Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Пожар на Витоша

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • От: Пожар на Витоша

    Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
    .......................

    Стандартните схеми са неадекватни към конкретната ситуация - там напрактика изгоря една отдавна мъртва гора. "Ибуфтяли" гнилтаци на 10-15 години, плюс това изядени от корояди, дървояди и скръб - за нищо не стават. Освен това е резерват, изгорял, или не - пак си е резерват, няма никакви шансове нито за строителство, нито за каквото и да било, даже няма да се залесява изкуствено. То от това произтичаха сложните колебания за тези просеки и прочие начина на действие и намеса.

    Изобщо, ако приемем, че в качеството на резерват, там всичко трябва да се случва по естествен начин - няма нищо по естествено от това да приключи с огън.
    Изобщо, в цялата работа, всички мерки и мероприятия по същество бяха насочени към това да се ограничи пожарът "там където му е мястото". Ма някакси няма начин това да се обяви в прав текст, `щот ентусиасти; философи; деятели; активисти; комсомолци и т. н. и т. н. (кой от кого по-компетентни) - ще го раздуят до вселенски въпрос... И ще блокират всички кръстовища от тук до Куала Лумпур и обратно
    Там, не съм бил, но от няколко клипчета и снимки видях гора, която не е изгнила, която си е доста "добра" за правенето на макари, защото за друго, така или иначе, не става и извозването им към Гърция в завода за кабели...... Може да съм гледал и по периферията на пожара, не съм бил, за да знам дали е такава гората навсякъде....
    Но пък си е резерват, никои не говори за залесяване/ изкуствено, гората си се самозалесява, както знаете/, нито пък за строителство/най-малко/, става въпрос за дървен материал, за почти без пари, понеже на никой няма да тръгне, да прави дъски от изгорели трупи...
    Далаверата е:
    Дават се пари на някой, я мутри, я овчар........ Прави се устройство да кажем да се запали, след 2-3-5-8 часа, запалва се, колкото по-голям става, толкова по-добре, гасят го, след това, горското прави търг за изсичане и извозване на засегнатата дървесина, явява се фирмата, която е запалила гората и така печели дървесина, почти на 100%, защото никой не иска изгоряла дървесина/или са много малко/, понеже само за макари става... А те ако не се произвеждат в големи количества, от тях не се печели толкова, колкото ако същият материал го избичиш и го направиш, я на греди, я на талпи, я на дъски, изсушаваш ги и продаваш, печелиш в пъти повече.....
    Според мен, може и тази далавера, да е заложена в пожара.... Но никой не може да бъде сигурен на 100% Може естествено и да бъркам... Има си органи за тази работа...
    Сори за Офф-топика
    Последно редактирано от Борис Хаджиценев (bob4oo); 06-07-12, 12:46.
    За Лада НиВа--->Имам СаМо ДвЕ ДуМи---->НяМаМ ДуМи....!!
    Honda Dominator 650
    088ЧЧ93979-->Борис
    0878956Ч38-->Борис

    Коментар


    • От: Пожар на Витоша

      Първоначално публикуван от mohera Преглед на мнение
      Аз още вчера си мислех да кажа, че се задава вълна от недоволни доброволци.
      Това не са недоволни доброволци, а са ограничени откъм реална преценца хора, чувстващи се ПРЕЕБАНИ. Там е проблема.
      Въпреки, че стояхме 2 часа при огъня в понеделник, без да правим абсолютно нищо, чакайки нареждане от старшите, не се чувствам и грам преебана. Не ми е минало през акъла дори. Това, което чувствам е, че не съм се представила добре като доброволец.

      Ник Николов каза нещо много добро - че в такава ситуация е нужно да има хора в резерв. Може нищо да не правят с часове, но ако вятъра духне огъня в тяхната посока да са готови да реагират. Това би трябвало да се обясни преди тръгване, но уви.. Нашите пожарникари (и сие) явно нямат опит в работата с непрофесионални помагачи и явно никой не им е обяснил как трябва да ги третират. Там е главния пропуск според мен.

      Иначе при нас момчетата си вършеха работата чудесно, особено за хора, които попадат на непознат терен. Огънят беше овладян за около час.

      И тая грозна "дискусия", която проведе вчера Милен Цветков.. Мислех да му звънна и да му кажа: "Абе, пич, осъзнай се! Едно е да си на терен, едно е да си в студиото. Тия хора са си късали задниците пет дни, не стават така нещата. Не се овладява така лесно пожар, нито се координира така лесно тълпа от некомпетентни доброволци". Много ме издразни за пореден път. Пък после да ходи да благодари в сутрешния блок.

      Какво стана с това всъщност ?

      Коментар


      • От: Пожар на Витоша

        Първоначално публикуван от Борис Хаджиценев (bob4oo) Преглед на мнение
        ...пари на някой, я мутри, я овчар........ Прави се устройство да кажем да се запали, след 2-3-5-8 часа, запалва се, колкото по-голям става, толкова по-добре, гасят го, след това, горското прави търг за изсичане и извозване на засегнатата дървесина, явява се фирмата...
        Тъй де, точно това е стандартна схема - не важи в случая!
        Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

        Коментар


        • От: Пожар на Витоша

          Малко ли управляеми самолетчета има.. Начини да запалиш гора през лятото - бол.
          Дори не е нужно да е с някаква конкретна цел (макар че едва ли). Колко изчаткали хора има вече, достатъчно е един да си каже "Ей ся ше им таковам таковата на тия природозащитници, дето ми задръстват Орлов мост" и готово.
          Последно редактирано от chu; 06-07-12, 13:18.

          Коментар


          • От: Пожар на Витоша

            Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
            Освен това е резерват, изгорял, или не - пак си е резерват, няма никакви шансове нито за строителство, нито за каквото и да било, даже няма да се залесява изкуствено.
            Eдна голяма грешка, правена от хората е заблудата за т.нар. "придобити права". Мислят си, че когато една крайбрежна ивица е например публична държавна собственост, "няма начин" да се продаде, застрои и т.н., защото Конституцията и законите забранявали това. Е, какво стана с "Алея първа", с много паркове, градинки и т.н. ? Променя се статутът от публична държавна/общинска собственост става частна държавна/общинска и се продава на общо основание и т.н. Мислят си също, че като правят вноски за здравно осигуряване или пенсия, "няма начин" правителството да ги "пренасочи" и да си строи магистрали с тях, защото... какво ? Конституционният съд каза, че не може, да ни би някой да се трогна ? Мислят си, че като пише в закона, че имат право да се пенсионират на 65 г. възраст и цял живот за внасяли за това, няма утре някой да реши, че ще работят до 115 г. възраст и ще се пенсионират само ако я надхвърлят ?
            И сега - какво като е резерват ? Мигар се трогнаха по бай Тошово време да направят долната част на "Лалето" именно в тогавашния резерват "Бистришко бранище" ? Просто му "коригираха" границите и Юнеско още тогава му отне статута на световен резерват. Сега какво (акъл, срам, липса на алчност ) и на кого (на сегашните управляващи ) ще попречи да се изключи изгорялото от територията на резервата ? Този резерват не го е Господ направил резерват. А и ... Господ вече знаем кой е
            "An appeaser is one who feeds a crocodile, hoping it will eat him last." Winston Churchill

            Коментар


            • От: Пожар на Витоша

              Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
              Мислят си, че когато една крайбрежна ивица е например публична държавна собственост, "няма начин" да се продаде, застрои и т.н., защото Конституцията и законите забранявали това.
              То ясно как работи държавата ни, но това просто поставя още една задача. Значи освен гасенето от време на време, трябва да се седи и на Орлов Мост.

              Коментар


              • От: Пожар на Витоша

                Първоначално публикуван от Yasnoto Преглед на мнение
                [ATTACH=CONFIG]469522[/ATTACH]
                Интересно, по кои началници трябва да плюем?!
                Не знам защо хора с бели маратончици и чисти блузки, позиращи пред фотоапаратите подпрени небрежно на чисто нови неупотребявани лопати могат да дават оценка за едни други хора, които носят цялата отговорност за всички операции по гасенето на пожара?! С какво право и с каква съвест го правят?!

                Коментар


                • От: Пожар на Витоша

                  Първоначално публикуван от mohera Преглед на мнение
                  Аз още вчера си мислех да кажа, че се задава вълна от недоволни доброволци. (то и аз бях пуснал едно мнение на един доброволец от първите дни , но после стана ясно, че нещата не са от типа "ходи тичай нагоре с лопатата")

                  Мисля ще е добре някой компетентен да им обясни защо се действа така и че борбата с пожар не е игра.
                  Така вероятно за други подобни мероприятия (дай боже да не се налага) доброволците биха били по-малко, но пък от друга страна ще отпаднат недоволстващите .
                  Обяснявах. Не казвам , че организацията е перфектна. Ще се съгласите , че е много трудно да кординираш около 500 човека които не се познават и не са само доброволци или пожарникари или горски, те да работя конструктивно и без излишен труд и всеки да има много отговорна работа за цял ден. Мисля , че няма такъв човек. Трябва да минат няколко дни за да потръгнат нещата. Тук е момента да благодаря на колегите от форума които ни спестиха десетки километри ходене и носене на всякъкво оборудване. Сигурно и от тях някой е ходил нагоре-надолу напразно, но никой не излезе разочарован и да се оплаква (с насълзени очи)
                  ЛАДА НИВА 1.7
                  Карана е само по асфалт, няма грам ръжда

                  Коментар


                  • От: Пожар на Витоша

                    Първоначално публикуван от cveta68 Преглед на мнение
                    ... С какво право и с каква съвест го правят?!
                    Вероятно сниманите младежи, въобще нямат идея, какво ще бъде написано под снимката.
                    Физиономиите има са щастливи и удовлетворени и нямат грам общо с изтипосания текст.

                    Ако анализираме израза "плюем" , съвсем определено мога да твърдя, че текста е добавен от някой изкуфял дядка, подобен на смехотворното обединение " Стожер ", в което се бе забъркала колежката Мария, някъде из дебрите на ФБ.

                    Това млад човек просто няма как да го напише.
                    Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

                    Коментар


                    • От: Пожар на Витоша

                      Първоначално публикуван от Nik Nikolov Преглед на мнение
                      Вероятно сниманите младежи, въобще нямат идея, какво ще бъде написано под снимката.
                      Физиономиите има са щастливи и удовлетворени и нямат грам общо с изтипосания текст.

                      Ако анализираме израза "плюем" , съвсем определено мога да твърдя, че текста е добавен от някой изкуфял дядка, подобен на смехотворното обединение " Стожер " в което се бе забъркала колежката Мария някъде из дебрите на ФБ.

                      Това млад човек просто няма как да го напише.
                      Ники, в дните на пожара интернет пространството се напълни с "компетентни" критикари на организацията на гасенето. И твоето твърдение /последното/ не може да е напълно сигурно. Въобще не може да се докаже кои са авторите на всичките провокации по въпроса. Отвратителното е, че ги има.

                      Коментар


                      • От: Пожар на Витоша

                        Първоначално публикуван от sharky09 Преглед на мнение
                        Обяснявах. Не казвам , че организацията е перфектна. Ще се съгласите , че е много трудно да кординираш около 500 човека които не се познават и не са само доброволци или пожарникари или горски, те да работя конструктивно и без излишен труд и всеки да има много отговорна работа за цял ден. Мисля , че няма такъв човек. Трябва да минат няколко дни за да потръгнат нещата. Тук е момента да благодаря на колегите от форума които ни спестиха десетки километри ходене и носене на всякъкво оборудване. Сигурно и от тях някой е ходил нагоре-надолу напразно, но никой не излезе разочарован и да се оплаква (с насълзени очи)
                        Напълно подкрепям това! Участвал съм в десетки събития, които са били пълен хаос. Тези, които твърдят, че гасенето е било хаос, просто не знаят смисъла на тази дума.
                        Имаше редица неуредици. Аз например съм шокиран как в единствената държава в света, на която премиерът й е пожарникар (и се гордее с това, а не го крие), пожарната разполага с 0 джипки, 2 счупени камиона, 1 радиостанция (лоша) на 11 души, 0 лаптопа, няма къде да нанася джипиес кординати.
                        90% от това, което се определя като "хаос", дойде оттам. Може би им трябваше време да оценят ресурса на доброволците (и нашия включително) и да го впрегнат ефективно.
                        Но това не е лошо свършена работа на пожарникарите, а на някоя бяла якичка, дето раздава парички. С наличния ресурс пожарникарите направиха всичко възможно и работиха много сърцато. А дори да са сбъркали някъде - простено им е.
                        За мен най-важният резултат след този пожар е, че огромна група хора - ние и много, може би стотици младежи, се ангажираха с такава благородна кауза. Представяте ли си какъв шок е било това за пожарникарите, които са свикнали да гасят, а 100 кибика да си бъркат в джобовете и да дават акъл. Може би и при тях имаше първоначално стъписване от тази неочаквано голяма помощ. Но от втория ден нататък, я използваха почти пълноценно, особено тези, които бяха на терен.
                        www.offnews.bg

                        Коментар


                        • От: Пожар на Витоша

                          Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                          Значи освен гасенето от време на време, трябва да се седи и на Орлов Мост.
                          Историята на борбата за човешки права, такива, каквито приемаме за обикновена и неотменима даденост днес, е толкова продължителна, "мътна и кървава" в прекия смисъл на думата, а завоюваното - толкова дребно и крехко, че може за един ден да изчезне. Затова трябва да се брани всеки ден, непрекъснато, енергично и при необходимост с премерена доза агресия по отношение на попълзновенията към отнемането или ограничаването му. АСТА е пресният, за щастие положителен пример. "Правото на здравословна и чиста околна среда" е едно такова човешко право, гласи се приемане на протокол за допълване на Европейската конвенция за защита на правата на човека и т.н. в този смисъл, еврократите го закрепиха в Лисабонския договор, значи, за да не остане голословна декларация, трябва да се отстоява
                          "An appeaser is one who feeds a crocodile, hoping it will eat him last." Winston Churchill

                          Коментар


                          • От: Пожар на Витоша

                            Де да знам но от евроГейския съюз нищо добро не очаквам за обикновеният човек. По-скоро имам усещането за стремеж към максимално ограничаване на правата. Може и да греша де..
                            Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.
                            Селска фурна аспух нема. Пак същият.
                            В+ LZ1HAN нула три осмици 9014две тройки

                            Коментар


                            • От: Пожар на Витоша

                              ЕвроГейският съюз беше споменат дотолкова, доколкото се е принудил да признае наличието на такова право - на чиста околна среда, както и по повод отхвърлянето на АСТА, която наш мъжкар и "мноУ str8" Боко замалко да ни натресе.
                              "An appeaser is one who feeds a crocodile, hoping it will eat him last." Winston Churchill

                              Коментар


                              • От: Пожар на Витоша

                                Така съм съгласен.
                                Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.
                                Селска фурна аспух нема. Пак същият.
                                В+ LZ1HAN нула три осмици 9014две тройки

                                Коментар

                                Активност за темата

                                Свий

                                В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                                Зареждам...
                                X