От: технологични особености на уплътняването на ракиен казан
Да съживя малко темата. Сезон 2019 приключи. След 3 години ползване съм изключително доволен от работата на казана. Гори прекрасно, не пуши грам, вратата се затваря плътно и се регулира много добре с малката вратичка. Поради причината, че го зидах така че пушекът(топлото) да обикаля казана преди да излезне през комина, при 200-210л материал, ракията теква за 40- 45 минути лятото или за 60-70 зимата. Отгоре на всичко поради този тип на зидане вървят и много малко дърва. Двойно и тройно по - малко спрямо казан с директен комин. За мен казан на дърва си е класика, а и наблизо имам имоти с доста дървесина. Обирам сухата и така ми идва без пари горивото. Отделно си вадя жар и си пека разни благинки на барбекюто или пъхам скарата директно вътре. Единствената доработка, която направих е да си иззидам корито(улей) за изсипването на джибрите от казана, че бях импровизирал с един варел, но го изхвърлих. Вижда се на една от снимките. Та това е в общи линии. Поздрави!
Да съживя малко темата. Сезон 2019 приключи. След 3 години ползване съм изключително доволен от работата на казана. Гори прекрасно, не пуши грам, вратата се затваря плътно и се регулира много добре с малката вратичка. Поради причината, че го зидах така че пушекът(топлото) да обикаля казана преди да излезне през комина, при 200-210л материал, ракията теква за 40- 45 минути лятото или за 60-70 зимата. Отгоре на всичко поради този тип на зидане вървят и много малко дърва. Двойно и тройно по - малко спрямо казан с директен комин. За мен казан на дърва си е класика, а и наблизо имам имоти с доста дървесина. Обирам сухата и така ми идва без пари горивото. Отделно си вадя жар и си пека разни благинки на барбекюто или пъхам скарата директно вътре. Единствената доработка, която направих е да си иззидам корито(улей) за изсипването на джибрите от казана, че бях импровизирал с един варел, но го изхвърлих. Вижда се на една от снимките. Та това е в общи линии. Поздрави!
Коментар