Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Училищни униформи - за и против

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Училищни униформи - за и против

Лепнах една анкета и гласувах Против, защото не харесвам уравниловката, лошите и не удобни дрехи, далаверите със Задължителните неща, всеки си има вкус и възможности и не трябва да се срамува от тях (лично мнение).

Коментар

Според мен образованието и реда в училищата са изпусната работа,незнам как ще се оправят...Не може да няма ред и дисциплина,не може учителя да бъде утрепка или господин"никой" в детските очи,а ние да искаме той да има стимул да ги научи на нещо.
      SUBARU FORESTER 2002g AWD LSD-DIF. Човек може да живее без храна 1 месец,без вода 1 седмица,без въздух 1 минута,а без акъл цял живот...

Коментар

Гласувах "за", гледам, че "против" има само един глас, а в началото на темата има доста мнения в тази посока. Явно учениците са на училище.
        Униформата не може да е панацея и да успее да реши огромните проблеми във съвременното училище, но е нещо, от което може да се почне. Основната роля, която униформата би могло да изиграе, е в посока излизане на преден план на едни други ценности, по-различни от сега настанилите се. Училището в момента е "Парад на суетата". Уважаван и с авторитет е този, който ходи с дрехи за 1000лв на гърба си и ги сменя поне три пъти седмично. Който извади по-скъп телефон и също го сменя често. Ако в съвременното училище има някакъв критерий за утвърждаване на авторитет, то това не е успехът и степента на усвояване на знания, а именно вида, цената и марката на "парцалките", с които се дефилира! Ако си спомняте преди, на 24 май, отличниците ходеха с едни ленти на гърдите и това беше голяма чест, и се помнеше през цялата годна.
        Вярно е, че униформата няма пряка връзка с пиенето пушенето и дрогата, но все пак, ще създаде една друга атмосфера като цяло в училище. Не улично-кръчмарска, а именно училищна.
        Колкото до притесненията относно това дали една униформа ще изкара за през цялата учебна година: Когато бях ученик, едно с сако с два панталона и три ризи, бяха напълно достатъчни и всъщност за следващата година ми умаляваха без изобщо да съм ги износил.
        Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Горното мнение подкрепям на 100%!
          VPetrov.photography

Коментар

Униформата е белег за принадлежност към нещо. Трябва да се носи с гордост и желание.
            Едно време униформите бяха еднакви, различни бяха само емблемите на различните училища. Личеше си кои училища са елитни – учениците НЕ си криеха емблемите, другите използваха всякакви методи за бърз монтаж/демонтаж на въпросната емблема от някое “сдухано” училище.

Мисля, че униформите са последното нещо, което ще накара децата да влизат в училището и да го ползват по предназначение . Иначе съм "ЗА", но коня да си е пред каруцата
            Темата е обширна.

Децата са проекция на нас родителите и колкото и да не ни се иска, това което ни харесва или отблъсква в тях си е наша заслуга.

Коментар

И понеже темата е сериозна, си позволявам да публикувам малко повече информация по нея. Това са извадки от дисертацията на Я.Дворецка, която по стечение на обстоятелствата ми е съпруга ..

Училищната униформа е една от малкото разновидности на облеклото, които продължават да поддържат живо понятието dress code. В много страни тя е задължителна, а в други се водят ожесточени спорове за ползата и вредата от нея. Различната униформа на всяко учебно заведение е знак за идентификация и принадлежност към определена група, което може да я превърне в обект на омраза или гордост, в зависимост от отношението на притежателя и околните към групата.
              Спорът за/против униформата в училище се базира главно на противоположните концепции, относно посланието което тя носи.
              От една страна стои тезата, че униформеният външен вид е еквивалентен на скромен, спретнат и благоприличен външен вид и в този аспект е знак за добродетелност в рамките на общоприетите ценности.
              От другата страна е твърдението, че униформата, бидейки налагана от по-силните (училищните власти) на по-слабите (учениците), е пряко нарушаване на човешките права и символ на насилие и унижение.
              Защитниците на първата теза, настояват, че униформата онагледява и защитава равенството в училище - ако децата носят униформи, не се забелязва разликата между идващите от богати и бедни семейства. Това е социален аргумент, чиято несъстоятелност се крие в идеята, че у децата в държавните училища в една демократична държава е недопустимо да се втълпява някаква политическа доктрина (конкретната, засягаща равностойно социално положение, се асоциира в голяма степен с близкото минало на бившите социалистически страни). Вторият контрааргумент на довода за равенство е почти фанатичната позиция на частните училища по отношение на униформата, които обаче не са склонни да се обосновават със стремеж към социална унификация. Напротив, униформата в частното училище цели да отличи притежателя й от учениците в други училища. Много често това е знак за класова идентификация. Униформата определя еднозначно: мога или не мога да си позволя това училище.
              От друга страна идеята за униформеност в училищната среда като знак за равнопоставеност засяга само учениците. На учителите е дадено правото да се обличат съобразно личните си естетически критерии и възможности, както и да контролират изпълнението на наложения дрес код. Така връзката не-униформен/ униформен отразява и подсилва отношението господар/роб, което съществува в училище.
              Трябва ли учителите да притежават права, превишаващи мисията им да обучават в определена област? Да, според тези които смятат, че училищната среда е основен фактор в изграждането на морални критерии в подрастващите индивиди и не, според тези които намират, че задължителната униформа нарушава правото на свободно изразяване и е оръдие за унижение на личността - последното, изразявано например в популярния ритуал „опъни си чорапите”, засягащ носенето на 3/4 чорапи, като неизменна част от униформата за момичета.
              Спорът засяга не само социалния аспект на равенството. Отношенията между децата в училище много често се градят върху природните дадености. По този въпрос от едната страна стои тезата, че еднаквият външен вид отклонява вниманието от тази тема, а от другата страна – че униформите още по-силно подчертават физическите различия – ръст, килограми, цвят на косата, наличие на белези за полово съзряване и др. Можем ли да отсъдим, че е по-добре да се преценяваме по избора си на облекло, отколкото по физиологичните си характеристики? И в този смисъл – трябва ли училищната униформа да съществува като знак за общите естетически критерии на една група, в светлината на факта, че критериите се налагат от малка част от тази група? По-голямата част е длъжна да се съобразява с вкуса на малката част, дори да смята че конкретната униформа не подхожда на външния ѝ вид или не пасва на духовната ѝ нагласа (например когато дрес кодът забранява части от облеклото, изразяващи религиозна принадлежност, политическа и идеологическа позиция или идентификация с група по интереси).
              Друга точка в спора „за и против униформата в училище” е посланието, което тя съдържа, означаващо „ред и дисциплина”. Противниците на ученическата униформа асоциират това послание с армията, затвора и военните режими и смятат, че правилното тълкуване е „подчинение и зависимост”. В този смисъл униформата е лесен начин да се демонстрира по-висшата позиция на учителя и да се подпомогне спазването на йерархията - така системата в училище поставя дисциплината над личностното развитие.
              Съществува довод „за” униформата, според който тя подготвя учениците за професионалното им бъдеще, където друг вид униформа – работното облекло – ще определя/означава сферата в която са се развили. Работното облекло, обаче, не е задължителен атрибут на всяка професия. Погледнато статистически, то се отнася най-вече към ниско платени работни места, без особени изгледи за растеж(сервитьори, чистачи и т.н.). Може да се направи дори заключение, че колкото повече учи един човек, толкова по-малки са шансовете да носи униформа в работата си. Добре платените професии не изискват униформеност, напротив, при тях насърчават качества като самоувереност, творчески подход, индивидуалност, отстояване на решенията, оригиналност, спонтанност, инициативност, способност за приемане на предизвикателства, състезателен дух.

и още малко ...

САЩ:
              В САЩ дискусията за/против униформата от около 10 години се води на политическо ниво. Естествено, тя засяга държавните училища, доколкото върху частните трудно може да бъде упражнено каквото и да е влияние по темата „външен вид”.
              Повод за дискусията е от една страна растящото с безпрецедентни темпове насилие в училищата и от друга - надмощието на идеята за физическа красота над всички други познати ни идеали. Не трябва да забравяме болезнената чувствителност на американците по въпросите на човешките права, най-вече - правото на свободно изразяване.
              Все пак в изявление от 23 януари 1996г., президентът Бил Клинтън заяви: „Ако това означава, че тийнейджърите ще спрат да се избиват за дизайнерски якета, тогава на нашите държавни училища ще бъде разрешено да изискват от учениците си носенето на училищна униформа.”
              Много директори на държавни училища в Щатите подчертават, че дрес кодът рефлектира върху ценностите на училищната общност и създава позитивна среда за обучение. Според тях, униформата създава в учениците чувство за самоуважение, заздравява дисциплината и повишава безопасността.
              Различните училища възприемат и репродуцират идеята за дрес код по различен начин - някой постановяват задължителна униформа, а други забраняват определен тип облекло, като например бижута и отличителни знаци, характерни за гангстерските банди.
              Long Beach United School District е първият училищен район, който приема политиката на задължителни униформи. Тази политика засяга около 60 000 ученици от начални и средни училища.Учениците от гимназиалните класове не са включени заради предположението, че няма да приемат униформата. Като резултат училищните власти декларират 32% намаляване на отстраняването от училище, 51% намаляване на побоищата и 18% намаляване на вандализма в класните стаи.Въпреки тази статистика срещу районите, въвели дрес код са заведени множество съдебни дела, на основание на тезата, че униформата в училище или забраната на части от облеклото нарушава правото на свободно изразяване на учениците, описано в Първата Поправка на Конституцията на САЩ.
              В голяма част от тези дела съдът постановява, че Властите в държавните училища могат да вземат широки мерки, за да създават среда, благоприятна за обучението. Съответно, могат да забранят поведение от страна на учениците, което разрушава тази среда. В този смисъл Върховният съд се произнася с нова теория за обучението - въпреки че Първата Поправка защитава правото на свободна реч и изразяване на учениците, това право е лимитирано в училищната среда. Теорията се основава на предпоставката, че училищата втълпяват ценности и идеали, на които поръчител е държавата и съответно, училищните власти могат да ограничават изразяването, ако то е в разрез с тази мисия.Така се оказва, че носенето на определен тип облекло не е поведение на изразяване, защитено от Конституцията и са загубени повечето от делата срещу училища, които забраняват провисналите панталони, гангстерски символи, бижута и емблеми, облекло с надписи на професионални или колежански спортни отбори и носенето на обеци от ученици от мъжки пол.

Доста дълго стана , но както писах темата е сериозна.
              Аз разбира се гласувах ЗА униформите.

Последно редактирано от Димо; 31-01-08, 13:42.
              ______2
              Е = MZ

Коментар

Не искате ли децата ни да изглеждат така ?

______2
                Е = MZ

Коментар

Нещата не са толкова прости. Много искам всяко училище да има униформа, но съм против въвеждането им.

От униформите(не само училищните) има положителен смисъл само, ако се носят с гордост. Тази дреха е преди всичко един символ за принадлежност. Когато не изпитваш уважение към организацията, която ти я дава, то и тя се превръща в обект на омраза(а май не целим възпитавенето на омраза?). И в концлагерите са носили униформи, но не са карали затворниците да се чустват по-добре. Уважение към групата, която принадлежиш пък не може да се изгради с една дрешка. Постигнеш ли го обаче никой няма да се противи да изрази гордост от това, че е част от това общество.

В момента елитните училища не са елитни, защото имат униформи, а имат униформи, защото са елитни.

Докато образователната система представлява сегашния цирк, смятам че униформите биха имали негативен ефект. Ще отбъснат децата още повече от училище. Не знам познавате ли повечко ученици(нямам предвид собствени деца, тъй като те има тайни от родителите си)? Така или иначе в момента масово не се стъпва в училище. Една задължителна униформа на този етап би се превърнала в още една причина да се ходи още по-малко на училище. Проблемът е, че децата ще се радват или най-малкото няма да им пука, като не ги пуснат на входа. И преди да ги накарат да облекат униформа, трябва да ги накарат да им пука от това да бъдат изгонени. Не става обратното.
                  Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Бе, гордости, срамове ... Белетристика.
                    Една униформа за всички - и край с цял клас проблеми. Вместо да си мерят пишките на кой дънките струват пет лева, на кой 300 долара, току виж им остане време да прочетат някоя буква. Щото сега ходят в училището основно за да се гъзурчат, не да учат.

Коментар

А на човека който ми е дал червено с този коментар -
                      Ами да беше отишла в полицията. Така им сътрудничиш, защото ги укриваш!!!
                      Човека който ми предложи е от моето училище и го виждам всеки ден , не всеки знае кой има и кой не , и хората си се знаят . Ще е лесно да се досетят че аз съм казала нещо и тогава ............... Затова си признавам че нямам смелоста да кажа в полицията . И най-малко желание имам да се занимавам с дилъри , които всеки ден могат да ми направят нещо като ме видят

Коментар

Първоначално публикуван от ~m@g!~ Преглед на мнение
                        А на човека който ми е дал червено с този коментар -
                        Ами да беше отишла в полицията. Така им сътрудничиш, защото ги укриваш!!!
                        Човека който ми предложи е от моето училище и го виждам всеки ден , не всеки знае кой има и кой не , и хората си се знаят . Ще е лесно да се досетят че аз съм казала нещо и тогава ............... Затова си признавам че нямам смелоста да кажа в полицията . И най-малко желание имам да се занимавам с дилъри , които всеки ден могат да ми направят нещо като ме видят
                        Е това наистина е лошо.Как да кажеш като веднага след това са при теб и си пукат кокалите на ръцете?
                        Преди имах раздвоение на личността, но сега взимаме хапчета и сме много добре.

Коментар

Първоначално публикуван от Drugarq Преглед на мнение
                          Е това наистина е лошо.Как да кажеш като веднага след това са при теб и си пукат кокалите на ръцете?

Не е по темата, но ме заинтригува. Това: "...и си пукат кокалите на ръцете...", какво значи, някакъв жаргон ли е, и ако да - какъв му е смисъла?
                          Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
                            Бе, гордости, срамове ... Белетристика.
                            Една униформа за всички - и край с цял клас проблеми. Вместо да си мерят пишките на кой дънките струват пет лева, на кой 300 долара, току виж им остане време да прочетат някоя буква. Щото сега ходят в училището основно за да се гъзурчат, не да учат.
                            Да, наистина тоталното спиране на децата да ходят в училище ще реши проблема. Защото сега поне като свършат парите и им стане скучно да висят по градинките, наминат да видят какво става. Ама като са в градинката без униформа и училището отпада напълно от начините за прекарване на времето. Проблемът на сегашния цирк е, че като изключим по-елитните училища, на никой в останалите не му пука дали ще го пуснат да влезе в училището. Така или иначе не ги изключват, защото иначе ще се наложи да съкратят и щата на учителите. Първо ги накарай да проявят желание да влязат в училището и чак после им измисляй забрани да не ги пускаш. Защото иначе става като с Централния затвор. Опитам ли да вляза в него ей така, няма да ме пуснат, ама аз няма да седна да се тюхкам за това.
                            Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Фундаментална тема! Униформите в училище.
                              Кой да ги носи - тея дето се водят за "Ученици"!!!
                              Момчетата - пълни комплексарчета!/като татковците/.От тях 90% не могат 20 лицеви опори да направят и 5 км. пеш да ходят.
                              Момичетата - " трудно ми е да намеря цензурирана дума "- то не са мини поли , чизми, гримове , татута , пиърсинги .. и много други "екстри".
                              Ей на тези сладури им е в главата само мерака за някоя ...простотийка
                              ....та кой ще носи Униформите/ ако не са Садо - Мазо Секси Екстриим /

Ей, погледнете реалността .. право в Очите!Само на Сила - Хубост ще стане!
                              СИЛНИТЕ КРАДАТ ОТ ЧУЖДИ ДЪРЖАВИ, СЛАБИТЕ - ОТ СВОЯТ НАРОД !

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                                Не е по темата, но ме заинтригува. Това: "...и си пукат кокалите на ръцете...", какво значи, някакъв жаргон ли е, и ако да - какъв му е смисъла?
                                Защо да е израз?! Като си стиснеш силно юмрука по определен начин(така че да изкараш целия въздух между пръстите) и кокалчетата ти изпукват... А да го стиснеш има само едно приложение...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X