настрана... Естествено, че където има струпване на някакви пари, има и такива дето ги крадат. Но да кажеш, че десетки милиони потъват ненадейно къде, от общо стотината милиона за БАН, е несериозно. Не знам дали си се сблъсквал с БАН-ска счетоводителка, но те уверявам, че не ти разрешават да похарчиш дори от собствените си пари, ако нямаш три фактури, осем печата и разрешително подписано лично от Министъра. Това образно казано, разбира се.

Някои хора разпродадоха държавата и милиарди изчезнаха, естествено на тях няма кой да държи сметка. Престъпленията от колосален мащаб някакси не са точно престъпления, така да се каже. По-лесно е да изваждаме от време на време някое Кремиковци или БАН от ръкава. Нещо като историята с Майкъл Джексън - отиде си човекът, и веднага всички медии го сложиха лицемерническата на първите си страници...

Разгледай още от статистиката, ето тук е картинката:
    http://www.capital.bg/shimg/oo_818873.jpg
    Хората се финансират от проекти, които са предимно от ЕС-пари и от т.нар. Фонд Научни Изследвания. Ще речеш, това пак са държавни пари. Кажи го на тези, които не успяват да прокарат своя проект и още една година си бъркат в носовете, отнасяйки хули от типа "вие нищо не правите". Ми, не правят. С ушна кал и два молива няма какво да направиш. А ако имаше капка задължителни държавни пари, все щеше да се намери какво. Дето се вика, институтът не е от вчера, натрупал е материали, има стари остатъци от това и онова, все ще се скалъпи нещо полезно. Но не става без абсолютно константен, абсолютно постоянен паричен поток, пък бил той и някакъв минимален.

Наистина не знам какво повече да пиша по темата, и струваше ли си въобще и това дотука. Ясно е, че в настоящия си вид БАН е само трън в очите на хората, и трън в задниците на собствените си работници. Какво и как трябва да се промени там, плавно и не твърде болезнено, аз не мога да кажа (какво е ясно, въпросът е как).
    Спокойно може да се започне със следване на примера на директора на Института по неорганична химия, който също е посочен във въпросната статия и е описано в интервю с него как се грижи за сградата и хората си. Хем е учен, хем е мениджър. Значи може. Измежду 1000 професора, все ще се намерят 50-тина такива за началници. Където е трудно или не става - външна намеса да тласка към работещ вариант и това е. Всяка система трябва да е еластична и нагаждаща се, от нея да зависят тя самата и други системи, които пък да й влияят аналогично. А сегашният БАН е твърде ригиден, чак вкаменен...
    И завършвам с последната, най-тъжна статистика от статията - средна възраст на учените: 53 години. Тежките години за България няма скоро да свършат...

Някой спомена, че за наука се давал малък % от БВП. Емотиконите понякога не стигат...
    Отново към същата статия - гъзарите дават за наука към 2-3 % от БВП-то си, ние даваме половин процент. Фак(т).
    Volk: Уж мъжки форума, ала-бала, ама до 10 секунди темата ще е изтрита!

Коментар

Първоначално публикуван от Volk Преглед на мнение
      Направих си труда да поразровя тая организация и изведнъж изкочиха доста странни данни!

Това е бюджета на БАН за последните години:

ЗДБ 2005 г.
      ЗДБ 2006 г.
      ЗДБ 2007 г.
      Проект 2008 г.
      (хил.лв.)
      (хил.лв.)
      (хил.лв.)
      (хил.лв.)
      1. Приходи
      13 000
      20 000
      23 000
      25 000
      !
      Че харчат милиони ми е ясно но това са приходите им и те са съмнително малко
      Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
        Същата специалност малко след тебе съм завършил Значи си наясно със системата на НИС в ТУ и как тя може с наличната матерялна база да искарва пари а защо тя не се прилага и в други научни заведения нямам представа. Вероятно помниш къква база има в осми блок.
        Ами като се замисля ... то май само УЕЗ-а даваше приход колкото на Академията ....или като че ли трябва да се каже обратното .
        Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Чета темата, мисля си..., не толкова по същество, то комай вече се изчерпа, ами за дебата като цяло... Излиза някой, хвърля в публичното пространство едно заявление и веднага една част от обществото реагира... Мигновено, и в очакваната посока... ОК, тъй да е... Ама да вземем пък малко се дръпнем по-назад и погледнем "картинката" като цяло..., какво се вижда?

БАН днес! Чудно как точно вегетира..., нещо като три пъти стреляно куче, ама живее да се не начудиш? Смятаме му заплатите, колко може да са откраднали и т.н. и т.н. А всъщност да ви кажа в момента ръфаме БАН не за парите дето са потънали там, а за жалките трохички които са им подхвърлени даже не и като подаяние..., по-скоро като подигравка... Я мислещите, само си дайте една сметка колко пари трябва да отделя една държава като процент от бюджета си за НАУКА и колко за друго... Ама крадели ги...? А същите пари, в други местенца като ги вложат не ги крадат а? Ама някак си ще ни е "по-топло" на душата ако ги краде някой с три оки златен ланец, а не банда гърчави "феодални старци"? Е имало някакъв шанс, някой в БАН покрай "голямото" крадене да вземе да измисли нещо... Бе кой го е еня? Нали щом не могат да мислят на конвейер и с норма не ни удовлетворява. БАН следва да бъдат идеални! Ние няма да им даваме пари, ще ги ритаме когато и където можем, те ще си седят зад ветровитите дограми, ще си пишат с остатъците от моливчета и ще правят наука... На световно ниво... Аха, я са посмели да не са на световно ниво, я веднага сме ги закрили...

Пък може и да забележите едно странно изкривяване на приоритетите... Аз съм от "наивниците" дето са съгласни да им бъркат "канчето", дори и само в името на НАУКАТА... Щото да знаете, че в "канчето" си бъркат тъй или иначе... но за други работи...

Добре де, ясно че се отклонявам..., по-горе и без туй бе казано, че е смешно дето се опитвам да търся "философски" обяснения на положението на БАН. Че даже си позволявам да ги мисля за полезни тези хора, дори и в днешният им вид... Сигурно е смешно, де да знам? То в днешно време някой може ли със сигурност да тегли ясна черта между смешното и тъжното?

Аз лично бих желал детето ми да порасте в една страна, в която има БАН, макар и не този който искам..., макар и за сметка на няколко курорта и магистрали по-малко... Няма да ми липсват да знаете...

Ако беше друга темата щях да река: "Който се смее последен най-добре се смее...", но лошото е, че ясно си давам сметка че никой няма да се смее накрая..., тъжно ще е... Даже някои няма да разбират защо им е тъжно..., което ще е още по-тъжно...
          VPetrov.photography

Коментар

"Краля умря, да живее краля!"

Много добре, че се намери един човек - Дянков, да удари тоя въшлясал дюшек!

Затова са се стреснали БАНските старчета, защото неминуемо оттук нататък ще се започне да се търси решение на проблема!

И то ще завърши с една по-модерна БАН!

Така, че спете спокойно деца, без наука няма да останем!

Е, и кварталните капанчета ща получат известно количество старчета - нови клиенти!

Коментар

Първоначално публикуван от Yordan Преглед на мнение
              ..............................

Средногодишен персонал на щат - около 8000 души, посочва се в статията.
              8000 души х 550 лв/месец х 12 месеца = (о чудо) 53 млн. лева.

И завършвам с последната, най-тъжна статистика от статията - средна възраст на учените: 53 години. Тежките години за България няма скоро да свършат...
              .............
              Аз съм втрещен от бройката на щатните учЕни...
              Имаме към 2500 горски надзиратели/стражари. Дето пазят за по 4-5 млн. лева "стока"... а и въздуха, и водата ни.
              С по-малки заплати.
              На 1 горски се падат 3.2 учени...
              Да, ма гора има, наука няма.. има нещо сбъркано...
              Разбира се, че трябва да се развива научна дейност и държавата да отделя средства за това. Но има нещо сбъркано в организацията... Има огромен брой области с реално практическо приложение, в които може да се работи... а не се...
              В момента единственото което БАН произвежда са професори и академици...

П.С. Нали знаете, какво значи академик... "А къде ми е палтото.. А къде са ми очилата.. а къде...."...
              Най-елементарното правило за употреба на пълния член е да го слагаш отзад на извършителя на действието!

Коментар

Само за инфо:
                Френска Академия - 40 Академици
                Българска Академия - 60 Академици.

Коментар

Шокират ме някои неща!

Япония отделя 118 милиарда евро!
                  Там е ясно защо...

Италия - 16 милиарда! А никой не е чул за големи научни разработки с италианско участие?!

Те нашите май верно са нещо, като скъсани гащи, колкото да не ни лъсне дупето!

Коментар

А защо въобще трябва да говорим за това кой какво е чул, за да оценим работата на Учените...? Малцина са тези, чиито имена са известни на по-широката публика по някаква причина... Всички останали са точно толкова известни колкото и мениджъра на средно ниво във Фиат който отговаря за пазарите на Средният изток... (не му знам името)

Стивън Хокинг повечето сме чували..., даже някои знаят и че е физик... А кой е Майкъл Грийн? Щото според мен не е по-малък фактор във физиката... макар и да заема катедра по математика

А колко от вас могат да изброят имената на българите участници в разработката и експлоатацията на Гигантския колайдер? А колко от тях са от БАН? А колко е нашият принос в Гигантския колайдер? Значим ли е? А дали отговаря на финансирането което преди да идат там са получавали тези хора, съизмерено с това на техните колеги?

Уважаеми колеги, хубаво е всеки да има мнение, ама не е хубаво да смята че то е меродавно по всеки възможен въпрос...

Науката е място на учените... Опитите те да бъдат вкарани в "правият път" чрез формиране и изпълняване на обществени нагласи и настроения са точно толкова ползотворни колкото ако решим да управляваме АЕЦ-а онлайн чрез анкети и кликане... Искате ли още мощност на по-ниска цена: "Да", "Не", "Въздържал се"... Буум!
                    VPetrov.photography

Коментар

Първоначално публикуван от gadeff Преглед на мнение
                      Аз съм втрещен от бройката на щатните учЕни...
                      Имаме към 2500 горски надзиратели/стражари. Дето пазят за по 4-5 млн. лева "стока"... а и въздуха, и водата ни.
                      С по-малки заплати.
                      На 1 горски се падат 3.2 учени...
                      Да, ма гора има, наука няма.. има нещо сбъркано...
                      Разбира се, че трябва да се развива научна дейност и държавата да отделя средства за това. Но има нещо сбъркано в организацията... Има огромен брой области с реално практическо приложение, в които може да се работи... а не се...
                      В момента единственото което БАН произвежда са професори и академици...

П.С. Нали знаете, какво значи академик... "А къде ми е палтото.. А къде са ми очилата.. а къде...."...
                      Радо, ти обичаш гората и те боли за нея..., с право! Но това че горските и работата им са обречени на мизерия, значи само липсата на адекватност, престъпно отношение от управляващите и тотално обществено безхаберие... Но не значи, че горските и хората от БАН са противници..., значи че са на същото дередже... Както и много други съсловия... Има и такива дето обаче не са... Нито са горски, нито учени... и лекари даже не са... Огледайте се и ще ги видите и познаете... И си направете изводите
                      VPetrov.photography

Коментар

"Добрия кон и под съдран чул се вижда!"
                        /Версия на Буров - Големия ... и през три порти се вижда!"

Венци, проблема е същия както и в АЕЦ - пълна корупция, просто защото никой не ги разбира...

Примера ти е подходящ - точно АЕЦ-а е идеалното място за източване на данъкоплатеца!

Има и едно друго - по протежение на бул. Евлоги Георгиев - покрай реката, в зелените площи има струпани строителни отпадъци!

Ама не ги махат, защото се оказват произведения на изкуството, нали сме прости, не стига че сме ги платили, ами ги и гледаме, нали не ги разбираме тия работи!

Коментар

Като ще става дума за пари, е хубаво държавата да разбере че каквото и да се прави, то трябва да има достатъчно и навременно финансиране. Иначе вероятността парите да се окажат изхвърлени, е наистина голяма.
                          Останалото други хора по-горе го казаха по-добре, отколкото аз бих могъл.

Коментар

Аз съм за развиването на наука в България.
                            За по-голямо финансиране от държавата.
                            За запазване на БАН, макар и не в същият вид.

Против съм съществуващата безумна структура.
                            Против неполезните изкопаеми по кабинетите.
                            Против системата на "научни екипи", при която се ограбва труда на талантливият човек, като на гърба му стоят няколко хрантутника с титли, трупайки "активи" на чужд гръб...
                            Искам приложими резултати от приложните науки... А не учудени възклицания от типа "Ама не може практиката да изпреварва науката..."... което е практика...
                            Искам да слушам от чуждестранни източници добри думи за достиженията ни в теоретичните науки...
                            Искам учените да използват мозъкът си не да си правят взаимно мръсно, а да творят...
                            Да идват кадри от Оксфорд и Кембридж, а не всичко, що-годе талантливо да бяга в чужбина...
                            Искам нивото на преподаване във ВУЗ-овете да е на ниво, че да има плавен преход към БАН...
                            Искам бизнес среда с достатъчно интелект, че да може да мисли в перспектива и да заделя средства за наука...
                            Знам, че много искам...
                            Но БАН в този си вид според мен е повече вредна за развитие на науката... мое мнение.
                            По добре по-малко на брой, добре заплатени, технически обезпечени и мотивирани учени, отколкото стадо академици...

С други думи: по-добре богат, но здрав, отколкото беден, но болен..
                            Най-елементарното правило за употреба на пълния член е да го слагаш отзад на извършителя на действието!

Коментар

Оле мале...
                              http://dnes.dir.bg/2009/11/23/news5420847.html

Не знам дали им куца ПР-а, или се води медийна кампания с/у БАН, но и те самите не си помагат...

Коментар

Учен, е опасна професия! Пренапрягането на мозъчните клетки понякога води до чудовищен интелект, понякога до лудост... Предполагам доста от вас са гледали Красив ум нали?
                                VPetrov.photography

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X