Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Фронтера Дизел, Бензин, Газ!

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Фронтера Дизел, Бензин, Газ!

Първоначално публикуван от fanatic Преглед на мнение
    Защото при тях няма горене на принципа искра запалителна смес (въздух/бензин) а горенето идва заради налягането при което се възпламенява нафтата.
    Не, не е за това. Други предположения?
    Джокер: BMW имат принципни разработки по въпроса(а именно бензинов вариант с дизелови ха-ки), но нищо реализирано още.

Коментар

Първоначално публикуван от Georginenov Преглед на мнение
      Джипът ти "твАрдо вАрви" на газ, ама засега е само без клизми, а те ще започнат...
      И друго- знаеш ли по колко пъти в годината се сменя ауспух, като караш на газ...

Съжелявам за "твардо" и "Варви" Но по цял ден работя с Skype и проблема е от там!
      За другите ти въпроси ще ти кажа че джипа се проверява доста редовно за гърнета генерации и т.н. !Имам приятел които се занимава точно с това и повярваи ми за 3 години ми е махнал единствено катализатора и то зада не ми го свие някои негов колега ако се наложи да се прави някаде по път!Защото е доста честа практика това!Все пак е 50 лв. ако го дадеш на вторични!Гърнето си е оргиналното откакто съм купил джипа!
      А и другото е защо трябва да обеждавам някои за нещо!!Искаш да ти кади колата няма проблем купи си дизел!А като слушам съседите които дърпам всяка зима с техните печки не е чак такава далавера да имаш дизел нито като ВЪРВЕНЕ нито като ремонти!!!!!
      Range Rover P38 4,6 автомат 99г. (на въоръжение в момента),Опел Фронтера А КБ. 2.0 94г.(нов проект за гората.
      LZ1NES

Коментар

Първоначално публикуван от stam Преглед на мнение
        ........Разбира се ако въртя по 100 000км. на година както някои мои приятели с личните си автомобили тогава бих се замислил за газ или метан... ама то пък кой пък върти толкова километри с 4х4 и т.н.

ами аз въртя с 4Х4 по 60000 и то предимно в София!Така че с ГАЗТА МИ Е СУПЕР!!!!
        Range Rover P38 4,6 автомат 99г. (на въоръжение в момента),Опел Фронтера А КБ. 2.0 94г.(нов проект за гората.
        LZ1NES

Коментар

Вероятно отговора не представлява интерес, но все пак.
          При еднакви начални условия дизела е с по-голям върт. момент защото работи с постоянна динамична степен на сгъстяване.
          При бензина динамичната степен на сгъстяване зависи от дросела, т.е. от количеството горивовъздушна смес. При бензина се дозират гориво и въздух при почти постоянно съотношение, докато при дизела се дозира само горивото, въздуха е постоянна величина.

Коментар

Не твърдя, че не е така, но би ли пояснил какво е динамична степен на сгъстяване, щото не си представям как дроселът ще я промени.
            "Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
            Неизвестен мъдрец

Коментар

Първоначално публикуван от petar_ray Преглед на мнение
              Вероятно отговора не представлява интерес, но все пак.
              При еднакви начални условия дизела е с по-голям върт. момент защото работи с постоянна динамична степен на сгъстяване.
              При бензина динамичната степен на сгъстяване зависи от дросела, т.е. от количеството горивовъздушна смес. При бензина се дозират гориво и въздух при почти постоянно съотношение, докато при дизела се дозира само горивото, въздуха е постоянна величина.
              Колега,имам рено лагуна 1.9дци 120коня и смея да твардя,че мери въздуха защото има дебитомер като на бензинов двигател.
              Приятелите може и да са фалшиви но враговете винаги са истински....

Коментар

Не съм конкретно запознат с този мотор на лагуната, пък и нямам аутодата пред мен, но като общо за новите дизели с няколко съкращения пред Д-то е електронното управление на горивната помпа, респективно количеството гориво. Това обикновенно се реализира с потенциометър на педала на газта, т.е. педала / жилото за газ върти потенциометър, а не рейка на помпата.
                Съответно компа трябва по нещо да пресмята количеството гориво, а това е кол. въздух. Да, няма дросел, но количеството зависи от обороти, температура, помпени загуби, дали турбото тъпче и колко, и не на последно място е екологията. Всъщност тя е основната причина за нуждата от дебитомер.
                Сигурно ви е правило впечатление, че старите дизели с мех. помпи изпушват черно при рязко подаване на газ, а новите не. Ми заради дебитомера е. Не напразно ако го откачиш / повредиш колата не спира, просто минава в режим на средни стойности, при което се скапва екологията и икономията, но не спира да върви. Докато при бензина отакачането на дебитомера е фатално. Там не може да има средни стойности, защото съотношението бенз / въздух е почти постоянна величина (стехиометричното число е 14,7кг въздух на 1л бенз). Т.е. за да се дозира горивото трябва да се знае кол. въздух(и качество разбира се, но тва е друга боза).
                И понеже станах твърде многословен, за което се извинявам, да обобщя.
                При дизела постъпващото количество въздух е относително пост. величина, защото няма дросел на входа. Дозира се само горивото. Дизела се пали от сгъстяването/температурата при сгъстяване.
                При това цилиндъра в началото на такт сгъстяване е пълен близо до единица от обема си, независимо от това колко газ даваме. Степента на сгъстяване е постоянна независимо от положението на педала на газта.
                При бензина имаме дросел, с който дозираме количеството горивовъздушна смес(пряко при карбуратор и косвено при инжекция).
                При притворен дросел увеличаваме помпените загуби, съответно цилиндъра в началото на такт сгъстяване е пълен по-малко от единица от обема си, съответно и по-малко количество смес се сгъстява.
                А ръста на въртящия момент е в почти пряка зависимост от ръста на степента на сгъстяване. Просто при бензина има горна, а при дизела долна граница за нормална работа.
                Тези неща разбира се са предимно теория, но това е обяснението на разликата.
                На практика двата типа двг си имат предимства и недостатъци.
                Нас основно ни мотивира цената на горивото, която въобще не е функция от инженерни достижения(за съжаление).

Коментар

браво,много точно си го обяснил.А сега нека всеки сам да избере какво да кара.Аз съм за БЕНЗИНА
                  Приятелите може и да са фалшиви но враговете винаги са истински....

Коментар

Аз пък за нафтата.

Коментар

За мен не е възможно да се каже генерално бензин или дизел!
                      Всичко зависи от параметрите на конкретен двигател.
                      Предимство на бензинката е и липсата на вибрации и това, че е безшумен. Мен лично само това ме дразни в дизелаците.

Коментар

А пък, защо ли, през миналата година повече от 55% от новопродадените автомобили в ЕС са дизели?

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
                          А пък, защо ли, през миналата година повече от 55% от новопродадените автомобили в ЕС са дизели?
                          Нас северноазиатците какво ни топли това?Освен цената на дизела,други финансови допирни точки нямаме с ония.
                          Битието/джоба/ определят съзнанието не на последно място.За съжаление.

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
                            Колега,
                            Продажбите на нови автомобили, респективно инструментите за увеличаване на продажбите нямат инженерни фундаменти, нали

Коментар

Първоначално публикуван от maxxx Преглед на мнение
                              Нас северноазиатците какво ни топли това?Освен цената на дизела,други финансови допирни точки нямаме с ония.
                              Битието/джоба/ определят съзнанието не на последно място.За съжаление.
                              Да, за съжаление. А това географско самоопределение - дано не го види жена ми.
                              И все пак сега избора е доста по-голям: бензин 92, 95, 98, 100.., няколко нафти, пропан, метан, биодизел.
                              А ,може би, кюмюр,,дърва или трева?
                              Въпрос на избор!

Коментар

Аз си обичам и бензин-газ(Сузуки Самурай) и дизел (Исузу Тропер2.3тд и Мицубиши Каризма1.9тд).Каркам си ги всичките и не ми пука,ни от цена на газта ,ни от цената на дизела
                                А относно пушека на дизела и бензина -пуши на тези зад мен
                                Toyota Land Cruiser RJ77 , Nissan Patrol TD42, Suzuki Samurai ,Yamaha WR 450F
                                New hope garage о886/44-36-5о , о898/48-11-46

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X