Първоначално публикуван от trapper
Преглед на мнение
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
"Новото" Grand Cherokee WK на sparkybg
Свий
X
-
Последно редактирано от sparkybg; 28-04-24, 12:58.Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!
- 1 like
-
... е да, ама не. Като си видях горивните адаптации ме напуши смях - преобогатяваше с над 30% в някои режими (то се усещаше и по разхода). И понеже по разни причини нямаше как да ползвам нещо готово в момента, трябваше да си пиша софтуер правене на хистограми, с който да обработвам дъъълги логове (каране по 20-ина километра) на адаптациите с DiagFCA - единственото от всички, което се оказа че логва добре като скорост и без бъгове. JScan изобщо не може да записва логове (срамота!!!), а AlfaOBD е толкова бъгаво че е неизползваемо, освен че и вместо да ползва пълната възможна скорост на четене на параметри, логва нещо като веднъж на 1-3 секунди.
И в крайна сметка, след 7 итерации се получи долното. Най-долната графика е оригиналната, най-горната тази, с което карам в момента (цъкнете за пълна резолюция):
В момента всички дългосрочни адаптации са под 1% (повечето са под половин), а всички крткосрочни под 2% (повечето под 1%). Снощи София - магистрала Люлин - Драгичево - Княжево - София даде разход 15.8 по борд компютър (което при старите дюзи беше с около 8-10% над реалния, тоест около 14.5) , което до сега май не ми се е получавало. И то в приличен дъжд, който според представите ми би-трябвало да вдигне разхода, особено по магистрала, цялата във вода.
Не на последно място, корекцията включва и отчитане на факта че банзините в България са с 10% биоетанол (E10), чиято стехиометрична смес не е 14.7:1. На Grand Cherokee след 2014 вече е програмирано за бензин със стехиометрично отношение 13.9:1 (което е нещо като E14), и направих и моето така. Може да пробвам да го върна на E10, ако не ме домързи да правя още 1-2 итерации.
На първо четене ми се струва и че MDS-а (изключването на цилиндри при ниско натоварване) се усеща доста по-меко от преди, но за генерални изводи ще трябва да покарам още.
Но всичкото горе спокойно може да е плацебо ефект. Ще трябва по-дълга статистика.Последно редактирано от sparkybg; 05-05-24, 13:36.Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!
- 6 likes
Коментар
-
извинявам се че се намесвам. При мен short fuel trim, ако това наричаш краткосрочни адаптации, понякота правят пикове плюс минус 15%. Гледам с torque app и не знам дали изкривява резултата. Доколкото разбрах, софтуера за новия компютър не е помогнал и си го редактирал ли?
-
Дюзите са за возила след 2020-та година. Софтуер за моето от 2009-та година за такива дюзи няма. Съответно трябваше да коригирам таблицата с параметрите на дюзите.
Цялата корекция е Long Time Trim(LTT) + Short Time Trim(STT). компютъра бавно си трупа и помни LTT такава че средностатистически STT да е близко до нула. Пикови стойности в преходни режими са нормални, но колко като стойност точно не мога да коментирам за друг двигател.
Стремежа е всичко да е средностатистически нула. За конкретния мотор нормално в дългосрочен план е всички LTT да са 5%, за нови дюзи под 2-3%. Това просто значи че дюзите си отговарят на вкараната в софтуера характеристика.
-
След резервоар бензин:
1. Има някаква много мижава промяна на работата към по-мека.
2. MDS-а (изключването на цилиндри) също е малко по-меко като усещане. Преди беше повече като боботене, сега е по-скоро равномерен нисък тон.
3. Заради още 10-ината итерации с човъркане на едно-друго, може би и заради свалените корекции (не съм гледал какви са с оригиналните дюзи), в някои режими колата се усеща като по-пъргава и при натискане силата идва малко по-бързо.
4. При студено палене уцелва целевите обороти по-бързо. Няма го първоначалното увеличение над тях, после падане за момент под тях, или е много по-малко от преди. Това вече със сигурност е заради намалените корекции.
5. За разхода до момента не мога да кажа нищо. Промяната със сигурност не е драстична, но един резервоар гориво не е достатъчен за надеждни сметки. Логично е освен заради 6-те отвора на дюзите и по-доброто разпръскване и факта че са нови, да има някакво подобрение и заради свалените горивни адаптации, заради които преходните режими са с по-малко отклонения.
След време ще опитам и отново да налея софтуера за 2010-та година. Има невронна мрежа за изчисляване на обемната ефективност (която в 2009-та година е изключена), а това е именно адаптация към дюзите във всякакви режими на променливата геометрия на разпределителния вал. При 2009-та е твърдо зададена двумерна таблица, която вероятно се коригира по някакъв начин с други таблици/графики от позицията на геометрията и изглежда твърде странно и накъдрена спрямо същата таблица за моторите без VVT.
Ще видим. До сега се бях ровил главно по скоростите. Едва сега добивам някаква представа кое за какво е из параметрите на мотора. То е ясно че някакви велики придобивки от това няма да се случат, но все пак ми се струва че има какво още да се пипне.
Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!
- 1 like
Коментар
-
Аз точно затова пипам само където знам какво се случва, и то засега само по не до там отговорни неща. Например НЕ пипам по нищо, свързано със запалването, защото за това си иска дълго гледане на параметри при различни режими, а най-малкото нямам време за това. Пък и не съм толкова далеч от заводските параметри на мотора. Човъркам предимно разни преходни режими. А те са важни и за харча и за краткосрочното поведение - например дали като натиснеш рязко педала мотора първо ще "увисне" или направо ще дръпне.
Например като разглеждаш параметри за един и същ мотор и модел возило през годините, понякога доста добре се вижда защо по-новите често се усещат като по-мазни и по-малко вървящи. Има опити за екологичности и опити за икономичности, които най-често не работят в посока по-добро поведение, а често и ефектътт им по отношение на въпросните екологичности и икономичности е силно под въпрос. Например по-бедна смес води до повече NOx, по-малко CO, повече загряване на едно-друго, по-мудно поведение в някои режими. А точно 2 обширни таблици през годините се развиват в посока при голямо натискане да обогатяват по-малко, което съвсем пряко води до не твърде оптимални преходни режими и мудно поведение, с икономичност и еколигичност силно под въпрос.
-
Доста резервоари по-късно:
1. Икономия не се реализира или е минимална.
2. Малко по-меката работя понякога е факт. Но разликата е мижава.
3. Малко по-различно пали.
4. Спира ДРАСТИЧНО по-добре. Като сменяте накладки не залагайте на модерности, екологичности, дълготрайности и прочие полюции. Сложете си класически накладки от добра марка (оригиналните, които свалих, са точно "Еко", дълготрайни и т.н. и НЕ СПИРАТ), в моя случай TRW. Джантите стават черни за нула време, ама като натисна спирачката нещо се случва. Все още не скърцат (много рядко при ниска скорост се чува съвсем леко и съвсем за малко преди да спре до нула), все още никакви вибрации. Изобщо, това със смяната на дискове и накладки е вероятно най-значимата откъм разлика интервенция по возилото до сега. Ръчната спирачка също кове и блокира колелата, ако дръпнеш достатъчно. Преди не беше така.
След още малко пробег вероятно ще направя още някоя и друга итерация на корекциите за дюзите, ако установя че има нужда, макар че май няма. Тъй като трупането на данни трябва да стане при изключен MDS и спиране на горивото при спускане (в противен случай особено заради MDS-а става пълна салата с данните), нужно е целенасочено програмиране преди "сесията", а напоследък не съм имал време.
Във всеки случай отчитам смяната на дюзите и досегашните корекции като успех. Оригинални дюзи с повече отвори, на нула километра и на под половин цена спрямо тия за моята година, си е далавера отвсякъде. И май хванах последния влак - нови такива дюзи продължава да няма никъде.Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!
- 7 likes
Коментар
-
И... разцъкахме се. Подло, баш преди морето. Цъка само при горещ старт след кратък престой - 1-2-3-5 минути, за около 10-ина секунди. Ако престои повече, не цъка, ако е студен, не цъка. Няма значение дали го настъпвам или не, дори ми се струва че на ниски обороти се закротва по-бързо. Иначе няма мисфайъри и никакви грешки грешки.
Смених масло (старото беше на 4000км, AMSOIL 0В30 и филтър MANN) с Mopar 5W30 и Mopar-ски филтър, без ефект (даже май стана малко по-зле). Снощи смених прътите и кавалите с кобилиците откъм шофьора, а шофьорските кавали прехвърлих от другата страна (бяха много малко по-добре от другите) отново с нови пръти - нула ефект. Много се надявах да е кобилица/прът, но старите нямаха значими износвания/поражения, та отиваме в типичната посока - повдигачи. Поне главите май се махат лесно (снощи гледах покрай кавалите), ама ако трябва и вал - източване на климатик, източване на хидравлика и трите радиатора аут, освен че и водна помпа и прочие полюции.
Или накратко: Мамка му и прасе, подло! Сега и кола под наем ще се търси.
...не че и това тайничко не го очаквах - имаше си някакви механични кликания откак го купих още но не се влошаваха и бях решил да го карам така докато нещо се промени. Е, промени се.
...можеше и по-зле де - да ми извърти номера на морето или още по-зле, по път. (макар че, той си върви иначе безгрижно).
Засега смятам да подходя предпазливо - издебване кой е, съответната глава долу, гледане през дупките дали валът е ОК, и ако е, смяна само на повдигачите от нея страна, които имат следи от поражения - като разглобяване и сглобяване, работа за по половин ден, без източване на климатик, а ако е дясната глава, без източване и на хидравлика. Само шлайфа на главата ще се чака повече. А ако и вал, отиваме на тотал разглобяване. Неприятно и по-скъпо, но тотално решаващо проблемът със сигурност поне за следващите 200000км, които няма шанс да навъртя на тая кола.
...имам едно море време за мислене.Последно редактирано от sparkybg; 28-08-24, 15:55.Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!
Коментар
-
Ми пък ела да го слушаме, аз съм непредубеден, веротърпим и без автохипохондрия 😋
-
Деди , не се заривай с работа , че на 14-15-и ти нося корееца : )
-
Кофти е да се случи Спарки, но и ти малко пресилваш емоциите, изкарай си морето, наслади се на живота и после ще го лекуваш Гранда, не го мисли, сега е време за бири, цаци, цици, коктейли или каквото ти е на сърце за екстаз
-
-
Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение...
Или накратко: ... Сега и кола под наем ще се търси....
ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"
Коментар
-
Първоначално публикуван от trapper Преглед на мнениеТи па! Тераното не върви ли?
Ще си ходя с това на море. Каквото-такова.Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!
- 2 likes
Коментар
-
Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
Ще си ходя с това на море. Каквото-такова.
България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!
Коментар
-
Ако беше направил канал в тубата или фейса за всичко което си направил по тази кола - щеше да имаш много последователи
Но никога не е късно да започнешНула 8 Седем 8 500 225 Ogi Lazarov
Nissan Terrano II 2.7TDi '01 (дълга база)
Opel Campo 3,1 TD '99
Надпис в каменоломна: "Повече камъни за народа"
- 2 likes
Коментар
-
Първоначално публикуван от slatanic Преглед на мнениеАко и беше показал още в началото вратата...нямаше да ги имаш тия главоболия.
Това не е решение от днес за утре. Към половин година гледах сайтове, и български и американски, и нещата бяха трагични по много параметри. Башка дето още съм далече от цената на придобиване на "алтернативите", барабар с всичките разходи до тук.Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!
- 2 likes
Коментар
-
Много правилно Спарки, и аз други прагматици сме на същото мнение, масова стара голяма кола с доказани качества е на порядък по-добра идея от някоя бутикова антика па било тя и тойота, 80ки'те например вече са по-рядко срещани от ламборгинита и бентлитата поне по моя виалет, грандове Wk срещам десетки всеки ден.
-
Първоначално публикуван от ogimaster Преглед на мнениеАко беше направил канал в тубата или фейса за всичко което си направил по тази кола - щеше да имаш много последователи
Но никога не е късно да започнешДолните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!
Коментар
-
Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
И какво да купя? Някоя Тойота в период на полуразпад, на 5-орна цена за придобиване и тройни цени на части? И дето в сравнение с Гранда ще е с динамика на рейс? Щото вариантите общо взето бяха това, ако изобщо се намери.
Това не е решение от днес за утре. Към половин година гледах сайтове, и български и американски, и нещата бяха трагични по много параметри. Башка дето още съм далече от цената на придобиване на "алтернативите", барабар с всичките разходи до тук.
Мисля, че напразно се притесняваш, освен, ако този двигател няма някаква конструктивна болест и това да се развие скоротечно...
TOYOTA на петорна цена, не мисля, че ще е чак пък толкова зле... Инак за динамиката си прав, в сравнение с Джип-а. За частите си прав, но донякъде...Последно редактирано от Двигателист; 30-08-24, 21:50.
- 1 like
Коментар
-
Не съм казал, но пак повтарям Тайотата е нИграмотнУ копие на УригиналЪ. Друго и да иска, не мое да бъде...
-
Виж сега, карал съм японски возила в последните 20 години почти постоянно. То идеален автомобил няма, но някои неща ги правят кадърно, а доста и очеизвадно по-качествено. Само дето особено при Toyota фенщината е в размери, може би по-големи от фенщината при iPhone и другите iСиктир-i, и съответно ако на пазара излезе нещо читаво (което за мен значи преди всичко не-гнило и не съвсем механично тотал щета), то е на астронимическа цена. Отделно големите мотори са рядкост и още по-скъпи, и не на последно място - ще трябва да назнача жива охрана пази. И не на последно място, сравним мотор на сравнимо като размери японско возило, просто НЯМА.
А гранда едно че е масова семейна кола и второ че се и произвежда и за Европа - практически всичко, без мотор и скорости, се пазарува от европа и България дори.
-
Майтап ве Уили, виж че се бъзикам. Имам един колега, дето заради скапаната тайота задника в тавана удря. Та все го кодоша. Иначе по много подобни съображения се натискам върху немска бангийка, и не се отказвам вече 15-16 години. Гоуфът е свещен и незасенчваем. За транспотер Т4 няма и какво да говорим - малък немски танк. Простичко, ремонтопригодно, и си го правиш сам. Не е джип, но е по здрав от повечето джипове, и като купе, и като окачване. Еми японците такъв танк и да искат, не могат да направят. Никой източоазиатски ван от същите години на производство не може да го засенчи. Само някои американски, ама с ама...Та затва се натискам на оригиналното копие на оригинала... на японците им мръднАло индигото, и копието станало не съвсем добре ;-)
-
С това цъкане ще си мине десетки хиляди,ходи си спокойно на море с него.И не,няма да мине 200 000 след ремонт,има случаи на хеми тик и на 50 000км.Но все пак не бъди толко сигурен,че не е генерация,ако изрично не си я проверил.Тойота Ленд Крузер RJ 73 22R-E,LPG
Субару Форестер 2.0 ХТ,253к.с.
Враца
Коментар
-
Първоначално публикуван от genadi.tsvetkov Преглед на мнение...има случаи на хеми тик и на 50 000км...
ПП: Цъкането НЕ Е колектор. Абсолютно сигурно е.Последно редактирано от sparkybg; 31-08-24, 11:47.Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар