Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Училищни униформи - за и против

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До: Училищни униформи - за и против

Първоначално публикуван от chris_vicom Преглед на мнение
    Момчета, пак измествате темата и го обръщате на мач - Левски срещу ЦСКА. Темата беше за униформите.
    Както винаги търсите панацеята, пенкилера, генералното решение. Е, да, ама това не е филм, а действителността.
    Училищните униформи са просто един елемент от нещата, които трябва да се предприемат. А елементите които са необходими за оправяне на цялата бъркотия в образованието са много.
    Не е отклонение от темата. Точно там е разковничето. В кой момент са необходими. Защото например за двигателя е добре да му смениш и маслото и масления филтър, но е желателно първо да източиш старото и после да сложиш новия филтър, вместо да го смениш, да покараш още 2000 километра и после да смениш и маслото... Тръгнеш ли да оправяш другото, то те ще си дойдат естествено в процеса. Иначе само замаскираш другото.
    Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Униформите не са най-важното нещо за възпитанието на децата, но мисля, че трябва да се започне от тях ако искаме да променим нещо. Главната причина за цялата тази деградация е в самите учители. Мнозинството от тях не са никакви педагози ами са просто едни слабо квалифицирани кадри, които са станали учители, защото дотам са им били силите. Качествените учители които приемаха работата си като призвание вече се пенсионираха или са близо до пенсия. Затова и учителството се е превърнало в срамна професия заради некадърните учители, a и също заради мизерното заплащане
      Ако можем да променим манталитета на учителите много бързо и поведението на учениците ще се подобри.
      Също един път завинаги учителите трябва да престанат да оценяват учениците по тяхното поведение и отношение. Оценките трябва да се поставят само и единствено на ТЕХНИТЕ ЗНАНИЯ. За лошо поведение трябва да има други наказание. Така учителите ще спечелят повече уважение. Те трябва да са обективни и с ясни критерий. Не може заради това,4е развалям дисциплината да получавам по ниска оценка на контролната работа от послушния Иванчо които мълчи слуша "другарката" и майка му всеки ден пие кафе с нея.
      Един ученик може да е с много добро държание в къщи и родителите му нищо да не подозират, а в училище да е абсолютен звяр и хулиган. Това може да се дължи на това, 4е учителите не се отнасят еднакво към всички у4еници и винаги имат любимци които са превилегировани спрямо останалите. Децата винаги това го усещат.

За униформите мисля,че трябва да се въведат колкото се може по-скоро, но само в началното училище и оттам децата да си ги носят до завършване на средно образование. Защото ако накараш осмокласниците да носят униформа от сега нататък ще има само протести и правене напук типично по БЪЛГАРСКИ. Затова трябва на малките да им се наложи и те да го имат като даденост не като някаква нова прищявка.

Коментар

Попитах сина си и една негова съученичка /втори клас са/.
        Сина ми отговори, че не му харесва идеята за униформи, т.к. след у-ще си играел и нямало да му бъде удобно.
        Съученичката му /тя живее близо до у-щето, а сина ми на 8 км./ каза, че щяло да бъде много хубаво, за да се знае в кое училище учи /каза го с гордост/ и било по спокойно с униформа-не мислиш всяка сутрин какво да обличаш дали си подхождат дрехите и т.н.т. И също че по-нямало да и се карат, ако измърси или си закачи ученическата униформа в сравнение с дрехите сега, щяла да бъде по-спокойна.

А бе лапешка им работа.... Ама нали е демокрация...
        Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Първоначално публикуван от cveti Преглед на мнение
          'Начи мене най- мъ интирисува цвить на униформьть ...'щото например червеното ни ми отива на тена...

Прочетох цялата тема и сега последните мнения виждам пак отиват към
          кадърността на учителите. Във всяко училище има "Правилник на
          вътрешния ред". Там има специална точка, в която пише "Забранява се
          на учениците да носят еди-какви си дрехи, да ходят с коси в цвета на
          дъгата и ..."
          Като слушам какво разказва Zaarin от контактите си с ученици, ами
          нищо чудно, че са против въвеждането на униформи. И мен би ме
          било срам да облека дреха, на която е закачена емблемката на
          някакво училище в Захарна Фабрика. Реално учениците въобще
          не са седнали да мислят искат или не униформи...отвреме на време
          се пусне слух, че ще въвеждат униформни, всички се възмущават две междучасия...и толкоз'.

Напоследък обаче ми прави впечатление как учителите запомнят дадени ученици...
          Учител: - Къде е 16 номер?
          Клас: - Болна е.
          Учител: - А коя е?
          Клас: - Ей там седи.
          Учител: -Ааа онази изрусената(или пък аа онази с лещите,с ноктите и т.н.).

Разбира се има и такива(колкото и нескромно да звучи като моя милост),
          които са ни запомнили с блестящото представяне на контролно, изпит, олимпиада...
          Приоритетите си ги избира самият ученик...Дори и да въведат униформи пак ще има такива,
          дето мухи в главата и Въпросът е дали като си боядисах косата руса, да си боядисам и веждите?! ...
          Малко е трудно да ти е авторитет и да уважаваш учител, който се възхищава на "стила" на ученичката
          Х със златните чизми, балния корсет, поличка тип "колан", с допълнение меко казано "пищни" форми...

Общо казано на мнение съм, че униформите биха повлияли само на скъпите ми съученици,
          които няма какво друго да покажат освен "царството на кича".
          +1 Браво,ЦветЕнце!

Коментар

Такааа...Понеже скоро мина 15ти септември,а и в нашия техникум се заговори ПАК за прословутите униформи,реших да възродя темата.За тях в ПГТЕ "Хенри Форд" се говори от 2 години.Щеше да има ревю и конкурс,на който ние,учениците,да изберем униформата,която според нас е най-хубава.Ако не се носи с кой знае какво удоволствие,то поне да не се облича с псувни.Но,разбира се,няма и помен от униформите,силно се съмнявам че и тази година ще се въведат.За сметка на това пък ни гласят оценка за поведение,май...Някои учители от сега се заканват че ще подхождат самостоятелно-щели да записват 2ки за лошо поведение в графата за месец септември,тъй като и без това този месец няма оценки.
            Прочетох и разни мнения касаещи заплащането на преподавателите.Действително получават 300-400 лв,което е под минимума за оцеляване.На който му се струва че това са много пари за тази работа го каня да дойде и да поседи няколко часа в клас.Тъй като това е техникум ние сме 25 момчета (от тази година-24 ),без момичета.Можете да си представите че само след 40 минути човек с нормална психика би поврънал (най-малко).А какво ще кажете за 5-6 астрономически часа?Забелязвам и че тази година има много напуснали или "пенсионирали се" учители,в следствие на което се чудят на какви групи и групички да ни разделят,за да може тази учебна година да е пълноценна.

п.п.
            Първоначално публикуван от Drugarq Преглед на мнение
            Имам предвид че ако примерно аз ги издам ще дойдат да ме набият/убият.
            Кой ще те набие?!?!?!Нали след това не кой друг да е,ами самия ти ще ги чакаш един по един в тъмното с манивелата в ръка.Еле пък "скинарите".90% от тях са псевдо-скинари.50-килограмово тревоманче,с бръсната глава,движещо се в компанията на двама-трима себеподобни и се имащо вече за голяма машина.Смях,смях...
            С "Фармахим" - непобедим
            Дизел - само дънки!

Коментар

Униформата сама по себе си не може да донесе респект или уважение към закон,държава и т.н.,а само приходи на точните фирми,които я шият.Това се постига с много труд (а понякога бой)от страна на учителя в началната възраст (така наречените първи 7),как да стане това да ви питам:като дойде детенцето ви и ви каже"пък учителката ме напляска"вие какво правите бегом при въпросната и скандал,съд може и някой шамар за респект,без да се съобразите дали пък вашето гардже да не е виновно нещо.След този период подобни мерки,както и бележки за намаляване на поведение и т.н.са безсмислени,казармата помагаше малко за изграждане на характер при момчетата ама и нея я няма вече.

Коментар

Първо: Дори и при Тодор Живков до 8-ми клас нямахме униформи.
                Второ: Точно офроудърите да призовават за униформи/т.е. форма на някакво канализиране/ е все едно нас да ни накарат да караме само по асвалтовите пътища.Колеги,та нали точно ние се опитваме да излезем извън "рамките",които ни се налагат,напр. от асвалтовите пътища.Сега някой може да каже-ама не е същото.Точно същото е.Или мислиш стандартно или не.
                Трето: Деца, не влизайте в матрицата,тя ще ви направи като всички други .Не мислете,че на запад свободата е голяма.Точно обратното е.
                Четвърто: Колкото до възпитанието,мнението ми е,че трябва да е по-скоро строго,но това не се постига с униформи и с това да разчитаме учителите да възпитават децата ни.Работейки вечер по дискотеките виждам деца в 4 часа сутринта пияни.Е не мисля,че за това е виновен даскала.Родителите им не ги интересува къде са.Тъй,като повечето сме родители,явно ни се иска някой друг да ни е виновен,ама истината е че вината е само в нас.
                Всичко готино на този свят е или незаконно,или неморално или вредно за здравето.
                -----------------------------------------------
                Питието определя съзнанието....
                -----------------------------------------------
                0887770735

Коментар

Аз съм за униформите, защото трябва да има някакъв ред.Онзи ден видях едно момче със сако и бяла риза-явно униформа, а надолу беше с дънки - в интерес на истината стоеше доста добре. Може за някакъв такъв вариант да се помисли, все пак трябва да е удобно на децата. Тогава ще може всеки ден да си сменя и ризата и дънките/това за тези, които се притесняват, че не може само с 2 униформи/

Коментар

Аз още не мога да взема решение дали съм за или против.
                    Като човек все още спомнящ си ( вече не толкова близките ) училищни години съм категорично против.Но като майка на две фръцли съм много ЗА.
                    Завършила съм мъжки техникум ( бях само едно момиче в курса) и за 4 години съм слагала пола 4-5 пъти.Бъдете сигурни , че в тези дни никой от съучениците ми не си е мислел за учене.А какво става ако всеки ден е така?Освен това съм забелязала , че едно твърде неудобно ( пола - колан или блузка от която всеки момент ще се излеят ценностите....) отнема поне 50% от вниманието на самата притежателка.Постоянното придърпване , оправяне...... Въобще няма да коментирам 3-те пръста грим и постоянното му пазене , обновяване...Това не е за в училище.В нашият техникум имаше дежурен курс ( на ротационен принцип ). Дежурни на вратата ( задължително с дежурен учител) и винаги е имало така наречения фейс контрол.Имахме забрана да се ходи с анцунг на училище.За часовете по физическо задължително преобличане ( представете си 20 момчета след 40 мин футболен мач , ако не се преоблекът дали някой може да издържи 40 мин в стаята ).Всичко това след демокрацията.
                    Не смятам ,че с въвеждането на униформа ще се промени нещо в самата система.Както се написа и по-горе , ако се въведът униформи за най-малките и те свикнат с тях – после сами ще си ги търсят.Освен това ще се създаде някакъв ред – определено малките имат нужда да следват някакви правила. Не е възможно да се въведът униформи за вече силно навлезлите в пубертета без да има твърде голяма съпротива от тяхна страна.Освен това под униформа не разбирайте сив костюм за момчета и плисирана пола за момичета.Говоря за нещо по-практично.Панталон ( дънки) с пуловер , ризка ( блузка ) , но в приемливи за деца цветове. Стана доста дълго извинете!
                    Женя Вълчанова 0888272565

Коментар

Гласувах против.
                      Закачих и от времето със униформи и от това без.
                      По неудобно нещо от бял чорапогащник , който само мисли как да се събуе, пола, която вятъра я духа на където си иска и се настива редовно през зимата, от лачени обувки и от бяла ризка с 1000 копчета няма ....
                      Като се отмениха униформите - пак бяхме с униформи - дънки и блузка - не беше наложено - така се получи.
                      Голите кръстчета и високите токчета трябва да се забранят обаче.
                      Според мен.
                      Да израснат живи и здрави ... децата, на другото ще му дойде времето!
                      Мария Стоева 0889 82 51 и 87.

Коментар

Първоначално публикуван от engiee Преглед на мнение
                        Аз съм за униформите, защото трябва да има някакъв ред....

Редът е хубаво нещо - лесно се живее, малко мислиш
                        Скоро гледах един не особено добър филм, но ми направи впечатление, човечец освободен от затвора (изтекла му присъдата), а той останал да помага..., че навънка го няма подреденият живот на който е свикнал и е страшно... Сигурно е Художествена Измислица, но показва, че много ред, не е на ред, Шареният живот ражда "Цветни" хора, сивотата и Униформите....
                        Децата не са войници и не живеят в казарми!
                        Съгласен съм че облеклото не трябва да се превръща в самоцел и фетиш, но това е еднакво вярно и за възрастните и наша задача като родители е да възпитаваме (до колкото си можем де) децата да имат вкус и да не парадират с дрехите си.

В този ред на мисли, тези радетели за униформите са на една крачка от идеята за "Тотална" Униформа, на Учителите, Лекарите, Инженерите, Счетоводителите..... и ще си заживеем в един Уреден свят... нещо като мечтата по КомУниЗЪМА, не благодаря, предпочитам си по цветна фанелка, ако може

Коментар

Първоначално публикуван от jenia7812 Преглед на мнение
                          ( пола - колан или блузка от която всеки момент ще се излеят ценностите....) отнема поне 50% от вниманието на самата притежателка.Постоянното придърпване , оправяне......
                          "Какво дърпаш, бе момиче, то плат няма!"
                          Все, что делаешь, надо делать хорошо, даже если совершаешь безумство.
                          A2 (+)

Коментар

Докато даскалите живеят в миналото, каквито и челни стойки да се направят - и гола глава да бръснат всички ученици за да са по-еднакви - (че на някои косата им е по-хубава от на другите) - няма да започнат да говорят на един и същ език.
                            Голяма част от даскалите отричат или не приемат чалгата - ама нея я има - и е заразила почти всичката младеж ... не може да се правиш че нещо го няма и да си караш по старому ... губи се връзката между този който дава знанич и този , който ги получава.
                            Една униформа няма да оправи нещата. Ако папагалите които повтарят едни и същи уроци по 7 или повече пъти на ден обърнат внимание на учениците като на хора, а не като на временно неудобство- редът и учебният процес ще се получат. Добрият педагог няма форма възраст и години, успява да привлече вниманието на учениците , да го задържи и в крайна сметка учебният процес с е получава. И с белезници да ги вържат към чиновете - учениците - не струва ли даскала - пак ще се броят мухите .. вместо да се учи.

А за токчетата - по голямо мъчение не знам дали има - мъжете защо не ходят на токчета - защото не търпят на болка ... 8 - 10 часа да си на пръсти си е кошмар - по-висока и по- красива - пак ще си поразснеш и без лифт на петичките ... извън училище да си ходят както им дават мам и тате, ама да се пребиват по стъпалата заради подчертаният прасец - може и да не е в училище ...
                            Последно редактирано от iai-bg; 27-09-08, 11:02.

Коментар

Първоначално публикуван от iai-bg Преглед на мнение
                              Докато даскалите живеят в миналото, каквито и челни стойки да се направят - и гола глава да бръснат всички ученици за да са по-еднакви - (че на някои косата им е по-хубава от на другите) - няма да започнат да говорят на един и същ език.
                              Голяма част от даскалите отричат или не приемат чалгата - ама нея я има - и е заразила почти всичката младеж ... не може да се правиш че нещо го няма и да си караш по старому ... губи се връзката между този който дава знанич и този , който ги получава.
                              Една униформа няма да оправи нещата. Ако папагалите които повтарят едни и същи уроци по 7 или повече пъти на ден обърнат внимание на учениците като на хора, а не като на временно неудобство- редът и учебният процес ще се получат. Добрият педагог няма форма възраст и години, успява да привлече вниманието на учениците , да го задържи и в крайна сметка учебният процес с е получава. И с белезници да ги вържат към чиновете - учениците - не струва ли даскала - пак ще се броят мухите .. вместо да се учи.

А за токчетата - по голямо мъчение не знам дали има - мъжете защо не ходят на токчета - защото не търпят на болка ... 8 - 10 часа да си на пръсти си е кошмар - по-висока и по- красива - пак ще си поразснеш и без лифт на петичките ... извън училище да си ходят както им дават мам и тате, ама да се пребиват по стъпалата заради подчертаният прасец - може и да не е в училище ...
                              А как даскалите да се пренесат от миналото в настоящето - да носят в училище последните дискове на Азис и Пайнърките ? И да палят цигара заедно с учениците ? Щото това е на мода сред тийнейджърите. Мерси ! Моите деца ненавиждат чалгата.
                              Учителите са за това да учат децата . А ние понеже ги виждаме само вечерно време сме решили , че учителите трябва и да ВЪЗПИТАВАТ децата ни. Съгласен съм с квалификациите за добрия педагог . Но той учи тези деца , които са в класните стаи ( обикновено под 50% ). И едва ли е виновен той , че останалите се губят някъде ... ама такава е модата. Май хвърлянето на вината върху даскалите е извинение за
                              гузната ни съвест , че сме изпуснали възпитанието на децата ни , за което сме отговорни самите ние...
                              Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Един добър педагог обучава всички деца в класа, а не само тези които слушат музика като неговата любима. Ако още със запознаването учителя покаже на учениците, че може да говори и "техният език" и с металите в класа и с фолк любителите и с тези които слушат ретро и готините мазцки и спортните запалянковци, побойниците итн итн .. - във всеки клас има групи ученици със сходни интереси, а за доброто предаване на урока на преподавателя му трябва вниманието на всички... след това общуването между тях е много по-лесно.
                                Не става въпрос за музикален фон на уроците, а за различни педагогически похвати и методи за привличане и задържане на вниманието - изненада, размяна на ролите, контраст в представянето на уроците. Да си добър даскал си е изнасяне на шоу програма всеки ден. Само с механично повтаряне на урока - не можеш да накараш някой да те слуша...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X