Здравейте,искам да попитам някой гори ли антрацит с горелка Екоенергия.Как преодолява проблема с трудното палене.В момента горя руски каменни въглища с горепосочената горелка 35 киловата.Бих искал да ги смесвам с антрацит,но не знам в какво съотношение.Има ли опасност да повредя горелката поради високата температура.Котела е Виадрус 8 секции.
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Всегоривни горелки и котли на твърдо гориво
Свий
X
-
Първоначално публикуван от ukomp Преглед на мнениеЗдравейте,искам да попитам някой гори ли антрацит с горелка Екоенергия.Как преодолява проблема с трудното палене.В момента горя руски каменни въглища с горепосочената горелка 35 киловата.Бих искал да ги смесвам с антрацит,но не знам в какво съотношение.Има ли опасност да повредя горелката поради високата температура.Котела е Виадрус 8 секции.
Коментар
-
Първоначално публикуван от ukomp Преглед на мнениеА шлаката с антрацита повече ли е от каменните въглища.
Коментар
-
Мисля че има някаква съществена грешка!
При всичките ми опити с антрацит, винаги съм стигал до един и същ резулатат: Изключително трудно палене и много бързо и лесно загасване на въглените след спиране на горелката дори за 15-20мин. После като дойде време пак да заработи горелката, няма палене. С черни въглища е точно обратното - абсолютно безпроблемно палене, и поддържане на въглени и на практика може въглените да се поддържат неограничено време в режим на поддръжка(еднократно подаване и продухване с вентилатора за 15-20сек на всеки 99 минути). Така като дойде време за работа на котела разпалването е безпробелмно и без намеса на човек в рамките на 10-15мин котела е в номинален режим. Има и друго, като видя сутрин че времето ще е слънчево, гася ръчно контролера и го вкарвам в ръчен режим така че топлата вода от слънчевите колектори да топли водата в бойлера а по тръбата за подгряване на бойлера от котела, връщам топла вода, която подавам чрез помпата на котела до радиаторите. Верно не е толко топла като от котела но пък вкарвам цял ден безплатна топлина в къщи. Вечерта като се прибера само включвам котела в работен режим и той сам си се разпалва - нещо невъзможно в този случай с антарцит.
Обясението за проблемния антрацит е изключително високата му температура на палене(около 900 градуса). Не поврежда горелката, гори добре, но запали ли се не трябва да се оставя да изгасне. А да се занимаваш да го следи и да го палиш всеки път като минава в работен режим поне на мен ми е проблем. Освен това антрацита е и по-скъп.
Вреоятно със смес с черни въглища може и да има по-добри резултати, тъй като черните въглища ще поддържат жар за самозапалване, но пак опира до това дали си струва труда да се меша в пропорция и да се държи на склад два вида гориво.ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
Коментар
-
Благодаря за изчерпателният отговор.Но ако поддръжката е на по малки интервали дали няма да се получи.Сега при мен на всеки 10 мин се включва вентилатора и подава малко въглища.Така е препоръчано в упътването на контролера.За смесването и аз не го предпочитам че е трудно всеки път пропорциите да са еднакви,а и трябва да се бърка някъде че да се получава равномерно подаване и от двата вида въглища.В бункера няма как да се разбърка добре.А относно цената , няма ли поради по голямата калоричност на антрацитада се намали количеството и нещата да си дойдат на местото.
Коментар
-
И аз пробвах антрацит обаче не ми хареса защото много по бавно се разгаря от другите въглища и котела губи от температурата , понеже имам над тон и трябва да го изгоря сега го меша в пропорция 2 към 1 донбаски с анртацит и е доста по добре .За да се гори антрацит може би контролера трябва да може да се справя аз съм с К1Pv4 и не можах да го настроя.
Коментар
-
Първоначално публикуван от ukomp Преглед на мнениеДо vectra 72 моля колега сподели как избягваш проблема с трудното разпалване на антрацита.
Коментар
-
При тези параметри, по калкулатор, сметките са такива. Усреднил съм калоричността, капацитете на шнека (стойноста е за 25ца) и КПД на котела. За да невлиза в поддъране е намалена мощността на горелката, колкото да покрива топлозагубите, а в по-топлото време преминава на по нискокалорично гориво. Дори и да се запазят стойностите на подаване и пауза, и при двете горива, ще има разлика в капацитета и калоричността, а оттам и в генерираната мощност. Повечето проблеми идват от презепасяване с мощност, а при автоматизирано отопление покриваме само топлозагубите. Антрацита е висококалирично гориво и изисква постоянно горене, а с голяма за нуждите горелка това трудно се постига.Съвети и идеи приемам всякакви, решенията си взимам сам.
GSM 0877207222
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар