Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Бъдещето на човечеството и връзката му с науката...

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До: Бъдещето на човечеството и връзката му с науката...

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
    Аз повече обичам по 50 стотинки. Има там един автомат, за толкова дава знаеш ли кво кафе. Че и не лъже и не краде)
    Бе, прав си да ти кажа. След евентуална инфлация кви шайби стават от тях...
    Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
      Ето точно това е квинтесенцията на днешното положение и развитието му утре. В момента в който масите започнат да решават собствените си съдбини се стига до уравновиловката и общото "изсивяване". Съжалявам, моите думи едва ли че се харесат на повече от 2% но демокрацията и самоуправлението не водят до нищо добро. В края на краищата довеждат обществото до положението на максимално удовлетворяване на индивидуалните потребности и заприличването му на поточна линия за бройлери... Които между впрочем са добре нахранени, на топло и никога не са гладни... Примера по-горе е и много добър за моята теза... Ако по времето на фараоните е имало демокрация днес пирамиди нямаше да има но със сигурност повече от робите тогава са щели да живеят по-дълго и да се хранят по-добре... ДА ОБАЧЕ НЯМАШЕ ДА ГИ ИМА ПИРАМИДИТЕ... Аз винаги съм се отличавал от повечето хора и много повече се вълнувам от наличието на ПИРАМИДИТЕ отколкото от това дали робите по това време са живеели добре или не... Съжалявам но човечество което не може да оцени това че са много по-важни постиганите цели отколкото индивидуалното добруване на отделните индивиди със сигурност няма да свърши добре...
      Последните иследвания сочат, че пирамидите са строени от свободни хора . Участието в строежите е било чест за тях.

Нещо я оплесках. По- нагоре в темата вече е коментирано. Съжалявам за повторението, ама в бързината като чета по диагонал съм направил пропуска. Като не чета внимателно така е.
      Последно редактирано от Barbaron; 18-07-07, 14:40.
      Toyota Hilux 3.0 D4D 2008
      Discovery 2.5 TD5 2000 EX
      Land Rover Discovery 2.5 TDI 1996 EX

Коментар

Ако диалектиката е вярна, а изглежда че е вярна, нито обществото може без науката, нито тя без въпросите му. Тия дето седят цели векове втренчени в собствените си пъпове и постигат тайните на съзнанието не го докараха до никъде. Агресивната техногенна цивилизация набързо надви на йогата с кафемашините и на каратето с картечниците, и навря съзерцателните в гроба. Сега ги показват в цирка като маймуните, а те бързо изпълзяват от нирваната и се европеизират. Щото мантрите - мантри, а оцеляването си иска чукове. Иначе никой джип не може да бъде ремонтиран.

Разбира се, никой не казва, че науката е ненужна. Напротив - жизненоважна е. Но това по никакъв начин не отрича съществуването на пазарна икономика и законите на пазарите.

Иначе това, че картечниците разстрелват каратисти а бомбите могат да вдигнат във въздуха йогите - не бих казал, че това точно са откритията на науката, с които да се гордеем.

Важно е човек да се чуства вътрешно щастлив и удволетворен. Това състояние много хора го постигат и с кравичка в планината, и някак ми се струва по-откровено щастие от това на психопат с червено копче или спусък в ръката - ухилени до уши преди да изпълнят високотехнологично вдигане във въздуха.
        VW Touareg V10, 5000cc

Коментар

Прословутият Хабъл не работи 3 години на орбита, ремонтираха го за милиард и половина долара, и така и ще си умре късоглед и кривоглед. Щото проектиран някак от някого си, произведен от друг, трети решил да спести 3 милиона от наземните изпитания, а на НАСА кво и пука.
          Пък аз си мислех, че най-отдалечения поглед на човечеството до момента е този благодарение на Хъбъл. Да, сложили лупата на криво при първата сглобка - ок, грешката е човешка. Руснаците сигурно с оглед на такива рискове се въздържат да пускат телескопи като Хъбъл. Да се не изложат случайно..

http://hubblesite.org/gallery/album/galaxy_collection/

Хъбъл е дал повече материал на учените от всеки друг телескоп, разкрил е хиляди тайни, за които не сме и подозирали. Само pro-руските настронение могат да го обявят за провал, въпреки, че самите те още изстрелват кучето Лайка с капсула.
          VW Touareg V10, 5000cc

Коментар

Имаше една теория, че Гагарин въобще не е първия човек летял в космоса, а просто първия завърнал се жив. И по тази причина съобщен официално пилотируем полет... Не знам вярно ли е, но не звучи много не логично...
            Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Първоначално публикуван от Zaarin Преглед на мнение
              Имаше една теория, че Гагарин въобще не е първия човек летял в космоса, а просто първия завърнал се жив. И по тази причина съобщен официално пилотируем полет... Не знам вярно ли е, но не звучи много не логично...
              Стиа плюхте руснаците бре , при тях по това време е била "правилната" система - кеча бачка за коричка хляб, а учените движат човечеството на техен гръб

Коментар

Има извънредно много глупави теории за всичко, което някак върнува въображението. И жълтите вестници живеят от нещо. А космическите полети не са джебчийство. Така че не може да се скрие нито факта че са извършени, нито да се излъже ако не са.
                Колкото и да е странно, руснаците са чували все нещо за извънатмосферната астрономия. Първият орбитален телескоп на човечеството се казваше Рожен, беше български, и все пак летя на руската станция. Хъбъл трябваше да вижда другояче и повече, омаловажаването на проблемите му издава само незнание за телескопостроенето, и не си е на мястото. Това е класически малък телескоп, който могат да направят не малко фабрики. Повече от 10 години наземните телескопи виждат повече от него, но там правят наука а не гонят сензации. Времето им е разпределено за десетилетия напред. Просто не са оптимизирани за първите страници на таблоидите. Да го изстреля може само който има пари за изхвърляне, и много се нуждае от пропаганда спешно. По времето когато го изстреляха, въпросите в адаптивната оптика бяха решени напълно. Но трябваше време за да се построи голям телескоп по тая технология. Който да се ремонтира по радиото. Докато стои в сянката на Луната, където му е мястото. Но което е друга схема на полета и трябва и да го можеш.
                Не знам защо, но ми прави впечатления че русофилията обикновенно не лишава хората от разум, и не им пречи да разбират какво става в света. А русофобията винаги е от калъпа и никога обоснована. Също така винаги лишена от знания по обсъжданата тема. И не вярва че светът не пасе карфици.

Коментар

Русофоби не виждам. Русофил виждам поне един.

Аз отричам само крайността в изказванията ти. А от нея има много и коментарите видно те дразнят.

Не твърдя, че разбирам как се строят телескопи, както и по-рано казах аз съм бегъл аматьор, на който му е интересно да чете по темата и да гледа към небето. Имам си 2 телескопа, с които виждам това онова, но как са ги направили - не ми е ясно пък и не търся да разбирам честно казано. За мен е страст да погледна и да видя неща, които изобщо и не подозираш, че са там горе. Вкарва ме в перспектива с околния свят и вдъхва у мен респект към природата, действа ми освобождаващо и отпускащо. Пък че чета каквото намеря от популярната литература по въпроса - за едни изглежда елементарно (за теб примерно), за повечето други обаче тези неща са непонятни - за мен е просто много интересно. Аз имам понятие за какво иде рече, когато стане дума за теория на струните, но пък ти или умишлено показваш неразбиране към законите на икономиката и света, които ни заобикаля, или просто ги отричаш, защото може би не си от желаната страна на нещата. Може би ако имаше достатъчно пари и спонсори за науката ти - нямаше да се оплакваш, колко в момента.

Пиши ме що годе интелигентен човек, определено несредностатистичен, с малко по-обширни интереси и без нужда да се доказва като свръхумен или свръх нещо друго. Без фобии или пристрастия към страни/политики/занимания/вероизповедания и т.н.
                  VW Touareg V10, 5000cc

Коментар

Това е възможно най-неблагодарната схема, и на лошо място. Орбитата е кратка, термичните натоварвания - големи, а най-лошото е че наблюдателното време е малко. На осветената страна му затварят окото да не изгори. Малко преди изгрева, отварят го малко след залеза. Не помня параметрите на орбитата, ама по-малко от час на два часа. Страшно разхищение на сили и средства.
                    Правилното място е над тъмната страна на Луната. Там винаги е скрит от Слънцето, и може да си гледа непрекъснато. Даже закритият участък от небето е по-малък. Ама има много други ядове.
                    Правилното огледало също не е това масивно двуметрово. Нормалното в днешно време е активно - от дребни парчета, с динамично удържане. Или изобщо от новите пластмасови тънки филми. Тогава в същото тегло трябва да е поне 6 метров, и тогава сигурно ще се забие. Като светне цялото небе, щото звездите са много и навсякъде. Тъмно е само което ние не виждаме. И ще вижда сигурно устойчиво краят на Вселената. Той не е и далече - 14 милиарда години.
                    Естествено че виждам какво става в икономиката. Не приличам много на лудия учен от комиксите. Само че не виждам нищо което да ми харесва, и съвсем не ме впечатлява невъзможността на теоретиците да намерят достатъчно общи зависимости. А не да подтичват отзад и да разправят кво е станало вчера. Всички виждат вчерато, работата на науката е дава достоверни прогнози. Значи да вижда бъдещето. Това прочее е и част от дефиницията за научност на някакво знание - възможността за достоверна прогноза при зададени изходни условия.

Коментар

Русофилите са ми безинтересни. Виж, българофилите уважавам. Обаче ако ме визираш мен като "фоб", нещо бъркаш. Фобос значи ужас, а фобията е панически страх. Е, аз от руснаците изобщо не се плаша, нито имам лични проблеми с тях като нация. Единственото ми съображение е, че империалистическата им държавна политика е заробваща и загробваща спрямо България. Откъде си правя заключенията е отделен въпрос. Толково по лиричното отклонение за филиите и фобиите.

Стефане, човекът и останалите животни уважават силните. В нашия случай, силата освен физическа минава и в по-абстрактни категории - морална, интелектуална и т.н. Щом учените, към които явно и ти се причисляваш, не могат да се оправят с разните финансистчета, индустриалчета и изобщо икономистчета, кво реват? Толкоз си могат. Всеки, който е управляван от глупаци, няма много основания да вика, че той е над тях, обаче животът е гаден. За да съм в тон с темата ще вметна баналната фраза - на крива ракета, Космосът й е виновен. Така че - или променете нещата, или си трайте, егати... Аре, като сте такива майстори, дайте евтина енергия за всички и скапете нефтодобивите картели, които се обслужват от не едно правителство от световна величина. И това само за начало.

Изобщо, като те слушам с какво презрение говориш за парите, ще изкажа едно лично мнение - парите са като жените. За да те обичат, трябва и ти да ги обичаш. Един вид реципрочност да има. Иначе единствено ще се намразвате все повече.

Та, да се върнем на темата. Дотук не чух нито едно сериозно доказателство, че светът върви на зле и ни чакат големи гадости. Нещо, изобо не се стряскам от заклинания като "чалгизиране", "изсивяване" и т.н. Напротив, много добре си вървят нещата. Интересно ще е да ви видим всичките черногледци в някой тифозен и холеричен наводнен окоп на Западния фронт и да ви чуем тогава разсъжденията по екзистенциалните теми.

Коментар

Я ми кажи поне една западноевропейска страна, в която не гърмят бомби. Турени от местните сепаратисти. Глобализация казваш? Хе. И не ми казвай че става дума за лумпени, не сме на пресконференция на МВР-тата. За останалия свят да говорим ли?
                        Затруднявам се да видя голямо гот в свръхнаселението. За безработицата отдавна не са виновни злите фабриканти, които бият и гонят работниците. Просто няма толкова работа за вършене, това е излишно население. Демографският империализъм на етническа и особено на верска основа кой знае защо води до ренесанс на ксенофобията. Свършващите се природни ресурси видимо не довеждат до промяна на каквито и да е базови технологии и на енергетиката. Как да свърши тихо и кротко цялата работа?

Коментар

Бе, я се стегни с тези наивни тези. Там, където гърмят бомби, падат самолети и т.н. се прави от службите на самата държава, за да оправдаят външната й политика (САЩ и Англия, ако не си разбрал) или от службите на съюзниците, за да се мотивират разсеяните (Испания). Стига с тази теза за тероризма. Тероризъм няма. Има активни мероприятия на едни сериозни хора. То, ако тероризмът възникваше от вътрешни напрежения, досега тук да сме взривили парламента, министреския съвет, президентството и сарая на Доган. Обаче на практика на един митинг или протест няма кой да се върже, камо ли да слага бомби. Толкова за инициативността на "истинските терористи".

Обаче понеже говориш за атентати, страната в Европа с най-много жертви при "терористични актове" за последните години е Русия. При това там всичко е мащабно и по руски мегаломанско. Нищо, че и тук е още по-верен принципът, че зад всичките им "боевики" стоят разни отговорни другари.

Препоръчвам ти да не си съсипваш сам тезата като наливаш вода в моята мелница. Поне 80% от страните в ЕС нямат проблем с бомби и сепаратисти. Грижи имат в Испания, във Франция и във Великобритания. Немчурите най-много да запалят някое турско общежитие, щото за толкова им стига акълът.

А, като каза за безработицата, това е някаква химера както и тероризмът. Толкова неща има за правене и за оправяне, ама на никого не му се занимава. Заетостта е такава каша, че изобщо не я намесвай. Щото по критерии шивачките, които блъскат като робини за смешни пари са заети, а лигльовците, които не искат да се хванат ни в строителството, ни в земеделието, ни в сферата на услугите са безработни.

Коментар

Кой говори за тероризъм? Аз - съвсем не. Ами за движенията, на които се приписва. За новия парламент на Шотландия. За проектозаконите които се кани да разглежда. За фактическата федерализация даже на Италия. За ...
                            Остави теорията на заговорите и спецслужбите. От това клише не виждаш съвсем реални процеси. Някви еврокомсомолци денонощно дънят гламурна идиотия, и значи всичко било наред? Едно време бяха толкова кресливи само за девети септември и седми ноември, чак толко глупости не плямпаха денонощно. Даже самиздата не удушаваха, сега и цензурата е брутална. Не че у нас имаше дисидентство, ама сега няма и толкова. Виж службите верно хептен не си вършат работата. Или поне номиналната.
                            Е, от много селяни няма нужда. Технологии. От промишлен пролетариат няма нужда. Роботи и китайски концлагери. От наука както казахте също няма нужда. Пък и не е работа за масовото население. Остана чиновничеството. И то се увеличава навсякъде. Създава поне някаква заетост. Макар че вече се диви и на 35 часова работна седмица. 32 още преглъща, ама скоро ще поиска 30. Казва се постиндустриална икономика, нали? Но по същество е измислена работа. Вариант на пирамида. Масовият гражданин се гордее с незнание, неумение, вече и с неграмотност. Това е аристократично и много се рекламира като правилен съвременен мироглед. Ако трябва да се вярва на историята, тая работа е класически симптом за край на засегнатата цивилизация.
                            Та кво правим?

Коментар

Та кво правим?
                              ми да си правим нашта си работа възможно най-добре и то така, че не само да "става", ами като си я гледаш да си кажеш "кефи".

(имам подозрение че въпроса е реторичен, защото от мненията ви май това и правите)
                              - Зверь, самый лютый, жалости не чужд.
                              - Я, леди, чужд. Так, значит, я не зверь.

Коментар

Стефане, човекът и останалите животни уважават силните. В нашия случай, силата освен физическа минава и в по-абстрактни категории - морална, интелектуална и т.н. Щом учените, към които явно и ти се причисляваш, не могат да се оправят с разните финансистчета, индустриалчета и изобщо икономистчета, кво реват? Толкоз си могат. Всеки, който е управляван от глупаци, няма много основания да вика, че той е над тях, обаче животът е гаден. За да съм в тон с темата ще вметна баналната фраза - на крива ракета, Космосът й е виновен. Така че - или променете нещата, или си трайте, егати... Аре, като сте такива майстори, дайте евтина енергия за всички и скапете нефтодобивите картели, които се обслужват от не едно правителство от световна величина. И това само за начало.
                                Простите сравнения на сложни неща не довеждат до смислени резултати. Че иначе всички умни люде би следвало да "уважават" много по-яките от тях без оглед на съдържанието в главата... Което би било точно така ако живеехме в една друга епоха обаче... А даваните от теб за пример организации в световен мащаб са точен еквивалент на мутрите от близкото минало... но на друго ниво и не бият с бухалки... Факт е че те фактурират, инкасират и прибират но чак пък всички да паднат от възхищение по този повод... Винаги съм казвал че няма никакъв проблем да се изкарват пари... Въпросът е как и дали това не противоречи с някакви вътрешни морални норми. Размера както и трудността за изкарването на едни пари е много тясно свързан с вътрешните морални принципи... Та от факта че определен човек, организация, държава правят много пари пък други еквивалентни такива при същите условия не, единствено мога да си направя извод в морални критерии и в никакъв случаи тези ми изводи не биха се насочили към възхищение... Говоря за себе си.

Забелязвам че темата постепенно се изпразва от към смислена наситеност. Общо взето който каквото имаше да пише го написа. Та в тази връзка ви призовавам да пишете само ако има какво ново да се добави и то във връзка с основната тематика. Че да не забиваме хубавата тема с неща дето не са за нея. А от темата има много какво да се прочете, научи че и изводи да се направят...
                                VPetrov.photography

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X