Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Подходяща ли е Каракачанска овчарка?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Подходяща ли е Каракачанска овчарка?

Призната порода ли е каракачанката? Колкото и лудогорското гонче... Стандарт...?! Единствени сме в ЕС, дето нямаме официално призната порода! Като се сетя, колко пари наля съседна Турция в кангала - превърна го в национална кауза .
    А тук от алчни председатели на клубове и пълно отсъствие на държавата от проблема не могат да се селектират 2000 кучета с различна кръв и еднакви белези...
    Да ме извинят собствениците на каракачанки, но не мога да ,,изкарам образ'' на породата - голямо дългокосместо шарено куче, което гледа лошо ...
    В момента отглеждам четири породи кучета...

Коментар

Първоначално публикуван от n960 Преглед на мнение
      Призната порода ли е каракачанката? Колкото и лудогорското гонче... Стандарт...?! Единствени сме в ЕС, дето нямаме официално призната порода! Като се сетя, колко пари наля съседна Турция в кангала - превърна го в национална кауза .
      А тук от алчни председатели на клубове и пълно отсъствие на държавата от проблема не могат да се селектират 2000 кучета с различна кръв и еднакви белези...
      Да ме извинят собствениците на каракачанки, но не мога да ,,изкарам образ'' на породата - голямо дългокосместо шарено куче, което гледа лошо ...
      В момента отглеждам четири породи кучета...
      Според този документ, стандарти има:standart.doc

Ако не бъркам и породата я признаха преди няколко години (не съм сигурен)..?!

И според мен Каракачанец на синджир е, като заредена пушка оставена на детски пясъчник...
      Много хубаво животно, но или пуснато свободно в голям двор или по предназначение - с добитъка по баирите. Всичко друго е мъчение за тази порода. В квартала имаме един хубавец, връчен на една възрастна женица за гледане от дъщеря и. Добичето много мило иначе - не е агресивен (мъжкар е), но прави каквото си иска и побърква женицата (буквално я еб@ва...). Поради тази причина жената го води само на повод, а на животното му се тича и играе - 2 не вижда (на година и половина е някъде). И като тръгне това добиче... В един момент жената го изпуска (често патъците и са останали 2-3 завоя по-назад...) и като почине десетина минути (и си намери обувките) тръгва да го търси из квартала... На една от почивките сподели задъхано, че от както кучето е при нея, апартамента и е станал с една стая по-малък, каквото и да значи това. Та според мен - Каракачанка, Кавказец, Кангал и всичко що е "молос" - само при истинска нужда от охрана на имот и/или животни/стока и задължително с много свободно време и търпение за работа с животното. За домашни любимци си има и други породи. Не казвам, че не става - просто на това куче му трябва свобода и простор.

Коментар

[QUOTE=Марто (Мартин Христов);2786679]Според този документ, стандарти има:standart.doc

Породата може да има стандарт на Бг клуба, но той не е член на FCI и ... всичко е локално, да домашна употреба на местните търговци... Нямаме порода призната от FCI...
        Виж на какъв ,,циклостил'' е написан стандарта...

Коментар

[QUOTE=n960;2786684]
          Първоначално публикуван от Марто (Мартин Христов) Преглед на мнение
          Според този документ, стандарти има:[ATTACH]810507[/ATTACH]

Породата може да има стандарт на Бг клуба, но той не е член на FCI и ... всичко е локално, да домашна употреба на местните търговци... Нямаме порода призната от FCI...
          Виж на какъв ,,циклостил'' е написан стандарта...
          От един друг форум:

Българското овчарско куче, е порода кучета, отглеждана предимно за домашен любимец, изложбено презентиране и пазач на имущество. Популацията на породата е призната през 2009 г. от FCI като част от порода Югоизточна европейска овчарка (Ciobănesc Românesc de Bucovina) под патронажа на Румъния и Сърбия. Породата се характеризира с едър до гигантски ръст, гъста космена покривка, уравновесен характер и вярност към стопанина. Останало е само името Каракачанка на тази селекция кучета.

Коментар

[QUOTE=Марто (Мартин Христов);2786686]
            Първоначално публикуван от n960 Преглед на мнение

От един друг форум:
            Лично познавам братя Стоеви(брадите)Те са председатели на фед.на каракачанското куче.Споровете за двете породи БОК и каракачанското куче се водят от години.Според някои БОК е мелез с кавказци,алабаи и дори московски стражеваи.На мен лично като визия БОК ми допадат повече тъй като са по-едри.

Коментар

Ама нещата започват да се преплитат яко и темата измести центъра... Срещу вълк,ако се бие,е важно да се знае дали е единак или е от глутница.Срещу единакът самичко куче НЯМА,което да издържи.Каракачанското куче НЕ се бои да се сбие с вълк - виждал съм лично,за жалост единак.Още нещо важно - най - добрите бойци в кучешкият свят са именно овчарски кучета.За това и тестът за работоспособност е - схватка.
              Не ме е страх от големи разходи - страх ме е от малки приходи!
              Най-добрият ром е студеният ром!
              Кралско правило : Със камила може,с камилар - не!!!

Коментар

• Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
                Темата е дали каракачанката е подходяща за пазач. Не се пита дали става за нелегални кучешки боеве срещу назобени "бойци".
                Да според мен е подходящ пазач на стадо или на двор в село.С по-добри качества и с по-добър външен вид според мен са алабая,кавказеца,стражеваята и кангала.
                Ако говорим за пазачи има десетки по-качествени породи от БОК или каракачанката.

Първоначално публикуван от Bat_Pepo Преглед на мнение
                Ама нещата започват да се преплитат яко и темата измести центъра... Срещу вълк,ако се бие,е важно да се знае дали е единак или е от глутница.Срещу единакът самичко куче НЯМА,което да издържи.Каракачанското куче НЕ се бои да се сбие с вълк - виждал съм лично,за жалост единак.Още нещо важно - най - добрите бойци в кучешкият свят са именно овчарски кучета.За това и тестът за работоспособност е - схватка.
                Бурбула,пит-була,канарския дог,аржентинския дог,тоса ину не са овчарски кучета.Това че повечето овчарски кучета са по-едри не ги прави най -добрите.
                Явно не си запознат .
                Последно редактирано от Чавдар (V93); 27-06-15, 11:07.

Коментар

Първоначално публикуван от АРКАН
                  Бурбула,пит-була,канарския дог,аржентинския дог,тоса ину не са овчарски кучета.Това че повечето овчарски кучета са по-едри не ги прави най -добрите.
                  Явно не си запознат .
                  Не,с тези не съм запознат,а и никак не ща да се запознавам.За едни други говорех...
                  Не ме е страх от големи разходи - страх ме е от малки приходи!
                  Най-добрият ром е студеният ром!
                  Кралско правило : Със камила може,с камилар - не!!!

Коментар

Преди около 4 години с мой приятел купихме две каракачанки :
                    Моята я закарах на село - Конявска планина, там чичо ми има стадо овце, много й се зарадва, гледаше я (бяха женски и двете) като малко дете, винаги излизаше с овците, и вършеше страхотна работа на чичо ми. Случвало се е безброй пъти да пристигна там, а те да са още на пасището - няма и две минути и тя се появяваше от някъде - да си нагледа дома- да види кой е приближил. В последствие изчезна, не можахме да я намерим и не знаем какво стана с нея. Никога не е била вързана, нито един ден. Не беше злобно, дори зимно време спеше заедно с котките - да се топлят.
                    Другото куче - на моя приятел - него го вързаха веднага и много рядко го разхождаха. Озлоби се като никое друго - един ден случаен минувач минал пред къщата, кучето скъсало синджира, нападнало човека, моя приятел излязъл да помогне и също бил нахапан. Два дни по - късно я приспаха.
                    Подкрепям мнението, че нрава на кучето зависи в малка степен от генетичните заложби на кутрето и в голяма степен от начина, по който е отгледано и възпитано.
                    С най- голямо удоволствие винаги бих заложил на каракачанката отново. Тя ни роди едно мъжко и засега си гледаме него, планирам да се сдобия с още едно - пак от същата порода.

Коментар

Темата тук си остава за това, за което е започната! Другите публикации са в отделна тема в Спам-а.
                      Ние не сме неутрални!

Коментар

Взе да става интересно.Нека някой тук първо да обясни разликата между каракачанското куче и БОК.Аз повече мнения по-добре да не давам.Ще задавам въпроси въпреки че отговорите ги знам.
                        Нека запознатите да ми отговорят защо много от тези кучета по-скоро приличат на дебели колита,защо други приличат на московски стражеваи,защо всеки по-рошав пес в селата е наречен каракачанец,защо някои са по 30 кг мокри други 65?Защо от еснафския манталитет на някои кинолози у нас стана така че породата не е една - такава каквато трябва да е във вида в който е съществувала преди хилядолетие?
                        Нека запознатите ми отговорят по-добър пазач ли е каракачана(като изключим късокосместите ако условията са на минусови темп.) от ротвайлера,фила бразилиеро,американския булдог,булмастифа,алабая,кавказеца,бурбула,питбула и т.н.?
                        Нека разбирачите ми отговорят защо прага на болка и податливостта на обучение на каракачана е по-нисък от този на една порода която е сравнивма с него а именно средноазиатската овчарка?
                        Защо други породи също създадени като овчарски като като кавказци , средноазиатци,НОК и др. стават за служебни кучета за охрана на граници,затвори и т.н. а каракачанското куче не намира приложение там?

Коментар

Първоначално публикуван от АРКАН Преглед на мнение
                          Защо други породи също създадени като овчарски като като кавказци , средноазиатци,НОК и др. стават за служебни кучета за охрана на граници,затвори и т.н. а каракачанското куче не намира приложение там?
                          За служебни кучета стават единствено овчарките (класическите родове кучета са овчарки, териери, хрътки, гончета и ловно-следови). По произход всички кучета са служебни, защото човекът ги е селекционирал за изпълнение на определени задачи. Много по-късно се появяват декоративните (companion dog) породи и разни специализирани хибриди като добермана напр. или "КГБ-то". Първото и основно служебно куче е овчарката. Те стават и за следови и за стражеви кучета, лесно се дресират. Пуделът например също е овчарка и то от най-умните. Не случайно го използват в цирка. "БОК", наричана и "каракачанка" е овчарка и се е утепала за стражево куче, сигурно става и за следово, но никой никога не се е занимавал с нея, защото има селекционирани за целта породи с много по-уравновесен характер - немската овчарка напр. "Каракачанката" и до ден-днешен си се използва за овчарско куче и покрай Бойко Борисов доби буйна популярност и като домашен любимец - много съмнително предназначение, има, разбира се опити да си гледаш кат домашен любимец тигър, лъв или дори лисица вкъщи, но обикновено не приключват добре. Питбул, бултериер и прочие са териери - "ровещи по дупки кучета", с първоначално предназначение лов на язовци, лисици, друг заврян по дупки в земята дивеч и... плъхове по трюмовете на корабите. Самоотвержени (не се спират заради болка), никога не отказващи се (до последен дъх) бойци, защото са създадени с цел да хванат животното в дупката и да го извлекат от нея, обикновено убито, те не стават нито за пазачи, нито за следови кучета. Тези им качества водят до опити да се правят хибридни породи с тяхно участие, но никъде няма да видиш питбул полицейско куче, освен за разпръскване чрез всяване на страх на масови безредици или затворнически бунтове.
                          В БГ пътната безопасност се решава със знаци 40 км/ч.

Коментар

Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
                            . Тези им качества водят до опити да се правят хибридни породи с тяхно участие, но никъде няма да видиш питбул полицейско куче, освен за разпръскване чрез всяване на страх на масови безредици или затворнически бунтове.
                            Най-доброто служебно куче в старозагорския полицейски кучкарник е женски бандог(кръстоска между питбул и американски булдог)Като цяло имаха три и тези кучета учудващо бяха и са по-добри от НОК в изпълнението на команди и задръжките,по-смели ,с твърд характер и изключителна физика.

Коментар

Най-доброто служебно куче в старозагорския полицейски кучкарник е женски бандог(кръстоска между питбул и американски булдог)Като цяло имаха три и тези кучета учудващо бяха и са по-добри от НОК в изпълнението на команди и задръжките,по-смели ,с твърд характер и изключителна физика.
                              Задръжка, ама на пряка видимост с команда "Дръж!", нали ? Да хване следа, да разпознае по иззета миризма ? Ама то днес в полицията не си правят труда отпечатъци да снемат, камо ли "миризми да изземват". И изобщо женско куче за служебно - туй много авангардно ми се види. Едно време (Златен Татов век, да си дойдем на думата ) категорично не взимаха женски с обяснението - недееспособност при разгонване, цикъл и т.н.
                              В БГ пътната безопасност се решава със знаци 40 км/ч.

Коментар

Служебно, ама какво служебно?
                                Следотърсач, охранител, търъач на бомби или наркотици, водач на слепи, теглене на товари или спасяване в планината?
                                Сигурно има и още професии където кучетата са отлични помощници.

п.с. имам 27месеца опит в Еховския граничен отряд 76-78г. миналия век, та имам нЕкои наблюдения.

п.п.с. Там е основния район дето се намираха още живи каракачани - чобани и покрай тях и кучетата им.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X