Обява

Свий
Няма добавени обяви.

HDJ100 - Baseline и подготовка за пътешествия

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Докато не си направиш едно окачване, не сложиш добри МТ гуми, 2 блокажа и не поолекотиш колата офроуда няма да ти спори особенно.
    Garage 31 Ltd - Classic Land Cruisers restoration

    Коментар


    • MoridinBG
      MoridinBG коментира
      Редактиране на коментар
      Блокажите са сложени, на предния не му е прекаран маркуча, заради липсата на зимно работно пространство, като всичко друго последните 5 месеца.

      Гумите ще ги сменям след още десетина хиляди километра лятото. Иска ми се да са по-агресивни, но не съм сигурен че ще е удачно за цялостната концепция. Със сигурност ще сложа максимално близко до 34” (толкова влизат без никакви модификации), в момента са 32”.

      Окачването 300% няма да го сменям. Хидравликата ми харесва безкрайно много и при мен е в адски добро състояние. Има 2” лифт моментално, които до момента не са ме вадили от нито едно закъсване, на което се е налагало друг да ме вади. Няма нужда да ти обяснявам и за проблемите с повдигането на независимото окачване, особено в този модел.

      Теглото ми е голяма мъка За съжаление няма изгледи да намалява, дори напротив

      Пак ще кажа - не правя аграрен офроудър - ако беше така щях да си взема 80 или Патрол и да ми останат бая пари. Правя овърлендър, с който в момента си играя в калта, докато не мога да си работя по нешата (:

  • За да те извади хидравличното окачване от калта, трябва да караш на нормално ниво. Като закъсаш - вдигаш колата и обратно назад.

    Относно проблемите с независимото окачване - пределно съм наясно. Често правя 200тици за сериозен офроуд и за движение по магистрала със 180км/ч.

    За гумите - ако ще напускаш шосето само МТ. Има Мт което става и за асфалт...Иначе ставаш за кашмер на кибиците и излиза има на големите Ланд Крузъри, че не ставали за офроуд.
    Garage 31 Ltd - Classic Land Cruisers restoration

    Коментар


    • MoridinBG
      MoridinBG коментира
      Редактиране на коментар
      На нормално ниво карам почти винаги. Като закъсам обикновено съм по корем или съм закопал яко задния диференциал. Ще го лекувам с 34ки.

      Ами тези максиси се водят МТ - 764. С тях практически чисто нови я взех. Стават и за асфалт - спокойно си държа 120 с тях, на дъжд също нямам забележки. Не чистят много калта обаче и редовно стават на сликове. Мисля да пробвам Cooper STT Pro.

      Съжелявам, че развалям името. Може да помислиш да се направи входен тест при закупуване. На мен това ми е не само първи джип, но и първа кола изобщо (:

  • Напълних фаровете с тиня. Снимката лъже - не са пожълтели изобщо, полепнала отвътре кал и запотяване е.

    Click image for larger version  Name:	IMG_3659.jpeg Views:	0 Size:	463.2 KB ID:	6589985

    Отдавна ми се върти в главата идеята за присаждане на прожектори, сега или никога беше моментът, при положение, че така или иначе ще отварям фаровете, а и рефлекторите вероятно щяха да са за рециклиране така или иначе след тая тиня... Лупите са Моримото Мини 2.5" - изглежда доста класически модел за присаждане и доста популярни в ih8mud. Метал и стъкло, би-ксенон Обмислях варианта за лексуски, за да съм по-ОЕМ, но щях да си отворя дори повече главоболия с монтажа, а и не са евтини.
    Крушките и баластите са пълен ташак, както ще се види по-долу.

    Click image for larger version  Name:	IMG_3658.jpeg Views:	0 Size:	495.2 KB ID:	6589986

    95 градуса, 8 минути. За една бройка да не се събере този фар в 65л фурна..

    Click image for larger version  Name:	IMG_3665.jpeg Views:	0 Size:	457.8 KB ID:	6589987

    Click image for larger version  Name:	IMG_3668.jpeg Views:	0 Size:	638.3 KB ID:	6589988

    Изглежда, че водата е нахлула през отдушниците горе ляво и долу дясно, въпреки, че си имат тапи. Как е редно да действам с тях? Ако ги оставя отворени ще стане същото. Лоша идея ли ще е да ги запуша? Какви проблеми бих имал, ако приемем, че са напълно сухи вътре при затварянето?

    Click image for larger version  Name:	IMG_3676.jpeg Views:	0 Size:	514.8 KB ID:	6589989

    Електрическото управление нагоре-надолу. Доста ми харесва как е изпълнено.

    Click image for larger version  Name:	IMG_3684.jpeg Views:	0 Size:	461.4 KB ID:	6589990

    Връщане назад няма... Много мразя да правя необратими модификации. Тази и шнорхелът са ми може би единствените.

    Click image for larger version  Name:	IMG_3699.jpeg Views:	0 Size:	472.3 KB ID:	6589991

    Доста ме притесняваше как ще уплътня присадената система. Оригинално има едно голямо уплътнение около рефлектора, а круката отделно уплътнява пак в рефлектора. За късмет кабелт на ксенона вече има проход, а по абсолютна случайност в Home Max намерих каучукув универсален преход, който пасва като ръкавици и на рефлектора и на прохода. Вътре има още 2 прегради с междинни диаметри.

    Click image for larger version  Name:	IMG_3723.jpeg Views:	0 Size:	387.8 KB ID:	6589992

    С малко наместване заспа с оригиналното уплътнение. Направо си стана като ОЕМ. Единственият силикон ще е за кабелите на биксенона, защото остава малко луфт в прохода.

    Click image for larger version  Name:	IMG_3727.jpeg Views:	0 Size:	565.7 KB ID:	6589993

    Отрязва доста добре. Пластмасата отпред не е пожълтяла, но е цялата в деруги и микро пукнатини и замазва малко.

    Click image for larger version  Name:	IMG_3733.jpeg Views:	0 Size:	291.7 KB ID:	6589995

    Следвах оригиналните инструкции за реглаж, за това са и парчетата гафер по вратата.

    Click image for larger version  Name:	IMG_3739.jpeg Views:	0 Size:	393.1 KB ID:	6589996

    Лупата обаче насочва светлината по различен начин от рефлектора и резултатът бешее, че късите са ми почти като дълги, което наложи корекции.
    Светлинатаобаче не е особено впечатляваща. На снимката изглежда по-светло, отколкото е на живо (: Преди в рефлекторите бях с 9012 крушки, които не светеха особено по-слабо...
    Баластите свирят яко, особено при загряване. Не ми се мисли каква високочестотна радио точка съм

    Click image for larger version  Name:	IMG_3741.jpeg Views:	0 Size:	191.0 KB ID:	6589997

    Остана ми да запечатам обратно похлупака с ново лепило, след като свършат корекциите. След Великден, като отворят магазините, ще си набавя малко материали, за да полирам. Микро драскотините и пукнатините са доста на гъсто на места и правят доста светло петно на похлупака...
    Очаквах да свети повече. В крушки и баласт ли е проблема или 55W са за предпочитане?

    Иначе стана съвсем задоволително и ненатрапчиво.

    Click image for larger version  Name:	IMG_3728.jpeg Views:	0 Size:	922.6 KB ID:	6589994
    Последно редактирано от MoridinBG; 18-04-20, 02:19.

    Коментар


    • 1. Всички китайски свирят при загряване. Не е драма. Драмата напоследък е да намериш читави, дето да не свършат след втората седмица.
      2. Изобщо не е сигурно че си радиоточка. Свиренето няма пряка връзка с това. Ако радиото ти работи - не си. От личен опит - смущенията са повече по захранване, отколкото по въздуха, и ако монтираш кондензатори на захранването близо до баластите, нещата се подобряват. Това ако приемем че не са вързани директно към акумулатора (моя случай).
      3. 55W не са за предпочитане. Няма да има съществена разлика
      4. Отдушника - където са дупките, нанижи маркучи и ги изкарай по-високо. Запушване не е решение. И се готви за лек конденз отвътре след това.
      5. Кабелите на биксенона - по-скоро нанижи нещо върху тънките жици, например изолация от подходяш силиконов кабел. Силикона или няма да хване, или при следваща смяна на крушки ще скъсаш уплътнението.
      6. Ако си беше рециклирал рефлекторите и сложил някакви по-хубави крушки, нямаше да се терзаеш за тия неща сега.
      7. Не знам с каква температура си взел крушките, но видимостта с топло бяло (3000К) е драстично по-добра отколкото със стандартните 6000К.

      Говоря от опит след 10 години търкаляне на фарове с лупи. Продадох колата с тях преди 2 месеца. Нямам изгорял баласт, крушки съм сменял веднъж (с уговорката че дневните ми са отделно и нощното ми каране е сравнително малко). Междувременно имах опити с 2-3 баласта, изкарваха между 5 минути и 2 месеца, и си върнах първите, с които взех лупите. Не съм имал проблем с дълги/къси, освен след дълъг престой (месеци). След такъв престой искат "разработване" в началото - дълги-къси-дълги-къси, докато не започнат да работят гладко.

      https://offroad-bulgaria.com/forum/%...E-%D0%B8%D0%BC
      Интернет експлорър: Безплатно предоставян от Майкрософт тул за сваляне на браузер по избор.

      Коментар


      • MoridinBG
        MoridinBG коментира
        Редактиране на коментар
        3. Не светят повече или греят много?
        4. Това с отдушника е добра идея, освен и от фаровете да изкарам до филтърната кутия маркуи, защото в коша няма къде другаде да отиде и да е много по-високо от сегашното място.
        6. По-хубави крушки вече сложих - от 9006 на 9012. Имаше разлика, но не супер фрапантна.
        7. Крушките са 5000.

        Ще пробвам с по-хубави крушки на 4300. Тия може да си ги оставя за фаровете в бронята да ми осветяват по-близо до земята.

      • BENZBOSS
        BENZBOSS коментира
        Редактиране на коментар
        LED пробвай

      • Juiced
        Juiced коментира
        Редактиране на коментар
        Аз видях сериозна разлика, когато минах от DC на AC баласти. Няма трептене, не сменя по 5 цвята преди да загрее.

    • А аз да пипитам що не сложиш LED крушки​​​​​​
      Поздравления за машината - става изключителен всъдеход!

      Коментар


      • Все още не съм видял LED крушки, които да имат спектър, сила на светене, живот, температура (физическа, не цветна) като на ксенон. Лупите за диодите също са доста скъпи, както и самите крушки.

        Коментар


        • Няма "лупи за диоди". Има "диодни лупи", на които диодите са си вътре. Е, скъпи са, ама това е положението. За спектъра и температурата си се заблудил - лупите ти се нагряват до над 100 градуса. Диодите работят на по-ниска температура. Единствен недостатък - всички правят 6000К, и топлото бяло е рядкост.

          Диодните крушки утре ще ги видя що за стока са. Поръчал съм на OSRAM, да ги позлвам като дневни, именно заради температурата - при 25W поне на хартия дават колкото 55W халогенка. Живи-здрави, утре вечер ще има пряко сравнение за HB4 варианта.

          Живота на китайските ксенони е силно надценен. Ако не беше, с моето мижаво нощно каране нямаше да съм сменял крушки никога. И това за читавите. А масово са боклуци, особено откакто са евтини.
          Интернет експлорър: Безплатно предоставян от Майкрософт тул за сваляне на браузер по избор.

          Коментар


          • Предложените LED крушки бяха някаква шега, нали?
            MoridinBG , Доколкото разбирам имате желание да замените М/Т гуми, шумни, бързо износващи се, имащи ужасно поведение на страничен наклон, неприемливо поведение на сняг и лед, с други М/Т гуми имащи същите характеристики!?
            Защо искате да си го причините? Защо са ви необходими М/Т гуми при наличието на 3 блокажа и лебедка?
            [SIGPIC]http://www.offroad-bulgaria.com/signaturepics/sigpic68289_4.gif[/SIGPIC]

            Коментар


            • MoridinBG
              MoridinBG коментира
              Редактиране на коментар
              Не смятам, че МТ гуми и блокажи са взаимно изключващи се. Освен това, съм все още доста начинаещ и зелен офроуд шофьор на тежък джип. Там където аз се затруднявам и притеснявам с МТ гуми и блокажи, далеч, далеч по-опитен познат преминава без замисляне с АТ галоши с повече газ, повече топки и по-добра прецизност и подбор на линия. От всички сравнения и мнения, които съм изчел, Купърите предлагат достатъчно по-добро поведение и в кал, и на сняг, а в същото време са напълно ОК по шосетата. Коя МТ гума е с приемливо поведение на сняг и лед? Тази дискусия ще е на много по-добро място в съответната тема в раздела за гуми.

            • badeff
              badeff коментира
              Редактиране на коментар
              "...далеч по-опитен познат преминава без замисляне с АТ галоши с повече газ, повече топки и по-добра прецизност и подбор на линия."
              Да не е един пич с дърт бял 4Runner, случайно?

          • Първоначално публикуван от iansto Преглед на мнение
            Предложените LED крушки бяха някаква шега, нали?
            Не са. Светят. Друг е въпроса къде светят, ама това важи и за ксеноните.

            Не говоря за крушки от по 20лв комплекта, да не стане грешка някаква. Говоря за такива за трицифрена сума и с 3-5 години гаранция.

            Интернет експлорър: Безплатно предоставян от Майкрософт тул за сваляне на браузер по избор.

            Коментар


            • Спарки, коментара ми не е във връзка с качеството и издръжливоста на ЛЕД лампите!
              По скоро си представям снимка номер 1 от пост 108 съчетано с ЛЕД лампа. Какъв ще е резултата след една разходка според теб?
              [SIGPIC]http://www.offroad-bulgaria.com/signaturepics/sigpic68289_4.gif[/SIGPIC]

              Коментар


              • Всъщност точно LED-а по дефиниция има най-големи шансове за оцеляване, особено при по-човешко изпълнение. После ще трябва да се измие и крушката и фарът.

                Халогенка и ксенон често гърмят, а ксенона прави дискотеки. Вярно, халогенката е евтина, ама каква ползва ако фарът е пълен със стъкла. За да не се получава това на снимката по-горе писах за начина - отдушници, изведни на безопасно място. Така беше при моите лупи на старото ми возило - всичко друго щеше да е умряло много преди фаровете да се напълнят с вода.

                ПП: Крушките, дето съм поръчал, са без вентилатори и без външна електроника. Ще видя как са ги направилим, но няма принципни пречки да се направтя така че да работят и потопени в аквариум дори.
                Интернет експлорър: Безплатно предоставян от Майкрософт тул за сваляне на браузер по избор.

                Коментар


                • Аз точно вентилаторите визирам. Още на първата разходка ще са пълни с кал и компрометирани.
                  Да разбираме, че си поръчал ЛЕД без вентилатор? Може ли да сложиш линк към него?
                  [SIGPIC]http://www.offroad-bulgaria.com/signaturepics/sigpic68289_4.gif[/SIGPIC]

                  Коментар


                  • Най-после се захванах със слайдерите. Оригиналните стъпенки са пълен афиф. Държат се на по 4 тънки тенекиени планки хванати за праговете. Пасажерската вече е със сплескани до неузнаваемост ланки и подпряла в купет, за късмет без вдлъбнатини. Не планирам някакъв rock crawling, по-скоро нещо, на което да се подпирам в коловозите и евентуално да може да се хване крик.

                    Click image for larger version  Name:	IMG_3752.jpeg Views:	0 Size:	545.3 KB ID:	6591862

                    Без стъпенки честно казано ми изглежда доста по-добре, но хем периодично трябва да качвам и ниски, и възрастни хора, хем съдейки по състоянието на стъпенките се подпирам чат пат на страна, така че слайдерите са 100% необходими.

                    Click image for larger version  Name:	IMG_3754.jpeg Views:	0 Size:	564.8 KB ID:	6591863

                    Планиране.

                    Click image for larger version  Name:	IMG_3757.jpeg Views:	0 Size:	408.4 KB ID:	6591864

                    До колкото мога се опитвам да прихвана малко занаят и да правя неща сам под вещо ръководство. Добре че има кой да ме търпи. Първи стъпки с телоподаващо

                    Click image for larger version  Name:	IMG_3819.jpeg Views:	0 Size:	159.3 KB ID:	6591865

                    Буквално първите ми заварки, освен онази снимка от преди 1-2 страници

                    Click image for larger version  Name:	IMG_3809.jpeg Views:	0 Size:	426.2 KB ID:	6591866

                    Квадратен профил за основната траба би бил по-удачен вариант, но това има под ръка по време на празниците. Дебелостенна безшевна тръба 42мм. Солида казва по около 15кг на стъпенка.

                    Click image for larger version  Name:	IMG_3828.jpeg Views:	0 Size:	579.4 KB ID:	6591867

                    Click image for larger version  Name:	IMG_3810.jpeg Views:	0 Size:	525.2 KB ID:	6591868

                    Честно казано ми харесва доста повече, отколкото очаквах...

                    Click image for larger version  Name:	IMG_3812.jpeg Views:	0 Size:	614.2 KB ID:	6591869

                    Click image for larger version  Name:	IMG_3813.jpeg Views:	0 Size:	509.3 KB ID:	6591870

                    За сега сме до тук, действам бавно, питам много, втелясвам се за някакви безсмислени милиметри.
                    Остава да се направят стъпките към шасито - за там мисля с квадратна безшевна тръба с по-малък диаметър. Хващане за шасито с планки и болтове, без заварки и пробиване.

                    Оставих си предните подкалници, че без тях се хвърля страшна кал, пясък и камъни, но може би трябваше да предвидя да ги сменя с някакви по-елементарни, които да си сменям по-евтино и лесно, като съдера и да удължа още малко стъпенките напред към гумата.
                    Отзад малко се крие под вратата, но предпочетох да е по-прибрано, отколкото да правя уширение, както гледам е популярно.

                    Коментар


                    • noname12
                      noname12 коментира
                      Редактиране на коментар
                      От чисто визуална гледна точка за мен са абсулютно перфектни! Браво!

                  • Супер се получаваат . Само като съвет де ако още не си го помислил -затапи всички тръби с метални тапи и заварка където остават отворени. После слагаш по Ф4мм отворчета на няколко места от долна страна и пълниш с течен парафин за кухини. Ако не си решил да ги изпратиш за горещо поцинковане де, тогава ще остане само в сила отворите. НО не затваряй конструкцията херметически. Патил съм - с времето се получава конденз в тръбите и водата отвътре навън почва да яде бавничко метала. На един терасен профил пък дори се напълни догоре с вода и зимата замръзна и усука целия профил.

                    Браво още веднъж, става перфектно просто

                    Коментар


                    • MoridinBG
                      MoridinBG коментира
                      Редактиране на коментар
                      Взето е в предвид. Ще затапя, отвори, киселинна баня, след това някакво по-особено структурно прахово боядисване. На един вранглер вече почти година са така и гледам не са мръднали.
                      Чудех се за поцинковане, но много големи отвори ще трябва да правя и ще натежат твърде много...

                  • Внимавай, ако имаш деца, там оже да влезе малко краче и да стане беля .
                    0 8 9 8 4 8 1 3 3 0

                    Коментар


                    • MoridinBG
                      MoridinBG коментира
                      Редактиране на коментар
                      Това не е на дневен ред. Ако стане и още съм в тази конфигурация, ще сложа рифела (:

                    • BatGeorgeone
                      BatGeorgeone коментира
                      Редактиране на коментар
                      Ако сложиш дебел рифел и го надупчиш с дебела бургия като швейцарско сирене, после монтираш рифела с кратерите на всяка дупка сочещ на-горе, тоест посоката на пробиване с бургията да е от земята на горе, така ще имаш грапавини за стъпващите а и ще се получи много ефектно, надявам се успях да обясня какво мисля

                    • MoridinBG
                      MoridinBG коментира
                      Редактиране на коментар
                      Да, разбрах те, аз също мислех нещо подобно в началото, но повече ми харесват без рифела. Налагах го пробно. Ако се окаже проблем ще сложа.
                      С боядисването, което ще правим, става леко грапава и абразивна повърхността, а съм взел и една лента против подхлъзване, ще пробвам да сложа и от нея.

                  Активност за темата

                  Свий

                  В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                  Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                  Зареждам...
                  X