Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Консултации за съфорумци - Архитектура, проектиране, узаконяване

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • От: Консултации за съфорумци - Архитектура, проектиране, узаконяване

    И като ти дойде архитекта с готовия проект, задължително нищо няма да ти хареса и после ще чакаш още за корекция и съгласуване със всички специалности...
    Кольо Динев

    Коментар


    • От: Консултации за съфорумци - Архитектура, проектиране, узаконяване

      Според последните промени мога ли са присвоя тераса? Не мога да намеря еднозначен отговор и се чудя да се занимавам ли въобще да събирам подписи на комшии, да викам конструктор и т.н.
      Как милата ми родина се падна в толкова скапана държава?

      Коментар


      • От: Консултации за съфорумци - Архитектура, проектиране, узаконяване

        Здравейте.Може ли възложителя да бъде и строителния техник на обекта.Става въпрос за вилна сграда 5категория,ниско строителство рзп100м2.Благодаря.

        Коментар


        • От: Консултации за съфорумци - Архитектура, проектиране, узаконяване

          Първоначално публикуван от yor Преглед на мнение
          Здравейте.Може ли възложителя да бъде и строителния техник на обекта.Става въпрос за вилна сграда 5категория,ниско строителство рзп100м2.Благодаря.
          В т.нар. ЗУТ (Закон за устройство на територията) няма ограничения възложителят да е и строителен техник на обекта. Но:

          Закон за камарата на строителите
          "..........
          Чл. 14. (1) Вписването на строителите в Централния професионален регистър на строителя се извършва по категории строежи - за строежи от първа категория, за строежи от втора категория и за строежи от трета, четвърта и пета категория, както и по отделни строителни и монтажни работи по чл. 3, ал. 2 , за изпълнението на които строителят докаже, че отговаря на изискванията по този закон.
          (2) Строежи на жилищни и смесени сгради с ниско застрояване, на вилни сгради и строежи по чл. 137, ал. 1, т. 5, букви "в" и "г" от Закона за устройство на територията могат да се изпълняват и от строители, които не са вписани в регистъра............."


          Закон за устройство на територията
          ".........
          Чл. 23. (1) Характерът на застрояването се определя в зависимост от височината на сградите на основното застрояване, както следва:
          1. ниско застрояване - с височина до 10 м;
          2. средно застрояване - с височина до 15 м;
          3. високо застрояване - с височина над 15 м.
          (2) (Доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Във вилните зони застрояването е ниско - до 7 м.
          ...........

          Чл. 137. (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) (1) В зависимост от характеристиките, значимостта, сложността и рисковете при експлоатация строежите се категоризират, както следва:
          .......
          5. пета категория:

          а) жилищни и смесени сгради с ниско застрояване, вилни сгради, сгради и съоръжения за обществено обслужване с разгъната застроена площ до 1000 кв.м или с капацитет до 100 места за посетители;

          б) (доп. - ДВ, бр. 82 от 2012 г., в сила от 26.11.2012 г.) производствени сгради, инсталации, съоръжения, прилежаща инфраструктура и други с капацитет до 50 работни места и съоръженията към тях;
          в) строежи от допълващото застрояване, извън тези по шеста категория;
          г) реконструкции, преустройства, основни ремонти и смяна предназначението на строежите от тази категория;
          д) (нова - ДВ, бр. 41 от 2007 г.) електронни съобщителни мрежи и съоръжения, изграждани в урбанизирани територии с ниско застрояване;
          е) (нова - ДВ, бр. 82 от 2012 г., в сила от 26.11.2012 г.) недвижими културни ценности с категория "ансамблово значение" и "за сведение";........"

          Това са регулационните рамки, свързани с Вашия случай, които са ми известни.
          Последно редактирано от Nikolov61; 20-06-16, 17:59.
          Когато захарността в гроздето намалява, моята се покачва.

          Коментар


          • От: Консултации за съфорумци - Архитектура, проектиране, узаконяване

            Здравейте колеги. Отново се убеждавам че този форум е по-добър от БГ Мама , защото тук има теми от...до!!!

            Та да попитам малко за архитектура и аз:

            Та имам имот 100 декара, на планински терен и се ползва за паша и е със такъв статут!

            Искам на него да направя ферма за животни, но тя ще се състои само от навес да кажем примерно 300 кв.м., затворен от най-много 3 страни и то през зимата евентуално и другото е ограда пред постройката, с височина до 1.3 метра. Ще се гледат говеда, пасищно отглеждане а навеса ми е само да се крият евентуално когато им е студено.

            Питането ми е: Има ли улеснена процедура за такова нещо, като конструкцията ще е или дървена или метална (още не съм решил) или трябва ПУП и т.н. главоболия. С ЗУТ изчетох следното нещо:

            Чл. 12. (1) Застрояване по смисъла на този закон е разполагането и изграждането на сгради, постройки, мрежи и съоръжения в поземлени имоти.
            (2) Застрояване се допуска само ако е предвидено с влязъл в сила подробен устройствен план и след промяна на предназначението на земята, когато това се изисква по реда на специален закон.
            (3) (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Без промяна на предназначението в поземлените имоти по чл. 8, т. 2, 3 и 4 се допуска застрояване на обекти, чиито функции са съвместими с предназначението на имотите, при спазване на действащата нормативна уредба и въз основа на подробен устройствен план или виза за проектиране, издадена от главния архитект на общината.

            и съответно
            чл. 8, т. 2 е: в земеделски територии - за обработваеми земи (ниви, овощни и зеленчукови градини, лозя, ливади и други) и необработваеми земи (пасища, скатове, дерета, оврази и други);


            т.е. аз го разбирам, че главния архитект ми дава виза за проектиране и аз дайствам. Пропуснах да кажа че терена е в Натура 2000 ама надали това ще е голям проблем, при положение че не променям предназначението му!


            Благодаря предварително

            Коментар


            • От: Консултации за съфорумци - Архитектура, проектиране, узаконяване

              Не би трябвало да имаш проблеми. Подробностите са в Наредба 19 от 2012г, За строителство в зем.земи без промяна на предназначението им. Оградите са по чл.48 ЗУТ. За Натура 2000 евентуално планът да мине през оценка за съвместимост по преценка на РИОСВ.

              Коментар


              • От: Консултации за съфорумци - Архитектура, проектиране, узаконяване

                Първоначално публикуван от Петьо Джартов Преглед на мнение
                Искам да попитам само запознатите.?
                Колко технологично време е необходимо за да се получи редовен, законен,проект за къщурка.
                Имам впредвид да е одобрен от всички възможни инстанции естественно върху земя със законен статут за това.
                Моля нещ оринтировъчно ?
                Давам нотариалния акт и едно пълномощно на проектанта и след колко време да карам багера ???
                Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
                Има го този момент. Процедурите са доста и тромави, особено ако се налага да се прави промяна на устройствен план (примерно ако регулационните линии не съвпадат с имотните граници). При сравнително лек случай от стартиране на процедурата по изменение на ПУП до получаване на разрешение за строеж може да мине близо година. С колкото повече хора трябва да се съгласуват нещата, толкова по-сложно става ...
                Нещо важно според мен е да си търсите правата. Държавната администрация е тромава при строителните разрешения и почти винаги протака сроковете неоснователно.
                Това го казвам след 2...3...4г. опити за изваждане на документи за строеж и надстрояване в 2 различни парцела.
                Бюрократите забравят или не са чували за ЗОДОВ (ЗАКОН ЗА ОТГОВОРНОСТТА НА ДЪРЖАВАТА И ОБЩИНИТЕ ЗА ВРЕДИ) и на базата на него може да си търсите правата.
                От начало им е през..., но после когато разберът за възможен регресен иск и си налягат здраво парцалите. Няма по страшно явно от това да ти изгори скатаната служба на държавна хранилка.

                Коментар


                • От: Консултации за съфорумци - Архитектура, проектиране, узаконяване

                  Добър ден
                  Пиша ви от Благоевград ж.к. Освобождение. В голяма част от кооперациите е допуснато отклоняване или изменение от първоначалните проекти. По този начин се получи квартал с 90% незаконни кооперации или неузаконени не знам кое е правилно. Тъй като е цял квартал Общината се заема периодично, през няколко години да се опитва да узакони кооперациите. Това е положение от около 25 години. През 2015 и 2016г. Община Благоевград агресивно започна узаконяване на всяка кооперация поотделно, като заплашваха с бутане, спираха тока и т.н.
                  Моля да не обсъждаме нашите действия или тези на общината, смятам, че ние, собствениците, имаме по-голяма вина!
                  Моят казус: Ние имаме апартамент и таванско помещение. В апартаментът сме направили изменение и заплатих около 900лв. за узаконяването му. Трябваше да платя и за тавана, там сумата бе около 8000лв. Според общинския служител, след плащането таванското помещение ще придобие статут на отделен апартамент с акт 16. ако не платя тази сума, таванът ще остане като таванско помещение със статут склад. Изменението в него е, че е повдигнат таванът с 20см. и така се получава пълноразмерно жилище без скосени тавани. Според общинските служители в този склад нямаме право да живеем. За тези 25г. ние сме пуснали ток и вода и сме го оборудвали като малък апартамент, но не сме живели там. Други съседи заплатиха за техните помещения ние не.
                  Сега заради промени в семейното положение и отношение трябва да се изнеса. Единствената ми възможност е този таван. Притеснявам се, че ще имам проблеми от съседите и с право, те си платиха аз не!
                  Може ли да се отговори еднозначно имам ли право да живея на този таван?

                  Коментар


                  • От: Консултации за съфорумци - Архитектура, проектиране, узаконяване

                    Здравейте,

                    предстои ми покупка на парцел - земя с вилна постройка в едно от селата в искърското дефиле. Самият имот се намира в една от многото махали, като територията се води строителен полигон. След разговори относно, какви документи имат собствениците разбрах, че постройката ще е със статут на търпим строеж. Самата постройка е нанесена на скицата, излиза и в старите кадастрални карти на сайта на кадастъра. Та въпросът ми е, какви ограничения бих имал относно тази търпимост-евентуално бъдещо застрояваня в парцела и самият статут строителен полигон какво означава и с какъв режим на застрояване/ползване е?
                    Танки грязи не боятся!

                    Коментар


                    • От: До: Консултации за съфорумци - Архитектура, проектиране, узаконяване

                      до колкото се вижда покривът е двускатан . една стоманена греда П образна ще прихванеш към дървената по цялата дължина . укрепване в двата края с колонки от същата или вграждане в зидовете .

                      Коментар


                      • От: Консултации за съфорумци - Архитектура, проектиране, узаконяване

                        Първоначално публикуван от KamAZadjiq Преглед на мнение
                        ...
                        Колега, има ли скица на имота?



                        Коментар


                        • От: Консултации за съфорумци - Архитектура, проектиране, узаконяване

                          Първоначално публикуван от madeinbg Преглед на мнение
                          Колега, има ли скица на имота?
                          Вчера ми пратиха скицата. Тук виждам, че липсва 5м отстояние в дъното. Това колко голям проблем е?Натиснете снимката за да я уголемите

Име:media-share-0-02-05-b1ad0f558fe2e417f8012676903369bb1dbf007c3ff40e956cf894ba6e7a6f2c-f26b8225-4f.jpg
Прегледи:1
Размер:93.1 КБ
ID:5747531
                          Танки грязи не боятся!

                          Коментар


                          • От: Консултации за съфорумци - Архитектура, проектиране, узаконяване

                            Първоначално публикуван от KamAZadjiq Преглед на мнение
                            Вчера ми пратиха скицата. Тук виждам, че липсва 5м отстояние в дъното. Това колко голям проблем е?[ATTACH=CONFIG]906964[/ATTACH]
                            Щом има статут на търпимост, не е проблем. Но от скицата не става ясно какво е предназначението на имота и показателите за застрояване. Аз лично мога да посъветвам само да се изкара нова, защото тази изглежда ужасно стара и може да не е актуална или да се консултирате с главния архитект на района.


                            Коментар


                            • От: Консултации за съфорумци - Архитектура, проектиране, узаконяване

                              Стартирахме преговори с косовска фирма за доставка и монтаж на метално хале за производство, един от въпросите които им поставих беше дали имат изготвен проект а отговорът им е: -Yes we have but not the preliminary. Не мога да вържа как така имат проект пък нямат предварителен.Не съм много наясно.Моля ако някой има идея да сподели накратко.
                              Гледам в ляво- няма нищо, гледам в дясно пак няма нищо и си викам: Аааааа тука има нещо!

                              Няма вече Диско,няма вече Pinz...

                              Коментар


                              • От: Консултации за съфорумци - Архитектура, проектиране, узаконяване

                                Първоначално публикуван от KamAZadjiq Преглед на мнение
                                ... самият статут строителен полигон какво означава и с какъв режим на застрояване/ползване е?
                                В ЗУТ такова животно като "строителен полигон" няма. Доколкото съм виждал тълкувания по разни сайтове, би трябвало да означава, че имотът се намира в строителните граници на даденото населено място. Т.е. в урбанизирана територия. Вероятно обаче няма регулация и за да строиш на него може да се наложи да се прави ПУП. Най-добре да провериш в общината какво е положението. Че какво има в кадастъра е едно, а регулацията е съвсем друга работа.
                                Ние не сме неутрални!

                                Коментар

                                Активност за темата

                                Свий

                                В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                                Зареждам...
                                X