Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Училищни униформи - за и против

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До: Училищни униформи - за и против

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
    Ми, аз не виждам нещо чак толква лошо в това да спортуват децата и да си мерят постиженията, особено пък в сравнение с меренето по парцалки. А представи си, че вземат да се изявяват лидери според овладяването на материала /учебния/, какво ще кажеш?!
    Да, ама на тази възраст мусколите не се мерят със сантиметър, а с количество разбити носове...
    Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Бе, и със сантиметър сме ги мерили, и "канадска" сме играли, и на лежанката сме се "надвдигали", разбира се и носовете сме си разбивали /на моя, май все му се разминаваше/. Не е най-доброто, но е честно ...И е за предпочитане пред това да си мерят етикетчетата!
      Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Момчета и момичета, изчетох цялата тема и мнениятя ви и започвам да мисля, че или аз съм неадекватен или обществото ни, като цяло се рее из облаците. Вероятно първото.
        По темата:
        Какъв е смисълът на униформите - ами приучаване на подрастващите на ред и спазване на определени правила и норми, водещи на по-късен етап към спазване на законите.
        Харесва ли ви редът в западната част на Европа? А на какво се дължи мислили ли сте? На възпитанието! Цялостното възпитание от цялото общество към общоприетите норми - облечени в закони. Може да ги наречете морални ценности. Те са валидни за цялото общество и младите членове на това общестно са приучвани от най-крехка възраст да ги спазват.
        Или може би ви е по-приятно да ви засичат по светофарите? И кумирите на децата ви да свършват земния си път след изстрел от засада? И основният метод за постигане на справедливост да е организираният побой, защото на държава и съд не може да се разчита? Да продължавам ли?
        Кой ще обвини европейците в липса на креативност и творческо мислене?
        Точно приучаването към ред и спазване на правилата води по-късно до ред, организираност и последователност в работата, пряко следствие на което е и високата производителност на труда.
        Другото предназначение на униформата е както казахте знак за принадлежност към определена група (социална) - ученици - с определени права и задължения. Да ги сближи и оформи у тях дух на екипност от една страна и от друга страна да ги свикне да приемат точно полагащото им се място в обществото. Иначе те търсят да копират някого и да се представят за такива, каквито не са.
        Ако тийнейджърите можеха сами да се контролират нямаше да бъдат определени от закона, като ограничено отговорни (малолетни и нипълнолетни).
        Тийнейджъри, да не мислите, че на мен ми се ходи на работа за да работя или пък си умирам от кеф, като си плащам данъците?
        Униформите са полезни за вас или поне за тези от вас, които ще стават нормални членове на обществото. А ненормалните членове така или иначе ще ги облекат в униформа(затворническа).
        Нека проблемът за непригодността на съвременните учители и това, че голямата част от тях са учители не по призвание, а поради това, че са неудачници да го оставим за друга тема.
        Последно редактирано от chris_vicom; 08-02-08, 01:34.
        "Обичам България, само по една причина - защото си е моя! А иначе, кой би живял доброволно в кучи ..."

Коментар

Мисля, че няма какво повече да се добави към горното мнение.
          Газ69- създаден във времена, в които мъжете не са си бръснели краката.

Коментар

Колегата chris_vicom е много много прав. Трябва да има някакъв ред, тъй като е демокрация и свобода дотогава, докато не започнеш да настъпваш тези около тебе. Затова обществото е вкарано в някакви рамки, има закони, има морални норми, принципи и навици, които се изграждат и поддържат през целия живот.
            За учениците трябва отнякъде да се започне. Униформите са само една брънка /звено/ от нужните за възпитанието на децата неща. Може да са само 1 % от всичко необходимо за възпитанието, но все пак е нещо.

Малко ще се откроня да дам 1 пример: Приятелче на сина ми яде закуска разхождайки се по площада. Хартийката се хвърля на земята с красиво движение. Скарвам му се да я вземе, и го питам, ако си беше в къщи така ли ще я хвърли, а той ми отговаря, че в къщи така не прави и че госпожата му хвърля отпадъци в коридора на училището, защото има чистачки, а на тях каква им е работата...
            Замълчах, защото ако си бях отворил устата щях да избълвам онези думички, които изговаряме, като ни засекат, пре**ат и т.н.т. Как аз да му променя мисленето на това 7-8 год. дете, когато то по цял ден е с преподавателите си и неговите съученици, а когато излезе на улицата вижда мноого боклуци? Как???
            Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Пак бъркате причината и следствието. Униформите са хубаво нещо, но в никакъв случай не могат да бъдат първата стъпка. То и калните гуми са хубаво нещо за в калта, ама не можеш първо да ги сложиш и после да си купиш джипката. Забелязвам, че на все повече интелигентни деца от горните класове им писва от цялата система и училище, но не и от образованието, за тях това са две различни неща. Просто стават частни ученици, спират да ходят на училище, учат сами вкъщи и се явяват на изпити в края на срока. И подържат приличен успех, готвейки се допълнително с частни уроци за университетите, защото всеки в днешно време знае, че в училище не може да придобие достатъчно знания, за да го приемат в университет. Репутацията на тази институция е спаднала до еуквивалента на смехотворно и досадно задължение, а който иска наистина да учи търси други алтернативи... и липсата или наличието на униформи няма да го променят. А вие искате още една бариера да слагате на входа на училището...
              Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

А сега не знаеш ли и какъв "смях" са университетите?
                Смях от който ще ни се плаче защото сме в кръга на "развиващите се страни" в ЕС.
                Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Първоначално публикуван от s_s1 Преглед на мнение
                  А сега не знаеш ли и какъв "смях" са университетите?
                  Смях от който ще ни се плаче защото сме в кръга на "развиващите се страни" в ЕС.
                  Те са си смях още от преди училищата. Но там важи принципът, че като събереш на едно място множество студенти и множество знания(би трябвало да са книги, но на практика са други студенти)... и все нещо от едното множество ще прескочи в другото .

Коментар

Първоначално публикуван от Zaarin Преглед на мнение
                    Те са си смях още от преди училищата. Но там важи принципът, че като събереш на едно място множество студенти и множество знания(би трябвало да са книги, но на практика са други студенти)... и все нещо от едното множество ще прескочи в другото .
                    Както народа го е казал: Преливане от пусто в празно.

Коментар

Абе, от университетите ни излизат и доста кадърни хора... Е, доста често още след 2-3 курс .

Коментар

Пак ще се отклоня от униформите, ама е все за училището:
                        Сина ми ходи на частна занималня, т.к. училището е в града, обядва си на стол и после си учи... Една вечер ми показва някакъв лист и на него пише АНКЕТА........ уж анонимна ама с място за данни за нас и въпросите са:
                        Нужно ли е частно училище в града?
                        Бихте ли пратили детето си в частно училище?
                        Познавате ли негови приятели, съученици, които биха отишли да учат там?
                        Колко трябва да са големи класовете?
                        Колко сте склонни да плащате за година/срок - 100 лв., 500 лв, 1 000 лв, 5 000 лв, повече от 5 000 лв....
                        Явно някой е решил да си направи съотв. проучване. Не съм попълвал анкетата, но се замислих колко струва обучението на 1 дете в Бг, какво му дава училището, какво реално струва това обучение, какво ни струва на нас родителите и колко ние сме склонни да платим. А какви са гаранциите, че като платим ще получим възпитано и образовано дете.

Коментар

Колкото и да го мислим пак наяма да постигнем хармония, нима в тези така наречени "елитни" училища нама тази дискриминация на "аз и имам повече штото мойте родители са по" има униформи ама пак си е сащата работа. Който си става, става човек и просперира, не може сички да сме началници, тря и работници, разберете колкото и да искаме няма идеално социално управлвние на масите. Униформи, просто поредната глупост за цитирам: "замазване на очите" , разберете никой не мойже да ти помогне ако сам не си помогнеш.
                          Сега ше получа сигорно сумати критики за правописа ми но това което казвам е истина, защото сам се поучил от собствен опит, колкото и да им е странно на някои хора, все пак сам на 26г и не мисля че сам някъкяв професионалист.
                          I got 5 on it

Коментар

Мдааа... В мазето на онази учителка, която се самовзриви наскоро, намерили лаборатория за амфетамини... Обличайте децата в униформи, възпитавайте ги в послушание към съвременните учители... и всички под строй за хапченца, щото трябва и бизнес да се прави... катаджиите показаха, че само от една заплата не се живее... сега е ред и на други професии... Не са униформите, а училите първата стъпка...

Коментар

Чай ся! Намекваш, че непознатите, на които сме поверили да ни възпитават децата, щото на нас не ни се занимава, "нямаме време" и т.н. не са точно това, за което ни се иска да ги приемаме? Е, сега ни развали деня, щото таман му бяхме намерили цаката - еднократно им купуваме униформи и те автоматично започват да стават хора и повече не ни се пречкат из краката. Като те слушам теб, още малко ще кажеш, че трябва ежедневно да им отделяме внимание, при това не само на тях, ами и с кого общуват, какви хора и какво им приказват в училище и т.н. Бе, ти знаеш ли животът колко е тежък и как нямаме време за нас, камо ли и за тях да артиса? Явно нямаш пазарен нюх. Тук ти се предлага ежегодно срещу 200 кинта да се отървеш от основната част от задълженията си. За такава далавера не 200, ами 2000 ще дам без да питам. Нали вече и ние сме консуматорско общество - бецалиш и бягаш.

А, сега малко по-сериозно. Който се отнася отговорно и ангажирано, няма внезапно да се изненада, че децата му неусетно са започнали да ходят като гъзарчета или като фльорци, че страдат когато съученик им надцака Томи Хилфигъра и най-вече, че не са наясно, че Слънцето е звезда, камо ли от каква величина е (това е пример от действителността).

Коментар

Момчета, пак измествате темата и го обръщате на мач - Левски срещу ЦСКА. Темата беше за униформите.
                                Както винаги търсите панацеята, пенкилера, генералното решение. Е, да, ама това не е филм, а действителността.
                                Училищните униформи са просто един елемент от нещата, които трябва да се предприемат. А елементите които са необходими за оправяне на цялата бъркотия в образованието са много.
                                "Обичам България, само по една причина - защото си е моя! А иначе, кой би живял доброволно в кучи ..."

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X