Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Всегоривни горелки и котли на твърдо гориво

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Разгледайте в тази тема.
    https://forum.napravisam.bg/viewtopi...BE%D0%BB%D0%B8
    Съвети и идеи приемам всякакви, решенията си взимам сам.
    GSM 0877207222

    Коментар



    • Благодаря! Ще гразгледам.
      ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО

      Коментар


      • Първоначално публикуван от D-MAX Преглед на мнение
        От: Всегоривни горелки и котли на твърдо гориво

        Понеже вече доста хора ме търсят с един и същ въпрос за настройката на времевите зони на контролера IRID PID- ще се опитам да обясня как действат, а след това всеки сам за себе си да прави експерименти и да търси оптимума за себе си.

        Започвам от това как работи управлението на горелката, както и самата горелка. Моля имайте пред вид че обяснението е за контролер най-вече без изнесен дисплей/термостат PILOT G!
        Управлението работи в три основни режима - СТОП, работа - PRACA и поддържане - Podzimanie
        В режим на Стоп нищо по горелката не работи нито вентилатора нито подаването на гориво но пък остава следенето на аварийни ситуации, както и помпите СО CWU(бойлер), циркулац помпи и пр., които работят съгласно зададената програма ако примерно котела е запален на дърва, където няма нужда от фидера и вентилатора.
        Режима Работа(PRACA) е този режим в който горелката обикновено работи на 100% мощност до достигане на температурата на водата в котела съгласно заданието примерно 50 градуса(приемам го условно!). При наличие на външен датчик тази температура непрекъснатото се мени така щото да компенсира по-големия студ или да намали разхода на гориво ако на вън стане по-топло при слънчево време примерно. След разгарянето на горелката започва вдигане на температурата на котела и при 45градуса на водата се включват помпите(изключват се при 40гр, т.е. 5градуса хистерезис!!) започвайки да разкарват водата до радиаторите. Тъй като мощността на горелката е по-голяма от тази на радиаторите, водата продължава да и се вдига температурата доде стигне условните 50 Градуса. В този момент контролера преминава в режим на поддържане без да спира работа като намалява мощността на горелката така щото да изравни подаваната с консумираната мощност. Справя се доста успешно, тъй като изменението на мощността на практика е плавно през 1% от 0 до 100%
        Ако в някой момент толкова падне консумацията на топлина(примерно термостатните глави са затворили притока на топла вода към радиаторите или пък стайния термостат е подал инфо че зададената температура в помещението е достигната и помпата СО спре да подава вода към радиаторите), че температурата на водата в котела мине 2 градуса над зададената подаването на гориво и въздух се прекратява и горелката преминава в спящ режим, където през определен интервал от време подава миниатюрна порция гориво и пуска вентилатора за 10-20 сек за да раздуха въглените и пак заспива и така до момента в който не падне температурата на водата в котела до 2 градуса над заложената. Следва плавно разпалване за да няма натрупване на не изгорели газове и евентуалната им газова експлозия и преминава в режим на нормална работа.

        Стигаме до въпроса как работят времевите зони на горелката
        Най- напред да обясня. Използвайки горе описания начина на работа на горелката с въглища и контролера който я управлява, е избрано спирането на работата на горелката да става с понижаване на зададената температура на котела, така щото след корекцията температурата да е по-ниска от зададената за включване на помпата като по такъв начин системата минава в цялостно заспиване(поддържане), запазвайки готовност. Ще се опитам да обясня практически. Искам котела да има две времеви зони - едната е с нормалната му температура 50градуса когато топли къщата(започваща в 6ч сутринта и завършваща в 22ч вечерта) и една когато не искам да работи(започваща в 22ч и свършваща в 6ч на следващия ден). Най напред трябва да се зададе, че самия котел ще работи с времеви зони което става в сервизните менюта(натиска се продължително бутона MENU от отворения прозорец се избират Więcej opcji и се потвърждава с ново натискане на бутона MENU, контролера изисква въвеждане на контролно число (в случая набирате 10 като използвате отново MENU за да се прехвърлите от десетични към единици) и накрая отново натискате MENU с което влизате в меню за инсталационни настройки. Избирате Tryb pracy C.O. и след ново натискане нa бутона MENU(ползва се като ENTER) излизат възможните начини на работа на котела. От тях избирате Nastawa + Strefy
        czasowe(ръчна настройка на температурата и часови зони) или Ster. Pogodowe i Strefy(автоматична настройка на температурата с външен датчик и времеви зони), потвърждавате с най-долния ляв бутон на контролера INFO/WSTECZ/ZAPIS и от тук нататък контролера ще управлява работата съгласно заложените времеви зони на котела, които разбира се към момента все още не са зададени.
        И така преминаваме към задаване на времевите зони както съм ги описал по-горе
        Най-напред да опиша какви са възможностите - може да се настройват до 8 зони като 4 да са понижаващи и 4 да са връщащи към нормална работа на горелката и котела. Имате избор всяка зона да я изберете дали да действа през седмичните работни дни или в почивните(събота и неделя) или пък всеки ден. И така каква е процедурата: натиска се и се задържа бутон MENU за да се влезе в менюто за настройки. От отвореното меню се избира Edycja stref C.O. и се натиска отново бутон MENU за да се влезе в зоните за настройка. Зоните са подредени по възходящ ред от 1 до 8 като във всяка от тях се задават параметрите които искаме(в случая искаме всеки ден да почва работа в 6 и да спира работа в 10 вечерта). Настройваме първа зона температурата да е с корекция 0(контролера нулира предходните настройки за намаляване на температурата му и задава текуща настройка 50 градуса). Следва преминаване в режим РАБОТА и развъртане на вентилатора и подаване на гориво до достигане на зададената температура от 50градуса - котела почва работа и поддържа отоплението до 22 ч( 2-ра зона), когато съгласно настройката на втората зона е от 22ч всеки ден и корекция на температурата с -17градуса(т.е. температурата на котела се задава вече да е 50-17=33 градуса). В същия момент на дисплея се изписва новата зададена температура на светлинното барче отгоре(33градуса) и котела минава само в поддържане без да се подава гориво и въздух. помпите продължават да бутат водата докато стигне 40 градуса след което те изключват а горелката продължава да спи до момента (6ч сутринта), когато настъпва новата времева зона с корекция 0 при което на светлинния бар на дисплея се изписва 50 гр и котела отново почва да се разпалва. Общо взето е това. Дано да е станало разбираемо. Аз през седмицата съм с го настроил така щото да работи от 5:30 до 7:30 и след обед от 15:30 до 22ч и съм страшно доволен като икономичност и комфорт. За събота и неделя работи малко повече през деня че сме в къщи, но общо взето е същата схема.
        Успех с настройките и ако има нещо не ясно питайте тук преди да бърникате, за да може да е полезно и за другите и най-важното за да си нямате проблеми с прокуратурата че сте оставили къщата на студено !
        Евала!!!
        Супер подробно описание!
        👍👍👍

        Коментар


        • Здравейте!
          надявам се по компетентните от мен да кажат дали гори добре ретортната горелка.
          Ретортна горелка Екоенергия 35Kw.
          Котел Виадрус U26,5 секции
          Гориво; Антрацитни въглища.
          Управление;IRID PID RTZ,без датчик за външна температура (ако някой предлага,съм готов да закупя такъв)
          Температура на системата 60C'
          Температура на димни газове около 50С'
          Време на подаване на гориво 19сек.
          Време между порциите гориво 5.30мин.
          Процентно подаване на кислород 50%.
          Отопляема площ 120кв/м +бойлер 80л.
          Системата работи 24ч,и дава разход около 22/25кг на денонощие
          БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО!

          Коментар


          • Относно датчика за външна температура, ако другите са KTY81-210, този https://ekotoplina.com/bg-product-details-46.html трябва да стане.
            Съвети и идеи приемам всякакви, решенията си взимам сам.
            GSM 0877207222

            Коментар


            • Здравейте, колеги. Имам питане, което може би е засегнато някъде в темата, но са 100 страници. Искам да попитам, ако някой е имал проблем с агломерацията при изгарянето на руски въглища, дали нещата могат да се подобрят и това уплътняване на "гривната" на горелката, за което съм чел тук някъде, има ли нещо общо с проблема? При мен за около седмица горене върху главата на горелката се образува агломерация, като "планина". Съотношението на въздуха и горивото се контролира от контролера на автоматичен режим с функция "Fuzzi Logic" и PID. Контролера е PLATINUM на фирмата PLUM.

              Коментар


              • s_s1
                s_s1 коментира
                Редактиране на коментар
                Може ли да помоля за снимки на този "агломерат"?

              • БайДобри
                БайДобри коментира
                Редактиране на коментар
                Ами сега нямам, защото изчистих котела, но ще снимам след няколко дни. Така наречената "сгур" се слепва и расте нагоре.

              • Mpm_
                Mpm_ коментира
                Редактиране на коментар
                Намали въздуха и ще се оправи

            • Здравейте, от доста време чета из форумите и набирам информация, опит(колкото е възможно само от четене) и смелост за да пиша тук, с въпроси относно отоплението на къщата си. Искам да се отоплявам с някой от видовете всегоривни горелки, които споменавате в темите, в комбинация от преработен котел на твърдо гориво. Ще дам възможно най-много информация, която знам, а ако трябва повече, ще се опитам да я набавя. Три етажна къща с разгъната площ от около 400кв.м., тавани 2.4м, има пвц дограма навсякъде, стените са Итонг 25см, изолация има външна откъм север 10см, но най вероятно тази година ще стане цялостна, коминно тяло ф200 с изолация, около 7.5м високо. Къщата има парна инсталация с помпа, метални тръби и чугунени радиатори във всяка стая и баня. Вместимостта на водата не мога да кажа, ако трябва ще я сметна. В котелното имам бойлер с вместимост 250литра, който може да се преправи в буферен съд, ако ще бъде в полза. Къщата има климатици в почти всяка стая. Мога да взема котел Будерус Логано G-201 48kw, втора употреба, доста запазен и на добра цена. Идеята е както при повечето от вас, да му изрежа дъното и да го вдигна на възможно най-висока кутия, и да му монтирам горелката странично(нямам възможност в помещението да я монтирам от предната страна). За контролера, доколкото разбрах Timel SKZP-02F е добър избор, но това вие ще кажете. Откъм горелка в началото гледах Ekoenergia, Rondo, после четох поста на Валтер Желязков относно Technix sv200n модела, прочетох малко от малко през преводача и ми допада, но подходяща ли е с този хоризонтален пламък тя? С горелката мисля да горя дребна фракция калибрирани въглища. Също така мога да взимам талаш, трици и сух дървен чипс, възможно ли е да се миксират и горят заедно? Твърде голям ли е този котел? Каква горелка бихте ми препоръчали за случая вие? Аз се бях ориентирал към модел с мощност до 35кв, но не знам разликата между кв на котела и горелката дали биха дали положителен или отрицател резултат. Идеята е котела да работи в комбинация с климатиците, но няма да е лошо да има и КПДто за самостоятелна работа за този обем. Фактите, въпросите и думите май станаха бая, дано на някой му се чете толкова. Приемам всякакви съвети и мнения, че и съм пълен лайк а и вече много объркан. Благодаря на всички предварително!

              Коментар


              • Първоначално публикуван от Казанджибри Преглед на мнение
                Здравейте, от доста време чета из форумите и набирам информация, опит(колкото е възможно само от четене) и смелост за да пиша тук, с въпроси относно отоплението на къщата си. Искам да се отоплявам с някой от видовете всегоривни горелки, които споменавате в темите, в комбинация от преработен котел на твърдо гориво. Ще дам възможно най-много информация, която знам, а ако трябва повече, ще се опитам да я набавя. Три етажна къща с разгъната площ от около 400кв.м., тавани 2.4м, има пвц дограма навсякъде, стените са Итонг 25см, изолация има външна откъм север 10см, но най вероятно тази година ще стане цялостна, коминно тяло ф200 с изолация, около 7.5м високо. Къщата има парна инсталация с помпа, метални тръби и чугунени радиатори във всяка стая и баня. Вместимостта на водата не мога да кажа, ако трябва ще я сметна. В котелното имам бойлер с вместимост 250литра, който може да се преправи в буферен съд, ако ще бъде в полза. Къщата има климатици в почти всяка стая. Мога да взема котел Будерус Логано G-201 48kw, втора употреба, доста запазен и на добра цена. Идеята е както при повечето от вас, да му изрежа дъното и да го вдигна на възможно най-висока кутия, и да му монтирам горелката странично(нямам възможност в помещението да я монтирам от предната страна). За контролера, доколкото разбрах Timel SKZP-02F е добър избор, но това вие ще кажете. Откъм горелка в началото гледах Ekoenergia, Rondo, после четох поста на Валтер Желязков относно Technix sv200n модела, прочетох малко от малко през преводача и ми допада, но подходяща ли е с този хоризонтален пламък тя? С горелката мисля да горя дребна фракция калибрирани въглища. Също така мога да взимам талаш, трици и сух дървен чипс, възможно ли е да се миксират и горят заедно? Твърде голям ли е този котел? Каква горелка бихте ми препоръчали за случая вие? Аз се бях ориентирал към модел с мощност до 35кв, но не знам разликата между кв на котела и горелката дали биха дали положителен или отрицател резултат. Идеята е котела да работи в комбинация с климатиците, но няма да е лошо да има и КПДто за самостоятелна работа за този обем. Фактите, въпросите и думите май станаха бая, дано на някой му се чете толкова. Приемам всякакви съвети и мнения, че и съм пълен лайк а и вече много объркан. Благодаря на всички предварително!
                Като за начало ако си наистина с чугунени радиатори ги смени с панелни или алуминиеви. Тези са супер неефективни(ниско топлоотдаване) и каквато и горелка да сложиш няма да ти върши работа. 35 кв за 400 м2 ми се вижда малко.
                Ford Maverick II 2.3 XLT
                Ford Mondeo MK5

                Коментар


                • Аз съм с Еко енергия и миксирам дребна фракция въглища с трици, талаш и черупки от орехи и лешници, но микс.
                  Опитах с костилки и дървен чипс не стана, къса винта на шнека, изглежда че шнека не може да среже дървения елемент и той го блокира, същото е с костилките от сливи.
                  Ако сложа само талаш се получава засводяване в бункера и горелката остава без гориво.
                  Някой добавят и натрошено ПДЧ, други обогатяват триците с горяло масло, но лично аз не съм фен.

                  Коментар


                  • Здравейте! Мисля, че 35кВ горелка ще върши работа - комшия топли подобна къща без изолация с горелка ГРЕЙКО 35кВ на слънчогледови пелети. Не смятам, че чугунените радиатори са лоши.

                    Коментар


                    • Първоначално публикуван от emil.milev Преглед на мнение
                      Не смятам, че чугунените радиатори са лоши.
                      И аз така си мислех, докато не говорих с проектанти. Като ги смених вече съм абсолютно убеден. Тези радиатори са смятани и правени за пара. На нормална инсталация нямат мощност, трябва да компенсираш с размер. При 15 кг. на глидер не е забавно.
                      Ford Maverick II 2.3 XLT
                      Ford Mondeo MK5

                      Коментар


                      • Skorpion_BG
                        Skorpion_BG коментира
                        Редактиране на коментар
                        Абе не е 15 кг., а 7,5 някъде. Но иначе си прав, при около 70 градуса мощността на един чугунен глидер е около 90 вата, на един алуминиев със същите размери около 180 вата, то ест два пъти повече.

                      • Asen Kushlev
                        Asen Kushlev коментира
                        Редактиране на коментар
                        Килограмите не ги помня точно, разкарах ги преди 12-3 години. Тогава на скрап чугунения покриваше поне 2/3 от цената на нов панелен. На мен тогава проектант ми каза за 600 мм чугунен 70 вата на глидер, може би при 60 градуса е било това. Установих, че се мъча да се топля с 700 вт радиатор, пък той не можеш да си държиш ръката на него.

                    • Относно радиаторите, предполагам че Asen Kushlev има право, и за КПД и за мощност на глидер като цяло. До сега са топлили достатъчно добре къщата около 25 години, първо с едно Sime с което имаше повечко хамалогия, после с един самоделен котел около 45кв, където не е да нямаше хамалогия, обаче камерата беше голяма и беше малко по на рядко занимавката. Да бавно загряват, но пък си отдават доста дълго, не си и помислям да оспорвам панелните или алуминиевите радиатори спрямо чугуна. Обаче ситуацията е такава, че чисто финансово ще ми дойде нанагорно подмяната на такова количество радиатори, вече има някоя и друга бройка сменени с алуминиеви, но като цяло се сещате че не става въпрос за няколко радиатора. Идеята е с минимум средства да се направи нещо максимално полезно и читаво, използвайки се вече наличното обурудване на къщата. Аз не знам колко време ще продължи горенето на въглища и подобните им, но сами виждате, отвсякъде се говори. Затова искам с малко вложение да извлека максимума от идните години(колкото толкова). След това едва ли ще се занимавам с пелети и прочие, по-скоро ще мисля някаква алтернатива, ток ли ще правя, какво, не знам. Затова съм се насочил към нещо което може да гори "всичко". Ще се постарая да извлека максимума от горелката и котела, имам откъде да взема доста огнеупорни плотни и ще направя котела многоходов. Някой да даде мнения за други горелки? Rondo, APR, Technix sv200n (ако трябва ще я мисля с преден монтаж да не бие баш отстрани в кутията, ами пламъка да е по протежение на котела). Божо72 какви въглища гориш? Получава ли се купчина върху самата глава на горелката? Някъде четох, че се получавал такъв проблем, и съвет да има повече разстояние до глидерите на котела, ако не се лъжа. Може би зависи и от въглищата. Безопасността също е на първо място, който е наясно с всички системи, които трябва да се закупят и добавят към горелка/контролер, ще съм му крайно задължен, ако ги сподели. Дайте съвет как и откъде поръчвате? Ако някой ще поръчва, може да направим "групажно пале". Хубава вечер на всички!
                      Последно редактирано от Казанджибри; 18-01-22, 21:51.

                      Коментар


                      • В кой регион се намира жилището? Потърсете информация за минималните температури и ползвайте калкулатора от линка.
                        Колко е бил най-големият разход на въглища за денонощие и какви въглища?
                        https://cieplo.app/start
                        Съвети и идеи приемам всякакви, решенията си взимам сам.
                        GSM 0877207222

                        Коментар


                        • Жилището е в западната част на София. Калкулатора пробвах да го ползвам преди две седмици, накрая на процеса нещо ме отказа, но какво беше не помня. Отделно имаше и някакви неясноти за мен, някъде по точките. Ще пробвам пак, щом може да е реално полезен. Относно въглищата, честно да ви кажа, не знам. Купувани са на тонове, винаги е оставало от предходния сезон, миксирани са с талаш, трици, чипсове, дърва. Така или иначе никога не съм мерил нещо, кофите, количките и в котела. Някога със Симе-то беше само на въглища, нямаше смисъл да се пълни с излишни други миксове, просто е малка камерата и прегаряше бързо другия материал. Колко е консумирало на денонощие, никакъв спомен. Иначе все са били тъй наречените донбаски(антрацитни?) въглища. Лошото е, че не мога да запаля и да разбера, тъй като прегоря, бившия вече котел.

                          Коментар


                          • При калоричност на руските въглища от 6,7 kw/h, горелка 35 kw ще изгаря приблизително по 5,2 кг/ч или 125 кг. за денонощие. Горили ли сте пет чувала?
                            Съвети и идеи приемам всякакви, решенията си взимам сам.
                            GSM 0877207222

                            Коментар

                            Активност за темата

                            Свий

                            В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                            Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                            Зареждам...
                            X