Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Искане за горд BGN, излизане от оковите на валутния борд.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Първоначално публикуван от drukman Преглед на мнение
    Аз току що си купих една отвертка от пещерата. Приеха плащането. Само цените им за нас са още в лева. Аз силово ги местя в долари.
    Ааа, в селския магазин Женя смени 100лв за вино, ядене и евра.
    На Алиекспрес им е смотан софтуера. Не сменят автоматично, влез в настройки и при избор на валута левове вече йок.

Коментар

• drukman
      drukman коментира
      Редактиране на коментар
      Аз там го сменям на долари, защото при плащането по някога стават разминавания. Имат някакви разлики в курсовете.

• sparkybg
      sparkybg коментира
      Редактиране на коментар
      Rockauto ми дава цените в евро вече. Накрая плащането си е пак в долари, ама това лъсва в paypal. Количката си се смята в евро.

Впрочем единствения ми дерт сега е да свикна с курса евро-долар. Това 1.7 до сега така ми се в набило в тиквата че няма заличаване.

• Влизам в магазина и гледам - цените наполовина. И си мисля: еб@ти кефа.
    Бъркам в джоба си и установявам че и парите ми са наполивина. И си казах: Тук става нещо.

Мишев, обясни?
    Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

• Мишев е на "мисия" на украинския фронт като аквафреш.
      Човек никога не знае: какво печели, когато губи и какво губи , когато печели.

Коментар

• Мамата си джаса.
        ВлезнаЕме у еврото и учебните коли станаа Майбах.....
        София ми е Монако. Ово е стандарт.
        Натиснете снимката за да я уголемите

Име:thumbnail.jpg
Прегледи:250
Размер:293.7 КБ
ID:7020685
        Спрете Земята, искам да сляза!

Коментар

• blackfirefly
          blackfirefly коментира
          Редактиране на коментар
          Нормално! Вече сме у клубО на богатите!

• drukman
          drukman коментира
          Редактиране на коментар
          То това, май не е баш у София. Около.

• blackfirefly
          blackfirefly коментира
          Редактиране на коментар
          Около се прибират само да преспят.

• Ето нещо интересно:

https://offnews.bg/obshtestvo/zashto...-i-858479.html

Само в България и Гърция на евро монетите пише ''стотинки'' и ''лепта'', а не ''цента''

С въвеждането на еврото в България един на пръв поглед езиков детайл предизвика сериозен обществен интерес: защо върху българските евромонети пише „стотинки“, а в други държави малката единица се нарича „цент“. Оказва се, че България не е изключение сама за себе си – но е единствената държава, в която е запазено именно наименованието „стотинка“, докато в Гърция, например, центът се нарича „лепто“ (λεπτό) и „лепта“ (λεπτά).

Това решение не е нито случайно, нито в противоречие с правилата на Европейския съюз, а е резултат от дълъг процес на езикови, културни и институционални съгласувания.

Имената на еврото и неговите части

На равнище Европейски съюз съществува ясно правило: името на валутата е „евро“ във всички официални езици на Съюза. За разлика от него, наименованието на стотната част – „cent“ или „eurocent“ – подлежи на езикова адаптация. Европейската централна банка допуска държавите членки да използват национални форми, когато това е съобразено с езиковите им норми и традиции.

Точно тук се отваря пространството за национални решения.

Българският случай: „стотинка“ като приемственост

В България още преди официалното въвеждане на еврото Българската народна банка и Институтът за български език към БАН изработиха насоки за изписване и употреба на валутните наименования. В тях изрично се посочва, че в български езиков контекст могат да се използват паралелно наименованията „цент“, „евроцент“ и „стотинка“.

Причината е проста и прагматична: думата „стотинка“ е дълбоко вкоренена в българския език и съзнание като обозначение на най-малката парична единица. Тя съществува далеч преди съвременния лев и е част от ежедневния речник на поколения българи. Запазването ѝ при еврото има за цел да улесни разбирането на цените и да намали объркването в преходния период.

Затова и на националната страна на българските евромонети с номинал под 1 евро е предвидено да бъде изписано „стотинка“ и „стотинки“. Това е официално разрешено и нормативно уредено решение, което не нарушава европейските правила.

Гърция и „лепта“ – различен, но сходен път

Гърция също не използва думата „cent“ в ежедневната си практика. Там стотната част на еврото се нарича „лепто“ в единствено число и „лепта“ в множествено. Това наименование има дълга история и е използвано още при драхмата и дори в по-стари исторически периоди.

Разликата между България и Гърция е, че гръцкото „лепта“ не е превод на „cent“, а традиционна местна дума за малка парична единица. Българската „стотинка“ обаче е семантичен еквивалент на „cent“, произлизащ от същата логика – една стотна част от основната единица.

И в двата случая става дума за запазване на езикова традиция, а не за отстъпление от европейските норми.

И азбуките?

Фактът, че българският език използва кирилица, а не латиница, е една от причините България да получи по-голяма свобода при езиковото адаптиране на еврото и неговите подединици. Европейските институции допускат фонетични и графични адаптации за езици с нелатинска писменост, което обяснява защо в българския официално се използва „евро“, а не „euro“. Същият принцип важи и за стотната част на валутата – директното заемане на „cent“ е по-неестествено за кирилицата, поради което се търси роден еквивалент.

Подобна логика следва и Гърция, чийто език също не използва латиница: там центът е наречен „лепто/лепта“ – традиционно местно наименование с дълбоки исторически корени. И в двата случая решаващо е не само писмото, а съчетанието между нелатинска азбука, езикова традиция и стремеж към приемственост, които позволяват на националните езици да внесат своя специфика в общата европейска валута.

Фактът, че България ще използва „стотинки“, не е куриоз, а пример за това как общата европейска рамка допуска национална специфика. Европейският съюз изисква единство на валутата, но не унификация на езика.

Изборът на „стотинка“ има и символично измерение. Той показва стремеж към приемственост, а не към рязко скъсване с познатото. В момент, в който въвеждането на еврото поражда страхове и несигурност, запазването на утвърдени езикови форми действа успокояващо и улеснява адаптацията.

В крайна сметка, независимо дали ще кажем „50 стотинки“, „50 цента“ или „50 лепта“, стойността е една и съща. Разликата е в езика, а езикът винаги носи памет, култура и идентичност. Именно затова България и Гърция избраха да внесат в общата европейска валута по нещо свое.

Източник OFFNews

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:phpnjub8c-800x.jpg Прегледи:0 Размер:27.5 КБ ID:7020712

Коментар

• BENZBOSS
          BENZBOSS коментира
          Редактиране на коментар
          Вече?

Искаш да кажеш все още и както е било последните петилетки

• ezhko
          ezhko коментира
          Редактиране на коментар
          Ключовата дума е "напълно"

• blackfirefly
          blackfirefly коментира
          Редактиране на коментар
          Всичко е точно! Ганчо е свикнал да си подлага задника. Все още е "иху", но винаги след това е "тихо", баш по нашенски...

• Първоначално публикуван от MM1980 Преглед на мнение
        Сега каква ще е новата тема за джанкане ?
        За много години, живи и здрави!
        Сетих се за твоя пост тук. Е вече има нова тема - мандаринения им намери повод за лалане още 2-3 години. Що в демократичната Венецуела не може, пък в Украйна е нормално. Я гледай в другата тема се почнаха военните стратези и макроикономисти .
        Ford Maverick II 2.3 XLT
        Ford Mondeo MK5

Коментар

• Това с националните дизайни е възможно най-голямата идиотщина! Парите трябва да бъдат прости, скучни, трудни за подправяне и лесни за идентификация от който и да било, решил да извършва сделки в брой.

Коментар

• kameno karp
            kameno karp коментира
            Редактиране на коментар
            "Национален дизайн" имат само монетите. А фалшиви монети няма кой да вземе да сече. Просто не е рентабилно.😁

• kbot
            kbot коментира
            Редактиране на коментар
            Едновременно "прости" и "трудни" - може да ги правят само от дървено желязо

• Британски учени откриха, че който не е имал левове, няма да има и евро.

И коментаторите...

Коментар

• ezhko
            ezhko коментира
            Редактиране на коментар
            А английските добавиха, че и да си имал левове, няма гаранция, че ще имаш и евра задълго.

• sparkybg
            sparkybg коментира
            Редактиране на коментар
            Мхм. Урсула ще дойде по тъмна доба и ще ги вземе.

• blackfirefly
            blackfirefly коментира
            Редактиране на коментар
            Не знам за Урсула, ама е тъпо да държиш суха пара за дълго..

• Първоначално публикуван от Absolut Преглед на мнение
          Това с националните дизайни е възможно най-голямата идиотщина! Парите трябва да бъдат прости, скучни, трудни за подправяне и лесни за идентификация от който и да било, решил да извършва сделки в брой.
          Не само парите. И учебниците, и хората трябва да са прости, скучни и лесни за употреба.

Коментар

• За протокола..
            Чак днес успях да платя битови сметки и да направя превод към друга банка.
            Това за онлайн банкирането на Уникредит.
            А относно еврото, прави ми впечатление, че много собственици на магазини, дюкянчета и разни други малки бизнесчета, се оплакват масово, че банките са им отказали заявките преди Нова година за заявеното количество банкноти и монети в новата валута.
            Някой има ли обяснение защо ?
            Който търси , намира !
            Човекът е човек, когато е на път !

Коментар

• kameno karp
              kameno karp коментира
              Редактиране на коментар
              Не е народно творчество. И брат ми се "оплака" от същото.

• versus13
              versus13 коментира
              Редактиране на коментар
              Юробанк /Пощенска банка/ не изпълни цялата заявка за монети и банкноти. На около 30% успяха да осигурят от заявеното количество.

• Absolut
              Absolut коментира
              Редактиране на коментар
              За да изпълнят цялото количество е трябвало да се заяви още август месец. )))) Не е бъзик!

• За протокола - досега кьораво евро не видех. Плащам в лева - връщат ми в лева.
            Явно планът на Мишев все пак работи!

И коментаторите...

Коментар

• blackfirefly
              blackfirefly коментира
              Редактиране на коментар
              Ти пък!?!... Отдавна съм в ерата на електронните пари!

• Emilppp
              Emilppp коментира
              Редактиране на коментар
              Ела на село, където сме в ерата преди електричеството и пак ми се похвали...

• blackfirefly
              blackfirefly коментира
              Редактиране на коментар
              Как бре!?!... Вече сте у клубО на богатите! И стига с това електричество, че според Ленин то е част от дифиницията за комунизъм. Вече никой не го ще!...

• Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
            За протокола - досега кьораво евро не видех. Плащам в лева - връщат ми в лева.
            Явно планът на Мишев все пак работи!
            Не си теглил от банкомат, затова. На мен утре левчетата ми ще приключат. Ще останат само нек'ви стотинки. И щЪ-не-щЪ, минавам тотално на евро.
            Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

• дядо владо
              дядо владо коментира
              Редактиране на коментар
              ялЪ дЪ ти дам колкото леб да си купиш .....с рАкия 🤣

• sparkybg
              sparkybg коментира
              Редактиране на коментар
              Колкото за леб ще събера от буркана със с'тинки.

• Гледам че народът се спича - трябвало да им връщат рестото само в ойро...

Като видях че на касиерите им се взема акъла, и повечето "са на Марс" - един плаща в левове, друг в евро, пък ресто в евро. Чекмеджетата на касовите апарати не са предвидени за двата вида пари и ги диплят и подреждат...
            Пък кой дошъл с джоб стотинки. Кой с банкнота от 100 лв. си купува баничка и чака ресто в ойро...

И затова не придирям. Ше ги изхарча в каквато и валута да са. Ако останат, ще ги обменя.

Голяма работа е СЕКРЕТНИЯТЪ ПЛАНЪТЪ!

И коментаторите...

Коментар

• Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
              Гледам че народът се спича - трябвало да им връщат рестото само в ойро...

Като видях че на касиерите им се взема акъла, и повечето "са на Марс" - един плаща в левове, друг в евро, пък ресто в евро. Чекмеджетата на касовите апарати не са предвидени за двата вида пари и ги диплят и подреждат...
              Пък кой дошъл с джоб стотинки. Кой с банкнота от 100 лв. си купува баничка и чака ресто в ойро...

И затова не придирям. Ше ги изхарча в каквато и валута да са. Ако останат, ще ги обменя.

Голяма работа е СЕКРЕТНИЯТЪ ПЛАНЪТЪ!
              Ще приключи и това до края на седмицата, предполагам.

И да, масово не връщат в евро. Но никъде не са ми отказали да плащам в евро. Като на повече народ му свърщшат левчетата в брой, ще имат и за връщане.
              Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

• Аз пък платих в лева и изрично си поисках ресто в лева, щото сумата беше кръгла, не можело, върнаха ми евростотинки...

ПС Ако някой има проблем с харченето на каквато и да е валута, да пише едно лично, ще помагам.

Коментар

• drukman
                  drukman коментира
                  Редактиране на коментар
                  Ако имате пари които не можете сами да похарчите, и аз мога да помогна. .... с жената.

Активност за темата

Свий

Тук са 7 потребители онлайн. 5 потребители и 2 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
              X