Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Wrangler YJ проект 40"

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

За сега задният мост е готов, така че лесната част мина.

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:20201204_110523.jpg
Прегледи:1141
Размер:566.5 КБ
ID:6679762
    Днес направих едно интересно замерване. Ето резултата.

Име:20201204_114503.jpg
Прегледи:1124
Размер:279.8 КБ
ID:6679763 Dana 35 фабричния мост на всички вранглери от тази генерация - височина на диференциала около 9,5 см.

Име:20201204_114845.jpg
Прегледи:1113
Размер:250.8 КБ
ID:6679764 GM диференциала - 12,5 см

Разлика около 3см (1,15"). Аз мислех, че ще е повече. Все пак Dana 35 във фабричен вид може да носи до 31" гуми, докато GM във фабричен вид е ок до 44" гуми (по данни на офроуд библията на Jim Allen).

Defender 110
    Wrangler YJ на трупчета

Коментар

Както каза колегата, този форум има отчайваща нужда от такива проекти. Само така, давай и с повече снимки.
      Кара Suzuki Vitara 1,6 8v,а според жената Витарник!

Коментар

На ресори ли мислиш да остава или ще го преправяш на пружини?Като купих моя XJ,първото което направих е отзад да го направя на пружини.Какъв ти е замисъла в тази насока?
        Yamaha Yz450F
        Suzuki Vitara V6 ''леко'' повдигната
        Всичко с ''рошави''гуми!

Коментар

• diduan
          diduan коментира
          Редактиране на коментар
          Може би клоня към пружини, но все още не съм решил.

Започнах да разглабям предния мост, за да видя какво трябва да се поръчва. Около горния кингпин на късата страна липсва капачката и други дреболии - все пак мостът е от автоморга.

След като свалих хъба се оказа, че трябва да си направя инструмент, за да развия гайката на шпиндела.

Име:20201205_140446.jpg
Прегледи:1075
Размер:356.9 КБ
ID:6680025

С малко блъскане, всичко е разглобено. Утре - другата страна.

Име:20201205_143707.jpg
Прегледи:1067
Размер:410.4 КБ
ID:6680026

Име:20201205_143955.jpg
Прегледи:1082
Размер:539.6 КБ
ID:6680027
        Defender 110
        Wrangler YJ на трупчета

Коментар

Още като купувах предния мост видях, че ги няма пластмасовите врътки на хъбовете. Оказа се обаче, че тези капачки са спрени от производство и ги няма никъде. От друга страна, мостът е на 42 години, така че това не ме учудва. Има афтърмаркет капачки обаче от алуминий, но са ми прекалено скъпи. Затова реших на този етап да елиминирам отключващата функция на хъба и да го оставя перманентно включен.

За целта направих нова капачка от 10мм неръждавейка. Тя има необходимата дебелина да държи зъбчатките винаги включени.

Име:20201207_170512.jpg
Прегледи:1009
Размер:277.0 КБ
ID:6680792
          Defender 110
          Wrangler YJ на трупчета

Коментар

Днес издялках и другата капачка и за сега нямам повече какво да правя, докато не пристигнат лагери, втулки и уплътнения. Вероятно ще продължа след нова година.
            Defender 110
            Wrangler YJ на трупчета

Коментар

Колега, адмирации за проекта. Малко късно видях темата, та писах коментари в неадекватно време, ама.....

Не каза каква е целта на проекта. Ако е самоп да имаш занимавка-може да се получи една купчина с готино направени и добре работещи сами по себе си железа, които обаче в съвкупност не са нищо особено.
              Такъв проект се започва най напред с ясна мисъл какво трябва да се получи в готов вид. Като гледам колебанията ти за окачването-сам не си наясно какво искаш като краен резултат.
              Няма нищо лошо да си играеш и да правиш добри ремонти, но все пак е важно какво се получава накрая, нали...

Ааа, и имай едно наум-мой познат казва за вранглерите, че на това естественото му състояние е "счупено"
              Има ли желание-има и начин!

Коментар

• diduan
                diduan коментира
                Редактиране на коментар
                Целта на проекта е проста - трябва да сложа мостовете под джипа и да го подкарам. Не съм състезател, така че не правя трайъл машина. Просто се забавлявам и си следвам плана в главата. Ходовете ще са максималното, което геометрията ми позволява, но не екстремни. Койлоувъри едва ли ще сложа, тъй като са супер скъпи, но знае ли човек. Дяволът е в детайлите, затова се концентрирам върху дребните неща. С работа ще се нареди и голямата картина. Радвам се, че има колеги, които знаят повече от мен, защото може да забуксувам някъде.😉

• diduan
                diduan коментира
                Редактиране на коментар
                Само веднъж съм ходил на траял и кебапчетата с бира много ми харесаха. Винаги ми е правило впечатление, че в България джиповете имат много лепенки, значи са много подготвени.😀

• Кольо
                Кольо коментира
                Редактиране на коментар
                Абе има логика.
                Щом има много лепенки-значи е бил на много състезания.
                А ако не е добре подготвен-няма място там.

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
              ..... "счупено":
              Колко е видял? Колко е поправил? По мои наблюдения (от къде 12 годи`н) правилното е "счупиХ го"
              0877 17 07 27 Понеделник - ден за почивка

Коментар

• Кольо
                Кольо коментира
                Редактиране на коментар
                Виждаме ги по състезанията. Там е сериозен тест за издържливостта на машините.
                Последно на Русе имаше един вранглер, доста направен, с бая пари наляти в него.
                Ами първата вечер го натовариха на платформата и си ходиха до Разград за да го ремонтират, на втория ден се върнаха от трасето за да търсят сервиз за да му оправят кормуването(там си е доработка де, излизаше цилиндъра на фул хидрото), и после гръмнаха двигател, та на втория ден го качиха на платформата.

Не, че и на други джипове не се случва(особено при мен), но така и така няма много вранглери по състезанията.
                На RFC balkans 2015 един много направен вранглер(Таргата го прави) изкара до втората зона. По думите на Таргата-заради някаква скапана зегерка която струва няколко цента. Не я били сложили нещо, оригинално...

• BatGeorgeone
                BatGeorgeone коментира
                Редактиране на коментар
                На Колето приятеля е прав, чупливи са Вранглерите, така ги правят от завода, и Бугатитата са така, и Макларъна.

Понеже не ги карат много много и не се мяркат често по улицитте както ВАГ групата и АЗЛКто, явно са много чупливи.

А който не е имал Вранглер, само той ... си купува други коли.*

*Руси е изключение, той е заразен с Тойошимото вирус )

Има и такива, които знаят много по-малко от теб и въпреки това тихоо се възхищават от това, което правиш и събират смелост да тръгнат по твоите стъпки.
              Следя с интерес и събирам смелост...
              +1 фен

Коментар

Понеже нямам какво да човъркам в момента, реших да правя измервания и да си планирам нататък работата. Още не знам колко ход ще ми позволи геометрията, но на добра цена мога да си намеря амортисьори с ход до 14". Вероятно това ще ми е лимита. Някой може ли да сподели какви са ходовете на траял машините примерно за референция?
                Defender 110
                Wrangler YJ на трупчета

Коментар

Днес цял ден се трепя с тежки железа. Двата моста, ресори и амортисьори заминават другата седмица за Германия, а аз имам неочаквано добър бюджет за моя проект.

Име:20210115_170232.jpg
Прегледи:881
Размер:296.2 КБ
ID:6695652

Име:20210115_170209.jpg
Прегледи:870
Размер:319.0 КБ
ID:6695653
                Следваща стъпка да сваля резервоара. Чудя се има ли нещо, което трябва да направя, за да не се запаля като режа и заварявам по рамата?

Defender 110
                Wrangler YJ на трупчета

Коментар

Първоначално публикуван от diduan Преглед на мнение
                  Чудя се има ли нещо, което трябва да направя, за да не се запаля като режа и заварявам по рамата?
                  Да спреш да мислиш за това, и просто да си вършиш работата.
                  Ако те е страх толкова-един пожарогасител наблизо е сигурна застраховка.
                  Има ли желание-има и начин!

Коментар

• diduan
                    diduan коментира
                    Редактиране на коментар
                    Ок, действам😀

Окончателно съм готов с бояджийските работи (за сега) и чакам една седмица да съхнат.

Име:20210122_171220.jpg
Прегледи:772
Размер:314.0 КБ
ID:6698726 Всички лагери, втулки и други дреболии пристигнаха и мога да започна да сглобявам скоро.

Днес свалих старите кинг пинове, като за целта си купих 2м шестостен 24мм, фрезовах го до 7/8" и го огънах на 90 градуса (почти).

Име:20210122_160925.jpg
Прегледи:770
Размер:407.8 КБ
ID:6698727

Едната страна се разви с не много дърпане. Другата обаче - не.

Име:20210122_161337.jpg
Прегледи:770
Размер:304.9 КБ
ID:6698728

Използвах целия си запас от неприлични думи, за да разхлабя резбата😀, после всичко се нареди.

Име:20210122_165317.jpg
Прегледи:768
Размер:199.1 КБ
ID:6698729

Събота и неделя - патешки лов.
                  Defender 110
                  Wrangler YJ на трупчета

Коментар

• BatGeorgeone
                    BatGeorgeone коментира
                    Редактиране на коментар
                    Браво колега, тия наще американски Уазки не им ли покажеш електрожений не вдяват от дума, и аз така ги лекувам.

Супер действаш, само така и пускай по-често повечко снимки да ни мотивираш.

Направих си една планка, за да изнеса кормилните щанги (ако това им е името) нагоре. Там където ще лежат шарнирните накрайници е фрезовано на 8 градуса, за да лежат хоризонрално. Трябва да направя и за другата страна.

Име:20210208_175746.jpg
Прегледи:637
Размер:323.2 КБ
ID:6706265

За сега не мога да правя друго, защото чакам "новата" ми секторна кутия. Без нея не мога да позиционирам предния мост.

Парите ми от продажбата на мостове и ресори вече са достъпни и това накланя проекта към:
                  1. Окачване с линкове - ресори вече нямам
                  2. Койлоувъри

Всичко с времето си. За сега - толкова.
                  Defender 110
                  Wrangler YJ на трупчета

Коментар

Планките не са перфектни, но са готови. За съжаление заради 8 болта, които още не са дошли, не мога да продължа.

Долна страна.

Име:20210211_162125.jpg
Прегледи:538
Размер:280.4 КБ
ID:6707720
                    Горна страна.

Име:20210211_164646.jpg
Прегледи:558
Размер:330.5 КБ
ID:6707721

Defender 110
                    Wrangler YJ на трупчета

Коментар

• BatGeorgeone
                      BatGeorgeone коментира
                      Редактиране на коментар
                      Браво, само така.

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                  X