Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Подходяща ли е Каракачанска овчарка?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Подходяща ли е Каракачанска овчарка?

Призната порода ли е каракачанката? Колкото и лудогорското гонче... Стандарт...?! Единствени сме в ЕС, дето нямаме официално призната порода! Като се сетя, колко пари наля съседна Турция в кангала - превърна го в национална кауза .
    А тук от алчни председатели на клубове и пълно отсъствие на държавата от проблема не могат да се селектират 2000 кучета с различна кръв и еднакви белези...
    Да ме извинят собствениците на каракачанки, но не мога да ,,изкарам образ'' на породата - голямо дългокосместо шарено куче, което гледа лошо ...
    В момента отглеждам четири породи кучета...

Коментар

Първоначално публикуван от n960 Преглед на мнение
      Призната порода ли е каракачанката? Колкото и лудогорското гонче... Стандарт...?! Единствени сме в ЕС, дето нямаме официално призната порода! Като се сетя, колко пари наля съседна Турция в кангала - превърна го в национална кауза .
      А тук от алчни председатели на клубове и пълно отсъствие на държавата от проблема не могат да се селектират 2000 кучета с различна кръв и еднакви белези...
      Да ме извинят собствениците на каракачанки, но не мога да ,,изкарам образ'' на породата - голямо дългокосместо шарено куче, което гледа лошо ...
      В момента отглеждам четири породи кучета...
      Според този документ, стандарти има:standart.doc

Ако не бъркам и породата я признаха преди няколко години (не съм сигурен)..?!

И според мен Каракачанец на синджир е, като заредена пушка оставена на детски пясъчник...
      Много хубаво животно, но или пуснато свободно в голям двор или по предназначение - с добитъка по баирите. Всичко друго е мъчение за тази порода. В квартала имаме един хубавец, връчен на една възрастна женица за гледане от дъщеря и. Добичето много мило иначе - не е агресивен (мъжкар е), но прави каквото си иска и побърква женицата (буквално я еб@ва...). Поради тази причина жената го води само на повод, а на животното му се тича и играе - 2 не вижда (на година и половина е някъде). И като тръгне това добиче... В един момент жената го изпуска (често патъците и са останали 2-3 завоя по-назад...) и като почине десетина минути (и си намери обувките) тръгва да го търси из квартала... На една от почивките сподели задъхано, че от както кучето е при нея, апартамента и е станал с една стая по-малък, каквото и да значи това. Та според мен - Каракачанка, Кавказец, Кангал и всичко що е "молос" - само при истинска нужда от охрана на имот и/или животни/стока и задължително с много свободно време и търпение за работа с животното. За домашни любимци си има и други породи. Не казвам, че не става - просто на това куче му трябва свобода и простор.

Коментар

[QUOTE=Марто (Мартин Христов);2786679]Според този документ, стандарти има:standart.doc

Породата може да има стандарт на Бг клуба, но той не е член на FCI и ... всичко е локално, да домашна употреба на местните търговци... Нямаме порода призната от FCI...
        Виж на какъв ,,циклостил'' е написан стандарта...

Коментар

[QUOTE=n960;2786684]
          Първоначално публикуван от Марто (Мартин Христов) Преглед на мнение
          Според този документ, стандарти има:[ATTACH]810507[/ATTACH]

Породата може да има стандарт на Бг клуба, но той не е член на FCI и ... всичко е локално, да домашна употреба на местните търговци... Нямаме порода призната от FCI...
          Виж на какъв ,,циклостил'' е написан стандарта...
          От един друг форум:

Българското овчарско куче, е порода кучета, отглеждана предимно за домашен любимец, изложбено презентиране и пазач на имущество. Популацията на породата е призната през 2009 г. от FCI като част от порода Югоизточна европейска овчарка (Ciobănesc Românesc de Bucovina) под патронажа на Румъния и Сърбия. Породата се характеризира с едър до гигантски ръст, гъста космена покривка, уравновесен характер и вярност към стопанина. Останало е само името Каракачанка на тази селекция кучета.

Коментар

[QUOTE=Марто (Мартин Христов);2786686]
            Първоначално публикуван от n960 Преглед на мнение

От един друг форум:
            Лично познавам братя Стоеви(брадите)Те са председатели на фед.на каракачанското куче.Споровете за двете породи БОК и каракачанското куче се водят от години.Според някои БОК е мелез с кавказци,алабаи и дори московски стражеваи.На мен лично като визия БОК ми допадат повече тъй като са по-едри.

Коментар

Ама нещата започват да се преплитат яко и темата измести центъра... Срещу вълк,ако се бие,е важно да се знае дали е единак или е от глутница.Срещу единакът самичко куче НЯМА,което да издържи.Каракачанското куче НЕ се бои да се сбие с вълк - виждал съм лично,за жалост единак.Още нещо важно - най - добрите бойци в кучешкият свят са именно овчарски кучета.За това и тестът за работоспособност е - схватка.
              Не ме е страх от големи разходи - страх ме е от малки приходи!
              Най-добрият ром е студеният ром!
              Кралско правило : Със камила може,с камилар - не!!!

Коментар

• Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
                Темата е дали каракачанката е подходяща за пазач. Не се пита дали става за нелегални кучешки боеве срещу назобени "бойци".
                Да според мен е подходящ пазач на стадо или на двор в село.С по-добри качества и с по-добър външен вид според мен са алабая,кавказеца,стражеваята и кангала.
                Ако говорим за пазачи има десетки по-качествени породи от БОК или каракачанката.

Първоначално публикуван от Bat_Pepo Преглед на мнение
                Ама нещата започват да се преплитат яко и темата измести центъра... Срещу вълк,ако се бие,е важно да се знае дали е единак или е от глутница.Срещу единакът самичко куче НЯМА,което да издържи.Каракачанското куче НЕ се бои да се сбие с вълк - виждал съм лично,за жалост единак.Още нещо важно - най - добрите бойци в кучешкият свят са именно овчарски кучета.За това и тестът за работоспособност е - схватка.
                Бурбула,пит-була,канарския дог,аржентинския дог,тоса ину не са овчарски кучета.Това че повечето овчарски кучета са по-едри не ги прави най -добрите.
                Явно не си запознат .
                Последно редактирано от Чавдар (V93); 27-06-15, 11:07.

Коментар

Първоначално публикуван от АРКАН
                  Бурбула,пит-була,канарския дог,аржентинския дог,тоса ину не са овчарски кучета.Това че повечето овчарски кучета са по-едри не ги прави най -добрите.
                  Явно не си запознат .
                  Не,с тези не съм запознат,а и никак не ща да се запознавам.За едни други говорех...
                  Не ме е страх от големи разходи - страх ме е от малки приходи!
                  Най-добрият ром е студеният ром!
                  Кралско правило : Със камила може,с камилар - не!!!

Коментар

Преди около 4 години с мой приятел купихме две каракачанки :
                    Моята я закарах на село - Конявска планина, там чичо ми има стадо овце, много й се зарадва, гледаше я (бяха женски и двете) като малко дете, винаги излизаше с овците, и вършеше страхотна работа на чичо ми. Случвало се е безброй пъти да пристигна там, а те да са още на пасището - няма и две минути и тя се появяваше от някъде - да си нагледа дома- да види кой е приближил. В последствие изчезна, не можахме да я намерим и не знаем какво стана с нея. Никога не е била вързана, нито един ден. Не беше злобно, дори зимно време спеше заедно с котките - да се топлят.
                    Другото куче - на моя приятел - него го вързаха веднага и много рядко го разхождаха. Озлоби се като никое друго - един ден случаен минувач минал пред къщата, кучето скъсало синджира, нападнало човека, моя приятел излязъл да помогне и също бил нахапан. Два дни по - късно я приспаха.
                    Подкрепям мнението, че нрава на кучето зависи в малка степен от генетичните заложби на кутрето и в голяма степен от начина, по който е отгледано и възпитано.
                    С най- голямо удоволствие винаги бих заложил на каракачанката отново. Тя ни роди едно мъжко и засега си гледаме него, планирам да се сдобия с още едно - пак от същата порода.

Коментар

Темата тук си остава за това, за което е започната! Другите публикации са в отделна тема в Спам-а.
                      Ние не сме неутрални!

Коментар

Взе да става интересно.Нека някой тук първо да обясни разликата между каракачанското куче и БОК.Аз повече мнения по-добре да не давам.Ще задавам въпроси въпреки че отговорите ги знам.
                        Нека запознатите да ми отговорят защо много от тези кучета по-скоро приличат на дебели колита,защо други приличат на московски стражеваи,защо всеки по-рошав пес в селата е наречен каракачанец,защо някои са по 30 кг мокри други 65?Защо от еснафския манталитет на някои кинолози у нас стана така че породата не е една - такава каквато трябва да е във вида в който е съществувала преди хилядолетие?
                        Нека запознатите ми отговорят по-добър пазач ли е каракачана(като изключим късокосместите ако условията са на минусови темп.) от ротвайлера,фила бразилиеро,американския булдог,булмастифа,алабая,кавказеца,бурбула,питбула и т.н.?
                        Нека разбирачите ми отговорят защо прага на болка и податливостта на обучение на каракачана е по-нисък от този на една порода която е сравнивма с него а именно средноазиатската овчарка?
                        Защо други породи също създадени като овчарски като като кавказци , средноазиатци,НОК и др. стават за служебни кучета за охрана на граници,затвори и т.н. а каракачанското куче не намира приложение там?

Коментар

Първоначално публикуван от АРКАН Преглед на мнение
                          Защо други породи също създадени като овчарски като като кавказци , средноазиатци,НОК и др. стават за служебни кучета за охрана на граници,затвори и т.н. а каракачанското куче не намира приложение там?
                          За служебни кучета стават единствено овчарките (класическите родове кучета са овчарки, териери, хрътки, гончета и ловно-следови). По произход всички кучета са служебни, защото човекът ги е селекционирал за изпълнение на определени задачи. Много по-късно се появяват декоративните (companion dog) породи и разни специализирани хибриди като добермана напр. или "КГБ-то". Първото и основно служебно куче е овчарката. Те стават и за следови и за стражеви кучета, лесно се дресират. Пуделът например също е овчарка и то от най-умните. Не случайно го използват в цирка. "БОК", наричана и "каракачанка" е овчарка и се е утепала за стражево куче, сигурно става и за следово, но никой никога не се е занимавал с нея, защото има селекционирани за целта породи с много по-уравновесен характер - немската овчарка напр. "Каракачанката" и до ден-днешен си се използва за овчарско куче и покрай Бойко Борисов доби буйна популярност и като домашен любимец - много съмнително предназначение, има, разбира се опити да си гледаш кат домашен любимец тигър, лъв или дори лисица вкъщи, но обикновено не приключват добре. Питбул, бултериер и прочие са териери - "ровещи по дупки кучета", с първоначално предназначение лов на язовци, лисици, друг заврян по дупки в земята дивеч и... плъхове по трюмовете на корабите. Самоотвержени (не се спират заради болка), никога не отказващи се (до последен дъх) бойци, защото са създадени с цел да хванат животното в дупката и да го извлекат от нея, обикновено убито, те не стават нито за пазачи, нито за следови кучета. Тези им качества водят до опити да се правят хибридни породи с тяхно участие, но никъде няма да видиш питбул полицейско куче, освен за разпръскване чрез всяване на страх на масови безредици или затворнически бунтове.
                          Има повече самолети на дъното на морето, отколкото подводници в небето. ©

Коментар

Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
                            . Тези им качества водят до опити да се правят хибридни породи с тяхно участие, но никъде няма да видиш питбул полицейско куче, освен за разпръскване чрез всяване на страх на масови безредици или затворнически бунтове.
                            Най-доброто служебно куче в старозагорския полицейски кучкарник е женски бандог(кръстоска между питбул и американски булдог)Като цяло имаха три и тези кучета учудващо бяха и са по-добри от НОК в изпълнението на команди и задръжките,по-смели ,с твърд характер и изключителна физика.

Коментар

Най-доброто служебно куче в старозагорския полицейски кучкарник е женски бандог(кръстоска между питбул и американски булдог)Като цяло имаха три и тези кучета учудващо бяха и са по-добри от НОК в изпълнението на команди и задръжките,по-смели ,с твърд характер и изключителна физика.
                              Задръжка, ама на пряка видимост с команда "Дръж!", нали ? Да хване следа, да разпознае по иззета миризма ? Ама то днес в полицията не си правят труда отпечатъци да снемат, камо ли "миризми да изземват". И изобщо женско куче за служебно - туй много авангардно ми се види. Едно време (Златен Татов век, да си дойдем на думата ) категорично не взимаха женски с обяснението - недееспособност при разгонване, цикъл и т.н.
                              Има повече самолети на дъното на морето, отколкото подводници в небето. ©

Коментар

Служебно, ама какво служебно?
                                Следотърсач, охранител, търъач на бомби или наркотици, водач на слепи, теглене на товари или спасяване в планината?
                                Сигурно има и още професии където кучетата са отлични помощници.

п.с. имам 27месеца опит в Еховския граничен отряд 76-78г. миналия век, та имам нЕкои наблюдения.

п.п.с. Там е основния район дето се намираха още живи каракачани - чобани и покрай тях и кучетата им.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 14,445 в 10:11 на Днес.

Зареждам...
                                X