Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Училищни униформи - за и против

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До: Училищни униформи - за и против

Сигурно охраната на входа на училищата няма да пуска тези , които са без униформа. Иначе не виждам по какъв друг начин ще могат да ги задължат.
    Grand Vitara 2.0 16V (J20A)

Коментар

Първоначално публикуван от Obersturmbahnfuehrer Преглед на мнение

...Нашите не подражават на Запада, най-малкото защото той е доста многообразен и за капак, повечето не знаят нищо за него, а впечатленията си ги черпят от клиповете от гетото...

... На Запад, ако не си примерно банкер, нямаш работа в S500, пък ако ще да можеш да си позволиш 10 такива. ...

"Разнообразието на явления и порядки по света и приоритетът, по който те намират място у нас" - дълга и широка тема!

А това, дали не е вариант на униформеност, само че толкова дълбоко "вбит", та вече подсъзнателен?!: Банкерска та униформа е S500, тази на спортистите, примерно - БМВ, шоу-парвенютата - в Хамър и т. н. и т. н. Независимо, кой какво може, или не може да си позволи. Е, в нашето училище, се ходи еди-как си, независимо кой какво може, или не може да си позволи!
      Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Първоначално публикуван от Насов Преглед на мнение
        ... униформите ще се носят от някой друг освен зубърите...
        Ето това е един от най-сериозните проблеми - който си гледа работата е "ахмак". Аз пък съм одухотворен и шарен като "магистралка", или като на магистралката шефа!

Първоначално публикуван от Galin_85 Преглед на мнение
        Сигурно охраната на входа на училищата няма да пуска тези , които са без униформа. Иначе не виждам по какъв друг начин ще могат да ги задължат.
        Защо пък "фейсконтрол", училището да не е кръчма - някой ходил-ходил, дзепал-дзепал, пък решил да се отбие и до него. Та тези ученици нямат ли родители, сутрин като излязат, за накъде всъщност са тръгнали! Този въпрос пред вратата ли следва да се реши?

Коментар

Със сигурност всичко поже да бъде вмъкнато в понятието униформеност, според хлабавостта на дефиницията.

Тук, обаче, идва фундаменталната разлика, която явно не виждате - това е доброволно. Никой не задължава банкера да се вози на S500. Ако иска да ходи с Макларън, ако иска да ходи с трамвая. От това има значение как ще бъде възприет от колегите си, които много държат на тези неща, но затова няма да му бъде забранено да влезе в някой клон. От друга страна, който държи на по-съществените неща, няма да "върне" директора на City Group, пък ако ще да му дойде с колело. Със същата сила въжи принципът, че нашенски далавераджия няма да бъде възприет като равен, ако ще и с Майбах да се появи. Даже напротив.

Горното може да се проектира и към парцалките, GSMите и прочее.

Тъй като явно се налага да съм по-обстоятелствен, защото повечето не ме разбирате, училището не е частен снобарски ресторант, където ако dress code-ът ти не е white tie, не те пускат. Това е обществена институция и там трябва да се набляга много повече на ученето, отколкото на дисциплината. За възпитанието си има родители. Щото днес ще тръгнат с униформи, утре ще трябва да пеят някой химн на двора, да маршируват на плаца и честито. За няколко месеца имах удоволствието лично да добия представа за какво става дума в Пловдивската английска гимназия навремето. Имахме обучение да маршируваме в карета и да пеем песни с меко казано спорен текст, за мен.

Не знам за кой път да повторя, че училището е за знания. Един учител категорично не може да си преподава материята и да възпитава разни хуни, чийто родителски контрол не само е изтърван, ами изобщо го е нямало и които живеят в общество с тотално обърната ценностна система. Промяната започва от най-дребната съставка - от семейството, а не от униформите. Той нека си ходи с униформа, пък баща му псувайки да гази безпардонно пешеходци по "зебрите", майка му от съпреживяване на сериали, риалитита и телевизионни игри да не поглежда с какви хора се събира и кога се прибира и нищо няма да стане. Обратното е истинският подход и се е доказал на практика. Ако искате да "почнете от някъде", почнете от там. Униформата е последната и незадължителна фаза.

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
            "Разнообразието на явления и порядки по света и приоритетът, по който те намират място у нас" - дълга и широка тема!

А това, дали не е вариант на униформеност, само че толкова дълбоко "вбит", та вече подсъзнателен?!: Банкерска та униформа е S500, тази на спортистите, примерно - БМВ, шоу-парвенютата - в Хамър и т. н. и т. н. Независимо, кой какво може, или не може да си позволи. Е, в нашето училище, се ходи еди-как си, независимо кой какво може, или не може да си позволи!
            Разликата е, че тази "униформа" е следствие и естествено налагаща се, а не причина. Например, ако си купя S-класа няма да стана автоматично банкер и дори да ме задължат да карам такава, пак няма да съм банкер.
            Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Ако не ги пускат без униформа ще е още по-тъпо, щото тъкмо няма да има причина да ходят изобщо/тук искам да поясня, че това не е общ знаменател, но да не те допускат да се учиш само защото си различен и не искаш униформа!? Твое право е да се учиш, а е превърнато в задължение, а задължителните неща отблъскват, а идеята е да се привличат дацата!/, все пак говорим за повече или по-малко прикрито насилие, което е много градивен пример, няма що.
              Казвайки зубър не е ли ясно, че говоря за хората, които зубрят. Зубренето не е учене, ако някой не го разбира що се аргументирам. Да матерял се усвоява, но механично и предимно без да се вникне в дълбочина. В един клас има разни модели. Някои зубрят, други просто схващат бързо, трети ги интересува само как изглеждат, четвъртите просто искат да спортуват повече, отколкото да седят и да учат сложни формули. Е защо трябва с насили, като може всеки да набляга най-много на това, което го влече? Освен това унификацията може да е в различни граници, но съм сигуре, че за да стигнем до ползите от нея, трябва да има много по-сериозни стимули от задължителната униформа.
              Начини за стимулиране бол, що ли никой не ги прилага, а се търси панацея? Важнио са резултатите и до каква степен спецялностите които се изъчават се реализират успешно в последствие. То колко училища има собствен герб да сложат на униформите? Освен това може да има различни униформи по дисциплини дни успех и каквото още искате. А не синя/черна, брей аз никога няма да сложа черно и нямам никакъв шанс за обучение така ли?/ с бяла якичка за цялата страна. Повечето хора сякаш имат носталгия по отминалото време на комунисическа нирвана. Е тя няма да се върне в училищата със старата униформа и всичко скрито покрита, а нещата всъщност не са каквито са...
              Та всяко нещо направено с умисъл и пипнато от всякаде има много повече шанс за добър резултат... Пак казвам аз не съм против униформата, но зависи каква унификация точно се търси и най-важното защо...

Коментар

Ето два материала, които според мен имат някакво отношение към темата:

http://skromni.virtualave.net/cgi-bi...cle.pl?econo&2

http://skromni.virtualave.net/cgi-bi...e.pl?social&16

Коментар

Доброволно, зорлем, доброзорно - тези понятия, също зависят от хлабавостта на дефиницията. Общественото мнение е коректив, основан на вид принуда! Това си е жива унификация, "толкова дълбоко вбита, че вече подсъзнателна", дори станала вътрешна потребност, ако искате. Тъй като тук такова съзнание не е изградено и вътрешните потребности много лесно залитат в други плоскости, защо да няма и малко външен импулс в нужната посока - още повече, че става дума за подрастващи, т. е. хора, които така, или иначе са в етап на моделиране. В никой момент не съм твърдял, че униформите са панацея, дори напротив. Те са само елемент от цял комплекс. Просто, темата е за униформите, за тях и разговаряме. А, именно защото училището е място за учене, е нужно то да бъде освободено от странични явления и излишни емоции.
                  Последно редактирано от davc; 06-02-08, 14:54.

Коментар

Аз ъм напълно съгласен с Obersturmbahnfuehrer.Пълен абсурд ми се струва доброто обучение да зависи от точно такъв външен стимул и то като 1-ва мярка. По-добре да има доволно стипендии, ексурзии, културни мероприятия, практики и стегнат учебен процес, учебницеите са пълни с глупости и се пускат нови и нови, това да не са вестници??? Поредната лапачна за някои. А униформите и те, по 200 кинта много ми е чудно какво дърво ще е. Ами ако искате да им слагате униформи що трябва да ги измъчвате с грозни и "тъпи". Тук психологически как ще се подходи е разковничето. От 1 страна може да я искат униформата, а от друга не. Кадето падне акцентът, там. Трябва сериозно социологическо проучване за такава задаче. Да се иследват редица училища, частни и държавни и да се намери точното решение за ситуацията чрез цялостен анализ на проблематиката. Ако си говорим, че не е самоцелно това с униформите. Инак може, то е просто, спортистите си носят анцуг, никой не ги кара, удобно е просто. Има 1000000хххххх модела за анцуг, но еднакви имат само отборите, нали щото е ясна идеята тук. Другите спортисти обаче също носят такива дрехи. Това си е униформата за спортист реално. Има много различни спортове все пак, та униформиите варират много широко. Е разбира се в България стна символ на "мутра", носи се повсеместно... Криво разбрана цивилизация, тя и училищната униформа може да е полезна, но тук не е еднозначно как точно. И Защо... Да, моделираме децата, но това няма нищо общо. Униформата е атрибут на училището, а не на учениците. Дори ми се струва безумно ако всяка сграда не е със собствена униформа... Та малко или много се свежда и до управата/1 училище функционира не само благодарение на учителите има още премного важни фактори за успешно създаване на оптималната учебна среда/. Ако си горд с училището си що да не му носиш униформата? Спецялните части дали би им било все 1 дали ще нахлузят какво да е? Сигурен съм, че всяко реномирано учебно заведение може да си позволи и добра униформа за учениците/би следвало и за персонала/ и със съвсем различен резултат във Бронкс или тукашните гето училища. Щото си има училища с униформи, но държавните са друга бира, нали? За да се подобри държавното обучение трябва да се подобри и държавното въспитание, щото страната е пълна с лошо възпитани хора, груби нервни, нямащи контрол над себе си и ситуацията, много отчаяни и притиснати. Е това е лошото възпитание. Да си невъзпитан е друго и се бърка, да не си възпитаван е практически невъзможно. Самият живот те възпитава, важното е чий пример черпиш .

Коментар

Щом чрез униформите ще парираме излишните емоции, дайте направо да им дават на влизане по един диазепам, лексотан и т.н., щото иначе емоции - колкото щем. И да разделим момчетата от момичетата, както някъде, щото така ще им спестим най-големият източник на емоции. И да не ги изпитваме много обстойно и на често, защото и това предизвиква емоции.

Този почин с униформите го възприемам като отчаян опит в стил "цяла Мара втасала". Именно защото все отнякъде трябва да се почне, това е последното място, според мен, а причините вече ги изтъкнах.

Естествено, че всичко зависи от хлабавостта на критерия, обаче тук е ролята на всеки да определи своите граници.

Категорично съм против, особено в този контекст, защото с такива изсмукани от пръстите инициативи се отклонява вниманието от истинските проблеми, а те са, че расте едно преди всичко неграмотно поколение и това не се дължи на факте, че не ходят със сака.

Коментар

Първоначално публикуван от Насов Преглед на мнение
                        Ако не ги пускат без униформа ще е още по-тъпо, щото тъкмо няма да има причина да ходят изобщо/тук искам да поясня, че това не е общ знаменател, но да не те допускат да се учиш само защото си различен и не искаш униформа!? Твое право е да се учиш, а е превърнато в задължение, а задължителните неща отблъскват, а идеята е да се привличат дацата!/, все пак говорим за повече или по-малко прикрито насилие, което е много градивен пример, няма що.
                        Казвайки зубър не е ли ясно, че говоря за хората, които зубрят. Зубренето не е учене, ако някой не го разбира що се аргументирам. Да матерял се усвоява, но механично и предимно без да се вникне в дълбочина. В един клас има разни модели. Някои зубрят, други просто схващат бързо, трети ги интересува само как изглеждат, четвъртите просто искат да спортуват повече, отколкото да седят и да учат сложни формули. Е защо трябва с насили, като може всеки да набляга най-много на това, което го влече? Освен това унификацията може да е в различни граници, но съм сигуре, че за да стигнем до ползите от нея, трябва да има много по-сериозни стимули от задължителната униформа.
                        Начини за стимулиране бол, що ли никой не ги прилага, а се търси панацея? Важнио са резултатите и до каква степен спецялностите които се изъчават се реализират успешно в последствие. То колко училища има собствен герб да сложат на униформите? Освен това може да има различни униформи по дисциплини дни успех и каквото още искате. А не синя/черна, брей аз никога няма да сложа черно и нямам никакъв шанс за обучение така ли?/ с бяла якичка за цялата страна. Повечето хора сякаш имат носталгия по отминалото време на комунисическа нирвана. Е тя няма да се върне в училищата със старата униформа и всичко скрито покрита, а нещата всъщност не са каквито са...
                        Та всяко нещо направено с умисъл и пипнато от всякаде има много повече шанс за добър резултат... Пак казвам аз не съм против униформата, но зависи каква унификация точно се търси и най-важното защо...
                        Аз съм глсувал против униформите , защото не мисля , че чрез тях ще се постигне нещо кой знае какво.Наистина не би трябвало да се задължават учениците да правят нещо , което не искат и това по никакъв начин не може да бъде стимул.Ако станат задължителни това означава , че не само зубърите трябва да ги носят , но и всияки останали.Ще има и родители,които ще бъдат против.Това за "фейсконтрола" не съм казал,че го одобрявам ,но е напълно възможно като вариант.
                        Grand Vitara 2.0 16V (J20A)

Коментар

Първоначално публикуван от T-1000 Преглед на мнение
                          ...и здрави ли са дрехите...така като гледам 200 пари не са малко...ами каквото и да кажеш, всъщност съм убеден, че в тая държава всичко се прави да да се цакат едни за сметка на други...факт...
                          Както се досещате дрехите (униформите) се експлоатират яко от децата, но се оказаха учудващо здрави. Това обаче е не просто късмет, а защото родителският съвет избра материите. Нямаше "далавера" и с фирмата изпълнител, защото пак заедно - учители и родители събрахме оферти и избрахме най-добрата откъм качество и цена.
                          Между другото погледнах квитанцията за платените дрехи и се оказа, че са стрували 165 лв., а не 185 лв. Всички, които имат деца много добре знаят цените на дрехите и ще се съгласят, че не е скъпо.
                          И още - темата е за или против униформите, и аз като типична жена (а и родител, който си прави сметката) гледам на това от чисто практичната страна, а тук малко се драматизират, пресилват и генерализират нещата
                          Това, което ви разказах е пример за добро сътрудничество между родители и учители, за работа и усилия насочени в една посока, каквото би трябвало да е навсякъде, във всяко училище.
                          Да - децата в нашето училище всяка сутрин лично директорът и заместникът му ги проверяват дали са с униформите и ако някой не е, му се правят 3 забележки (които се записват), на 3-тата връщат детето в къщи, за да се преоблече. След като върнаха няколко ученика, вече никой не "забравя" да дойде с униформа
                          Последно редактирано от Фани; 06-02-08, 19:38.
                          ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА!

Коментар

Първоначално публикуван от Obersturmbahnfuehrer Преглед на мнение

Категорично съм против, особено в този контекст, защото с такива изсмукани от пръстите инициативи се отклонява вниманието от истинските проблеми, а те са, че расте едно преди всичко неграмотно поколение и това не се дължи на факте, че не ходят със сака.

Директна релация: Без сако - неграмотен, не съществува и не може да съществува.
                            Виж, че расте неграмотно поколение, явно е очевадно. В училището има много проблеми. Учебни програми; учебници; учители; пари; цени; корупция; некадърност; липса на последователна политика - много са!
                            Основната причина обаче, е една: Тоталното изместване на ценностната система на обществото, което изместване, избутва в ъгъла основното, което трябва да се случва в училището - учебният процес.
                            Писал съм и друг път, та да не се повтарям, а само в резюме - масата от успелите хора на днешното време, са успели на последно място като резултат от образование. Манталитетът и културата на тези хора господстват в нашето общество. Те са героите на днешното време. Те са масовият пример за подражание. Ето това е двигателят, който измества ценностната система. А манталитетът и културата, които те налагат, са именно споменатите погоре: "паунство" и парвенюшка снобарщина на "прогледналото сляпо", от което "бог не ни е опазил". Ето в тази посока от евентуални униформи би имало смисъл. Като пак повтарям - те нито са единственото, нито основното, просто тук си говорим за тях.

Коментар

И мнение на ученик: Александра, 11 г.

Униформите са нещо, което според мен трябва да има във всяко училище!
                              И мисля че са страшно яки!!!!!!Самата аз напоследък се опитвам да помогна да бъдат въведени в училище......Разработила съм модел и ще напиша статия за училищния вестник.Всъщност вариантът е или да е цяла униформа и да се носи само 3 дни в седмицата или да е само вратовръзка с риза.С тях всичко ще изглежда по-подредено и организирано.Просто ги харесвам!!!
                              В училище има някаква тъпа мода, която е бодито да ти е над панталона и така да ти се вижда корема. А за джаджите...и аз съм ходила в училище с МР3-ка, но между другите ученици в по-горните класове, децата според мен наистина се състезават кой има по-гъзарска вещ. Това е тъпо. Да имаш яки вещи не значи да си готин. А просто че имаш повече пари. Което не е важно.
                              А униформите мисля, че ще помогнат да не се търсят нови приятели по това дали ще са облечени с маркови дрехи последна мода или с най-обикновен анцунг. И ще спрат състезанията кой е по-разголен, защото сме в училище, който иска - да се разголва на улицата.

Да добавя и мнение на майка й:
                              Добре, нека децата се развиват свободно !!! Подкрепям с две ръце. Но, бидейки оставени в ръцете на "оторизирани" лица, кой в момента ни гарантира, че тези лица са качествени преподаватели и добри психолози? Такива, които да вдъхновят децата ни и да ни помогнат (на нас, родителите) да отгледаме Личности? Униформите не могат да решат проблемите, те са само детайл, който помага на всичко останало. След като основните неща са добрите учебници, качествените преподаватели, резулатните учебни програми, добрата дисциплина в училищата, униформите са малката подробност, която може да допринесе за последното.
                              Последно редактирано от Петя; 06-02-08, 18:30.
                              НИКОЙ НЕ Е ТОЛКОВА СЛЯП, КОЛКОТО ОНЗИ, КОЙТО НЕ ИСКА ДА ВИДИ!
                              Omnia vincit amor !

Коментар

Това за фейс контрола не е чак такава безсмислица,въпреки че училището не е дискотека.(друг е въпросът дали трябва да се нарича така).Споменах някъде,че съпругата ми работи в училище.Веднъж я придружих и щеше да стане "бау" за една бройка.Просто един яко надрусан,напълно неадекватен ученик искаше "да отиде на училище".Аз го хванах за врата и му казах:"Айде чичовото,иди да поспиш,па после ще учим."То ме изгледа като да бях прозрачен,направи нещо като "кръгом" и подпирайки се по стената,си тръгна за вкъщи.Изведнъж отнякъде изскочи охраната от "Егида"(ти да видиш).На години-поне 15 повече от мен(виж ми профила),на килограми-поне 30 под мен.Таман да почне да ме строява,видя как момчето залита по двора,на път към портала.И вика :"Ми аз с тия не мога да се боря.И да мога,ще дзвънне на баща си и ще ме утепат."Много криво ми стана-за всичко.За момчето,което се самоубива и не можеш да помогнеш,за стареца,който стои там,защото не му стигат парите за лекарства(а и подарък на внуците трябва да купи),за всичко.И разбрах,че съм безсилен.Защо бе,мамка му,по Господа ли сме хвърляли камъни,та търпим всичко това.Ей,бесен съм !
                                Най-страшното в България е, че хората, които пращат SMS-и във ВИП-Брадър,
                                имат право да гласуват на избори.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X