Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Всегоривни горелки и котли на твърдо гориво

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Не, не че съм горил на чували, но не. Горил съм ги миксирани, както вече казах, но не повече от да кажем 5-6 поцинковани кофи, от класическите. Естествено трябва да се има предвид, че котела не е бил запален 24 часа в денонощието. Запалвам го по обед, следобед, зависи колко е студен деня въпросната зима. И му слагам последно към 21 часа, да кажем. Тоест това са едни 12 часа горене. На другия ден, чистене и пак така. Като цяло, ако трябва да горя 3 тона в месеца не ми се струва никак изгодно. По-добре да имам климатици и в баните. Ясно ми е че количеството ще е по голямо заради 24 часовото горене с малки паузи. Но пък от друга страна няма такова затрупване и недоизгаряне в най общ план. Горелката би трябвало да изгаря горивото доста по добре и да отдава повече мощност от колкото просто огън в затрупания котел. Не знам, ако теорията и сметките са такива, започвам малко да се плаша.

    Коментар


    • Не се плашете. Питахте дали ще е достатъчна горелка 35 киловата, а това са и максималните възможности по бакалски сметки. Исках да се ориентирам по разхода с другия котел каква мощност е трябвала в най-студеното време.
      Съвети и идеи приемам всякакви, решенията си взимам сам.
      GSM 0877207222

      Коментар


      • Относно въглищата, купувам основно Донбаски / фракция 16-20/. Антрацитните са друго нещо, има и от тях, но не взимам. Склада е в Световрачене, имат и транспорт. Карат ги пакетирани в чували по 25 кг. Опита ми с другите въглища е следния:
        В началото когато я пуснах един приятел си изчисти мазето от въглища ( всякакви) останали с годините, около половин кубик. Тази горелка не излезе от режим работа, а сгурията беше същото количество, 1/2 куб.
        Сложих Донбаски за 30 мин работа влезе в режим на поддръжка. Една година не ми стигнаха и купих Български черни не помня от къде, топлеха, но отделения продукт си беше сгурия, а не пепел.
        Върху горелката не ми се натрупва нищо. Изгарянето е много добро, даже една година пепелта си я сипвах по градината вместо тор, сега го правя само с с прахта, отива директно на розите. Горелката и кюнците ги чистя основно напролет, когато я загася.
        Надявам се да съм бил полезен, може да се разберем и да я видиш ако желаеш.

        Коментар


        • БайДобри
          БайДобри коментира
          Редактиране на коментар
          Донбаски или руски? Защото знам, че от дълго време няма внос от Донбас.
          Имате ли някакви координати на този склад в Световрачене?

        • Казанджибри
          Казанджибри коментира
          Редактиране на коментар
          Благодаря за инфото и предложението. Като му дойде време може да се възползвам от него. Ще е хубаво да имам и какво да науча и приложа на момента , ако съм направил някаква система вече.

      • Водят ги Добаски, а къде е Донбас в момента не мога да се замъка.
        тел на склада на лично, 'щот не знам да ли не е в разрез с правилата.
        ​​​​​​

        Коментар


        • Здравейте. Някой опитвал ли е на комбиниран котел с горелка да слага дърва на скарата над горелката. И да работи горелката.

          Коментар


          • Здравейте колеги,

            Един въпрос:
            Имам Екоенергия 25 кв с контролер Тимел SKZP 02, модела с 8 датчика. По време на ремонт в котелното повредих датчика в комина ( за t на изг. газове).

            Случайно някой може ли да ме ориентира какъв е? Предполагам пт100 или пт 1000. Надявам се някой да го знае с точност.

            Предварително благодаря!

            Поздрави!

            Коментар


            • pt 1000
              https://ekotoplina.com/bg-product-details-31.html
              Последно редактирано от Валтер Желязков; 24-01-22, 20:53.
              Съвети и идеи приемам всякакви, решенията си взимам сам.
              GSM 0877207222

              Коментар


              • Onzi
                Onzi коментира
                Редактиране на коментар
                Благодаря

            • Първоначално публикуван от Viktor11 Преглед на мнение
              Здравейте. Някой опитвал ли е на комбиниран котел с горелка да слага дърва на скарата над горелката. И да работи горелката.
              Не бих те посъветвал да го правиш. На горелката не би и станало нищо, но горенето на дърва отлага по стените много катран който е вид изолатор и намалява КПД-то. Чистенето му е един сложен и не до там приятен процес. Но ако все пак си решил да икономисаш някой и друг чувал с въглища няма лошо.

              Коментар


              • Някой пробвал ли е да прави дизелов калорифер на горяло масло?
                Чувам,сменят им дюзите с по-големи и толкова.
                Въпроса ми е с колко по-голяма трябва да е маслената дюза за да се компенсира гъстото масло?

                Коментар


                • ИВАН НЕДОКЛАНОВ
                  ИВАН НЕДОКЛАНОВ коментира
                  Редактиране на коментар
                  Ако маслото не ти е без пари , няма смисъл .

                • jamamoto
                  jamamoto коментира
                  Редактиране на коментар
                  При 30 стотинки за литър,при същата калоричност,защо да няма смисъл?
                  Последно редактирано от jamamoto; 27-01-22, 09:53.

                • ИВАН НЕДОКЛАНОВ
                  ИВАН НЕДОКЛАНОВ коментира
                  Редактиране на коментар
                  При 2 - 2,5 литра на час ти си знаеш .

              • До Казанджибри.

                От доста време се каня да напиша няколко реда.
                Първо си довършете изолацията на къщата, като отделите особено внимание и изолирате тавана на последния етаж. Работата на отоплителната инсталация е да покрие тополозагубите на жилището и нуждите от БГВ, какви са вашите, не мога да изчисля и да кажа със сигурност, защото не съм специалист в тази област. Потърсете хора, фирми във вашия район, като за това обследване ще получите и надлежен документ.

                Личното ми мнение и с почесване по главата смятам, че мощност от 35 киловата ще стига, но си довършите изолацията.
                За вида на горелката препоръчвам SV200n с мощност според нуждите.
                https://technix-net-pl.translate.goo...g&_x_tr_pto=sc
                Еднакво добре се справя с калибровани въглища, пелети /дървесни и слънчогледови/, костилки и др. Има две горивни скари в зависимост от горивото. Смяната на едната с друтата е 5-10 минути. Предлага се и във вариант със запалка. За работа с пелети, като допълнителна защита, може да се монтира отсекател /разделител/ между бункера и шнека, и се монтира втори шнек в същия бункер.
                https://www.youtube.com/watch?v=-rvt...pertekogroszek

                За контролер препоръчвам Timel SKZP версия 02 или 05, зависи какво и как искате да управлявате в инсталацията. Контролера ще модулира мощноста на горелката според моментните нужди на сградата и по тази причина няма да трябва буфер. Като опции се предлага с интернет модул, съвместа работа с газ-анализатор и сензор на Хол. Има тема за него на този линк.
                https://forum.napravisam.bg/viewtopi...8453&start=570

                За топлообменника не препоръчвам избрания. Чистили сте чугунен котел и искате да си го причините отново, редене на плочи, ламарини, шамотни тухли, ниско КПД?
                Купете си много-ходов, стоманен топлообменник с бърз достъп и лесно почистване на ризите. Има производители и у нас. Мощност според нуждите/за 35 киловата горелка-обменник макс 40, за да няма течове от комина/.
                Каква арматура ще е необходима, зависи от изпълнението на инсталацията и изискването за минимална връщаща температура в котела.
                Съвети и идеи приемам всякакви, решенията си взимам сам.
                GSM 0877207222

                Коментар


                • https://www.termosilikat.com/блог/определяне-на-необходимата-отоплителна-мощност
                  Ето една тема на един инженер, който много ясно и точно е описал, как да се направят изчисления за необходимата ни отоплителна мощност, в зависимост от наличие или липса на изолация и т.н. Не е сложно, аз по този начин си изчислих потребностите и съм доволен. Не изисква много време за изчисленията. Дано помогне и на колегата, който се интересуваше каква горелка ще му върши работа.

                  Коментар


                  • Казанджибри
                    Казанджибри коментира
                    Редактиране на коментар
                    Много благодаря за темата. Интересно е, човека се е постарал да го направи достъпно и разбираемо. Ще му отделя време и ще видя какво ще излезне.

                • До Валтер Желязков

                  Първо и преди всичко, благодаря за отделеното време и внимание.
                  Изолацията на къщата ще бъде довършена тази пролет, независимо какво друго се прави, или не се прави. Знам че е от голямо значение тавана на последния етаж на къщата да бъде изолиран и ще се постарая да се случи(доста трудно под плочата, но поне над?) да видим и докъде ще стигнат финансите. Попринцип къщата има проект за отоплителната инсталация. Имам предвид, че при строежа специалисти са смятали кубатури, стени, радиатори, прозорци, загуби и каквото там се смята, и всичко е правено по проекта тогава. От тогава са се променили дограмите от дървена дограма с двойни прозорци на пвц дограма, както и северната 10см изолация, която е направена и ще бъде довършена напролет изцяло. Ще изровя и погледна документите и ще споделя какво са написали хората.

                  Относно горелката, като вариант ми се струва добре. Виждам обаче, че варианта за мойте киловати е 30-48кв, не е ли твърде висока долната, че и горната граница, в по топли дни няма ли да е прекалено голяма консумацията на гориво? Като цяло какви са ви наблюденията над този вид горелки и използването им на дървесни пелети като гориво. Колко голяма разлика би дала такава горелка на дървесни пелети, спрямо специализирана за тях горелка например?

                  Относно контролерите, ще прегледам темата, благодаря.

                  За топлообменника, разбирам какво имате предвид. Наскоро почистих старото Симе в разглобен вид, за да видя какви са му щетите, не останах очарован. Сигурен съм, че многоходов котел ще има много по добро КПД и ще се почиства много по лесно. Всичко тръгна оттам че стария котел прегоря, а материал има още за горене. Будеруса мога да взема на цена от 800лв (която за мен е доста прилична), като той почти не е ползван, съвсем чист е, няма никакви нагари и шлаки. Първоначално мислех да го взема и просто да си догоря материала, да го ползвам някоя година и толкова, но зачетох форумите и стигнах до тук. Затова мислех да го изрежа и да го вдигна на кутия, хем да ми пасне на фуса, хем да има подготвена кутия за конкретна горелка под него. Този сезон мога да го подготвя до този етап, и да си горя твърдо гориво на него, лятото да поръчам горелка, контролер и каквото трябва, и да имам време да правя опити и настройки за другия сезон. Ако горелката е с правилните настройки, тя прави ли такива трудно почистващи се нагари в топлообменника? Отворен съм и на друг вариант за котел, ако знаете някой читав модел, който би ми свършил работа, пишете на лични. Но тук възниква въпроса. Този чугунен котел и една горелка за тези пари, или нов стоманен многоходов на други пари с тази горелка (сигурно не малка разлика в цените на котлите, като този мога да взема за 800лв)? Или вариант С, ако ще се взима читав котел и ще се дават повече пари, дали би трябвало да е с тази горелка или някоя която гори само дървесни пелети, икономично. По горе попитах, има ли база за сравнение между някоя от полските и някоя от пелетните горелки, когато се използват дървени пелети като гориво? Предполагам разбирате казуса ми. Едното е евтино, сглобено с незнаен срок на действие. Утре ще прецакат въглищата и край. Другото ще е скъпо, но евентуално ще е актуално по дълго време, но това е съвсем друга бира, и не е за тази тема май май. А среден вариант не ми се прави, няма смисъл. Приемам всякакви съвети. Все пак пратете на лично, ако има някой лесен за почистване и читав многоходов котел, ако може да ме ориентирате и в цени приблизително ще е супер. Иначе това за арматурата накрая не успях да го разбера, извинявай. Хубава вечер и здраве на всички!

                  Коментар


                  • За изолация на тавана има много решения в интернет. Изолирайте над плочата, включително и надзида, ако има, за да не намалявате обема на стаите.
                    За мощността на котела и горелката, каквито и да са, съвета ми е за не се презапасявате с мощност. През 90% от отоплителния сезон и при постоянно отопление ще трябва значително по-малка мощност от номиналната.
                    За горелката, според мен, няма да има разлика в разхода спрямо чисто пелетна. За мощността 30, 38 и 48, това е диапазона за максимална мощност, иначе казано се монтира в котли с такава мощност. Габаритния размер на горелката е еднакъв, разликата е в броя дупки за въздух на горивната скара. Повече дупки - повече гориво - по-голяма мощност. За минималната мощност ще се погрижи контролера, за чисто и ефективно изгаряне тя е около 25-30% от маскималната. Един линк с доста информация, технически данни и цени.
                    https://sekom-pleszew.com.pl/
                    За котли мисля, че има производител в Дряново. Като купувате котел, гледайте страничните водни ризи да стигат до дъното. Не взимайте с водна /тръбна/ скара за изгаряне на дърва, това е генератор за сажди, скарата може да е чугунена и да може да се премахва.
                    За въглищата не знае до кога ще може да се горят, а и въпроса за замърсяването на въздуха за района на София е доста наболял. За чисто пелетна комбинация си вземете от България, като обърнете внимание на сервиза.
                    За арматурата имам в предвид антикондензен и 3, 4-пътни вентили и други.
                    Съвети и идеи приемам всякакви, решенията си взимам сам.
                    GSM 0877207222

                    Коментар


                    • Здравейте, колеги. Може ли някой, който гори руски въглища да сподели, какви мощности на вентилатора използва при съответните мощности на горелката? Примерно на моя контролер мощностите на горелката са разпределени така :30%, 40%, 60%, 80% и 100%, като срещу всяка от тях е съответната мощност на вентилатора, също в проценти.

                      Коментар


                      • Вентилатор 40 вата, горелката настроена на 10 киловата. За 10% мощност - вентилатор 24-25, за 100% - вентилатор 37-38%.
                        Съвети и идеи приемам всякакви, решенията си взимам сам.
                        GSM 0877207222

                        Коментар

                        Активност за темата

                        Свий

                        В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                        Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                        Зареждам...
                        X