Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Училищни униформи - за и против

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До: Училищни униформи - за и против

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
    Ъхъ. Значи, не го е срам че не може да пише, а го е срам че още трима като него носят същите дрехи?
    Странна душевност, твърде странна ...
    По моему вече е лесно да се забележи с просто око, че липсата на истинско образование е бърз и неминуем път към гетото. При това не диплома от училище с панделки в униформите и прочее евтини снобарии, а реални системни знания.

Гащите на Питагор ... Кви гащи бе, идва тука и давай да се кара за таблицата за умножение. Трябвало да му я доказваш. Отде си я знаел. В неговите очи резултатът от приложението и изглежда като магия и значи - измама. А ти - базови пространствени зависимости. Е сеа, сеа ...
    Най-лошото е, че вече никой не се срамува от невежеството си. Единственото от което съм забелязал да се засягат, е като им изтресеш: То хубаво, кукло, ама на мене не ми става от тъпи жени. Тогава квичат, о тогава - да.
    Къде ти! Започват да се гордеят!

Коментар

Първоначално публикуван от Obersturmbahnfuehrer Преглед на мнение

...След това посетих две различни декадентски западни училища. Никакви униформи и простотии. Нещо повече, колкото по семпло и лежерно беше облечен някой, закономерно го докарваха с по-голям Кадилак и беше по-голям вътрешният басейн на къщата, в която живееше. И в това нямаше нищо необичайно - наследственото богатство и класа не се съчетават добре с първенющината и показността, която е основна съставка на съвременното ни общество. Дето има една поговорка - сляпо да прогледне. Сбивания нямаше, защото нямаше напрежение за изпускане или стремеж за самодоказване. А и месечните родителски срещи не бяха формалност и внимаваш какво ще се говори за нивото ти на подготовка, камо ли за дисциплина. ...

А така-а, е за това става въпрос! В момента, в България, цари една "паунска" естетика. Парвенюшка снобщина. Агресивната простотия, налага своите норми и стандарта се определя от този манталитет.
      Униформите определено могат да уравновесяват нещата, докато Кадилаците започнат да превозват като закономерност: по-семпло и лежерно облечени пасажери!
      Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Униформите отново е търсене на лесното решение и то на погрешното място. Като им унифицират парцалките, ще си мерят играчките - GSDMи, плеъри и прочее. Като започнат да не ги пускат с тях в училище (таман никогиш няма да стане) ще си мерят грима, прическите и маникюрите. Сигурно тогава ще трябва да се въведе стандарт колко пръста бретон и колко по врата, както едно време.

Това, което казах горе е, че проблемът не е там и съответно решетнието - също. Нека да им натресат учебните планове, по които ние карахме, пък да ги видя повечето. С какво ще се облечем на другия ден ни беше последа грижа, като от днес за утре ни разпределяха по нещо за наизустяване от "Епопея на забравените" и между другото да се готвим за класно върху Далчев. При другите предмети - същата работа и който гони успех, щото кандидатстването не беше като сега... Пък, който се вълнуваше от глупости, той е днешният дългосрочен бачкер или краткосрочен тарикат.

И на кого пречи тази т.нар. показност не мога да разбера. На вас ли?! Айде, не се излагайте. Ако добре сте си възпитали и най-вече ориентирали децата, кой какъв парцал е облякъл ще им е последна грижа. Ако ги смятат за "сухари" и ги изолират, само услуга им правят. Стигне ли се до по-груби прояви, значи сте сбъркали училището. Ние като ходихме по едно време с униформи, да не би пак да не се деляхме на "зубрачи", "задръстеняци", "отворковци" и т.н.?

Аз пък съм против униформите и нека всеки се изявява както си иска. Дай на простака свобода (власт) и му гледай сеира. И кво от това?! Стига вече с тези комунистически лъжливи лозунги за равенство. Общата маса от населенеието е пълнеж и това е положението. Когато започне да им стяга около врата, ще се усетят. За тях ще е късно, ама барем за внуците им няма да е. За мен е ясно, че докато се оправим, ще има няколко жертвани поколения и това е абсолютно нормално, за да го драматизираме. Въпросът е всеки от нас и децата му от кои са.

Коментар

Ще ви споделя личното си мнение и впечатления, като майка на две "келешчета"-ученици, вече навлизащи и в сложната възраст, наречена пубертет
          Но първо малко отклонение - и аз "хванах" от времето на задължителните униформи, бригади и другите съпътстващи ги атрибути и порядки. И ние намирахме сума начини да ги разнообразим, направим уникални посвоему, различни. И тогава имаше смехотворни случки, като например: "Ей, ти, момичето с бялата якичка! Я излез отпред!" и недоумяващо оглеждащите се момичета, защото всички са с бели якички ...
          Но когато дойде времето и децата ми станаха ученици още на третата година реших, че определено съм ЗА униформи. Защото, освен че ми беше омръзнало децата да се сравняват с този и онзи и да страдат, а възможностите ни да не позволяват скъпи маркови дрехи, обувки и прочее, и чисто по практични причини! В училище децата се търкалят, бият, пързалят по стълбите и парапетите, чиновете не са особено чисти и дрехите стават сиво-черни, лъскат и се прокъсват, и т.н...
          Още тогава обяснявах много подробно на децата си това мое виждане и защо бих предпочела да имат униформи, разказвах им за моето училищно време и на тях им беше безкрайно интересно ... Тук е моментът да кажа - хора, РАЗГОВАРЯЙТЕ с децата си, обяснявайте им
          Затова когато от училището им решиха да въведат униформи и се допитаха до нас родителите дали сме съгласни, с много малки изключения всички се съгласиха. Забележете - в това училище има деца и на много богати и на бедни хора.
          След това родителския съвет избра няколко модела дрехи, доближаващи се до вкусовете на децата и същевременно практични и позволяващи свободното движение на тялото. Тези модели предоставихме за обсъждане от самите деца и те сами избраха вида на униформите си (Училището е от 1-ви до 8-ми клас.) Освен ежедневно облекло, избраха си и друго за часовете по физическо.
          1 лятна блузка, 1 зимна, 1 яке, панталон и спортен екип ни излязоха по 185 лв. - от хубава, естествена материя, моделите са наистина хубави и почти не се отличават от тези които масово се харесват на децата. Фирми-производители на такива облекла има доста, правят и отстъпки. Не мисля, че сумата е кой знае колко голяма, а истината е, че сега харча много по-малко пари за дрехи за децата
          Резултатът? Няма недоволно дете или такива които не си носят униформата! Явно и другите родители са свършили добре "работата" си Е, някои от момиченцата мрънкаха в началото, но вече не. Естествено, че телефоните, МР3-ките, аксесоарите и пр. пак са различни и издават кой с колко разполага, естествено че това се коментира и прави впечатление, но това е - като в оня виц за английската морава - "Поливаш, косиш.... И така 300 години!" ...
          Факт е, че още на 2-та седмица децата споделяха, че откакто имат униформи е по-добре и че им харесва Така е и досега
          Последно редактирано от Фани; 05-02-08, 23:43.
          ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА!

Коментар

Бумбамфюрер, ти не си особено млад човек, но все още нямаш деца. Пробвай и ще видиш, че тогава няма да ти е толкова лесно да "жертваш по няколко поколения" ей тъй - защото тогава ще става въпрос за собственото ти поколение, а не за академични и не толкова абстракции.
            Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Точно за това говоря - вместо от тогава да им се заформи критерий кои са стойностните неща и да не "страдат" (кавичките са заради цитата) за такива порстотии, по-добре да ги унифицират сега и да оставят "страданието" за по-късно когато опрем до 6та серия на BMW и до второто поколение на Кайена. Щото ако се буташ при съученичките, които ще те признаят по парцалките, утре ще се ръгаш при каките, които сядат само в алкантара.

Мен ако питаш, пък - нека страдат. Нека се амбицират и нахъсват и след 20 години да са с ценз и възможности да управляват и командват болшинството от разлигавените си съученици, чиито мама и тати са били до време. Вече не е комунизъм и който има акъл и възможности, скоро придобива контакти, а след това и капитал. Пред лигльовците остават други переспективи, коя от коя по-нерадостни.

А бе, поколенията не ги жертвам аз. Даже се опитвам да разобличавам в общи краски тези, които го правят. Ама поколението е твърде събирателно и далеч не обхваща всички. Вече казах - гледайте вие от кои сте. Иначе, за успокоение, в момента между 4 и 5 млрд души живеят по-зле от вас, в различна степен.

Коментар

Първоначално публикуван от Obersturmbahnfuehrer Преглед на мнение
                И на кого пречи тази т.нар. показност не мога да разбера. На вас ли?! Айде, не се излагайте. Ако добре сте си възпитали и най-вече ориентирали децата, кой какъв парцал е облякъл ще им е последна грижа. Ако ги смятат за "сухари" и ги изолират, само услуга им правят. Стигне ли се до по-груби прояви, значи сте сбъркали училището. Ние като ходихме по едно време с униформи, да не би пак да не се деляхме на "зубрачи", "задръстеняци", "отворковци" и т.н.?

Аз пък съм против униформите и нека всеки се изявява както си иска. Дай на простака свобода (власт) и му гледай сеира. И кво от това?! Стига вече с тези комунистически лъжливи лозунги за равенство. Общата маса от населенеието е пълнеж и това е положението. Когато започне да им стяга около врата, ще се усетят. За тях ще е късно, ама барем за внуците им няма да е. За мен е ясно, че докато се оправим, ще има няколко жертвани поколения и това е абсолютно нормално, за да го драматизираме. Въпросът е всеки от нас и децата му от кои са.
                Обер, евала за свободолюбивото мислене, до голяма степен се съгласявам с теб, ама...Тук идва голямото НО. Изобщо не е въпрос само на домашно възпитание. Защото в един момент децата прекарват повече време със съучениците си и се влияят от тях и всякакви приказки и разказчета кое е важно и кое не малко влиза през едното ухо и излиза през другото. Дори когато детето е добро, схватливо и с вече положени морални устои, огорчението от неравнопоставеността в света (която то все още не разбира) остава да трови нежната му душица.
                И защо мислиш, че един ученик в началния курс има вече изградена ценностна система? Ми то тепърва я гради. Това е време за концентриране в учението и за опознаване на науките. А децата се разсипват да се разсейват с всякакви модни глупости, щото глупостта и лесното не искат усилия.... И аз като Фани и много други родители съм си патила от това и съм се убивала да обяснявам, че скъпата дрешка или аксесоар не правят човека. Но на едно малко дете тепърва предстои да научи що е това Човек !
                Експериментите са хубаво нещо, но на гърба на собствените ни деца - не, благодаря! Униформата няма за цел да уеднакви децата и да ги обезличи, смисълът е в приобщаването към определена социална група и чисто психологическото въздействие за формиране на затворено общество с ясна цел - усвояване на знания и умения в конкретно училище. Това се знае и се прилага от векове...
                Никога не съм харесвала нашите униформи, но те бяха грозни и ни принуждаваха да ги носим и след училище, нямахме право да ходим цивилни. Още помня подигравките на другите училища, защото с нашите емблеми си личахме отдалеч. Няма нужда да се стига до такива крайности. И въпреки униформите, сред нас имаше страшно много личности, по никакъв начин ненакърнени от еднаквите дрехи! Освен това сега децата сами измислят и избират униформите си и те са различни за всяко училище. Лични наблюдения - те го правят с удоволствие!
                От малко стягане на дисциплината (макар на пръв поглед формално) определено ИМА нужда !!!
                НИКОЙ НЕ Е ТОЛКОВА СЛЯП, КОЛКОТО ОНЗИ, КОЙТО НЕ ИСКА ДА ВИДИ!
                Omnia vincit amor !

Коментар

Първоначално публикуван от Фани Преглед на мнение
                  Освен ежедневно облекло, избраха си и друго за часовете по физическо.
                  1 лятна блузка, 1 зимна, 1 яке, панталон и спортен екип ни излязоха по 185 лв. - от хубава, естествена материя, моделите са наистина хубави и почти не се отличават от тези които масово се харесват на децата.
                  ...и здрави ли са дрехите...така като гледам 200 пари не са малко...ами каквото и да кажеш, всъщност съм убеден, че в тая държава всичко се прави да да се цакат едни за сметка на други...факт...

Коментар

Хубаво, обаче аз съм носил униформа до 3ти клас и не съм станал някакъв социопат с тежко детство, онеправдан от чуждото имане и подтиснат от натрапването му. Значи и така може. А, когато може и без налагане на допълнителни правила, по-добре да се спестят.

Коментар

За мен дрехата е важно да е удобна, практична и да пази топло ако е зима. После няма да е зле и да е готина, но не помага ако не отговаря на горните 3. Аз не съм против униформите, не съм и за и определено не мися, че са панацея, има ред +сове.
                      Колкото до това дали съм роб м/у 7 и 17/в оригинал са по инак нещата /, какво да ви кажа, роб е този който се остави да има господар. Аз родителите си не съм оставял да господстват над мен и никога не съм им бил роб, а приятел. Смятам, че само това е правилната насока, децата са наши приятели. И да научиш някой да бачка с кеф, е тва няма да стане с юркане, ако ти е интересно се учиш и правиш всичко с удоволствие. Останалото си е насилие, ако ще и да е казармизирано уж. Освен това ученето не се случва в училищата, незнам как не го разбирате това. Това е цял свят, в който се случват много повче неща, но тече социализация с пълна пара и това е много по-основното. Щото знанието как се живее с другите хора се придобива само чрез практика, а каде повече практика от училище? Много хора ме питат дали ще ги науча да свирят на пиано. Моят отговор виняги е, а ти колко време от живота си искаш да посветиш на това /щот от урок на урок нъцки свирня/? Щото аз за няколко часа седмично мога да покажа какво ли не, но за усвояването дори на елементарни неща трябват години... Та така и в училище, освен да те изпитат какво, диктуват ти и? Я има 1 учител, който да е в състояние да те научи само с думи я няма. Аз ако пиша примерно не мога да помня. За всички уж е обратното. Даже съм имал проблеми много, как така не съм можел да пиша и да помня. Аз ако слушам внимателно и разбирам, значи после го помня и това е, лесно. Разбирам и помня, не разбирам и непомня, не го ли схвана, нищо не мога да запомня. И дорде другите пишат аз уча. А те после ходят дома да учат. И какво излиза, всеки си е башка. Научавал съм по нещо във всеки час, но колко е останало полезно, хмм... То и от писане и четене тук пак така.
                      Важното е да се говори с децата, приятелство да има, интерес, то те може и да не са основните, които решават, но няма как и да не ги питаш за неща, които касаят тях самите. Аз съм против всяка груба намеса. Някои изказвания ми граничат с тезата, че жената няма душа/дам и трябва да ходи забулена и прочее/...
                      Со кротце, со благо. За децата най-основното е примерът. От него се учат. У дОма и в у-ще, на улицата. Ако не му изградиш стойностна система от ценности преди да го пратиш на училище проблеми ще има най-различни. Има си начини за всичко, но съм съгласен с Обер-а, че всичко е прах в очите. Не че има смисъл от тая прах де, те всички почти са си слепици и се оставят да ги водят за носа яко, но явно прахта в очите зарибява и води до наркотично пристрастяване...

Коментар

Едно ще кажа:от скромния си 30-годишен опит като баща съм научил едно нещо,едно единствено правило:ако отношенията ти с детето(децата) са такива,че детето може да ти каже всичко,ама наистина ВСИЧКО (и го иска,без да го разпитваш),значи си успял.Другото се нарежда от само себе си.Мое мнение.
                        А сравненията с армията не са подходящи.Дори там,ако можеш(а ти не можеш) да си подбереш хората,да ги обучиш и най-важното-да ги мотивираш(парите нямат нищо общо),ще се получи една елитна част,която ще може почти всичко.И еднаквите дрехи нямат нищо общо с това.
                        Най-страшното в България е, че хората, които пращат SMS-и във ВИП-Брадър,
                        имат право да гласуват на избори.

Коментар

Понеже Симеон изказа долното мнение на лично съобщение, смятам, че няма да има против да му отговоря тук:

"Поразява ме и нямам отговор на това: ужким отприщеното и позволено, а и насърчено подражаване на Запада, у нас е в изроден вид. Ония не пушат, бличат се пределно просто, нашите - обратно."

Нашите не подражават на Запада, най-малкото защото той е доста многообразен и за капак, повечето не знаят нищо за него, а впечатленията си ги черпят от клиповете от гетото. Щом западнячетата ходят облечени не семпло, ами направо просто, тезата за подражанието ми се струва несъстоятелна. По-скоро ми се чини, дека цялото ни общество се държи като изтървано. От 40 години маршируване в униформи и прочее, сега се отприщи другата крайност. Защото вината не е в децата, ами в родителите им. Да не би да се пробличат като магистралки сутрин в асансьора и бащите им да не знаят как ходят? Или като им се поиска скъп парцал да си го купуват сами със собствени пари? Това поведение, ако не бъде пресечено от родителите - край. Защото така се оформя мироглед, а не просто "моден вкус". Т.нар. маркови дрехи са просташки израз на социален статус. Единстевното им предимство е, че си носят на постоянно етикета с цените. Все са правени с индийска материали някъде на ишлеме, обаче щампата с дизайнерското име показва безумната надценка, което и целта - вижте ме мен, плащам десетократно по-скъпо, само за да ви мачкам самочувствието. Всичко е много хубаво, ама на Запад ще те изгледат като тъпак, който не знае цената на парите и е въпрос на време да се издъни, а тук така ставаш обект на подражание или на завист. Пак на Запад има явлението The millionaire next door - хора, които по нищо не се отличавата от средното ниво на средната класа, аа капитализацията им е... Тук е точно обратното - пред панелката спряни Поршета, Хамъри и АМГта. На Запад, ако не си примерно банкер, нямаш работа в S500, пък ако ще да можеш да си позволиш 10 такива. И не за друго, ами защото това е символ на определена прослойка и ако не принадлежиш към нея си прост самозванец и всичко ще лъсне още като слезеш от шофьорската врата.

За това състояние изобщо не ни е виновен Западът, ами комунистическата и посткомунистическата действителност. Затова въвеждайте униформи, за да си спестите възможността за правилно възпитание, след това въвеждайте всички да карат Лади, за да няма после "А, ти защо ме излъгА, че Кайенът е твой?" и т.н. За мен всякакъв такъв опит е признание за безсилие, а на безсмислени мерки и експерименти съм се нагледал тук.

Спомням си как едно американче навремето не се сдържа и каза "А, бе, момичетата ви са много по хубави от нашите. Сигурно затова повечето са уличници?" Тъкмо се засилих да му обяснявам, че не са, ами просто така се обличат, обаче се замислих дали съм сигурен в думите си, щото то така се започва...

Коментар

Много доводи - и за, и против. Аз съм за.

И все си мисля, че понятието униформа може да не е толкова твърдо. Така или иначе ще искат по 200 лв ..., т.е. пак ние да си ги купуваме ...

Мисля си че ще е разумно да се дефинира например така:

- за момчета - дълъг, прав черен панталон, синя риза, черни обувки.
                            - За момичетата - карирана пола под коляното, бяла ризка, черни обувки (прашки )

Нещо такова - просто да е нещо като стандарт, а не задължителна конкретна униформа.

Пък който иска ще носи Версаче, а който иска да си го купи от битака. Но по този начин всички ще изглеждат по един начин, ще се избегнат ку*венските и разхайтените облекла и в същото време ще е позволен макар и малък индивидуализъм. И родителите няма да да бъдат затруднени финансово, щото за някой 200 лв не са нищо, ама за други са цяла заплата.

Ама както всичко в нашата държава - това няма да стане. Щото нали някой трябва да спечели обществена поръчка за униформи ...
                            Nissan Terrano 2,7 TDI

Коментар

Първоначално публикуван от bullet_pk Преглед на мнение
                              Пък който иска ще носи Версаче, а който иска да си го купи от битака.
                              Това би обезсмисило малкото доводи ЗА...
                              Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

То и сега си има правилник за облеклото, само дето никой не го спазва, чудя се що решиха всички, че и униформите ще се носят от някой друг освен зубърите... Как ще стане, ако не носят униформа и те изключват или? Каква е идеята реално...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X