Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Училищни униформи - за и против

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До: Училищни униформи - за и против

Първоначално публикуван от Obersturmbahnfuehrer Преглед на мнение
    Понеже Симеон изказа долното мнение на лично съобщение, смятам, че няма да има против да му отговоря тук:

"Поразява ме и нямам отговор на това: ужким отприщеното и позволено, а и насърчено подражаване на Запада, у нас е в изроден вид. Ония не пушат, бличат се пределно просто, нашите - обратно."

Нашите не подражават на Запада, най-малкото защото той е доста многообразен и за капак, повечето не знаят нищо за него, а впечатленията си ги черпят от клиповете от гетото. Щом западнячетата ходят облечени не семпло, ами направо просто, тезата за подражанието ми се струва несъстоятелна. По-скоро ми се чини, дека цялото ни общество се държи като изтървано. От 40 години маршируване в униформи и прочее, сега се отприщи другата крайност. Защото вината не е в децата, ами в родителите им. Да не би да се пробличат като магистралки сутрин в асансьора и бащите им да не знаят как ходят? Или като им се поиска скъп парцал да си го купуват сами със собствени пари? Това поведение, ако не бъде пресечено от родителите - край. Защото така се оформя мироглед, а не просто "моден вкус". Т.нар. маркови дрехи са просташки израз на социален статус. Единстевното им предимство е, че си носят на постоянно етикета с цените. Все са правени с индийска материали някъде на ишлеме, обаче щампата с дизайнерското име показва безумната надценка, което и целта - вижте ме мен, плащам десетократно по-скъпо, само за да ви мачкам самочувствието. Всичко е много хубаво, ама на Запад ще те изгледат като тъпак, който не знае цената на парите и е въпрос на време да се издъни, а тук така ставаш обект на подражание или на завист. Пак на Запад има явлението The millionaire next door - хора, които по нищо не се отличавата от средното ниво на средната класа, аа капитализацията им е... Тук е точно обратното - пред панелката спряни Поршета, Хамъри и АМГта. На Запад, ако не си примерно банкер, нямаш работа в S500, пък ако ще да можеш да си позволиш 10 такива. И не за друго, ами защото това е символ на определена прослойка и ако не принадлежиш към нея си прост самозванец и всичко ще лъсне още като слезеш от шофьорската врата.

За това състояние изобщо не ни е виновен Западът, ами комунистическата и посткомунистическата действителност. Затова въвеждайте униформи, за да си спестите възможността за правилно възпитание, след това въвеждайте всички да карат Лади, за да няма после "А, ти защо ме излъгА, че Кайенът е твой?" и т.н. За мен всякакъв такъв опит е признание за безсилие, а на безсмислени мерки и експерименти съм се нагледал тук.

Спомням си как едно американче навремето не се сдържа и каза "А, бе, момичетата ви са много по хубави от нашите. Сигурно затова повечето са уличници?" Тъкмо се засилих да му обяснявам, че не са, ами просто така се обличат, обаче се замислих дали съм сигурен в думите си, щото то така се започва...
    Обер,железен си !Искам да споря,да те оборвам...ама не мога.Блазе на майка ти и баща ти.Но ще ми паднеш ти,все нещо ще сбъркаш.И тогава...
    Най-страшното в България е, че хората, които пращат SMS-и във ВИП-Брадър,
    имат право да гласуват на избори.

Коментар

От поденелник в Търговско-банковата започват да носят униформи ! Черен панталон с пола и розова риза с лилав пуловер и черно сако за момичетата , надявам се при момчетата да е в други цветове

Коментар

Това гимназията, с вход откъм пл. "Йоан Павел II" и двор към ул. "Милин Камък" ли е?
        Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
          Това гимназията, с вход откъм пл. "Йоан Павел II" и двор към ул. "Милин Камък" ли е?
          Не, там е Финансово-стопанската. Тази е на бул. Витоша, като слезеш по стълбите, там където бул. България минава отдолу.
          Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Фани аз говоря за нещо подобно в практиката. Това което описваш е доста добра илюстрация как униформите могат да са +. Генерализирането идва от някои крайни и необосновани /или доста едностранчиво обосновани/ тези За униформите. Аз смятам, че следва да се ползват инструменти /а униформата е именно инструмент, както и парите/, които дават положителни резултати. Униформата е нож с 2 остриета, затова и трябва да се внимава как се използва и изисква повечко умения за да дава добри плодове. Освен това униформа не означава задължително еднакавост, както предполага буквалното тълкуване /буквализмъм следва да се употребява само тем, където изрично е отбелязано/, а в практиката се е доказало, че не е възможно да няма множество вариации по темата. Та всичко пак се свежда до подход. Както се казва, тонът прави музиката . И именно защото подрастващите са като пластелин и са силно моделируеми ние носим отговорност за тях. Но това изобщо не води до господство и подчинение, всеки има право на свободна воля by default.

Коментар

Точно така Насов. И още - доказано е, че децата до една определена възраст, а това включва и пубертета, предпочитат да има въведени правила и ред и да се изисква от тях (това значи родители, учители, общество). Именно така те разбират, че са ценни, че са значими, че някой мисли за тях и дори външно да протестират, дълбоко в себе си са доволни.
              И именно защото сега много родители, учители, държавата! са прекалено заети със себе си, с проблеми, с оцеляване и просто абдикират от отговорност (хайде, нека не заравяме глави в пясъка - така е), затова масово децата ни са на хала, който доста образно и точно описва Обера!
              Затова ви разказах и показах, че има и добри практики, но трябва да се работи здраво заедно, искат се усилия, воля... И все от някъде трябва да се започне, нали
              ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА!

Коментар

Вие не се ли нагледахте на твърде много показни акции за отклоняване на вниманието от истиските проблеми? И не говорим за тънкости от сорта, че Тичино не е марка италианско вино, Лугано не е езеро в Италия и Норвегия има само една сухопъта граница. Даже не засягам тези, които си мислят, че линията Мажино е някакъв наркомански табиет. Говорим, че не знаят фундаментални неща от хуманитарните и от точните науки. Колко гимназисти могат да изчислят лицето на сектор? Или да напишат тема без 20 правописни грешки на страница и с някаква що-годе структура и анализ? Със сигурност са малцинство. Някой да попита доколко може да е занижен критерият, щом такава паплач завършва училище и се влива в университетите или в икономическия живот на страната? Явно не, защото това е много сложна тема и справянето с нея изисква ежедневни усилия, а не еднократни напъни за униформи. Това е нивото на съврменния нашенец - да даде едни пари, да направи едно усилие и повече да не го занимават. За толкова има време/сили/нерви/желание...

Поради горните мотиви не приемам инициативата, защото тези униформи ми звучат като "на прасе - звънче".

Съвсем отделна тема е, че преходът ще е до време и да не останат някои изненадани като измислената ни икономическа, политическа и социална система се нормализират. Тогава ще има да се вайкат като се усетят, че с такава подготовка прагът на реализацията им ще е доста нисък. Това, че в момента сме най-измислената държава в ЕС не е основата, върху която да се изгражда "бодрата смяна". В дългосрочен план простотията не се изплаща. А, тя е първо в главите и после в дрехите и в маниерите.

Понеже се спомена, че масовият пример за успех днес са "онези", проблемът е в масата. Щом иска да подражава на фигуранти, легитимиращи грабежа или на трафиканти - хак й е. Такова поколение си заслужва кумирите. И затова ще "стане курбан", както вече казах. Нито го искам, нито го налагам. Просто го констатирам.
                Последно редактирано от Obersturmbahnfuehrer; 07-02-08, 01:45.

Коментар

Първоначално публикуван от Obersturmbahnfuehrer Преглед на мнение
                  НемАх нерви да изчета всичко дотук и затова ще постъпя като чукчата белетрист.

...........
                  Аз пък имах нерви и от началото на месец февруари чета тази тема. Проблема беше, че аз по-бавно чета, а всички Вие по бързо поствате мненията си. И едва днес стигнах до края, защото може би всеки, който е смятал да напише нещо вече го е сторил.

Моето лично мнение: аз съм за униформите, именно поради това да не си мерят и дрешките децата.
                  Но още не съм гласувал.
                  Ще питам какво мисли за униформите и сина ми той е втори клас.

А я ме светни, ако обичаш за "чукчата белетрист".
                  Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Първоначално публикуван от s_s1 Преглед на мнение

А я ме светни, ако обичаш за "чукчата белетрист".
                    Чукча писател, на конференция на съветските писатели, Питат го:
                    - Чели ли сте Толстой ? - отговаря - Не
                    - Чели ли сте Достовески ? - Не
                    - Гогол? - Не
                    - Лермонтов ? - Не
                    На чукчата му писва, и отговаря от трибуната:
                    - Ну, товарищи, ведь чукча писатель, чукча не читатель !
                    Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

Благодаря Ники!

А за убразованието в милата ни Родина наистина е много много зле. И от гледна точка на възпитание и на обучение на децата ни. Сериозно съм притеснен, т.к. и да искам почти нямам време да отделям за сина си, за да го възпитавам. А и не съм педагог. А педагозите отговарят толкова плащат-толкоз бачкаме. И у тях не съществуват ценностите, които те трябва да изграждат в децата ни. Е как да стане тогава? Събота и неделя, когато съм със сина си не могат да му създам ценности, които училището през седмицата ги е о*рало /наторило/. А най лошото е, че в това училище много са деца на новобогаташи, за които сигурно Мона лиза е изгряваща чалга певица и те "правилно" възпитават децата си, като борците от вицовете.
                      Знам, че униформите няма да решат въпроса с тоталния крах на Българското школо, но все от някъде трябва да се започне.
                      Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Да се започне от часовете по "български език и литература" и по математика. Вече има епидемия от подрастващи, които не могат да пишат и едно ДДС не могат да извадят.

Ако призивите да се въведат униформите са, за да се заппочне от някъде - добре. Обаче на мен ми звучи като да се свърши с тях. С други думи - облякохме ги в униформи и нещата вече ще започнат да се оправят по естествен път. Ще започнат, ама друг път.

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение

В друг ракурс, учителите взимат два пъти и половина по-малко от президента!
                          Абе вие къде живеете? Престанете да преразказвате на Д.Вълчев глупостите! Какви 800лв?!? Освен съпругата и бълдъзата ми, добре познавам поне още десетина учители. Учителите вземат между 300 и 400лв чисто. А само, който не е влизал в час ще седне да им брои работните часове.
                          Вие знаете ли, че в междучасията шума в коридорите е над 100дцб!!! Аз сам бил танкист, но там трудно издържам повече от 5мин.
                          Да не говорим за прахоляка и микробите в класните стаи.
                          А как се задържа вниманието на 30 човека?!?
                          Газ69- създаден във времена, в които мъжете не са си бръснели краката.

Коментар

Аз, всъщност роднини учители нямам, но имам доста познати, между които и много добри приятели, имам и дете ученик и съответно - контакти с неговите учители. Та, ако не трябва да слушаме министъра, нека ориентир не са ни и брътвежите на Я. Такева!
                            Колкото до прахът в училищните помещения - повече бих се притеснил от факта, че го дишат децата, а не толкова за възрастните.

Коментар

Човешкото съзнание предразполага към обособяване на групи с лидери. Ако не са дрехите, ще са примерно мускулите.
                              Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Ми, аз не виждам нещо чак толква лошо в това да спортуват децата и да си мерят постиженията, особено пък в сравнение с меренето по парцалки. А представи си, че вземат да се изявяват лидери според овладяването на материала /учебния/, какво ще кажеш?!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X