Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Бихте ли купували качествени български хранителни продукти с доказан произход, но мал

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Бихте ли купували качествени български хранителни продукти с доказан произход, но

Пиис
    Извинявай, просто ми дойде нанагорно прехвалването на соци и селските мандри. За съжаление всички правят едни и същи трикове. От време оно. Е ся се сещам за вица дето един се цанил даскал и накрая трябвало да му платят с по кофа ракия. Е да ама бистра вода получил щото всички си викали - е кво ще ѝ стане на хубава ракия от малко вода.

Просто някои производители обаче тотално се оливат и не е 50 кайма 50 лайна, ама са си чисти (или ако щете мръсни) лайна.
    И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

• От: Бихте ли купували качествени български хранителни продукти с доказан произход, но

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
      Петьо, има поне 1000000 въпроса, по които някой някъде е по-наясно от мен. Нямам претенции да съм специалист по всичко и баба ми учебници не е писала.
      Е Чавдаре,изоставаш,я виж как търтея е успял да стане капацитет по всички въпроси на планетата,...е може да пише малко неграмотно, но това е от многото познание което го изпълва!!!!

Коментар

Ето един блог. http://blog.zepir.com/bg/blog/view/i...iia-pazar.html Не знам дали е вярно всичко, но някои неща съвпадат с това, което съм чел и виждал. Вярно, че текстът звучи понапудрено и доказателствената му част му е оскъдна. Така, че четете го с едно на ум.
        Със съдържащи ламелен или сферичен графит над 2,14% не разговарям.

Коментар

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
          ... просто ми дойде нанагорно прехвалването на соци и селските мандри. За съжаление всички правят едни и същи трикове. ...
          Ами не е прехвалване! Едни американци, които развеждах из България към края на соц-а си тръгнаха оттук с възгласа "Goodbye good food! Hallo McDonald's" ...

Освен това, соцът не беше само краят на 80-те, от които ти имаш спомени ...
          Имаше си и некачествени стоки. Било поради несъвършени технологии, разни дефицити, т.нар. "рационализации" или просто обикновена мърлящина. Но просто бяха и други времена, когато днешната неистова лакомия я нямаше, а и химията не беше чак толкова напреднала.

А селските мандри също никак не са гарантирани от лакомия и простотии. Просто те са по-дребни и, щат-не щат, ще трябва повечко да се съобразяват с клиента. Иначе ще мрат скоропостижно! Мегле или някой друг голям може и да си го преместят в другия крачол като, примерно, 100 човека спрат да им купуват продуктите. Ама какво ще стане с малкия производител, който си реализира стоката през неголям брой малки магазинчета, ако поради лошо качество загуби същия брой постоянни клиенти?
          Ние не сме неутрални!

Коментар

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
            Ама какво ще стане с малкия производител, който си реализира стоката през неголям брой малки магазинчета, ако поради лошо качество загуби същия брой постоянни клиенти?
            Е то демокрацията се крепи именно на малкия производител и то именно затова Та напълно съм съгласен - малките са по-добри

А за другото - не е нужно лично да помня всичко. Просто за мляко и месопреработването имам инфо от първа ръка.
            И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Здравейте,
              искам да взема отношение по въпроса за месните продукти - причината е, че по образование и професия съм инженер технолог по млякото и месото. Работил съм в големи български фирми за месопреработка, имам практика и в дистрибуцията на адитиви за месната промишленост. Много години обикалям фирмите в страната и се мъча да задоволя интересите на българския потребител и ситуацията е много сложна.
              1. Често задание във голяма част от фирмите е определена група продукт на ниска цена, за вериги, ресторанти, курорти и какво ли още не. Примери: - малотраен салам тип "телешки" на крайна цена в магазин - 2 лв./кг; -кебапче - 60 гр. за 18 ст./бр.; - луканков салам за 6 лв./кг ...... и сега интересната част основните суровини -сланина 1.9 лв./кг и свински джолан (обезкостен) 5.40 лв./кг. От тук започва една магия която е с много терминология и дълга за описване но е важно че всичко това идва от Европа и е съобразено с всички изисквания и наредби.
              Резултата засега е, че фирми от този род просперират за момента.
              2. Фирми държащи на добрия вкус, мирис, консистенция и цвят. За съжаление са много малко и проблемите при тях са големи. Причините са в мисленето на потребителя и в неговия изтънял бюджет.
              За да не звучи голословно ще дам пример и от друга страна. Притежаваме семейна фирма за месопреработка. От години се стремим да се утвърдим пред клиентите и за сега що годе се справяме. За качество и състав няма да пиша - защото не е редно аз да го правя. Много време ми отне да вкарам нещата в правилния ритъм на работа: качество на суровините, регулярни доставки, маркетинг и дистрибуция. Изводът ми за мен е следния, колкото и старание и труд да вложиш за да произведеш качествен продукт, винаги ще се намери нещо което не се харесва на някой а не можеш да угодиш на всички.
              пп. Правилното изписване на думата креНвирш, а що се отнася до рецептите по БДС от времето на соца. едва ли някой от нас би си купил продукт произведен по тези рецепти. И тогава са били напред с химията, само че е нямало кой да ги спира и не всичко се е декларирало по етикета, за справка луканка по БДС се произвежда със силитра и нитрит с високи дози, шунката е бъкана с полифосфати, (сега тези добавки се водят канцерогенни над допустимите концентрации) така че е неуместно да сравняваме преди и сега, просто тогава е нямало с какво да сравняваме и по качество и по цена.
              Последно редактирано от alexander_76; 12-06-13, 21:44.
              Nissan Patrol 2008
              Mercedes c220 cdi 2006
              Mercedes cls350 cdi 2013
              Mercedes GL 450 cdi 2012

Коментар

Първоначално публикуван от alexander_76 Преглед на мнение
                така че е неуместно да сравняваме преди и сега, просто тогава е нямало с какво да сравняваме и по качество и по цена.
                Абе луканката от онези години си беше много по-вкусна от сегашната. За която съм сигурен, че слагат доста месо, но и доста повече от преди "добавки". Не говоря за химия, а за соя и други там неща на които задачата им е да напълнят червото, и бидейки евтини да поевтинят продукцията. В повечето случаи са безвредни, но пък вкуса се скапва.
                Та предпочитам старата луканка пред сегашната, нищо, че според някои изследвания(не им вярвам на еврогейовете) били канцерогенни. А и да са-какво-все някога ще се мре, дано да е от преяждане с луканка

Браво за креНвирша, но джУлан...
                Има ли желание-има и начин!

Коментар

И тогава са били напред с химията, само че е нямало кой да ги спира и не всичко се е декларирало по етикета, за справка луканка по БДС се произвежда със силитра и нитрит с високи дози, шунката е бъкана с полифосфати, (сега тези добавки се водят канцерогенни над допустимите концентрации) така че е неуместно да сравняваме преди и сега, просто тогава е нямало с какво да сравняваме и по качество и по цена.
                  Целият пост ми хареса,но цитираното не се връзва, ... и аз слагам на домашната луканка чилска селитра,но вкуса е друг от купешката,нищо че втората е по евростандарт??? Иди в Сърбия и си купи някакъв колбас или сирене и сравни вкуса му с това от нашите магазини, и ще разбереш че че не евростандарта,а влаганите суровини правят един продукт вкусен,но това на теб ти е ясно-все пак си в бранша!!!!.....Не ни убеждавай че боклуците по евростандарт са по вкусни от истинското месо!!!!!....Поздрави!!!

Коментар

Първоначално публикуван от alexander_76 Преглед на мнение
                    ...
                    пп. Правилното изписване на думата креНвирш, а що се отнася до рецептите по БДС от времето на соца. едва ли някой от нас би си купил продукт произведен по тези рецепти. И тогава са били напред с химията, само че е нямало кой да ги спира и не всичко се е декларирало по етикета, за справка луканка по БДС се произвежда със силитра и нитрит с високи дози, шунката е бъкана с полифосфати, (сега тези добавки се водят канцерогенни над допустимите концентрации) така че е неуместно да сравняваме преди и сега, просто тогава е нямало с какво да сравняваме и по качество и по цена.
                    Мдам,
                    а и ако някой тръгнеше да сравнява побийваха лекинку
                    гледам мноо народ не помни защо почти 10год. Данон нямаше конкуренция. Жалба за младост си е от всякъде, остава и хвалба за бирата да пишете

и как "неработят" днешните шоколади
                    байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.
                    Един луд: на много простите хора всичко им се вижда сложно…
                    Суперспам - спама на суперите

Коментар

За съдържанието си прав, цената е определяща все още, малко са потребителите, които биха отделили 25 - 30 лв./кг.
                      А замисляш ли се колко луканка от "онова" време е заминала на саздърма?

Мерси за джулана
                      Nissan Patrol 2008
                      Mercedes c220 cdi 2006
                      Mercedes cls350 cdi 2013
                      Mercedes GL 450 cdi 2012

Коментар

Аз пък досега да си мисля че етимологията на думата кремвирш идва от немско-крем и вюрст.демек салам на крем.Ама съм бъркал явно.Но пак ще продължа така да си го казвам.
                        МБ124 200Д седан 5 скорости 88 год. МБ 124 Е300Д Т 24 в 93 год. ОПЕЛ ФРОНТЕРА А ДБ 2,8ТДИ 95год. Не е проблем че човек е смъртен,проблема е че е внезапно смъртен!

Коментар

По отношение на вкуса:

Много приятен вкус се поличава с една химия, която тя самата няма аромат, но засилва вкуса на храните и подправките. Няма да я казвам коя е, някои я знаят, други не подозират за наличието и в колбасите.
                          Но всички реват срещу химията в храните, но искат да ядат вкусни такива. В наши времена за да се продава една храна трябва преди всичко да е евтина, второто условие е да е вкусна. Та именно химията прави храните вкусни.
                          Апропо, тази химия е открита от китайците преди векове, ако беше толкова вредно-сега нямаше да има евтини лебедки и хъбове.
                          Дявола не е толкова черен колкото го мислят, но нали е пуста мода да плюем по качеството на съвременните храни...
                          Има ли желание-има и начин!

Коментар

Целият пост ми хареса,но цитираното не се връзва, ... и аз слагам на домашната луканка чилска селитра,но вкуса е друг от купешката,нищо че втората е по евростандарт??? Иди в Сърбия и си купи някакъв колбас или сирене и сравни вкуса му с това от нашите магазини, и ще разбереш че че не евростандарта,а влаганите суровини правят един продукт вкусен,но това на теб ти е ясно-все пак си в бранша!!!!.....Не ни убеждавай че боклуците по евростандарт са по вкусни от истинското месо!!!!!....Поздрави!!!

Не твърдя че боклуците са вкусни, напротив месото придава вкуса и ако трябва да съм по-точен животинската мазнина ( сланина ) придава типичния месен вкус. Това е и причината да има разлика във вкуса на месото във веригите (селектирани породи с ниско съдържание на сланина - под 7 %) и домашното прасенце - бяла дунавска порода ( сланинка над 25 % , шарени гърдички и вратленце ). Всичко е въпрос на глобална икономика, животновъд с "тлъсти" прасета е обречен на фалит, ниска изкупна цена и липса на пазар. Селитра ( калиев нитрат ) и нитрит ( натриев нитрит ), се ползват и сега още нямат аналог за подмяна,те придават червения цвят на сурово-сушените меса, визирам разходните норми по БДС.

Поздрави !
                            Nissan Patrol 2008
                            Mercedes c220 cdi 2006
                            Mercedes cls350 cdi 2013
                            Mercedes GL 450 cdi 2012

Коментар

Коле, тази малка китайска тайна е нож с две остриета. Засилва вкусовите рецептори на езика до около 4 пъти, но както добрите нюанси така се усилват и лошите вкусове (натриев моноглутаминат - глутамат ).
                              Това е и причината за по-ясно изразения вкус в китайските ресторанти, а най-новата дивотия е, че и това било канцерогенно.
                              Nissan Patrol 2008
                              Mercedes c220 cdi 2006
                              Mercedes cls350 cdi 2013
                              Mercedes GL 450 cdi 2012

Коментар

Аз да напиша за хляба! Преди няколко страници беше ама съм го изтървал! Произвеждам хляб от 20 години! Имеше периоди в които съм купувал подобрители от къде ли не - брашното беше лошо, беше кът, купувахме всякакво и т.н.! Сега в момента в хляба се слага само брашно, вода, сол и мая! Много рядко аскорбинова киселина /не лимонена киселина/ но това само когато брашното нещо не е както трябва! Иначе в брашното какво слагат да кажат колегите от мелниците /а те слагат/! Тука се спомена и парата - пара се пуска и при втасването на хляба и при печенето - така се получава гладка коричка и хляба не се напуква!
                                יעבור
                                «И това ще мине»

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X