Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Училищни униформи - за и против

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До: Училищни униформи - за и против

Диалектиката пък кога я отмениха? Не може да промениш само едното. Докато за учениците училището е само място за светски раут, няма какво да искаш от гладуващите учители.

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
      Диалектиката пък кога я отмениха? Не може да промениш само едното. Докато за учениците училището е само място за светски раут, няма какво да искаш от гладуващите учители.
      Казах, че повече няма да ти отговарям, но пак изместваш темата...

Ето къде е проблемът - гладуващите учители, което води до остра липса на кадърни такива. И това е болният проблем, който трябва да се разреши първо. Униформите нито ще нахранят учителите, нито ще им помогнат да поумнеят, след като 5 - 6 години в университета не са им стигнали да научат един принцип на механиката. Най-много да прикрият проблема, а прикритите проблеми са много опасна бобма със закъснител.

Освен това никой не коментира мнението на V93, а в него има много истина. Няма как да спреш гъзарията и неравенството с еднакви униформи. Дори навремето при остра липса стоки за гъзареене, въпреки еднаквите бели ризи и сини панталони, пак се справяхме. Един имаше пълната колекция картинки от дъвки, друг количка Мачбокс, трети цяла торба топчета асирийци, четвърти нашивка на Металика на чантата... Сега е още по-лесно - телефони, МР3 плеъри, джобни компютри и лаптопи, джобни електронни игри по-мощни от домашните компютри, раници по 1000 лева, обувки уж еднакви, ама някои по 500 лева, бижута, часовници за по 5 000, спортни мотопеди за 16 годишните и коли за 18 годишните, велосипеди за по 3000, тъмни очила за по 2000, пък даже и маркови шапки, шалове и ръкавици. И всичко това може да се носи и вади в междучасието.
      Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

На бас, че 95% от вас не могат да се слеят с ХОРА на 12-18 години. Не могли да взимат правилни решения!? А как ще ги задължавате точно? Типичното поведение на индивиди, които не разбират ответната страна и като защитна реакция търсят готов елемент на противодействие. Униформи ей така от нищото изсмукани от пръстите никой няма да хареса, напротив ще накара много хора да се чувстват още по-тъпо. И Стефане, те наистина повечето деца не им се ходи на училище, но вината не е тяхна. Уви твойте далечни спомени няма как да са адекватни спрямо днес, контакт м/у 2-те страни няма. Системата знае само да налага правила без да се замисля за интересите на децата. Ако се съпостави 1 частно и 1 държавно училище става много лесно да се види как в 1-то униформата е просто часто от нещата, не и се търси нищо, тя просто си работи. В другото няма тежестта не за друго, там нищо не се научава освен езика на улицата. Ако на учениците им е интересно, то те ходят редовно и с кеф на училище, това е в природата ни, но трябва подход и то индивидуален, инак йок. За университетите е по друго, поне вече си захапал и ако искаш да знаеш и можеш сам търсиш, четеш пишеш и т.н. вече не си дете, знаеш какво искаш и можеш що годе. Трябва да има млади учители, който да са на вълната на децата, да се разбират добре и да са си интересни. Това уви не е лсно и за всеки, особено съчетано с нужните познания в областта на преподаване, но е напълно реално. Уви професията учител е от най-низвергнатите и дори учителите са позабравили сякаш за какво иде реч като се каже Даскал . То да беше само до заплатите, но тези 11-12 години симулативно учене трябва да се превърнат в креативен процес ако искаме нещо да се промени. А аз не виждам как се повишава креативността на децата с униформи. За пуберите да не говорим. Ученето не е да дремеш в класната стая и по кафетата и да скатаваш време, уви няма как да осъзнаеш това ако учебната среда не се интересува к'фо ти е, интересите ти, да те провокира да създаваш още от рано. Незнам как не е кристално ясно това и сте гласували толкоз хора за униформи. Това какво е било няма се върне с униформите, иска здраво бачкане. А относно модното дифиле, лесно е. Има го в клубовете по цял свят, Face control! Пак се отплеснах и спирам до тук. Само ще добавя за край, това не е образование, това е фарс и е така от много време и никакви униформи не помагат, напротив правят този фарс още по-нелеп.

Коментар

Какво значи да разбирам някой, по чиито път вече съм минал? И съм стигнал по-далече, значи знам и други неща, освен това, което знае той?
          Когато обучаемият налага волята си на обучаващият, резултатът е прекратяване на процеса. Очевидно отговорната за свършването на работата страна, трябва да наложи правилата на водената. Независимо от противодействието. Какво още трябва да направи, е въпрос на разговор за образованието изобщо.

Коментар

'Начи мене най- мъ интирисува цвить на униформьть ...'щото например червеното ни ми отива на тена...

Прочетох цялата тема и сега последните мнения виждам пак отиват към
            кадърността на учителите. Във всяко училище има "Правилник на
            вътрешния ред". Там има специална точка, в която пише "Забранява се
            на учениците да носят еди-какви си дрехи, да ходят с коси в цвета на
            дъгата и ..."
            Като слушам какво разказва Zaarin от контактите си с ученици, ами
            нищо чудно, че са против въвеждането на униформи. И мен би ме
            било срам да облека дреха, на която е закачена емблемката на
            някакво училище в Захарна Фабрика. Реално учениците въобще
            не са седнали да мислят искат или не униформи...отвреме на време
            се пусне слух, че ще въвеждат униформни, всички се възмущават две междучасия...и толкоз'.

Напоследък обаче ми прави впечатление как учителите запомнят дадени ученици...
            Учител: - Къде е 16 номер?
            Клас: - Болна е.
            Учител: - А коя е?
            Клас: - Ей там седи.
            Учител: -Ааа онази изрусената(или пък аа онази с лещите,с ноктите и т.н.).

Разбира се има и такива(колкото и нескромно да звучи като моя милост),
            които са ни запомнили с блестящото представяне на контролно, изпит, олимпиада...
            Приоритетите си ги избира самият ученик...Дори и да въведат униформи пак ще има такива,
            дето мухи в главата и Въпросът е дали като си боядисах косата руса, да си боядисам и веждите?! ...
            Малко е трудно да ти е авторитет и да уважаваш учител, който се възхищава на "стила" на ученичката
            Х със златните чизми, балния корсет, поличка тип "колан", с допълнение меко казано "пищни" форми...

Общо казано на мнение съм, че униформите биха повлияли само на скъпите ми съученици,
            които няма какво друго да покажат освен "царството на кича".
            Все, что делаешь, надо делать хорошо, даже если совершаешь безумство.
            A2 (+)

Коментар

Първоначално публикуван от Насов Преглед на мнение
              Ако на учениците им е интересно, то те ходят редовно и с кеф на училище, това е в природата ни, но трябва подход и то индивидуален, инак йок.
              Така си е. И по мое време не беше проблем да излъжеш лекарката или да се намериш фалшива извинителна бележка. И тогава имаше учители, които сричаха от учебника и не можеше да се научи нищо и при тях при всяка възможност гледахме да се измъкнем и да правим нещо друго - тенис на маса примерно. От друга страна имаше и такива, които правеха уроците си интересни. В техните часове редовно имаше хора с извинителни бележки, дошли да ги слушат, въпреки възможноста да не стъпват цял ден на училище. Даже им се молехме да ни пишат отсъствие, въпреки че сме в час, защото иначе ставаше подозрително как така си дошъл само за два часа целия ден.

Същото беше и в университета с не задължителните лекции. На някои ходеха 10 - 12 човека от 180 поток, а на други не можеш да си намериш място да седнеш в аудиторията. Всичко зависи от преподавателя.
              Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Всеки път е различен. Сега да си малък и млад не е = на преди 20 години, за повече да не говорим. Или твърдиш, че и ти като малък си смятал супермаркетът за мястото кадето се раждат плодовете примерно/US like/? Брат ми се озова пред ПЦ-то на 3 и 1/2...
                Сега има толкова много задръстваща информация, че да научиш децата да я отсяват се иска много повече от преди, само с 1 истина или си за или си опасен за народа. Както и да е имаш 2 възможности. Сега може и пак да са 2-3 основи, но има толкоз плява...
                Аз пък харесвам много повече малките от големите! Големите са покварени, а малките чисти. Може да е малко крайно, но е така. Лошото е, че децата бързо попиват всичко, което ги заобикаля. Е какво ги заобикаля децата последните 15 години? Сега се потопете във вашите детски дни... Е същото ли е?
                За да можеш да предадеш полезен опит на 1 дете, а непросто да го залееш с "разбиранията" си за нещата трябва да има двустранна връзка нали? Да се разбирате що годе и да сте си интересни. Е това вече си е до подход. Няма ясни рецепти, но децата са любознателни и изследователи, по природа всички сме преди да се калъпираме/социализираме/. Ако просто му заявяваш кое как е не го учиш да мисли, да разсъждава и да търси. Не може и да си сигурен, че е разбрано предаденото. Трябва отправна точка и постепенно разкриване на загадъчно знание. За педагогиката може много да се говори и трябва. Има нужда от развитие в тази насока. Има начини да се създаде двустранна работеща връзка образователна система-учаници.
                Това важи с пълна сила и за политиката, липсата на добра обратна връзка с избранниците и липсата на контрол от страна на избирателите върху избранниците по време на мандат опорочава цялата идея на Демократичното общество.

Коментар

На един определен етап от разговора, alex markov, вметна, че в него участвуват само хора, преминали ученическата възраст. Така се получава някакси, че си говорим от чуждо име. Аз до някаква степен съм съгласен с тази забележка - всички заинтересовани имат правото на участие в решения засягащи ги. Разбира се, тежестта на мненията на разните страни, изобщо не е еднаква, а и не може да бъде.
                  От едно известно време, на мен пък, ми прави впечатление, че разговора се води от хора преминали ученическата възраст, но в същото време, все още не поели бремето и отговорностите на родители! Та да кажа нещо от името на родител на едно дете /ученик/, очакващ още едно.
                  Значи: - На учениците, не им се ходело на училище. Щяли били, да се срамуват от униформите. Пък, и математиката е трудна. Че, и физиката е кофти. Българският, на някои може и да не им потрябва, защото се гласят за професионални гастарбайртери. Матурите са непоносими. ...
                  Ало, хора, вземете се в ръце! И на мен не ми се работи особено - предпочитам да лежа по гръб и периодически да си правя круизчета из широкия и интересен свят. Ма не става! Никак даже не се получава. Стана въпрос, че детството днес не било като преди 20год, а за още по-назад, не може да става сравнение. Ами да!!! За добро, или за лошо, днес периода на безгрижното детство приключва на 6-7 годишна възраст, най-късно, към десетата година. Това е положението. Всеки трябва да си поеме отговорностите и да си гони задълженията. След като подрастващите искат да са адекватна, уважавана и значима част от обществото, те също трябва да изпълняват своите задължения към него. Безмерни претенции, могат да имат само във собственото си семейство, а дали тези претенции ще бъдат уважени и в него - е въпрос именно на семейството. Но тогава пък въпросните родители трябва да са готови да освободят обществото от бремето на собствените си инфантилни и вечно недоволни готованчета и да си блъскат главите с тях сами и докато са живи.

И стига с тези учителски заплати, дето се представят, като едва ли не - изначалния проблем! Ми толкова ни може държавата - нашата държава, т. е. всички ние. Заплатите на учителите са средно около 800лв: на полицаите и военните - също, в този диапазон са и лекарите на държавна работа и повечето държавни служители и чиновници, депутатите взимат около 1 000, разните по-отговорни депутати 1 500, заплатата на президента е 2 000лв - колко искат учителите на този фон?! Разбира се, друг е въпросът, кой колко краде, свръх заплатата си /а и учителите не остават много назад/.
                  Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Първоначално публикуван от Zaarin Преглед на мнение
                    Така си е. И по мое време не беше проблем да излъжеш лекарката или да се намериш фалшива извинителна бележка. И тогава имаше учители, които сричаха от учебника и не можеше да се научи нищо и при тях при всяка възможност гледахме да се измъкнем и да правим нещо друго - тенис на маса примерно. От друга страна имаше и такива, които правеха уроците си интересни. В техните часове редовно имаше хора с извинителни бележки, дошли да ги слушат, въпреки възможноста да не стъпват цял ден на училище. Даже им се молехме да ни пишат отсъствие, въпреки че сме в час, защото иначе ставаше подозрително как така си дошъл само за два часа целия ден.

Същото беше и в университета с не задължителните лекции. На някои ходеха 10 - 12 човека от 180 поток, а на други не можеш да си намериш място да седнеш в аудиторията. Всичко зависи от преподавателя.

Правилно!
                    Учителят ми по математика в Поморие влиза като хала в класната стая. Изгладен костюм, чиста риза. Прическа.
                    -Ученици, днес няма да изпитвам. Ще вземем Функции.
                    Какво са функциите? Това сте вие всичките в стаята. Вие сте зависими от вашите родители!
                    Те са Аргументи! Аргументът е това, от което зависи функцията.
                    После започват формули, уравнения. Но темелът е непоклатимо поставен в селските не чутури!
                    Учудва ме как и трийсетгодишни инженери не са чували за гащите на Питагор! Пак от същия учител Петков ги знам. По-ясно представяне на Питагоровата теорема НЯМА! На такива - тройни заплати! Боклуците - вън!
                    За незадължителните лекции в университета. Аз не съм от най-тъпите, но като пропуснех лекция в института, много ми беше после мътно! Тук до офиса ми едно копирно бюро разбогатя от преснемане на лекции от тетрадката на единственият пишещ от групата!
                    Така изпита можеш и да вземеш, но инженер ще станеш като цъфнат налъмите! Или пък инженир-налъм!

Още нещо за униформите. Преди мнооого години наблюдавах в двора на Кремъл група руски ученици. В строй, вървят тихо, с вечните им униформи...Съжалих ги, дечицата, като гледах другата група - английски им връстници: облечени шарено! Тичат, дъвчат дъвки, и никого не слушат и (ужас!) целуват се..
                    Ей това е, викам си, свободата!
                    Тези униформените (батковците им) пуснаха спътник! И скочи Западът да им изучава просветната система...
                    А нещата са прости като леща!

Коментар

Първоначално публикуван от cveti Преглед на мнение
                      И мен би ме
                      било срам да облека дреха, на която е закачена емблемката на
                      някакво училище в Захарна Фабрика.
                      Каква беше тая приказка,Цвети?И в Захарна фабрика живеят хора...
                      Извинявам се за офтопика.
                      Най-страшното в България е, че хората, които пращат SMS-и във ВИП-Брадър,
                      имат право да гласуват на избори.

Коментар

Ъхъ. Значи, не го е срам че не може да пише, а го е срам че още трима като него носят същите дрехи?
                        Странна душевност, твърде странна ...
                        По моему вече е лесно да се забележи с просто око, че липсата на истинско образование е бърз и неминуем път към гетото. При това не диплома от училище с панделки в униформите и прочее евтини снобарии, а реални системни знания.

Гащите на Питагор ... Кви гащи бе, идва тука и давай да се кара за таблицата за умножение. Трябвало да му я доказваш. Отде си я знаел. В неговите очи резултатът от приложението и изглежда като магия и значи - измама. А ти - базови пространствени зависимости. Е сеа, сеа ...
                        Най-лошото е, че вече никой не се срамува от невежеството си. Единственото от което съм забелязал да се засягат, е като им изтресеш: То хубаво, кукло, ама на мене не ми става от тъпи жени. Тогава квичат, о тогава - да.

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                          И стига с тези учителски заплати, дето се представят, като едва ли не - изначалния проблем! Ми толкова ни може държавата - нашата държава, т. е. всички ние. Заплатите на учителите са средно около 800лв: на полицаите и военните - също, в този диапазон са и лекарите на държавна работа и повечето държавни служители и чиновници, депутатите взимат около 1 000, разните по-отговорни депутати 1 500, заплатата на президента е 2 000лв - колко искат учителите на този фон?! Разбира се, друг е въпросът, кой колко краде, свръх заплатата си /а и учителите не остават много назад/.
                          Тук колегата е много,много прав.Когато става въпрос за "мизерстващите" учители и "жалките" им заплати,може ли да каже нещо някой,който има нещо общо със образователната система.В случая-съпругата ми,която работи в ТМЕМ "Н.Вапцаров".
                          Ще вземем за пример математиката.
                          Ето какво казват цифрите:
                          В училището има трима преподаватели по математика.Всеки от тях има 16-20 часа седмично.Ще приемем средно 18 часа.
                          Как се формира заплатата на учителя по математика ?Ето как:ако е висшист,(а той е задължително за математик),основната му заплата е 425 лв.Всяка година прекарана в училището носи по 1 процент отгоре(това е различно за различните училища,но по-малко не може).Пълният норматив от лекторски е 180 часа годишно,които се плащат по 3 лв(това е за една година).Получава още 16 лв. на месец за храна и още една заплата,разделена на 3 в годината(за 24 май,за 15 септември и за Коледа).Веднъж годишно-180 лв. за дрехи(за общинските училища-200 лв.).И сега резултатът :
                          4 седмици по 18 часа са 72.Делим 425 на 72 и получаваме 5,90 лв. на час.Как биха изглеждали нещата,ако учителят работи като някои от нас по 8 часа на ден ?Би получавал дневна надница от 47,22 лв-за 22 работни дни прави 1038,88 лв.(НАЯСНО СЪМ,ЧЕ НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ПРЕПОДАВА ПО 8 ЧАСА НА ДЕН !).
                          Ако учителят има 25 години стаж,сумата се завишава с една четвърт.Добавяме по 45 лв.от лекторски на месец,по 35,41 лв.от тринайстата заплата,по 15 лв. от сумата за дрехи и по 16 лв. за храна.
                          Получава се сумата от 1410 лв.Тук не са включени клас-квалификация и "заслужил учител",тъй като тях учителят получава,ако ги придобие,т.е те са негова заслуга.

Това е причината учителите да не искат да участват в чисто политическото мероприятие на др. Я.Такева.Защото всеки си е направил горната сметка-от 5 работни дни,той реално има уплътнени 2,25.Наистина няма наплив от желаещи,но няма и в обратната посока-от напускащи.Особено ако програмата се състави така,че да имаш часове само понеделник и вторник(а това не е невъзможно).

Коментар

И кво толкова интересно виждате в чуждата копаня, та все там гледате?
                            Получава ли учителят три пъти по-малко от ватмана? Тука всичко свършва.
                            Това общество поставя в социалната система тия хора по такъв начин. Както и да броите - това е.
                            От което веднага тръгват всички останали проблеми. В това число - униформените.

Коментар

Лично аз, нямам никакъв интерес към "чуждата копаня", изобщо не искам да я виждам дори. Само че, искам-не искам, нейният собственик постоянно ми я въвира под носа! И не само ми я въвира, ами и спекулира със съдържанието и, а за по-голяма убедителност на спекулациите си - нагло лъже!
                              Кой ватман?! Евгени Минчев го остави, той е един и втори няма.
                              В друг ракурс, учителите взимат два пъти и половина по-малко от президента!
                              Последно редактирано от davc; 02-02-08, 21:08. Причина: Допълнение
                              Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

@Стефан

Явно не си ме разбрал.Съжалявам.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X