Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Слънчеви колектори

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До: Слънчеви колектори

Първоначално публикуван от Kamen13 Преглед на мнение
    ... До колкото разбрах сам си си избрал колекторите, сам си ги проектирал, сам си ги инсталирал и сега нещо не е според очакванията ти! Добре, ама не е коректно от това да се правят генерални изводи за слънчевите колектори и отоплението! Пак да кажа, днес по света (в т.ч. България), работят милиони рентабилни инсталации за подпомагане на отоплението от слънчеви колектори. Има и много нерентабилни.
    Много Ви моля, не се засягайте, аз пиша само факти от моето житие-битие. И не желая да ви преча на бизнеса. Не правя "генерални изводи за слънчевите колектори и отоплението" и моля ако ме обвинявате в некоректност да докажете обвинението си.
    Вярно е, че сам съм си проектирал и инсталирал системата, а очаквания не съм имал. Писал съм вече, че в Слънчев бряг функционера система с плоски турски колектори и се ползва само през летния сезон и функционира добре.
    И понеже Вие казвате, че в България "работят милиони рентабилни инсталации за подпомагане на отоплението от слънчеви колектори" моля Ви да посочите поне 1 (един) % (процент) от тях.
    Знам, че 1% (един процент, едно от сто) от 1 000 000 (един милион) е много сериозно количество, но нали Вие сте проектирали и инсталирали много повече системи, затова цитирането само на 1% от всичките милиони надявам се, че няма да Ви затрудни.
    Знам, че "Има и много нерентабилни" и като такъв пример е моята.
    Моля Ви да посочите в моя случай какви грешки съм допуснал при проектиране и инсталирането на моята инсталация, с какъв трябва да сменя колектора и други елементи и какъв положителен ефект ще получа.
    Желая също да остойностите и да заплатя консултационните Ви услуги, които да момента съм ползвал и ползвам.
    Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Първоначално публикуван от ctef Преглед на мнение
      Може би схващам мисълта ти.
      Имаш предвид да се използва бойлера като топлинен акумулатор и с втората серпентина да се отвежда топлина от него към радиаторите.
      Но след като с-мата е изчислявана този бойлер да се затопля от точно този размер и вид колектор, то през зимните месеци, когато системата е най-ниско ефективна, колко излишна енергия ще остане, та да може да се ползва за подпомагане на отоплението, но без да останем без топла вода?
      И в рамките на полу-шега, полу-сериозно. Идеалния случай ще е ако можем да направим огромен и добре изолиран топлинен акумулатор, който да загреем през летните месеци, когато по моите наблюдения енергията е дори в излишък. И през студените зимни дни да черпим от тази енергия. Но въпроса пак опира най вече до инвестиции и рентабилност
      Бойлера се ползва като топлообменник. С панелите загряваш донякъде , ако сработи при някакво слънцегреене, а останалото до 60-70гр. с котлето.

И да добавя само, че за да тръгне помпата трябва управлението да е "видяло" 15градуса по-висока темп. в панела от бойлера. А той като е 65гр. от котлето, нали е ясно какво да се очаква.
      Последно редактирано от vgrig; 22-02-10, 13:11.
      0888543685 Валери

Коментар

Може би схващам мисълта ти.
        Имаш предвид да се използва бойлера като топлинен акумулатор и с втората серпентина да се отвежда топлина от него към радиаторите.
        Но след като с-мата е изчислявана този бойлер да се затопля от точно този размер и вид колектор, то през зимните месеци, когато системата е най-ниско ефективна, колко излишна енергия ще остане, та да може да се ползва за подпомагане на отоплението, но без да останем без топла вода?
        И в рамките на полу-шега, полу-сериозно. Идеалния случай ще е ако можем да направим огромен и добре изолиран топлинен акумулатор, който да загреем през летните месеци, когато по моите наблюдения енергията е дори в излишък. И през студените зимни дни да черпим от тази енергия. Но въпроса пак опира най вече до инвестиции и рентабилност
        Ами в общи линии си ме разбрал. Приоритет има БГВ-то. В момента в който бойлера се загрее до определена температура (напр.80 градуса) системата казва: "Ок, бойлера е пълен, от тук нанатък, каквото произведа отива в котела на парното, но падне ли температурата под опр. градуси, (напр. 70), системата отнова започва да топли бойлера. Това е един от вариантите, когато бойлера е с една серпентина (слага се трипътен винтил преди бойлера). Втори вариант е, с две серпентини и когато температурата в бойлера достигне опр. градуси, се задейства вторият кръг (през втората серпентина), който е свързан с основната отоплителна инсталация. И пак, падне ли температурата до някакви градуси (напр. 70), циркулацията от втория кръг се изключва. Това са само два ПРИМЕРНИ варианта. Иначе са десетки възможните и най-подходящият се избира според случая.

Коментар

Първоначално публикуван от vgrig Преглед на мнение

И да добавя само, че за да тръгне помпата трябва управлението да е "видяло" 15градуса по-висока темп. в панела от бойлера. А той като е 65гр. от котлето, нали е ясно какво да се очаква.
          Абе колега, от 91г. монтираш колектори, да беше се усетил вече, че и най-евтините управления могат да се програмират и да задействат помпата и при 1 (ЕДИН) градус разлика.

Коментар

Е какво ще направя с тоя 1 гр., най-много за грея атмосферата...и от 1994г. се занимавам.
            0888543685 Валери

Коментар

Първоначално публикуван от s_s1 Преглед на мнение
              Много Ви моля, не се засягайте, аз пиша само факти от моето житие-битие. И не желая да ви преча на бизнеса. Не правя "генерални изводи за слънчевите колектори и отоплението" и моля ако ме обвинявате в некоректност да докажете обвинението си.
              Вярно е, че сам съм си проектирал и инсталирал системата, а очаквания не съм имал. Писал съм вече, че в Слънчев бряг функционера система с плоски турски колектори и се ползва само през летния сезон и функционира добре.
              И понеже Вие казвате, че в България "работят милиони рентабилни инсталации за подпомагане на отоплението от слънчеви колектори" моля Ви да посочите поне 1 (един) % (процент) от тях.
              Знам, че 1% (един процент, едно от сто) от 1 000 000 (един милион) е много сериозно количество, но нали Вие сте проектирали и инсталирали много повече системи, затова цитирането само на 1% от всичките милиони надявам се, че няма да Ви затрудни. Знам, че "Има и много нерентабилни" и като такъв пример е моята.
              Моля Ви да посочите в моя случай какви грешки съм допуснал при проектиране и инсталирането на моята инсталация, с какъв трябва да сменя колектора и други елементи и какъв положителен ефект ще получа.
              Желая също да остойностите и да заплатя консултационните Ви услуги, които да момента съм ползвал и ползвам.
              Колега, нито се засягам, нито те обвинявам в нещо. Напротив, много се радвам, че споделяш собствения си опит, защото това е полезно за всички (и за бизнеса ми). Единствената ми забележка към теб беше за "генерализирането", но ти си пояснил. Сега обаче имам друга. Не си ме цитирал правилно и пак са ти грешни процентите. Нито съм казвал, че в България има един милон инсталации, нито съм фиксирал какъв процент от тези по света, са в България. Но ако имаш желание, наистина мога да ти покажа рентабилни такива инсталации. Ако имаш път към София, пиши едно Л.С. и ще имам грижата. Относно твоята инсталация мисля, че нещата не са непоправими, така че дай да насочим разговора в тази насока. Ако имаш желание разбира се.

Коментар

Първоначално публикуван от vgrig Преглед на мнение
                Е какво ще направя с тоя 1 гр., най-много за грея атмосферата...и от 1994г. се занимавам.
                С един градус могат да се правят страшно много неща, в това число и да грееш атмосферата. Въпрос на желание и способности!

Коментар

Колега, нито се засягам, нито те обвинявам в нещо. Напротив, много се радвам, че споделяш собствения си опит, защото това е полезно за всички (и за бизнеса ми). Единствената ми забележка към теб беше за "генерализирането", но ти си пояснил. Сега обаче имам друга. Не си ме цитирал правилно и пак са ти грешни процентите. Нито съм казвал, че в България има един милон инсталации, нито съм фиксирал какъв процент от тези по света, са в България. Но ако имаш желание, наистина мога да ти покажа рентабилни такива инсталации. Ако имаш път към София, пиши едно Л.С. и ще имам грижата. Относно твоята инсталация мисля, че нещата не са непоправими, така че дай да насочим разговора в тази насока. Ако имаш желание разбира се.
                  Имам желание, а към Сф не мисля да идвам, по някой път ми се наляга но това не е по темата.
                  Цитирал съм точно Вашия пост, а Вие вече сте си си го редактирали и ме обвинявате, че грешно цитирам % (проценти), скоето не съм съгласен.
                  С удоволствие желая да дискутираме проектираната и създадена от мен инсталация. Имам желание. Нека да извличаме максимума от ВЕИ.
                  Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Първоначално публикуван от s_s1 Преглед на мнение
                    Имам желание, а към Сф не мисля да идвам, по някой път ми се наляга но това не е по темата.
                    Цитирал съм точно Вашия пост, а Вие вече сте си си го редактирали и ме обвинявате, че грешно цитирам % (проценти), скоето не съм съгласен.
                    С удоволствие желая да дискутираме проектираната и създадена от мен инсталация. Имам желание. Нека да извличаме максимума от ВЕИ.
                    Последната ми редакция на цитираното мнение е 13,25, а ти си ме цитирал в 13,51. Но, нека не издребняваме. Извинявай, че се обръщам към теб на ТИ, но учтивата форма във форум ме притеснява да не звучи сервилно. Ще прочета отново всички твои постове за инсталацията ти, за да се опитам да дам съвет за оптимизация, но ще отнеме време.

Коментар

Последната ми редакция на цитираното мнение е 13,25, а ти си ме цитирал в 13,51. Но, нека не издребняваме. Извинявай, че се обръщам към теб на ТИ, но учтивата форма във форум ме притеснява да не звучи сервилно. Ще прочета отново всички твои постове за инсталацията ти, за да се опитам да дам съвет за оптимизация, но ще отнеме време.
                      Да, пиша бавно, копнал съм цитата и доста време съм мислил и писал.
                      Нямам претенции първо или второ лица да използвам при обръщение, все пак не се познаваме.
                      За инсталацията с удоволствие ще дам всякаква информация.
                      Питайте и и ще отговарамя доколкото имам познания.

Коментар

Ето тука има разни полезни неща. Има и програми и всеки може си направи приблизителна сметка какво му е нужно.

http://www.meteo.bg/projects/project...radiation.html
                        0888543685 Валери

Коментар

Свърши и месец февруари. Определено има повече слънчеви лъчи от декември и януари.
                          Прилагам таблица за февруари 2010 г.
                          Надявам се март вече да има в изобилие гореща вода и да загася и "залетя" /обратното на зазимя котела на твърдо гориво.
                          Прикачени файлове

Коментар

Таблицата по твои данни ли е съставена?
                            Моля те спомени само отново типа на колектора, площта и обема на бойлера.
                            Като цяло приемам данните като напълно правдоподобни, но вероятно ще има хора които ще са разочаровани

Коментар

Таблицата по твои данни ли е съставена?
                              Моля те спомени само отново типа на колектора, площта и обема на бойлера.
                              Като цяло приемам данните като напълно правдоподобни, но вероятно ще има хора които ще са разочаровани
                              200 лт. неръждаем бойлер с 2 серпентини на сън систъм Ш-н, и го сложих на тавана на къщата в която живея на село. Горната серпентина с по-малка мощност вързах към котела на твърдо гориво, а долната към слънчевия колектор "Сейдо 20", тръбния път е около 10 м. сумарно с помпена група, обезвъздушител на колектора и на серпентината. Дебитомера е настроен на 2.2, а тръбния път е толкова малък т.к. бойлера е на тавана до комина, на който е закрепен колектора точно на юг и 45'. Управлявам го с контролер на интиел 3.1 Дт е 9С, но реално сработва на 10С разлика. Отчитам темп. в бойлера /датчика е точно на средата по височина/ сутрин и вечер около 2 часа след прекратяване работата на помпата. Начина на изчисление съм го описал в предните страници. Всички тръби са изолирани с 19мм изолация и обвити с Al лента.

Аз не съм много разочарован много, защото не съм хранел някакви илюзии, но на баща ми са го продали с мотив, че ще подпомага отоплението през зимата. Но за цяла зима темп в бойлера още не е достигала и до 50С. Т. е. за тази зима нито 1 kW/h за отопление не е спестен.

Коментар

Мерси за табличката! Ще чакаме мартенската ..... ма като гледам през прозореца ...... ужас. В крайна сметка , най-вероятно ще ти съкрати отоплителния сезон с 2-3 месеца. Очаквам да загрее истински чак през април/май и да спре да грее в края на ноември. И това си е добре. На мен тук отоплителния сезон ми е по 5-6 месеца.
                                0888932647

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X