Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Училищни униформи - за и против

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Училищни униформи - за и против

Първоначално публикуван от Георги Василев Преглед на мнение
    Това е ценен житейски опит и е по-добре човек да го изпита докато е с по-малки отговорности След това в живота ще е по-близо до реалността.

Затова и не смятам това време (както и казармата, друга "школа на живота") за загубено, но не се и прехласвам по него и размеквам в спомени

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
      Векове наред всеки полк е имал своя униформа. Това с нищо не е увеличавало нито боеспособността, нито задружността на армиите. И от самосебе си са ги уеднаквили. Какъв е поводът да са различни в училищата?
      Элементарно, Ватсон! Много от училищата, които изискват задължителни униформи, го правят И с цел да се подчертае, че даденото училище се отличава от другите. В което няма абсолютно нищо лошо. Е, гледната точка на онези, които предпочитат колективната сивота и подстрижката под едно гребенче, може и да е различна ...
      Ние не сме неутрални!

Коментар

Не знам, батка. Питай Зарин. Аз съм носил униформа, знам какво значат пагоните и нямам тъпи въпроси по случая.
        Чакай сега. Азбуката еднаква ли е? Матурите еднакви ли са? Що дрехите трябва да са различни?
        Ако отговорът е Щото така!, или Щото демокрацията е в опастност!, то той не е умен.

Коментар

Незнам за униформи, но съм за фейсконтрол на входа.
          Няма проблем всеки да е облечен спрямо нуждите си и да е свободен да избира стилово, но да си има стриктен протокол, а съответно и офиц. униформа за празници.
          Униформата в училище постоянно води до калъпизация, която е ненужна за разлика от армията...

Коментар

Що дрехите трябва да са различни?
            Защото не е добре да произвеждаш хора-конфекция. Малко разнообразие няма да навреди ...
            Ние не сме неутрални!

Коментар

??? И ги прави на еднакви тухли това? Не рекламата, не неграмотността, не господстващата философия на идиотията, а тъкмо униформите?
              Тогава ще трябва някак да обясниш защо в момента са интелектуално, словесно и поведенчески неразличими като негри от едно село. При положение че униформи от 20 години и до текущия момент няма.

Коментар

??? И ги прави на еднакви тухли това? Не рекламата, не неграмотността, не господстващата философия на идиотията, а тъкмо униформите?
                Тогава ще трябва някак да обясниш защо в момента са интелектуално, словесно и поведенчески неразличими като негри от едно село. При положение че униформи от 20 години и до текущия момент няма.
                Опростяваш. Естествено, че не само това. Но И това. В същност, задължителните еднакви униформи, задължителната подстрижка под 3 см, задължителната късо подстригана коса или плитка и т.н. казармени изисквания бяха част от господстващата философия на предишната идиотия ...
                Ние не сме неутрални!

Коментар

Но тя създаде личности и образовани хора. От 20 години униформи няма. Грамотни - също. Само мекотели и лапачи. Кво правим?

Коментар

Имаше униформи, имаше ученици! Няма униформи, няма...
                    Ами, връщаме униформите. А учениците - не трябва да се считат онеправдани!
                    Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

Аз имам консервативни разбирания в доста отношения, но що се отнася до тези униформи, гласувах "против". Без да се колебая.

Някога почти с кеф си носих ученическата униформа. Трябва обаче да ви кажа, че абсолютно всеки - това в една доста дисциплинирана гимназия - беше намерил начин да си разнообрази униформата (не ви ли звучи като дървено стъкло - защото "униформен" значи "еднообразен".) Аз си бях счупил козирката на фуражката, за да я зашия с изолиран в синьо проводник (видях номера от един съученик). И така си я пазих и я носих две години.

Тук доста колеги са проучили въпроса сериозно и са влезли в големи тънкости. Та рискувам да се изкажа неподготвен и прекалено "на едро". Мисля, че работата допира не до училището, до децата и до недоволствата ни от него и от тях. Тя допира до времето ни като цяло. И ми се струва, че ако в това време успешно бъдат наложени униформи, рискуваме да получим добре подстригани и добре възпитани (докато се преструват на такива) идиотчета.
                      Искам България чиста!

Коментар

Но тя създаде личности и образовани хора. От 20 години униформи няма. Грамотни - също. Само мекотели и лапачи. Кво правим?
                        Но и много сива посредственост, неспособна на творческо мислене и собствена инициатива, но за сметка на това винаги готова да залее и смачка всичко, що се отличава от масата. И изпадаща в безпомощно отчаяние, когато отведнъж се окаже, че онова, на което чакаше да й "даде", вече го няма и за голям ужас ще трябва да направи нещо сама.

А като си рекъл "мекотели и лапачи", аз пък кой знае защо направих връзка с една друга дума, спомената някъде по-горе в темата - "комсомол" ...

Ама този спор отива в посока за/против "доброто старо време" и в същност е доста безсмислен. Щото ще си почешем езиците (клавиатурите) едно известно време и накрая всеки ще е на изходните си позиции.
                        Ние не сме неутрални!

Коментар

Ние вече ги имаме.
                          А че това общество не се нуждае от грамотни в никаква степен хора е всъщност базовият проблем, това да. Тука няма и какво да се добави.

Коментар

Зарине бе, ти виждал ли си партенка? А пушка? Що занимаваш публиката с глупости? Видимото темата за честта на пагоните не ти е работа, трай си просто. Нерде Ямбул, нерде Стамбул ...
                            Ебати дивотията. Ква демокрация, кви пет лева. Векове наред всеки полк е имал своя униформа. Това с нищо не е увеличавало нито боеспособността, нито задружността на армиите. И от самосебе си са ги уеднаквили. Какъв е поводът да са различни в училищата? Хаосът като самоцелна квазидемокрация не остана ли в 90-те?
                            Нещо почна да си противоречиш. Сам казваш, че униформата е дреха, която оеднаквява хората. С това съм съгласен, но с една много съществена добавка - уеднаквява хората принадлежащи към дадена група. Това е крания резултат, причините нямат значение. Веднъж уеднаквена по външни белези една група става лесна за разпознаване или с други думи с един поглед всеки разбира какъв си. И пак независимо от замисъла и причините да бъде въведен, един такъв уеднаквяващ белег се превръща и в символ на съответната група. Ако един човек се срамува от това което носи, естествена реакция е да иска да го захвърли. Единственото, което може да го спе е някаква принуда. Например за войника, че ще го обяват за дезертьор, а за ученика, че няма да го пуснат в училище. Е, ако наказанието за дезертьорство е само строго мъмрене, кой ще му пука за дали ще го обявят за такъв? Защото в момента не пускането в училище би трогнало повечето ученици, точно толкова колкото и строгото мъмрене дезертьора.

Ако смяташ, че начина за оправия е тоталното изгонване на децата от училище... вече темата на спора е друга.
                            Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Ние вече ги имаме.
                              А че това общество не се нуждае от грамотни в никаква степен хора е всъщност базовият проблем, това да. Тука няма и какво да се добави.
                              Е, те точно сегашното общество е резултат на времето на унифицираните униформи. Експеримента беше неуспешен. Защо да го повтаряме? Или си мислиш, че всички днешни проблеми са заради 15 годишните хлапетата без униформи?!
                              Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

И аз смятам, че темата се изкривява. Униформата би помогнала за постепенното самоосъзнаване на индивида, независимо дали я приема или не.
                                Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X