Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Подходяща ли е Каракачанска овчарка?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Подходяща ли е Каракачанска овчарка?

Мда, стигнахме, до дето бяхме тръгнали.
    Как ли я карат по Америка с милионите питове по къщята - направо не ми го ражда главата.
    Как да е, по темата. Овчарските кучета от Втора породна група, в които влиза и нашето непризнато от ФЦИ, без значение Каракачанка или БОК му викаме, са с доста по независимо и непредвидимо поведение от типичните служебни такива. И молосите, и другите овчарки - Ротвайлер, Доберман, Нок, Белгийски овчарки и прочие. Тва следва да се има предвид от бъдещите собственици. Едро и трудно управляемо куче с физика и психика да се справи с човек - тва е.

Коментар

• Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
      Служебно, ама какво служебно?
      Следотърсач, охранител, търъач на бомби или наркотици, водач на слепи, теглене на товари или спасяване в планината?
      Сигурно има и още професии където кучетата са отлични помощници.

п.с. имам 27месеца опит в Еховския граничен отряд 76-78г. миналия век, та имам нЕкои наблюдения.

п.п.с. Там е основния район дето се намираха още живи каракачани - чобани и покрай тях и кучетата им.
      Имал си наблюдения преди време и то не с расови немски овчарки ,а с източноевропейски(според мен с по-добри качества от НОК)
      В полицията няма кучета водачи на слепи,кучета за теглене на товари и планински спасители.Кучетата в РУП в МВР в България към момента се използват основно за охрана на масови обществени мероприятия

Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
      Задръжка, ама на пряка видимост с команда "Дръж!", нали ? Да хване следа, да разпознае по иззета миризма ? Ама то днес в полицията не си правят труда отпечатъци да снемат, камо ли "миризми да изземват". И изобщо женско куче за служебно - туй много авангардно ми се види. Едно време (Златен Татов век, да си дойдем на думата ) категорично не взимаха женски с обяснението - недееспособност при разгонване, цикъл и т.н.
      И за мен е неприемлиево използването на женски - но в случая говоря за факти.Колкото и чудно и авангардно да ти се види това е...

Първоначално публикуван от mikivt Преглед на мнение
      Мда, стигнахме, до дето бяхме тръгнали.
      Как ли я карат по Америка с милионите питове по къщята - направо не ми го ражда главата.
      Как да е, по темата. Овчарските кучета от Втора породна група, в които влиза и нашето непризнато от ФЦИ, без значение Каракачанка или БОК му викаме, са с доста по независимо и непредвидимо поведение от типичните служебни такива. И молосите, и другите овчарки - Ротвайлер, Доберман, Нок, Белгийски овчарки и прочие. Тва следва да се има предвид от бъдещите собственици. Едро и трудно управляемо куче с физика и психика да се справи с човек - тва е.
      И ротвайлера е към групата на молосите колега...И повечето териери.И карачанката в първообраза си - не към момента...Според мен!
      Последно редактирано от Чавдар (V93); 28-06-15, 08:28. Причина: 3 поредни публикации

Коментар

Каракачанката/Елинико пименико-Гръцка овчарка/е призната като на-старата порода -към момемнт!
        Grand Vitra ddis 2008
        SEAT Althea XL tsi 2010
        Mitsubishi Canter

Коментар

Първоначално публикуван от tanosliven Преглед на мнение
          Каракачанката/Елинико пименико-Гръцка овчарка/е призната като на-старата порода -към момемнт!
          И после се чудим що не признават порода "БОК"
          Има повече самолети на дъното на морето, отколкото подводници в небето. ©

Коментар

То името си говори -Каракачанска а Каракачаните са си и от Гръцко и тя е дошла с тях от преди един Господ знае колко време.Не виждам защо да се търси признаване на отделна порода
            Grand Vitra ddis 2008
            SEAT Althea XL tsi 2010
            Mitsubishi Canter

Коментар

Не виждам защо да се търси признаване на отделна порода
              Щото Бойко така каза!
              Има повече самолети на дъното на морето, отколкото подводници в небето. ©

Коментар

Най-вероятно е така,но за Гърция... Иначе е пра-пра............внук на ей-тоя :

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:l-3656.jpg
Прегледи:1
Размер:154.3 КБ
ID:5669114
                Не ме е страх от големи разходи - страх ме е от малки приходи!
                Най-добрият ром е студеният ром!
                Кралско правило : Със камила може,с камилар - не!!!

Коментар

Първоначално публикуван от Bat_Pepo Преглед на мнение
                  Най-вероятно е така,но за Гърция... Иначе е пра-пра............внук на ей-тоя :

[ATTACH=CONFIG]810670[/ATTACH]
                  Тибетски мастиф - винаги съм искал да видя такъв красавец на живо!

Коментар

За малко да взема един,ама ще изчакам малко,че в апартамент ще го съсипя...

Коментар

То името си говори -Каракачанска а Каракачаните са си и от Гръцко и тя е дошла с тях от преди един Господ знае колко време.Не виждам защо да се търси признаване на отделна порода
                      Власите (те и куцовласи, също каракачани) взеха да се гърчеят преди 20-ина години. Дотогава и понятие нямаше за такова съзнание. Гърците им пуснаха фандък (облекчени визи, привилегии за пребиваване и работа), защото се нуждаеха от кадърни работливи пастири, ма удариха греда, понеже наште си се оказаха разхайлазени соц. готованци и се заеха с далавери, но инерцията си остана. Масово знаят гръцки, защото само допреди две-три поколения са прекарвали половината година по Беломорието, пасейки добитъка на собствениците.
                      Иначе е вярно, че на кучетата се опитва да им се лепне това БОК, именно за да няма асоциации с нещо гръцко, защото то изобщо цялата кампания се поде във време последващо горния процес (когато гърците бяха узурпирали понятието каракачани, пък самите те вече се гърчееха).
                      Последно редактирано от davc; 28-06-15, 15:25.
                      Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Първоначално публикуван от Bat_Pepo Преглед на мнение
                        За малко да взема един,ама ще изчакам малко,че в апартамент ще го съсипя...
                        Нещо скъпо ми се види - http://www.bnews.bg/article-101112
                        0899 шест5313нула
                        За всекиго по нещо

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                          ...Власите (те и куцовласи, също каракачани) взеха да се гърчеят преди 20-ина години. Дотогава и понятие нямаше за такова съзнание. Гърците им пуснаха фандък (облекчени визи, привилегии за пребиваване и работа), защото се нуждаеха от кадърни работливи пастири, ма удариха греда, понеже наште си се оказаха разхайлазени соц. готованци и се заеха с далавери, но инерцията си остана. Масово знаят гръцки, защото само допреди две-три поколения са прекарвали половината година по Беломорието, пасейки добитъка на собствениците.
                          ....
                          Главата ми се върти сигурно от прекалената доза уиски . Надявам се Търтея да чете тук и да се включи . Може и разяснение за етносите на лична . Макар че не е по темата де , ама ми се объркАха понятията.
                          Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Първоначално публикуван от sonda Преглед на мнение
                            Нещо скъпо ми се види - http://www.bnews.bg/article-101112
                            Този го изпуснах - продаден е вече... За хиляда и малко евра,обаче,си намерих друг...

Коментар

Много хорa бъркaт Кaрaкaчaнкa с БОК,две.рaзлични породи ,общото е че сa овчaрки,aз имaм Кaрпaтскa овчaркa роднинa нa шaрплaнинец,преди около месец при еднa от рaзходките ,нaпрaви един ротвaйлер нa пaрцaл,бяхa без поводи и двете в полето и се видяхa отдaлече,кaк сме ги рaзтървaли нaпрaво не ми се сещa,тa нищо чудно зa чобaнското куче и питбулите нaгоре в темaтa.Кaрпaтецa е стрaшно умно куче с мaлко нaсочвaне е стрaхотно ,но тръгне ли дa нaпaдa никaкви комaнди не вaжaт ,докaто врaгa не е в безпомощно състояние ,същото е с кaвкaзките овчaрки и БОК ,едно време имaше нa село в Бaлкaн един чобaнски песоглaвец, дето си го яздехме.кaто децa през деня пълнa мърдa ,търпи всякaкви издевaтелствa/не и от непознaти /,през нощтa жив върколaк
                              Трябваше да почивам вчера! // Мразя сапунени сериали и фейсбук ,не слушам чалга!NO FEAR!

Коментар

... иначе по темата : беше въпрос на време (че и учудващо късно) да се включи бай ви Боголюб . Все пак стар боец на границата , имал вземане -даване пряко или косвено със "следотърсачи " до втръсване.
                                А нека ви светне как се "възпитава" немската овчарка у берковския кучкарник и на колко кучета (по народному наречени "мъстии" ) процентно колко вършат работата , за която се "възпитават" .
                                По татово време де , златния век.

Тук има хора , служили и по други граници , а и е пълно с авджии .

...та подходяща ли е каракачанката ?

- подходяща е .
                                Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 14,445 в 10:11 на Днес.

Зареждам...
                                X