Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Домашна пастърма, суджуци и луканки

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Няма слънце достатъчно при нас и не успяват да узреят добре

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:319319648_1551599185303032_5394468333520736097_n.jpg
Прегледи:1125
Размер:360.7 КБ
ID:6902982
    Бъдете живи и здрави!

    Коментар


    • Тропчо
      Тропчо коментира
      Редактиране на коментар
      Как ти даде сърце да ги набодеш на тая шипка, бе?

    • ИВАН НЕДОКЛАНОВ
      ИВАН НЕДОКЛАНОВ коментира
      Редактиране на коментар
      Това е , преди да ги хвърли на огъня , че да не се пръснат чревцата

    • BatGeorgeone
      BatGeorgeone коментира
      Редактиране на коментар
      Аз съм веган и това са родопски сорт шипки, кви меса виждате тука не знам???

  • Натиснете снимката за да я уголемите

Име:rsz_img_20221214_151345710.jpg
Прегледи:1044
Размер:732.2 КБ
ID:6904487 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:rsz_img_20221214_151337114_hdr.jpg
Прегледи:1032
Размер:737.7 КБ
ID:6904492 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:rsz_1img_20221221_170353121_hdr.jpg
Прегледи:1028
Размер:666.0 КБ
ID:6904488 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:rsz_img_20221221_170433627.jpg
Прегледи:1029
Размер:657.0 КБ
ID:6904489 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:rsz_img_20221221_224048223.jpg
Прегледи:1030
Размер:690.1 КБ
ID:6904490 Тая година закъснях с мезетата, ама времето беше много топло. Врътнах 7 пуски и 2-3 барсака, че разцепих едната пуска.
    Прикачени файлове

    Коментар


    • Миналата година по това време вече имахме готови суджуци от конско и свинско, тая година май след Нова година ще ги правим. Станаха уникални на вкус и времето беше с нас. Някоя снимка на миналогодишната коледна украса с гирлянди. Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20211125_205743716.jpg
Прегледи:1033
Размер:478.3 КБ
ID:6904516 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20211125_205902367.jpg
Прегледи:1031
Размер:447.5 КБ
ID:6904517 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20211129_203905692.jpg
Прегледи:1027
Размер:440.3 КБ
ID:6904518 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20211129_203929635.jpg
Прегледи:1033
Размер:425.6 КБ
ID:6904519

      Коментар


      • Лунджов
        Лунджов коментира
        Редактиране на коментар
        Тая година като станат заповядай, ще излекуваме сърцетупа.

      • ИВАН НЕДОКЛАНОВ
        ИВАН НЕДОКЛАНОВ коментира
        Редактиране на коментар
        Ама си лош ти ...лош ....

      • Лунджов
        Лунджов коментира
        Редактиране на коментар
        За много години! Верно съм много лош след последната партида, оти немах гаци жената остана без хич чарапогащи, ама най - сладката пуска става в пикочния мехур от прасето поставен да виси в женски чарапогащник!

    • Та така Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230101_134405501_HDR_compress64.jpg
Прегледи:958
Размер:338.0 КБ
ID:6905562 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230101_134421473_HDR_compress78.jpg
Прегледи:941
Размер:357.0 КБ
ID:6905563 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230101_134417684_compress15.jpg
Прегледи:938
Размер:351.8 КБ
ID:6905564 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230101_134448698_compress52.jpg
Прегледи:937
Размер:349.8 КБ
ID:6905565 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230101_134400634_compress8.jpg
Прегледи:953
Размер:339.0 КБ
ID:6905566

      Коментар


      • Балканджи
        Балканджи коментира
        Редактиране на коментар
        Пускаш ли им вентилатора, че се вижда че са позасъхнали добре?

      • Лунджов
        Лунджов коментира
        Редактиране на коментар
        Не отворен стои прозореца и по някога се отваря една врата на коридора към терасата да става течение.

    • - Съгласен съм да квартирувам при Вас в тази стая. Дегустирам безплатно .....
      - Живи, здрави и щастливи през 23г. ,.... да не се отървете от приятели.......

      Коментар


      • п. п аз от толко дегустасциии вече черния дроб ми е пътник. Заповядай като станат, стига да издържиш дегустацията ! Ама не е задължитено , пак заповядай колкото ти е сладко !

        Коментар




        • Топло е и май - май ще заминат на боклука. Вчера им беше трети ден и ги сложих да ги пресовам за през нощта, но днес ми замирисаха на кръв и имат лек неприятен дъх. Извадих ги на терасата, пък ще видим дали или надали.

          Натиснете снимката за да я уголемите

Име:1.jpg
Прегледи:816
Размер:28.4 КБ
ID:6906270

          Коментар


          • Juiced
            Juiced коментира
            Редактиране на коментар
            Сложи ги в хладилника и пусни вътре едно вентилаторче от компютър, докато не стане подходящо времето за терасата.Кабелчетата им са тънки и уплатнението на вратата на хладилника уплътнява добре ,като се затвори вратата. Гледам ,че в лидъл другата седмица ще има една тавичка с решетка отгоре, която става за такива дълги колбаси да се сложат в легнало положение в хладилника и пак да могат да се сушат.

          • Лунджов
            Лунджов коментира
            Редактиране на коментар
            Ще станат дано да захлади, наистина ако през деня е по - топло може да ги прибираш в хладилника и вечер да ги вадиш. Аз по принцип в къщи според времето ги държа и вънка и в гаража, според времето редувам ги, като са меки да им дръпне влагата вънка, ако има мъгли в гаража, а когато вече са дръпнали само в гаража да зреят иначе ако са вънка, външният им слой много пресъхва. Имало е години дето съм прибирал и аз 1-2 дена в хладилника, до сега зян не е имало. А от последните снимки са на село там ги държим в една стая дето не се ползва и е хладно, с отворен прозорец, по някога и врата, не съм много сигурен ама може би дядото да им пуска чат пат духалката на вентилатор, пак според времето. На село рядко ги вадим вънка да не избягат.

          • Балканджи
            Балканджи коментира
            Редактиране на коментар
            Заминаха във еърфрайъра на нещо като шунка. Лошия дъх изчезна. Явно съм попаднал на някакво месо с добавена кръв за обем.

        • Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230201_211217.jpg
Прегледи:690
Размер:224.6 КБ
ID:6910155 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230201_211331.jpg
Прегледи:687
Размер:271.1 КБ
ID:6910156 Да споделя нещо на което попаднах..не е мой продукт.....телешка пастърма ....уникален вкус ....смесица от сладко лютиво,много леко нагарчва ....Като съвкупност,тежък специфичен ориенталски вкус ,има подправки които не познавам.....Купувам я за трети път, от един магазин в близост до Истанбул Турция .Като я пусна на слайс машината тънко като лист...е нещо трудно описваемо

          ​​​​​​​
          Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
          Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
          Анатолий Пейчинов o8875о9815
          https://dvrbg.com/

          Коментар


          • Тропчо
            Тропчо коментира
            Редактиране на коментар
            Мдаааа, тия са факири на телешкото и овнешкото.

          • ИВАН НЕДОКЛАНОВ
            ИВАН НЕДОКЛАНОВ коментира
            Редактиране на коментар
            Ама дразниш ей ......

        • Това е новата реколта Има две парчета рибица при сланината,осмянката е при приятел за две седмици в марина ,пушена и се суши Натиснете снимката за да я уголемите

Име:ДТЗ23.jpg
Прегледи:698
Размер:382.2 КБ
ID:6910159

          Коментар


          • Лунджов
            Лунджов коментира
            Редактиране на коментар
            Супер сега времето е подходящо, само със свинско ли са суджуците?

          • gy6ter
            gy6ter коментира
            Редактиране на коментар
            И телешко .

        • Понеже беше топла зима допреди десетина дена, ето една всесезонна рецепта: ​​Кабаноси
          Много студено 50 към 50 смляно свинско шарено към телешко, или на който както му харесва и каквото има. Меси се на планетарен миксер или на ръка докато се разбият колагеновите връзки на месото. Т.е. месото трябва да побелее , да стане като тесто и да не се разделя на гранули. 22 гр. сол на килограм ( аз слагам повече) и черен пипер на вкус ( може и малко пушен червен пипер). Ако не си женен и нямаш дъщери, които да уреват орталъка, слагаш и две скилидки скълцан чесън. С един сладкарски шприц правиш кабаноси по дължината на готварска хартия, колкото ти позволява размера на фурната. Първоначално всичката тази убавиня се пече на 90*С за 15 минути НА ВЕНТИЛАТОР ЗАДЪЛЖИТЕЛНО! После още най-малко 3 часа на 50 *С. От време на време кабаносите се обръщат и парата от сушенето им се „извежда“ извън фурната. След най-малко 3 часа (времето варира според дебелината на кабаносите ) същите се охлаждат и се слагат в хладилника за утре. Чудесно мезе за вино и бира. Наздраве!


          Натиснете снимката за да я уголемите  Име:IMG_20230207_172328191.jpg Прегледи:0 Размер:449.6 КБ ID:6911072 Натиснете снимката за да я уголемите  Име:IMG_20230207_172301858.jpg Прегледи:0 Размер:406.6 КБ ID:6911073

          Коментар


          • Пусти мързел, да прочета 150 страници... та да питам.
            Какъв е нормалният рандеман при сушене на свинско бонфиле? Все съм си мислел, че трябва да е около 60%, а при мен още са на 73% . Още ли да ги суша, или вече да ги откачвам?
            Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.

            Коментар


            • бат'Марто
              бат'Марто коментира
              Редактиране на коментар
              Отрежи малко, опитай и ако ти харесва яж. Ако ти е ,,мокро" , продължавай да сушиш.Аз лично пресушено не го обичам.


          • бат'Марто коментира
            Днес, 18:44

            Отрежи малко, опитай и ако ти харесва яж. Ако ти е ,,мокро" , продължавай да сушиш.Аз лично пресушено не го обичам

            Да, де! Ама мисълта ми е има ли поне приблизителна експериментална мярка сурово месо - сушен продукт? Инак, ако нарежа всичките висулки, нема да ми стигне виното, а фризерът ще остане празен.
            А, има ли значение колко е дебела висулката? Някакви промени в обема да се следят? Имам и твърдомер... ама мисля че на теглови коефициент, ако някой го е теглил де, ще е най- полезно за нас- начинаещите. Пък и да си направиш сметка, от магазина ли да го купиш сушено, или да си играеш, да го сушиш.
            Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.

            Коментар


            • бат'Марто
              бат'Марто коментира
              Редактиране на коментар
              Много зависи от изходната суровина. Ако месото е ,,подобрявано" е едно, ако е от домашно гуде друго...Нали са една партида, резни малко, опитай , и ако ти хареса , сваляй от ,,простора". Дебелината, това дали си пресовал , осоляването, имат значение. Да дойда да пробвам на място с материал на клиента ?

            • piron45
              piron45 коментира
              Редактиране на коментар
              Нормално е при сушенето да загуби от 35до 40% от първоначалното тегло. Принципно колкото повече стои , по хубаво узрява. Ако е рано може да е още жилаво. При мен като стигне исканото тегло го вакуумирам и остава в мазето да си дозрява. В повечето случаи като го надушат гостите зачестяват и не го дочакваме да доузрее

          • Венци,някъде в тая тема мисля че опитно ги мерих,нещо около 1/3 ми идваше прекалено сухо.От известно време си купих слайс машина и сега режа всякакво -твърдо или меко до листо....и много не ме бърка колко е пресъхнало...Даже след малко ще режа пресен бабек със бъркани яйца за закуска мисля да стъкмя.
            Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
            Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
            Анатолий Пейчинов o8875о9815
            https://dvrbg.com/

            Коментар


            • Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20231127_213136.jpg
Прегледи:285
Размер:581.3 КБ
ID:6944529
              От кога го чакам тоя студ.
              Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
              Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
              Анатолий Пейчинов o8875о9815
              https://dvrbg.com/

              Коментар


              • Savov
                Savov коментира
                Редактиране на коментар
                В този сезон навън ли сушите или в мазе?

              • Roninn
                Roninn коментира
                Редактиране на коментар
                В момента отвън ,имам една тераса на която винаги подухва....По принцип на тавана под керемидите става най бавно и добре според моите наблюдения ,горе е етаж 4 няма влага,мъгла,пепел ...и е свеж въздуха винаги....

                Но са далеч и може някоя гад да ми отвлече мезето....една зима в златни пясъци,от терасата ми откраднаха 3 кила суджук два гларуса ,от тогава ги гледам подозрително тея хвъркати и не ги харесвам.

            • Гадове...не ви е срам....
              Аз се назландисвам за машина за опушване.Някой дали е взимал скоро,че много обичам пушено свинско,а това дето ми харесва го продават в Радомир и лятото си правех разходки веднъж на две седмици с мотора,но сега...е кално за него.
              Няма страшно в умирачката...
              Страшното е да си жив!...

              Коментар


              • gabocvet
                gabocvet коментира
                Редактиране на коментар
                Аз съм с комбинирано барбекю опушвач. За студено опушване не мога да помогна.

              • mdim
                mdim коментира
                Редактиране на коментар
                Може и така:

                https://www.youtube.com/watch?v=D_tn9Kodv-c

            Активност за темата

            Свий

            В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

            Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

            Зареждам...
            X